تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,172 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,829 |
مروری بر باکتری های منتقله از ماهی به انسان | ||
میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
مقاله 3، دوره 4، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 15-27 اصل مقاله (578.62 K) | ||
نوع مقاله: مروری | ||
نویسنده | ||
مهدی رئیسی* | ||
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی | ||
چکیده | ||
بیماریهای زئونوز ناشی از انتقال بیماری و عوامل مولد سم از ماهی به انسان که تاکنون به ثبت رسیده اند عمدتاً شامل باکتریها، سموم و انگلها هستند. فهرست زئونوزهای ناشی از ماهی، تقریبا بزرگ است. در این مقاله، 25 عامل عفونی مورد بحث قرار گرفته اند و مسلماً عوامل دیگری با منشا ماهی نیز وجود دارد که توان بالقوهای برای آلوده کردن انسان دارد. در این خصوص وضعیت سیستم ایمنی میزبان نقش تعیین کننده ای در شدت بیماری دارد. از جمله راههای اصلی تماس با این عوامل میتوان به روش خوراکی و ورود از راه زخمهای باز یا خراشها اشاره کرد. بخصوص روش خوراکی شامل خوردن ماهی آلوده خام یا نیم پز و یا ماهی آلوده به مدفوع ماهیان بیمار اشاره کرد. در مجموع 15/64 درصد زئونوزهای ناشی از ماهی از راه دهان منتقل میشوند که عمدتاً شامل بیماریهای انگلی ناشی از ترماتودها، سستودها و نماتودها هستند. خوردن آب حاوی میکروارگانیسمهای بیماریزا با 07/23 درصد و تماس پوستی و ورود از راه زخمهای جلدی و یا انتقال از طریق حمل ماهی و یا آب آلوده با 23/19 درصد راههای دیگر انتقال محسوب میشوند. مهم اینکه 38/15 درصد از موراد بیماری ناشی از بیش از یک راه انتقال هستند. در این مقاله پراکنش، همه گیری شناسی، جنبه های بالینی و مطالعات ارزیابی خطر، مدیریت بالینی، پیشگیری و کنترل این دسته از بیماریها مورد بحث قرار خواهد گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
زئونوز؛ ماهی؛ غذازاد؛ آب | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,544 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 965 |