تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,424,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,449,835 |
اثر زمان برداشت برخصوصیات جوانهزنی و برخی ویژگیهای آنتیاکسیدانی ارقام مختلف گندم | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوفصلنامه ی علوم به زراعی گیاهی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 9، شماره 1، مرداد 1398، صفحه 55-66 اصل مقاله (871.77 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مرضیه شاکریان11؛ مجتبی علویفاضل2** 2؛ مانی مجدم33 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
11- دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
22-دانشیار، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
33-استادیار، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور بررسی اثر زمان برداشت بر جوانهزنی و برخی ویژگیهای آنتیاکسیدانی ارقام مختلف گندم، این تحقیق در سال زراعی 95-1394 در شهرستان ایذه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل زمان برداشت در دو سطح برداشت در مرحله خمیری سخت دانه و برداشت در مرحله رسیدگی دانه و ارقام گندم نان و دوروم در شش سطح ناتاشا، افلاک، چمران، دهدشت، بهرنگ و کرخه بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان ترکیبات آنتیاکسیدان دانه از قبیل پلیفنول و فلاونوئید و ظرفیت آنتیاکسیدانی به رقم چمران و برداشت در مرحله رسیدگی دانه تعلق داشت. کمترین ترکیبات آنتی اکسیدان نیز از ارقام افلاک و کرخه در مرحله خمیری سخت دانه بدست آمد.همچنین زمان برداشت به طور معنیداری درصد جوانهزنی و طول گیاهچه ارقام مختلف گندم را تحت تأثیر قرار داد.درصد جوانهزنی با تسریع در برداشت دانه به طور معنیداری کاهش یافت. در برهمکنش زمان برداشت و رقم بیشترین درصد جوانهزنی بذر با میانگین 99 درصد به رقم چمران و دهدشت و برداشت در مرحله رسیدگی دانه مربوط بود. کاهش درصد جوانهزنی و به دنبال آن کاهش طول گیاهچه با تسریع در برداشت دانه در مرحله خمیری سخت شدن دانه منجر به کاهش بنیه بذر شد. بهطور کلی حداکثر ویژگیهای جوانهزنی و برداشت آنتیاکسیدان از برداشت در مرحله رسیدگی کامل دانه بدست آمد. رقم چمران نیز در مقایسه با سایر ارقام برتری معنیداری از لحاظ صفات مورد بررسی نشان داد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
واژههای کلیدی: پلی فنول؛ طول گیاهچه؛ رسیدگی دانه؛ بنیه بذر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
غلات یکی از مهمترین منابع غذایی انسانها است. از میان غلات، گندم نان (Triticum aestivum L.) و گندم دوروم (Triticum durum L.) به عنوان محصولی استراتژیک در جهان مورد توجه میباشند (29). با توجه به رشد جمعیت ایران و جهان و کمبود غذا در سطح دنیا، بررسی تمام راهکارهایی که سبب افزایش تولید و استفاده بهینه از گندم تولید شده میشود، از موضوعات مهم و قابل توجه میباشد. از میان عوامل مهمی که در تولید گندم نقش دارد کیفیت زراعی بذرها یا تودههای بذری است که از مهمترین نهادههای تولید محصولات زراعی است و از اهمیت ویژهای در عملکرد مطلوب برخوردار