| تعداد نشریات | 418 |
| تعداد شمارهها | 10,013 |
| تعداد مقالات | 83,708 |
| تعداد مشاهده مقاله | 79,575,744 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 56,274,745 |
بررسی میزان آلودگی و تولید بیوفیلم باکتریهای سرماگرا در مخازن شیر خام و تجهیزات فرآوری محصولات لبنی | ||
| میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
| مقاله 9، دوره 5، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 79-89 اصل مقاله (606.92 K) | ||
| نوع مقاله: اصیل پژوهشی | ||
| نویسندگان | ||
| رسول رضاپور1؛ شهرام حنیفیان* 2 | ||
| 1دانشآموخته کارشناسیارشد علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||
| 2عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، تبریز، ایران | ||
| چکیده | ||
| سرماگرا گروه نامتجانسی از باکتریها هستند که توانایی رشد در دمای یخچال را دارند. اغلب این باکتریها با تولید لیپازها و پروتئازهای خارجسلولی موجب تجزیه لیپیدها و پروتئینهای شیر میشوند و آثار مخرب آنها بعد از پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون از بین نمیرود. این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی و تنوع گونهای سرماگراها در مخازن شیر و تجهیزات فرآوری و همچنین قابلیت تولید بیوفیلم جدایهها انجام پذیرفت. تعداد 80 نمونه شامل 30 نمونه از مخازن حمل و نگهداری شیرخام، 30 نمونه از تجهیزات فرآوری محصولات لبنی و 20 نمونه از سطوح مختلف سالن تولید نمونهگیری صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه از بین 80 نمونههای مختلف، 25/26% آلوده به باکتریهای سرمادوست بود که بهترتیب 65% از نمونههای مربوط به سطوح مختلف سالن تولید، 33/23% از مخازن حمل و نگهداری شیرخام و 3/3% از نمونههای تجهیزات فرآوری محصولات لبنی آلوده تشخیص داده شدند. از 31 جدایه شناسایی شده، بالاترین و پایینترین میزان فراوانی بهترتیب مربوط به جنس باسیلوس (25/32%) و کمترین درصد مربوط به سودوموناس آیروجینوزا، انتروکوکوس فکالیس و آلکالیجنز فکالیس (2/3%) بود. نتایج حاصل از بررسی تولید بیوفیلم توسط جدایهها مشخص نمود که 21 جدایه (75/67%) قابلیت تولید بیوفیلم داشتند. بهنظر میرسد روش متداول CIP در برخی موارد بازده کافی برای رفع کامل بیوفیلم سرماگراها را ندارد و لازم است به موازات CIP از روشهای تکمیلی فیزیکی یا شیمیایی برای رفع کامل بیوفیلم در صنایع لبنی به استفاده شود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| "سرماگرا"؛ "بیوفیلم"؛ "مخازن شیر خام"؛ "تجهیزات فرآوری لبنی" | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 516 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 276 |
||