تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,195 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,851 |
اثر بازدارندگی سویههای بومی باکتریهای اسید لاکتیک علیه باکتریهای بیماریزای غذایی | ||
بهداشت مواد غذایی | ||
مقاله 3، دوره 8، 1 (29) بهار، فروردین 1397، صفحه 25-38 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علیرضا تاری نژاد* 1؛ پریسا پورعبدی2؛ محمد امین حجازی3 | ||
1دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانشیار گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران | ||
2دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران | ||
3فوق دکتری، دانشیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال غرب و غرب کشور، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک تولیدکننده باکتریوسین مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. بررسیها نشان داده است که باکتریوسینهای باکتریهای اسید لاکتیک دارای خواص ضدباکتریایی قابلتوجهی در برابر باکتریهای عامل مسمومیت میباشند و میتوان این باکتریوسینها را بهعنوان نگهدارندههای طبیعی مواد غذایی بهکار برد .در این پژوهش فعالیت ضدباکتریایی مایع رویی کشت 10 سویه از باکتریهای لاکتیکی استاندارد بومی (که قبلاً شیر خام و ماست محلی جداسازی شده بود) علیه ﻟﯿﺴﺘﺮﯾﺎ اﯾﻨﻮﮐﻮا، باسیلوس سرئوس، شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، یرسینیا انتروکولیتیکا، کلبسیلا پنومونیه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس ماهیت پروتئینی عامل ضدباکتریایی با استفاده از آنزیم تریپسین بررسی گردید. هر آزمون در سه تکرار انجام و میانگین قطر هاله عدم رشد اندازهگیری سویهها با هم مقایسه شدند. طبق نتایج مطالعه، سویههای اسید لاکتیک توان ضدباکتریایی خوبی را در مقابل باکتریهای شاخص نشان دادند. همچنین سویه 15E با قطر هاله عدم رشد 03/6 میلیمتر علیه شیگلا فلکسنری و با قطر هاله عدم رشد 167/0 میلیمتر علیه یرسینیا انتروکولیتیکا بهترتیب بیشترین و کمترین بازدارندگی را نشان دادند. اشریشیا کولای و شیگلا فلکسنری حساسترین و باسیلوس سرئوس مقاومترین سویههای شاخص در برابر باکتریهای اسید لاکتیک بومی شناخته شدند. همچنین نتایج تیمار آنزیمی ماهیت پروتئینی عوامل آنتاگونیستی تولید شده توسط باکتریهای لاکتیکی را تأیید کرد. بر اساس یافتههای مطالعه، سویه بومی T2 را میتوان سویهای با پتانسیل بسیار بالا برای مهار رشد باکتریهای گرم منفی نظیر شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، یرسینیا انتروکولیتیکا و کلبسیلا نومونیه در نظر گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
پروبیوتیک؛ باکتری های اسید لاکتیک؛ قطر هاله عدم رشد؛ انتشار دیسک | ||
مراجع | ||
Akhondzade, A., Razavi, V., Misaghi, A., AbbasiFar, R., Radmehr, B. and Khalighi, F. (2003). Effect of thyme essential oils on Salmonella typhimurium in brain and heart broth. Journal of Medicinal Plants, 8: 84-91. ● Alizadeh, B. and Tarinejad, A. (2010). Application of MSTATC software in statistical analysis: Setoodeh Publication. Tabriz. [In Persian] ● Campos, C.A., Rodríguez, Ó., Calo-Mata, P., Prado, M., and Barros-Velázquez, J. (2006). Preliminary characterization of bacteriocins from Lactococcus lactis, Enterococcus faecium and Enterococcusmundtii strains isolated from turbot (Psetta maxima). Food Research International. 39(3): 356-364. ● Chen, H. and Hoover, D. (2003). Bacteriocins and their food applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2(3): 82-100.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 480 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 370 |