است (8). کیفیت نامناسب جوانهزنی و استقرار گیاهان زراعی از معضلهایی است که کشاورزان در مناطق مختلف با آن مواجه هستند. این کیفیت تحت تأثیر عوامل بسیاری از جمله رقم، خلوص ژنتیکی، قدرت جوانهزنی و قوه نامیه بذر قرار میگیرد. جوانه زنی اولین مرحله ی رشد و نمو گندم است که از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. علاوه بر جوانهزنی سرعت و یکنواختی جوانه زدن و بنیه بذر از پارامترهای مهم کیفیت بذر میباشد (27). افزایش ویگور بذر و نیاز به مدت زمان کمتر برای خروج ریشهچه و تکمیل جوانهزنی عامل مهمی در بهرهبرداری بیشتر و بهتر از منابع محیطی خواهد بود و استقرار نهایی بوته در مزرعه را افزایش خواهد داد (10). تولید دانه گندم جهت نیل به حداکثر کیفیت، تابع زمان برداشت است. در طول دوران رسیدگی، کیفیت دانه ممکن است کاهش یابد که دلیل آن میتواند کاهش محتوای رطوبت دانه و صدمه بیوشیمیایی بافتها باشد (31). در سالهای اخیر به دلایل مربوط به سلامت در جوامع بشری توجه زیادی به آنتیاکسیدانهای طبیعی معطوف گردیده است و تحقیقات گستردهای به منظور به کارگیری این ترکیبات در مواد غذایی به جای آنتیاکسیدانهای غیرطبیعی در دست اجرا قرار گرفته است. آنتیاکسیدانها عوامل سرکوبکنندهی رادیکالهای آزاد میباشند و جلوگیری از شکلگیری رادیکالهای آزاد یک گام حیاتی برای بقاء سلول است (16). امروزه از آنتیاکسیدانهای مصنوعی برای به تأخیر انداختن اکسید شدن چربیها به صورت دارویی استفاده میشود، اما به دلیل اثرات بد تغذیهای و سرطانزا بودن این ترکیبات و نیز تمایل مصرفکنندگان به استفاده از ترکیبات طبیعی، کاربرد آنتیاکسیدانهای طبیعی مورد توجه محققان قرار گرفته است (7). گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلیاند که مهم ترین آنتیاکسیدانهای طبیعی محسوب میگردند (4). نتایج حاکی از آن است که از نظر تعداد کل فنلها و ظرفیت آنتیاکسیدانها در انواع مختلف غلات و همچنین ژنوتیپهای متفاوت اختلاف وجود دارد (21). جاجرمی (3) با بررسی جوانهزنی هفت رقم گندم گزارش نمود که بیشترین درصد جوانهزنی در رقم G73-20 و کمترین درصد جوانهزنی را رقم اروند با 36 درصد دارا بود. اسکاریوت و همکاران[1] (30) دریافتند که زمان برداشت (بسته به درصد رطوبت و دما) موجب فرسودگی در بذرهای گندم میشود و این فرسودگی به صورت کاهش درصد جوانهزنی و گیاهچههای ضعیف حاصل از این بذور نمایان میشود. ایساک و همکاران[2] (20) در گیاه سویا گزارش کردند برداشت زودتر از موعد باعث کاهش کیفیت بذر و جوانهزنی و برداشت دیرتر از موعد نیز افزایش ریزش دانهها را درپی داشت. داودی و همکاران (6) با بررسی زمان برداشت بذر چند رقم گندم گزارش نمودند که اثر رقم و زمان برداشت بر سرعت و درصد جوانهزنی معنیدار شد. در بین ارقام بالاترین سرعت جوانه زنی به رقم سرداری اختصاص یافت. تنوع موجود در پاسخ درصد جوانهزنی ارقام به سطوح مختلف زمان برداشت چندان زیاد نبود و این بیانگر عدم توانائی آزمون جوانهزنی برای شناسائی توانائی سبزشدن متفاوت بذور بین ارقام بود. مور و همکاران[3] (24) در بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی سبوس ژنوتیپهای