تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,151 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,813 |
مطالعه کارایی برخی اسانسهای گیاهی و کیتوزان در کنترل Rhizoctionia solani عامل بیماری سوختگی غلاف برنج | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 3، دوره 4، شماره 2 - شماره پیاپی 14، شهریور 1394، صفحه 73-82 اصل مقاله (426.15 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
صبا سوهانگر1؛ وحید زرین نیا* 2؛ سعید محمدزاده نمین3 | ||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین، ایران | ||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی، تهران، ایران | ||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهان برای کنترل بیماریها، به دلیل مزایایی که بر ترکیبات شیمیایی دارند، مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است. استفاده از اسانسهای گیاهی بهدلیل داشتن خواص دارویی، ضدقارچی، ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی متـابولیتهای ثانـویه در کنـترل عوامل بـیماریزا رو به پیشرفت است. در این پژوهش تأثـیـر کارایـی سه اسـانس گیاهـی شامل اسـانس زیره سـبـز (Cuminum cyminum)، دارچـین (Cinnamomum zeylanicum) و نعناع (Mentha sp.) و محلول کیتوزان در پیشگیری و در مان بیماری سوختگی غلاف برنج ناشی از قارچRhizoctionia solani در آزمایشات درون شیشه و درون زیوه مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 500 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی در این پژوهش شامل سه فاکتور اسانس هر کدام در پنج سطح غلظت (100، 200، 400، 600، 800، 1000 میلیگرم در لیتر) و فاکتور کیتوزان در دو سطح غلظت 800 و 1000 میلی گرم در لیتر و همچنین دو شاهد شامل شاهد مثبت (محیط کشت PDA همراه با سم تیلت) و شاهد منفی (محیط کشت سیب زمینی-دکستروز- آگار فاقد اسانس)، هر تیمار دارای سه تکرار و هر تکرار نیز خود شامل سه ظرف پتری (برای تمام تیمارها و کنترلهای مثبت و منفی) بود. به منظور بررسی نحوه تاثیر تیمارهای مختلف روی رشد قارچ R. solani پس از اختلاط اسانسها با محیط کشت، قطر پرگنه رشد یافته بصورت روزانه تا زمان پر شدن کامل ظرف پتری شاهد مورد بررسی قرار گرفت. درصد بازدارندگی غلظتهای مختلف اسانسها با بهرهگیری از فرمول ابوت تعیین شد. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی کامل اسانسها (MIC)و حداقل غلظت قارچکشی اسانسها (MFC) نیز محاسبه شد. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد که در آن هر اسانس به عنوان یک فاکتور و غلظتهای مختلف اسانسها، سطوح مختلف هر فاکتور در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اسانسهای دارچین و زیره بازدارندگی 100 درصدی از رشد قارچ R. solaniرادر غلظتهای ppm 200 داشتند. همچنین اسانس نعناع و کیتوزان بازدارندگی 100 درصدی در غلظتهای 600 و 1000 را از خودشان نشان دادند. علاوه بر این سه عصاره دارچین، زیره و نعناع با درصد بازدارندگی به ترتیب 67/81، 50/82 و 33/83 نتایج یکسانی را نشان دادند، کیتوزان نیز با 50 درصد بازدارندگی کمترین میزان بازدارندگی از رشد قارچ بیماریزا را بر روی گیاه نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
سوختگی غلاف برنج؛ Rhizoctionia solani؛ اسانس؛ زیره سبز؛ دارچین؛ نعناع؛ کیتوزان؛ کنترل بیولوژیک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 346 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 129 |