تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,271 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,908 |
بررسی امکان سنجی تولید نان تست چاودار غنی شده با کلسیم، ویتامین D3 و منیزیم | ||
نوآوری در علوم و فناوری غذایی | ||
مقاله 2، دوره 12، شماره 1 - شماره پیاپی 43، فروردین 1399، صفحه 25-15 اصل مقاله (295.89 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfst.2020.665271 | ||
نویسندگان | ||
زهرا سلطانی1؛ علیرضا فرجی* 1؛ محمد حسین عزیزی2 | ||
1گروه آموزشی علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و فناوریهای نوین ،واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2گروه آموزشی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
نان ماده غذایی اصلی در رژیم غذایی مردم ایران میباشد و با توجه به کمبودهای مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، ید، روی، آهن، اسید فولیک و انواع ویتامینها که در میان افراد جامعه وجود دارد، سادهترین راه جبران این کمبودها غنیسازی نان میباشد. در این پژوهش اثر غنیسازی نان تست چاودار با کلسیم، منیزیم و ویتامین D3 بر خواص شیمیایی آن (نظیر گلوتن خشک، گلوتن مرطوب، عدد گلوتن، پروتئین خام، رطوبت و pH) بررسی و با نمونه کنترل مقایسه گردید. تیمارهای T2 (ppm 900 کربنات کلسیم)، T3 (ppm 40 ویتامین D3)، T4 (ppm 150 منیزیم)، T5 (ppm 900 کربنات کلسیم و ppm 40 ویتامین D3)، T6 (ppm 900 کربنات کلسیم و ppm 150 منیزیم)، T7 (ppm 40 ویتامین D3 و ppm 150 منیزیم) و T8 (ppm 900 کربنات کلسیم و ppm 40 ویتامین D3 و ppm 150 منیزیم) تهیه و با تیمار T1 (کنترل) مقایسه شدند. نتایج نشان دادکه اختلاف معنیداری بین گلوتن خشک، گلوتن مرطوب، شاخص گلوتن، درصد پروتئین، pH و رطوبت آرد غنیسازی شده وجود ندارد (05/0<P). در رابطه با شاخص شیمیایی نان تولید شده درصد رطوبت نان در کلیه تیمارها کمتر از تیمار شاهد بوده و در بین تیمارهای غنیسازی شده تیمار T3 با بیشترین میانگین اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت (05/0>P)، درصد خاکستر در تیمار T8 با بالاترین میانگین اختلاف معنیداری با همه تیمارها داشته و شاخص pH نیز در تیمار T5 اختلاف معنی داری با سایر تیمارها دارا بود (05/0>P)، همچنین تیمارهایی که با کربنات کلسیم غنیسازی شده بودند بالاترین میانگین را در مقایسه با سایر تیمارها داشتند. اندازهگیری مقدار کلسیم و منیزیم در نان تولیدی نشان داد که این شاخصها در تیمارهای غنیسازی شده با هم اختلاف معنیداری نداشتند (05/0<P) ولی با سایر تیمارهای فاقد کلسیم ومنیزیم اختلاف معنیداری دارد، همچنین ویتامین D3 در تیمار T7 با سایر تیمارها اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0>P)، در نهایت تیمار T8 به عنوان بهترین تیمار انتخاب شد. | ||
کلیدواژهها | ||
نان تست؛ غنی سازی؛ کلسیم؛ ویتامین D3؛ منیزیم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 625 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 479 |