گندم سخت زمستانه نشان دادند که این خصوصیات تحت تاثیر ژنوتیپ و مرحله نموی دانه و رسیدگی آن میباشد به طوریکه تسریع در برداشت بذر موجب کاهش ظرفیت آنتیاکسیدانی، محتوای پلیفنول و فلاونوئید دانه گندم میشود. راگی و همکاران[4] (28) چهار غله جو، ارزن مرواریدی، چاودار و سورگوم را از نظر محتوای فنلها و خواص آنتیاکسیدان مورد بررسی قرار دادند. نتایج آنان حاکی از آن بود ارقام مختلف یک گیاه و همچنین گونههای مربوط به یک تیره از لحاظ خصوصیات انتیاکسیدانی متفاوتند به طوری که اظهار داشتند در بین غلات، سورگوم و به دنبال آن ارزن و جو بالاترین خواص آنتیاکسیدانی را نشان دادند. تحقیق حاضر جهت ارزیابی اثر زمان برداشت دانه (بر مبنای رطوبت دانهها) بر ویژگیهای جوانه زنی و برخی ویژگیهای آنتیاکسیدانی شش رقم گندم نان و دوروم در شرایط اقلیمی ایذه طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها مشخصات تیمارها و مکان آزمایش این تحقیق در سال زراعی 95-1394 در مزرعهای واقع در شهرستان ایذه در استان خوزستان با طول جغرافیایی 49 درجه و 52 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 31 درجه و 50 دقیقه شمالی و با ارتفاع 760 متر از سطح دریا انجام شد. مشخصات خاکشناسی محل تحقیق در جدول 1 ارائه شده است. جدول 1- خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه خاک محل آزمایش
این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان برداشت در دو سطح برداشت در مرحله خمیری سخت دانه و برداشت در مرحله رسیدگی دانه (30 روز پس از گلدهی) و ارقام گندم نان و دوروم در شش سطح ناتاشا، افلاک، چمران، دهدشت، بهرنگ و کرخه بود. این آزمایش جمعا از 36 کرت تشکیل شد که هر کرت آزمایشی به طول پنج متر و دارای نه خط کاشت با فاصله 33سانتیمتر با تراکم 400 بوته در مترمربع در نظر گرفته شد. عملیات تهیه بستر شامل شخم، دیسک و نهایتا عملیات تسطیح با ماله بود. کود پایه بکار برده شده در مزرعه شامل کود نیتروژن خالص از منبع اوره به میزان 150 کیلوگرم کیلوگرم در هکتار بصورت تقسیط در دو مرحله (50 درصد همزمان با کاشت و 50 درصد در مرحله ساقهدهی بصورت سرک)، کود فسفر نیز براساس 75 کیلوگرم فسفر خالص و کود پتاسیم 80 کیلوگرم در هکتار K2O از منبع سولفات پتاسیم بصورت پایه در هنگام تهیه زمین بود. بعد از آمادهسازی زمین، کاشت بذر در تاریخ 15 آبان ماه 1394 به صورت دستی انجام شد. اولین آبیاری بعد از کاشت بذر انجام شد. کنترل علفهایهرز به صورت وجین دستی انجام شد. برداشت به منظور بررسی جوانهزنی و ویژگیهای بیوشیمیایی در دو مرحله (در دو مرحله خمیری سخت شدن و رسیدگی دانه) صورت گرفت. از سه خط میانی هر کرت مربوط به هر رقم به طور تصادفی 10 سنبله جدا شد و به آزمایشگاه انتقال داده شد. در آزمایشگاه ابتدا بذرها از سنبله با دست جدا و بذور مربوط به هر رقم بلافاصله پس از جدا شدن از سنبله درشرایط مناسب درون یخچال نگهداری شد. در آزمایش جوانهزنی بعد از استریل نمودن پتریدیشها و مشخص کردن تیمارها، تعداد 25 عدد بذر بین دو لایهی کاغذ صافی (ضدعفونی شده در آون با دمای 70 درجه سانتیگراد) در پتریدیشها قرار داده و مقدار 10 