تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,364 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,979 |
بررسی اثر روش خشک کردن بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی) | ||
پژوهش های زراعی در حاشیه کویر | ||
مقاله 6، دوره 14، شماره 2 - شماره پیاپی 29، شهریور 1396، صفحه 133-143 اصل مقاله (322.28 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
بهزاد غلامحسینزاده1؛ یوسف نیکنژاد1؛ هرمز فلاح آملی2؛ جابر مهدینیا افرا* 3 | ||
1گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل - ایران. | ||
2گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل - ایران | ||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران | ||
چکیده | ||
آوﻳﺸﻦ L.) Thymus kotschyanus) ﺑﻪدﻟﻴﻞ داراﺑﻮدن ﺧﻮاص داروﻳﻲ و ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﻳﻚ گیاه ﻛﺎملا شناخته شده است.ﻳﻜﻲ از ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی آﻧﺪﻣﻴﻚ اﻳﻦ ﺟﻨﺲ در اﻳﺮان اﺳﺖ. اﺳﺎﻧﺲ اﻳﻦﮔﻮﻧﻪ ﻳﻚ ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﻴﻤﻮل اﺳﺖ. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ روش ﺧﺸﻚﻛﺮدن ﺑﺮ ﻣﻴﺰان اﺳﺎﻧﺲ و ﻧﻮع و درﺻﺪ اﺟﺰای ﺗﺸﻜﻴﻞ دﻫﻨﺪه آوﻳﺸﻦ اﻧﺪامﻫﺎی ﻫﻮاﻳﻲ اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ از روستای پلور واقع در شهرستان آمل در ﻣﺮﺣﻠﻪ گلدهی ﻛﺎﻣﻞ ﺑﺮداﺷﺖ ﺷﺪ. جهت بررسی تاثیر چهار روش مختلف خشک کردن (نور مستقیم خورشید، سایه، ماکروویو با توان 900 و 360 وات) و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونههایی از گیاه مذکور در زمان 100 درصد گلدهی با ارتفاع 10 سانتیمتر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجر و نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرارگرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات نشان داد که بیشترین وزنتر با (36/667) گرم و میزان رطوبت با (39/118) هر چند اختلاف داشتند اما از نظر آماری معنیدار نبود و بالاترین میزان اسانس با (39/1) و درصد اسانس با (23/1) از روش سایه خشک حاصل شد که از نظر آماری در سطح یک درصـد معنیدار بود، در بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیشترین اسانسها از جمله تیمول (56/16%)، کارواکرول (39/32%)، کاریوفیلن (55/11%) از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 900، آلفاترپینن (05/1%)، پیسیمن (90/12%)، گاماترپینن (44/9 %) از روش سایه خشک، بورنئول (06/4%)، دلتاکادینن (22/3%) از روش خشک کردن با نور مستقیم خورشید به دست آمد که از نظر آماری در سطح یک درصد معنیدار بود. کمترین میزان اسانس تیمول، پیسیمن از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 360، کارواکرول از روش خشک کردن با نـور مستقیـم خورشیـد، کاریوفیلن از روش سایه خشک و آلفـاترپینن، گـاماترپینن، بورنئـول و دلتاکادینن از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 900 حاصل شد | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن کوهی؛ خشک کردن؛ اسانس؛ کارواکرول؛ تیمول | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 689 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 136 |