تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,370 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,980 |
بررسی اثر آبیاری محدود بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در 23 لاین و رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) در شرایط آب و هوایی کرج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوفصلنامه ی علوم به زراعی گیاهی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 3، دوره 6، شماره 2، اسفند 1395، صفحه 25-32 اصل مقاله (118.84 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور بررسی تغییرات عملکرد دانه و برخی از ویژگیهای فیزیولوژیک ژنوتیپهای گندم نان در مرحله پرشدن دانه تحت شرایط تنش محیطی، 23 لاین و رقم گندم نان شامل 20 لاین متحمل و 3 لاین حساس به تنش خشکی در آزمایش کرتهای یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو تیمار آبیاری (نرمال و تنش) و در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری در دو سطح شامل آبیاری معمول و آبیاری محدود به عنوان فاکتور اصلی و لاینهای گندم (23 لاین) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. آبیاری به صورت کرتی با توجه به فصل و نیاز گیاه صورت پذیرفت. قطع آبیاری (اعمال تنش خشکی) در مرحله گلدهی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در بین اجزای اصلی عملکرد دانه اثر شرایط رطوبتی تنها بر وزن هزار دانه در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود. این نتایج نشان داد که وزن هزار دانه سهم مهمتری در عملکرد دانه در هر دو شرایط داشت. برای صفات وزن هزار دانه لاینهای SD-86-14 و SD -86-3 (7/38 گرم) و عملکرد دانه لاین SD-86-11 (170/7 تن در هکتار) بالاترین میانگین و برای هر دو صفت مذکور رقم دریا پایین ترین میانگین را دارا بود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گندم نان؛ عملکرد دانه؛ تنش خشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی اثر آبیاری محدود بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در 23 لاین و رقم گندم نان مائده خانچی1 * و محسن اسماعیل زاده مقدم2 [1] - کارشناس ارشد بخش گندم، معاونت تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران. 2- دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران. * مسئول مکاتبات؛ پست الکترونیک: khanchimaadeh@yahoo.com
چکیدهبه منظور بررسی تغییرات عملکرد دانه و برخی از ویژگیهای فیزیولوژیک ژنوتیپهای گندم نان در مرحله پرشدن دانه تحت شرایط تنش محیطی، 23 لاین و رقم گندم نان شامل 20 لاین متحمل و 3 لاین حساس به تنش خشکی در آزمایش کرتهای یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو تیمار آبیاری (نرمال و تنش) و در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری در دو سطح شامل آبیاری معمول و آبیاری محدود به عنوان فاکتور اصلی و لاینهای گندم (23 لاین) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. آبیاری به صورت کرتی با توجه به فصل و نیاز گیاه صورت پذیرفت. قطع آبیاری (اعمال تنش خشکی) در مرحله گلدهی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در بین اجزای اصلی عملکرد دانه اثر شرایط رطوبتی تنها بر وزن هزار دانه در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود. این نتایج نشان داد که وزن هزار دانه سهم مهمتری در عملکرد دانه در هر دو شرایط داشت. برای صفات وزن هزار دانه لاینهای SD-86-14 و SD -86-3 (7/38 گرم) و عملکرد دانه لاین SD-86-11 (170/7 تن در هکتار) بالاترین میانگین و برای هر دو صفت مذکور رقم دریا پایین ترین میانگین را دارا بود.
