تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,329 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,945 |
مطالعه تأثیر ترکیبات آللوشیمیایی عصاره شاخ و برگ و ریشه اُزمک (Lepidium draba L.) بر خصوصیات جوانهزنی و رشد یولاف (Avena sativa L.) | ||
تحقیقات بذر | ||
مقاله 1، دوره 8، شماره 26، خرداد 1397، صفحه 1-14 اصل مقاله (1014.78 K) | ||
نویسندگان | ||
افشار آزادبخت* 1؛ ایوب فصاحت2 | ||
1دکتری، گروه علوم علفهای هرز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
2دکتری، گروه اکولوژی گیاهان زراعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر عصاره آبی اندامهای مختلف اُزمک بر جوانهزنی و رشد گیاهچهی یولاف زراعی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای 1393 و 1395 در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره آبی اندامهای هوایی و زیرزمینی اُزمک و مخلوط آنها در نسبتی مساوی با هم و در پنج سطح غلظتی 5، 10، 20، 40 و 80 درصد حجمی بود و برای تیمار شاهد نیز از آب مقطر استفاده شد. بر اساس نتایج آزمایش، عصاره آبی اندامهای مختلف اُزمک در غلظتهای متفاوت توانستند خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچهای یولاف زراعی را بهطور معنیداری (01/0>p) تحتتأثیر قرار دهند بهطوری که با افزایش غلظت عصاره آبی گیاه اُزمک، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه و وزنتر ریشهچه و ساقهچه و همچنین تعداد ریشههای فرعی یولاف بهطور معنیداری کاهش یافتند. در این آزمایش بیشترین میزان صفتهای مورد بررسی در تیمار شاهد و پس از آن در غلظت پنج درصد عصاره اندامهای مختلف اُزمک مشاهده شد و کمترین میزان این صفات نیز در غلظت 80 و 40 درصد عصاره اندامهای مختلف اُزمک بهدست آمد. غلظت 80 درصد عصاره اندامهای هوایی، زیرزمینی و مخلوط آنها، توانست میزان تمام صفات مورد بررسی را تقریباً به صفر کاهش دهد. بر اساس نتایج حاصله از معادله لُجستیک سه پارامتره و همچنین بر اساس مقادیر X50، بیشترین تأثیر عصاره آبی به اندامهای هوایی گیاه اُزمک متعلق بود و کمترین تأثیر بر صفات مورد مطالعه به عصاره آبی اندامهای زیرزمینی متعلق بود. نتایج نشان داد که بقایای گیاهی علفهرز اُزمک میتواند تأثیرات بازدارندهای بر خصوصیات جوانهزنی و همچنین رشد و نمو گیاهچه یولاف زراعی بگذارد پس باید در شرایط کشت مزرعهای و در زمان تهیه بستر از نظر میزان بقایای گیاهی اُزمک، خاک را بررسی نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ غلظت عصاره؛ ساقهچه؛ ریشهچه؛ خصوصیات رشدی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 129 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 206 |