تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,377 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,984 |
اثر ضدقارچـی چنـد اسانس گیاهـی بر قارچ عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گوجهفرنگی Phytophthora parasitica L در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 1، دوره 5، شماره 4 - شماره پیاپی 20، اسفند 1395، صفحه 191-201 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا اردستانی1؛ داریوش شهریاری* 2؛ مژده ملکی3 | ||
1کارشناسی ارشد گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا ،ورامین، ایران | ||
2بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیع استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ورامین، ایران | ||
3گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا ،ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
پوسیدگی فیتوفتورایی ساقه و ریشه گوجهفرنگی Phytophthora parasitica L. یکی از مهمترین بیماریهای خاکزاد گوجهفرنگی میباشد. این بیماری در دهه اخیر در مزارع و گلخانههای جنوب شرق استان تهران (ورامین) گسترش یافته است. تاکنون کنترل این بیماری با استفاده از ترکیبات شیمیایی موفقآمیز نبوده؛ علیرغم تأثیرکنترل بیولوژیک و یا بکارگیری ارقام مقاوم در کاهش بیماری، ولی به نظر میرسد تحقیق و بکارگیری ترکیبات طبیعی به ویژه اسانسهای گیاهی، علاوه بر کاهش بیماری اثرات مفید زیست محیطی را بههمراه داشته باشد. دراین مطالعه اثر اسانس هشت گیاه آویشن، زیره، مرزه، پونه، نعناع، ترخون، زینان، رازیانه و قارچکش ریدومیل-مانکوزب به عنوان تیمار شاهد در شرایط آزمایشگاهی در پنج غلظت 60، 120، 240180 و 300 پی پی ام بر روی سرعت رشد و بازدارندگی از رشد قارچ عامل بیماری در محیط کشت PDA در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. آزمایشات گلخانهای با ده تیمار شامل اسانسهای موفق آویشن، پونه و زیره به غلظت 2/0 و 3/0 در هزار به همراه قارچکش روال تی اس1 و 5/1 در هزار و شاهد سالم و آلوده به قارچ P. parasitica در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکراراجراء شد. اسانسها و قارچکش به بستر ریشه گیاهچههای گوجهفرنگی در مرحله دو برگی افزوده شدند. آماربرداری از درصد شدت بیماری مطابق الگوی کوئسادا-اوکامپو و هاوسبک چهار هفته بعد از مایهزنی انجام شد. اسانسهاییکه در شرایط آزمایشگاهی بیشترین درصد بازدارندگی از رشد را داشتند به ترتیب آویشن (28/79 درصد)، پونه (85/72 درصد)، زیره (95/69 درصد)، نعناع (70/60 درصد)، ترخون (70/60 درصد) و زینان (60 درصد) بودند و حداقل غلظت بازدارندگی EC50 از رشد میسیلیومی قارچ مربوط به اسانس آویشن، زیره و پونه در غلظت180 پیپیام بوده است. نتایج تجزیه واریانس تحقیقات گلخانهای نشاندهنده اختلاف معنیدار بین تیمارها در سطح احتمال 1% بود. در مقایسه میانگینها با آزمون دانکن، اسانس آویشن به ترتیب با 65/1 و 31/1 شدت شاخص بیماری نزدیکترین شاخص بیماری با تیمارهای قارچکش ریدومیل-مانکوزب و شاهد سالم با 18/0 شاخص شدت بیماری بود و بهترین تأثیر در کاهش بیماری را داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
گوجهفرنگی؛ Phytophthora parasitica؛ اسانسهای گیاهی؛ آویشن؛ بازدارندگی از رشد | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 350 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,017 |