واژههای کلیدی: گندم نان، عملکرد دانه، تنش خشکی مقدمهبه دلیل رشد فزاینده جمعیت و نیاز به محصولات کشاورزی و دامی از یک سو و محدودیت منابع آب و رقابت بخشهای مصرف کننده آب از سوی دیگر، مسأله کم آبی در کشورهای با اقلیم خشک و نیمه خشک به عنوان یکی ازمهم ترین چالشهای بخش کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از اهداف اساسی در برنامههای به نژادی گیاهان زراعی، معرفی ژنوتیپهایی است که ضمن آنکه از عملکرد بالایی برخوردار باشند، دارای پایداری عملکرد در پاسخ به تغییرات شرایط محیطی نیز باشند (2، 9). مزارع گندم در مناطق خشک و نیمه خشک و در شرایط دیم عموماًً با بروز تنش خشکی در مراحل جوانه زنی و سبز شدن و نیز با تنش خشکی در مراحل انتهایی فصل رشد مواجه هستند. در چنین مناطقی انتخاب ارقام متحمل به تنش در مراحل جوانه زنی و سبز شدن، و داشتن عملکرد بالا، از اهمیت زیادی برخوردار است (1). ژنوتیپهای پایدار ممکن است دارای مکانیزمهای تحمل به تنش باشند. پتانسیل یک ژنوتیپ برای فعال نمودن این مکانیزمها به منظور سازگاری با شرایط محیطی تنش دار و در نتیجه عدم کاهش شدید در عملکرد دانه، از مهمترین سازوکارهای پایداری عملکرد دانه در ژنوتیپهای گندم به شمار میروند (8). محققان برای بررسی نحوه مقاومت ارقام مختلف گندم در شرایط تنش خشکی، مطالعات مختلفی انجام دادهاند. هی تولت و همکاران (11) مشاهده کردند که عملکرد دانه در غلات تابع تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه بوده و معمولاً برهمکنش قوی بین این اجزا وجود دارد. رینولدز و همکاران (14) معتقدند که افزایش وزن دانه برای افزایش عملکرد گندم در صورتی امکان پذیر است که مواد فتوسنتزی در مراحل رشد سنبله به اندازه کافی فراهم باشند. گل پرور و همکاران (3) نیز همبستگی مثبت و معنیداری را بین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در شرایط تنش رطوبتی گزارش نمودند. آروس و همکاران (7) معتقدند ارقامی که در شرایط تنش، دانه را سریع تر پرمی کنند، عملکرد مطمئن تری خواهند داشت. برخی دانشمندان فرایند زودرسی را در تحمل به تنش موثر میدانند (12). نادری و همکاران (5) گزارش دادند در شرایط خشکی آخر فصل، مانند تنشهایی که در مرحله پر شدن دانه واقع میگردند، پتانسیل بالای گیاه در ذخیره قندهای غیرساختمانی در اندامهای رویشی و استفاده از آنها در پشتیبانی دانههای در حال رشد یک صفت فیزیولوژیک موثر درافزایش کارایی توزیع ماده خشک به سمت دانه میباشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش خشکی در مرحله گلدهی بر عملکرد دانه و اجزای آن در ارقام و لاینهای مختلف گندم نان با دامنههای متفاوت از تحمل به تنش خشکی انجام شد. مواد و روشهااین مطالعه در سال زراعی 90-1389 در مزرعه پژوهشی بخش تحقیقات غلات مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر واقع در محمدشهر کرج و در عرض جغرافیایی 36/32 و طول جغرافیایی 51/26 و ارتفاع 1320 متر از سطح دریا اجراء شد. طرح آزمایشی مورد استفاده کرتهای یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار بود. تیمار آبیاری در دو سطح معمول و تنش، به عنوان عامل اصلی و 23 لاین و رقم گندم نان به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. ارقام و لاینهای گندم این مطالعه از جنبه واکنش به تنش خشکی متفاوت بودند. تنش خشکی در مرحله گلدهی با قطع آبیاری انجام شد و تا زمان رسیدگی آبیاری انجام نشد. تیمارهای نرمال پس از گلدهی مجموعاً 2000 متر مکعب آب برای هر هکتار دریافت داشتند. هر لاین بر روی 2 پشته به طول 8 متر کشت گردید. روی هر پشته 3 ردیف گندم با فاصله 20 سانتی متر از هم کشت شد. آزمایش خاک از دو عمق 30-0و 60-30 سانتیمتر انجام شد و بر اساس آن کود نیتروژن از منبع اوره به دو صورت پایه قبل از کاشت و سرک در اوایل مرحله ساقه رفتن و کودهای فسفر و پتاس به ترتیب از منبع فسفات آمونیوم و سولفات پتاسیم قبل از کاشت و به صورت پایه مصرف گردید. برای بررسی صفات مورد مطالعه، از هر پشته، 10 بوته از خط وسط به صورت تصادفی انتخاب شد و جهت بررسی صفات به آزمایشگاه منتقل شد. برای کنترل علفهای هرز، سموم علف کش گرانستار برای