میلیلیتر آب مقطر به آنها اضافه شد. پتریدیشها به ژرمیناتور با دمای 2±26 درجه سانتیگراد منتقل شدند (17). صفات اندازهگیری شده درصد جوانهزنی (16) و شاخص بنیه بذر (18) از طریق معادلههای زیر محاسبه شد. معادله (1) 100 GP: درصد جوانهزنی، G: تعداد بذور جوانهزده، N: تعداد کل بذور معادله (2) VI= (RL+SL)×GP VI: شاخص بنیه بذر،RL : طول ریشهچه، SL: طول ساقهچه، GP: درصد جوانهزنی طول ریشهچه و ساقهچه با خطکش و با دقت یک میلیمتر به عنوان طول گیاهچه اندازهگیری شد. به منظور بدست آوردن وزن خشک، نمونهها به مدت 72 ساعت درون آون با دمای 70 درجه سانتیگراد قرار گرفتند سپس با استفاده از ترازوی دیجیتالی با دقت 0001/0 وزن خشک گیاهچه اندازهگیری شد (2). جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدان دانه در آزمایشگاه دانشگاه شهید چمران اهواز، بذور با دستگاه آسیاببرقی آرد شدند. سپس آرد حاصل از الک 250 میکرومتری عبور داده شد. محتوای آنتیاکسیدان پس از عصارهگیری با حلال به کمک اسپکتروفتومتری بر اساس روش درصد مهار بنیان توسط محلول دی پی پی اِچ، اندازهگیری شد (20). اندازهگیری محتوای کل فنولی با استفاده از روش اسپکتوفتومتری انجام شد. ابتدا 300 میلیگرم از دانه آسیاب شده در حلال متانول به حجم چهار میلیلیتر ریخته و به منظور عصارهگیری به مدت دو ساعت روی شیکر در دمای اتاق (25 درجه سانتی گراد) قرار داده شد. سپس به مدت 10 دقیقه و در 3000 دور سانتریفیوژ گردید و از محلول شناور رویی برای سنجش کل محتوای فنولی استفاده شد. 200 میکرولیتر از عصارهها در سه تکرار به 5/1 میلیلیتر از معرف فولین سیوکالتو رقیق شده با آب (10:1) مخلوط و به مدت پنج دقیقه در حالت تعادل گذاشته شد. در مرحله بعدی با 5/1 میلیلیتر از کربنات سدیم (با غلطت60گرم در لیتر) مخلوط و به مدت 90 دقیقه در دمای اتاق نگهداری شد، سپس در طول موج 725 نانومتر توسط اسپکتروفتومتری قرائت گردید. نتایج را بر اساس میکروگرم در فرولیک معادل در گرم دانه آسیاب شده (آرد دانه در مراحل مختلف نموی) استفاده شد (13). تجزیه واریانس دادهها توسط نرم افزار آماری SAS (نسخه 1/9) انجام و برای مقایسه میانگینها از آزمون دانکن در سطح احتمال پنج درصد استفاده گردید.
نتایج و بحث محتوی فنول کل در این تحقیق اثر تیمار زمان برداشت، ارقام و برهمکنش آنها بر محتوی فنول کل در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 2). بیشترین میزان فنول کل به رقم چمران و برداشت در مرحله رسیدگی دانه و کمترین میزان فنول کل به ارقام کرخه و افلاک و برداشت در مرحله خمیری سخت شدن دانه مربوط بود (جدول 3). در این پژوهش غلظت فنول کل با تسریع در برداشت بذر کاهش یافت. در این رابطه مور و همکاران[5] (24) در بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی سبوس ژنوتیپهای گندم سخت زمستانه نشان دادند که این ویژگیهای تحت تأثیر ژنوتیپ و مرحله نموی دانه و رسیدگی آن میباشد به طوریکه تسریع در برداشت بذر موجب کاهش محتوای پلیفنول دانه گندم میشود. همچنین لیانا- پاتیرانا و شهیدی[6] (22) در بررسی پتانسیل آنتیاکسیدانی قطعات آرد شده دو رقم گندم دوروم و گندم نان با استفاده از