تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,552,267 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,725,070 |
بررسی اکوفیتوشیمیایی، اتنوفارماکولوژی، آنتیاکسیدانی و آنتیباکتریایی عصاره اندامهای مختلف گیاه داروییMelilotus officinalis L. در رویشگاه کوهستانی چهارباغ - استان سمنان | ||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||
مقاله 6، دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 21، خرداد 1397، صفحه 55-64 اصل مقاله (668.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
گلاره بزهانی* 1؛ معصومه مازندرانی2؛ حسین عباسپور1 | ||
1دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان | ||
2دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان | ||
چکیده | ||
گیاه دارویی یونجه زرد با نام علمیM.elilotus officinalis L. متعلق به تیره باقلا ) Fabaceae) است که در طب سنتی به عنوان مقوی، ضد عفونی کننده و تنظیم کننده قند خون، ضد نفخ و مرحم در التیام زخمهای پوستی و پای دیابتی مصرف میشود. در این تحقیق ضمن عملیات صحرایی فراوان، مهمترین اطلاعات دارویی در مورد مصارف سنتی گیاه از درمانگران محلی اخذ گردید؛ سپس مهمترین نیازهای اکولوژیکی و اندامهای مختلف گیاه (سرشاخههای گلدار، ساقه و ریشه) در اردیبهشت ماه 1395 از رویشگاه 2300 متری کوهستان باغ جمع آوری گردید؛ عصارههای آبی و اتانولی با استفاده از روش خیساندن استخراج و بهمنظور انجام تستهای فیتوشیمیایی از روشهای اسپکتروفوتومتری و برای ارزیابی عملکرد آنتیاکسیدانی از روشهای DPPH, TAC, RP استفاده شد. عملکرد ضدباکتریایی عصاره اتانولی اندامها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن و MIC بررسی گردید. نتایج بررسی میدانی نشان داد که مردم این منطقه بیشتر از سرشاخههای گلدار گیاه به عنوان مقوی، ضد التهاب و ضدعفونی کننده در درمان التهاب مفاصل ، زخمهای دیابتی و رقیق کننده خون استفاده میکنند. عصاره اتانولی سرشاخههای گلدار گیاه ضمن اینکه از بیشترین میزان فنول کل (13/0 ± 08/38 میلیگرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک گیاه)، فلاونویید کل (01/0 ±4/62 میلی گرم معادل کوئرستین در هر گرم وزن خشک گیاه) برخوردار بودند، در تستDPPH نیز از بیشترین میزان عملکرد آنتی اکسیدانی در مهار رادیکالهای آزاد با میزان 61/10=IC50 برخوردارند و بهترتیب باکتریهای گرم مثبتStaphylococus aureus ، Staphylococus epidermidis،Bacilus cereus وEntrococus faecalis از بیشترین حساسیت نسبت به عصاره اتانولی گلها نشان داد. تحلیل دادهها نشان از آن است که عملاً یک رابطه مستقیم و معنیدار بین نوع اندام گیاه، نوع حلال، متابولیتهای ثانویه و عملکرد دارویی آن وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدان؛ آنتی باکتریال؛ اتنوفارماکولوژی؛ اندامهای مختلف؛ چهارباغ؛ فنول؛ فلاونویید؛ یونجه زرد | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 269 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 325 |