تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,512 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,315 |
تاثیر مراحل فنولوژیک بر کیفیت علوفه چند گونه مرتعی در منطقه جلگهای ساری | ||
مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی | ||
مقاله 20، دوره 9، شماره 28، خرداد 1396، صفحه 213-224 اصل مقاله (307.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا طاطیان1؛ رضا تمرتاش1؛ حسین آقاجان تبار عالی1؛ سیدجابر نبوی* 2 | ||
1عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
تعیین کیفیت علوفه از عوامل مهم در مدیریت صحیح مراتع است. گونههای مرتعی در مکانها و زمانهای مختلف، کیفیت علوفه ای متفاوتی دارند . در ارزیابی مراتع و برنامه ریزی برای تهیه مواد مغذی مورد نیاز دام بسته به فصل چرا و محاسبه ظرفیت چرایی، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان غالب منطقه ضروری است. این پژوهش در منطقه جلگه ای ساری انجام شده و کیفیت علوفه ای چهار گونه مرتعی شامل یونجه معمولی ( (Medicago sativa L.، اسپرس (Onobrychis sativa L.)، شبدرسفبد (Trifolium repens L.) و یونجه یکساله حلزونی (Medicago scutellata L.) بررسی شده است. نمونه برداری از گونه ها در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی صورت پذیرفت و سپس به منظور تعیین شاخص های کیفیت علوفه که شامل پروتئین خام ((CP، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF)، ماده خشک گوارشپذیر (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) بودند، مورد تجزیه شیمیایی قرار گرقتند. نتایج نشان داد که تأثیر مرحلة رشد فنولوژیکی بر شاخصهای ADF و DMD مشخصتر از سایر شاخصها بود، به نحوی که درصد ADF در گونههای اسپرس و شبدر سفید در مراحل انتهایی رشد نسبت به ابتدایی آن افزایش و میزان DMD نیز در این گونهها کاهش معنیدار نشان داد. به طور کلی گونه شبدر سفید در شروع دوره رشد و گلدهی غذایی بالاتری نسبت به سایر گونهها داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین خام؛ فنولوژی؛ کیفیت علوفه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 494 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 259 |