روش ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن نشان دادند که دانه آنها دارای بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی است. براساس یافتههای زیاوزنگ و همکاران[7] (33) و فالر و فیالهر[8] (16) ژنوتیپهای گندم از لحاظ ترکیبات آنتیاکسیدانی از جمله پلیفنلها و زیر مجموعه آن یعنی فلاونوئیدها باهم متفاوتند و برخی از ژنوتیپها و ارقام نسبت به ارقام دیگر برتری قابلتوجهی از لحاظ ویژگیهای آنتیاکسیدانی دارند. آنان نشان دادند که میان ژنوتیپهای گندم بسته به میزان بیان ژنهای مرتبط، از نظر نوع و میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی اختلاف وجود دارد که با نتایج این تحقیق مطابقت داشت. جدول 2- نتایج تجزیه واریانس میانگین مربعات صفات اندازه گیری شده
ns، *، **: به ترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطح احتمال پنج درصد و یک درصد آماری
ظرفیت آنتیاکسیدانی نتایج نشان داد تأثیر زمان برداشت، ارقام و بر همکنش آنها بر این صفت در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 2). بیشترین میزان ظرفیت انتیاکسیدانی دانه به رقم چمران و برداشت در مرحله رسیدگی دانه و کمترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی دانه به ارقام افلاک و بهرنگ و برداشت در مرحله خمیری سخت شدن دانه تعلق داشت. برداشت در مرحله رسیدگی دانه و رقم چمران حداکثر ظرفیت آنتیاکسیدانی دانه را نسبت به مرحله خمیری سخت شدن دانه و رقم افلاک به میزان 42 درصد افزایش داد. در این تحقیق ظرفیت آنتیاکسیدانی با استفاده از IC50 در هر مرحله برداشت نشان داد که رفتار ژنوتیپهای مختلف مشابه نیست. همچنان که اکبریان و ارزانی (1) در گندم اظهار داشتند که لاینهای تریتیکاله و ارقام گندم دارای اختلاف معنیداری از لحاظ عملکرد و فعالیت آنتیاکسیدانی بوده بهطوری که تریتیکاله در هر دو شرایط تنش خشکی و عدم تنش خشکی برتر بود. نتایج پژوهش حاضر با یافتههای ارزانی و صالحی[9] (12) و زیاوزنگ و همکاران[10] (33) که اعلام داشتند زمان برداشت و ارقام بر نوع و میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی مؤثر هستند مطابقت داشت. درصد جوانهزنی نتایج نشان داد اثر زمان برداشت و برهمکنش آنها بر درصد جوانهزنی در سطح احتمال یک درصد و اثر ارقام بر درصد جوانهزنی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شد (جدول 2). نتایج مقایسه میانگینهای برهمکنش زمان برداشت و ارقام مبین آن بود که بیشترین درصد جوانهزنی بذر با میانگین 99 درصد به رقم چمران و دهدشت و برداشت در مرحله رسیدگی دانه تعلق داشت. کمترین درصد جوانه زنی بذر با میانگین 5/76 درصد از رقم ناتاشا و برداشت در مرحله مرحله خمیری سخت شدن دانه حاصل شد (جدول 3). زمان برداشت یکی از مهمترین عملیات به زراعی در گیاهان و به ویژه غلات است به طوریکه تأخیر در برداشت باعث شده فرصت بیشتری برای تجمع مواد هیدروکربنی و کاهش مواد بازدارنده رشد در اختیار دانه قرار گرفته لذا منجر به بهبود جوانهزنی بذر جهت کشت سال آینده میشود (31). جاجرمی (3) با بررسی جوانهزنی هفت رقم گندم گزارش نمود که بیشترین درصد جوانهزنی در رقم