| تعداد نشریات | 418 |
| تعداد شمارهها | 10,013 |
| تعداد مقالات | 83,708 |
| تعداد مشاهده مقاله | 79,559,665 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 56,268,057 |
ارزیابی خطر روی در خاکهای آهکی زیر کشت دیم و آبی استان زنجان | ||
| فصلنامه زمین شناسی محیط زیست | ||
| مقاله 6، دوره 12، شماره 43، شهریور 1397، صفحه 67-78 اصل مقاله (919.83 K) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| نویسنده | ||
| علی افشاری* | ||
| دانشجوی دکتری علوم خاک - دانشکده کشاورزی - دانشگاه زنجان | ||
| چکیده | ||
| مطالعه حاضر با هدف ارزیابی غلظت روی و توزیع شکلهای شیمیایی آن در خاکهای کشاورزی زیر کشت دیم و آبی استان زنجان انجام شد. برای این منظور ابتدا تعداد 120 نمونه از خاک سطحی (عمق 0 تا 10 سانتیمتر) برداشت گردید که بهترتیب شامل 24 و 96 نمونه اراضی کشاورزی آبی و دیم بود. پس از تعیین غلظت روی کل در این نمونهها، تعداد 36 نمونه خاک برای تجزیههای فیزیکی و شیمیایی و عصارهگیری متوالی انتخاب گردید. با توجه به نتایج، غلظت روی کل و قابل استخراج با DTPA برای خاکهای زیر کشت دیم و آبی بهترتیب 8/142، 66/1 و 1/230، 30/15 میلیگرم بر کیلوگرم بهدست آمد. ترتیب شکلهای شیمیایی روی در دو خاک (کشاورزی آبی و دیم) تفاوتی نشان نداد و بهترتیب نزولی عبارت بودند از: محلول+تبادلی<متصل به کربناتها<متصل به مواد آلی<متصل به اکسیدهای آهن و منگنز<باقیمانده. هر چند سهم هر یک از جزءها در دو خاک متفاوت بود. از بین ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، بیشترین تأثیرگذاری بر توزیع شکلهای شیمیایی روی را ماده آلی نشان داد. روی قابل استخراج با DTPA بیشتر متأثر از درصد ماده آلی و pH بود. چون بین فازهای مختلف روی تعادل دینامیکی برقرار است، بنابراین بین شکلهای مختلف روی، همبستگیهایی دیده میشود. برای تعیین میزان خطر روی در دو خاک (کشاورزی آبی و دیم) از عدد ارزیابی خطر (RAC) استفاده گردید که برای کشت دیم و آبی بهترتیب 1/4 و 5/5 درصد بهدست آمد که در محدود خطر پایین قرار میگیرد | ||
| کلیدواژهها | ||
| روی؛ عصاره گیری متوالی؛ کشت دیم؛ کشت آبی؛ ویژگیهای خاک | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 168 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 194 |
||