کنترل پهن برگها و ایلوکسالان برای کنترل باریک برگها استفاده گردید. مقایسه میانگینها به کمک آزمون دانکن و LSD انجام شد. نتایج و بحثنتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر رژیم رطوبتی بر صفت وزن هزار دانه گندم معنیدار بود (جدول 1). تنش رطوبتی باعث کاهش وزن هزار دانه شد. اگرچه میانگین صفات تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در مترمربع، وزن دانه در سنبله و عملکرد بیولوژیک با اعمال تنش رطوبتی کاهش یافت، اما این تغییرات معنی دار نبود. برای صفت وزن هزار دانه لاین SD-86-14 بیشترین وزن هزار دانه (7/38 گرم) و رقم دریا کمترین میانگین را برای این صفت (3/33 گرم) داشت. لاینهای متحمل تر به تنش رطوبتی اعمال شده در این بررسی دارای میانگینهای بالاتری برای این صفت بودند و میتوان گفت که وزن هزار دانه میتواند معیار مطمئن در انتخاب لاینهای متحمل به تنش آخر فصل در گندم نان باشد (جدول 3). ویگاند و سئولار (15) اظهار داشتند که از دو صفت سرعت و مدت پر شدن دانه به عنوان مؤلفههای وزن دانه، تنش خشکی غالباً دوره پر شدن را تحت تأثیر قرار داده و از این طریق موجب کاهش وزن دانه میگردد. این محققان معتقدند که سرعت پر شدن دانه تابع خصوصیات ژنتیکی گیاه به ویژه پتانسیل فتوسنتز جاری، انتقال مجدد مواد فتوسنتزی و کارآیی سیستمهای آوندی است. آنها گزارش نمودهاند که وزن هزار دانه میتواند معیار گزینشی قابل اطمینانی به منظور ارزیابی ژنوتیپهای گندم در شرایط دیم باشد (5، 6). بالاترین عملکرد دانه به ترتیب به لاینهای SD-86-11 با میانگین 170/7 تن در هکتار، SD-86-9 با متوسط عملکرد 57/6 تن در هکتار و WS-82-9 با میانگین 28/6 تن در هکتار اختصاص داشت. کمترین میانگینهای عملکرد دانه به چهار ژنوتیپ دریا، آرتا، زاگرس و S-84-14 اختصاص داشت. در مجموع در شرایط تنش رطوبتی ارقام و لاینهای با دامنه تحمل کمتر به تنش رطوبتی، عملکرد دانه کمتری در مقایسه با گروه متحمل داشتند (جدول 3). دو لاین SD-86-11 و SD-86-9 که دارای عملکرد دانه بالاتری بودهاند از نظر صفت وزن دانه در سنبله دارای بالاترین میانگینها میباشند. ارقام حساس تر با میانگین عملکرد کمتر مانند رقم دریا برای این دو صفت کمترین میانگینها را داشتهاند (به ترتیب 13486 دانه در مترمربع و 42/0 گرم در سنبله). این نتایج بر اهمیت وزن دانه به عنوان معیار گزینشی در شرایط تنش تأکید دارد (جدول 3). تنش خشکی بر روی عملکرد بیولوژیک تاثیری معنی دار داشت و موجب کاهش آن شد. عملکرد بیولوژیک (زیست توده) لاینهای مورد بررسی در هر دو شرایط متفاوت بود. نتایج جدول 2 نشان داد تنش خشکی عملکرد بیولوژیک گندم را به 36/13 تن در هکتار کاهش داد. بالاترین میانگینها از نظر این صفت به لاین SD-86-7 (082/15 تن در هکتار) و کمترین آن به لاینS-84-14 (691/12 تن در هکتار) اختصاص داشت (جدول3). نادری و همــکاران (5) گزارش نمودند که در شرایط خشکی متوسط، عملکرد بیولوژیک بیش از 54 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه مینماید. وی همچنین همبستگی مثبت و بسیار معنیداری را بین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در شرایط تنش خشکی شدید گزارش نمود و متذکر شد که همانند شرایط خشکی متوسط، عملکرد بیولوژیک بخش قابل توجهی از تغییرات عملکرد دانه را توجیه مینماید. همبستگی بین صفاتدر شرایط محدودیت رطوبتی، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد بین عملکرد دانه با تعداد دانه در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه وجود داشت. همچنین تعداد دانه در مترمربع با تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله، همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. ارتباط بین صفات مرتبط با عملکرد دانه نشــان داد که ارتباط قوی بین تعداد دانه در مترمربع و عملکرد دانه در شرایط تنش رطوبتی وجود دارد (953/0). نتایج نشان داد همبستگی مثبت و معنی داری بین تعداد دانه در متر مربع با وزن دانه در سنبله (905/0) وجود دارد. در مجموع روابط صفات حاکی از نقش موثر صفات تعداد دانه در متر مربع و وزن دانه در سنبله در عملکرد دانه در شرایط تنش رطوبتی میباشد.