G73-20 و کمترین درصد جوانهزنی را رقم اروند با 36 درصد دارا بود. در آزمایشی دیگر نزار و همکاران[11] (26) اثر سه زمان برداشت دانه را بر جوانهزنی بذر ماشک بررسی کردند و دریافتند درصدجوانه زنی در دانههایی که در مرحله غلاف سبز برداشت شدند 30 درصد بود. در مرحله غلاف زرد هیچگونه جوانهزنی صورت نگرفت و بذرها در این مرحله دارای خواب بودند. حداکثر جوانهزنی بذر در مرحله قهوهای شدن غلاف مشاهده شد. بنابراین حداقل خواب بذر و حداکثر جوانهزنی در بذرهای برداشت شده در مرحله قهوهای شدن غلاف مشاهده گردید. همچنانکه ایساک و همکاران[12] (20) در گیاه سویا گزارش کردند برداشت زودتر از موعد باعث کاهش کیفیت بذر و جوانه زنی و برداشت دیرتر از موعد نیز افزایش ریزش دانهها را در پی داشت. نتایج حاصل از این آزمایش با نتایج ایساک و همکاران (20)، علیزادهبناب و همکاران[13] (11) و محمدی و همکاران[14] (23) مطابقت دارد. جدول 3- نتایج مقایسه میانگین برهمکنش صفات مورد مطالعه در گندم در واکنش به زمان برداشت و ارقام
میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشابه در هر ستون، در سطح احتمال پنج درصد آماری براساس آزمون دانکن اختلاف معنیداری ندارند. طول گیاهچه در این تحقیق طول گیاهچه به طور معنیداری در سطح احتمال یک درصد تحت تأثیر زمان برداشت، ارقام و برهمکنش آنها قرار گرفت (جدول 2). برداشت در مرحله رسیدگی دانه و رقم چمران بیشترین طول گیاهچه را نسبت به مرحله خمیری سخت شدن دانه و رقم افلاک به میزان 5/33 درصد افزایش داد (جدول 3). اثر قوه نامیه بذر بر قدرت رویش گیاهچهها به شرایط برداشت و زمان برداشت نیز وابسته است. به طوریکه در این پژوهش کیفیت مناسب بذور منجر به جوانهزنی مطلوب و افزایش قدرت رشد گیاهچهها و به دنبال آن افزایش طول گیاهچه شد که نتایج دفیگوردو و همکاران[15] (14) این نتایج را تأیید نمود. در این رابطه ایلخانی و همکاران[16] (19) دریافتند که زمان برداشت (بسته به درصد رطوبت و دما) موجب فرسودگی در بذرها میشود و این فرسودگی به صورت کاهش درصد جوانهزنی و گیاهچههای ضعیف حاصل از این بذور آشکار میشود که کاهش طول گیاهچههای حاصل از جوانهزنی را درپی خواهد داشت. برطبق گزارشهای الیاس و کاپلند[17] (15) بین کیفیت بذرهای کلزا در زمانهای مختلف برداشت اختلاف معنیداری وجود داشت و بذرهای کلزای برداشت شده در مرحله رسیدگی کامل (بذرهای تیره رنگ و سخت با رطوبت 14-10 درصد) دارای کیفیت بهتری از بذرهای برداشت شده در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک (بذرهای تغییر رنگ داده و دارای رنگ روشنتر و با رطوبت 35-30 درصد) بودند. آنها نشان دادند که برداشت دانه کلزا قبل از رسیدگی کامل باعث کاهش جوانه زنی و طول گیاهچه در آزمایش جوانهزنی شد. آنها دلیل این کاهش کیفیت را اثرگذاری و عدم تعادل هورمونها از اسیدآبسیزیک، جیبرلین، اکسین و سیتوکینین اعلام کردند که در زمان رسیدگی کامل در بذر تعادل مناسبی از این هورمونها اتفاق میافتد. همچنانکه داودی و همکاران (6) در پژوهشی اظهار داشتند که در برداشت زود هنگام بذر گندم، به دلیل بالا بودن میزان رطوبت، خسارت مکانیکی در هنگام برداشت باعث کاهش