ns، * و **: به ترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد
حروف مشترک در هر ستون نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنیدار در سطح احتمال خطای پنج درصد بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن میباشد.
عملکرد بیولوژیک با عملکرد دانه، تعداد دانه در مترمربع و وزن دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. این امر نشان میدهد هر چه سطح فتوسنتز کننده گیاه بیشتر باشد، انتقال مجدد مواد فتوسنتزی و میزان تولید به ویژه در مراحل آخر دوره رشدی افزایش و در پر شدن دانه و بالابردن عملکرد دانه تاثیرگذار میباشد. شاخص برداشت با اجزای عملکرد دانه از جمله تعداد دانه در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله و عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. همبستگی شاخص برداشت با عملکرد بیولوژیک مثبت و غیر معنیدار بود. این شرایط نشان داد که افـزایـش شاخـص برداشـت در شرایـط تنـش بیشتر متاثر از عملـکرد دانه میباشد. بنابراین ژنوتیپهایی که در طی پر شدن دانه، ماده خشک بیشتری را به دانه اختصاص دادهاند موفق تر بوده و عملکرد بالاتری داشتند. جدول 3 - مقایسه میانگینهای عملکرد دانه و اجزای عملکرد در ژنوتیپهای گندم نان
جدول 4- ضرایب همبستگی بین اجزا عملکرد دانه گندم در شرایط محدودیت رطوبتی
* و ** به ترتیب معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد جدول5 - ضرایب همبستگی بین اجزای عملکرد دانه گندم در شرایط نرمال
* و ** به ترتیب معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد
در شرایط بدون تنش رطوبتی، همبستگی مثبت و بسیار معنی داری بین عملکرد دانه با تعداد دانه در مترمربع و وزن دانه در سنبله وجود داشت. این نتایج نشان داد که وزن دانه در سنبله در شرایط غیرتنش بر عملکرد دانه تأثیر داشت. عملکرد بیولوژیک با تعداد دانه در مترمربع و وزن دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد که این امر نقش سطح سبز و فتوسنتز را در افزایـش عملکرد و پر شدن دانه نشــان میدهـد (13). شاخـص برداشـت با عملکرد دانه همبستگی مثبت و قوی و با تعداد دانه در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنیداری داشت. با توجه به ارتباط منفی بین تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله، نتیجه اخیر قابل توجیه میباشد. کلمن (10) همبستگی بالا بین بیوماس گیاه و عملکرد دانه گندم را در شرایط تنش رطوبتی را گزارش نمود. رائو (13) نیز همبستگی بالا بین تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه را در همین شرایط گزارش کرده است. محمدی (4) در بررسی لاینهای بومی گندم نان بیشترین همبستگی فنوتیپی را بین عملکرد دانه و وزن دانه در سنبله مشاهده نموده و همبستگی بالایی را نیز بین شاخص برداشت و وزن دانه در سنبله گزارش نمودند.
نتیجهگیری از آنجا که هدف از این مطالعه تعیین ارقام و لاینهایی است که در شرایط تنش خشکی بالاترین عملکرد را داشته باشند نتایج به دست آمده نشان داد در رتبه اول بالاترین عملکرد دانه را ژنوتیپ SD-86-11(170/7 تن در هکتار)، لاین SD-86-9 (57/6 تن در هکتار) و لاین WS-82-9 (28/6 تن در هکتار) را به خود اختصاص دادهاند. همچنین نتایج نشان داد در تنش خشکی آخر فصل، وزن هزار دانه در تفاوت عملکرد لاینهای گندم نقش اساسی داشت. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 457 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 207 |