جوانهزنی و قوه نامیه دانه میشود که کاهش طول گیاهچه را نیز به دنبال خواهد داشت. از طرفی موسوینیک و همکاران[18] (25) در بررسیهای خود، جوانهزنی مطلوب و بالای بذرهای با چگالی زیاد را نشان دادند و متذکر شدند که این بذرها گیاهچههای بزرگتری نسبت به بذرهای ریز و نارس تولید میکنند که با نتایج این تحقیق مطابقت داشت. وزن خشک گیاهچه نتایج نشان داد اثر زمان برداشت و برهمکنش آنها بر وزن خشک گیاهچه در سطح احتمال یک درصد و اثر ارقام بر درصد جوانهزنی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شد (جدول 2). وزن خشک گیاهچه از بذرهای جوانه زده حاصل از برداشت در مرحله رسیدگی دانه در ارقام مختلف بیشتر از مرحله خمیری سخت شدن دانه بود. حداکثر وزن خشک گیاهچه از رقم چمران و بذرهای جوانهزدهای که در مرحله رسیدگی دانه برداشت شده بودند به دست آمد و کمترین وزن خشک گیاهچه را رقم افلاک و بذرهای برداشت شده در مرحله خمیری شدن سخت نشان دادند (جدول 3). به دنبال کاهش درصد جوانهزنی و همچنین ویژگیهای آنزیمی و آنتیاکسیدانی در بذرهای برداشت شده در مرحله خمیری سخت شدن دانه، وزن خشک گیاهچه نیز کاهش یافت (11). برداشت در مرحله خمیری سخت شدن دانه باعث کاهش طول گیاهچه شد و دلیل کاهش وزن خشک در این زمان نیز ممکن است به دلیل کاهش رشد گیاهچه و کمبود توان و انرژی در بذرهای برداشت شده در مرحله خمیری سخت شدن دانه باشد که با نتایج احمدوند و همکاران[19] (10) مطابقت داشت. ارقام مختلف نیز از لحاظ وزن خشک گیاهچه متفاوت بودند. به طوریکه رقم چمران نیز با بالاترین خصوصیات جوانهزنی و طول گیاهچه بیشترین میزان وزن خشک گیاهچه را نیز نشان داد. در این رابطه داودی و همکاران (6) اظهار داشتند که در بین ارقام مورد آزمایش، رقم الوند دارای کمترین مقدار وزن خشک گیاهچه (25/0 گرم) در عین حال مدت زمان زودتری (35 روز پس از گلدهی) نسبت به سایر ارقام، به حداکثر وزن خشک گیاهچه رسیده است. بنیه بذر براساس نتایج این پژوهش اثر زمان برداشت، ارقام و برهمکنش آنها در سطح احتمال یک درصد بر این صفت معنیدار شد (جدول 2). نتایج برهمکنش زمان برداشت و ارقام نیز مبین آن بود که رقم چمران و برداشت در مرحله رسیدگی دانه دارای بیشترین بنیه بذر در این آزمایش بود و کمترین میزان بنیه بذر از رقم افلاک و برداشت در مرحله خمیری سخت شدن دانه به دست آمد (جدول 3). به دنبال کاهش فعالیت آنزیمهای مرتبط با جوانهزنی در بذرهای برداشت شده در مرحله خمیری سخت شدن دانه درصد جوانهزنی و سایر خصوصیات اولیه رشد کاهش یافت. کاهش بنیه بذر در برداشت زودهنگام ممکن است به دلیل کاهش انرژی بذر و توان رشدی گیاهچههای حاصل از بذور جوانهزده باشد. در آزمایشی هاشمی و همکاران (9) نشان دادند تفاوت صفات درصد جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، شاخص جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، انرژی جوانهزنی و میانگین مدت جوانهزنی بذرها در زمانهای مختلف برداشت معنیدار بود. شاخصهای جوانهزنی، رشد گیاهچه و بنیه بذر در برداشت در مرحله رسیدگی دانه برتر از سایر زمانهای برداشت بود. موسوینیک و همکاران (25) در آزمایشی روی گندم آزمونهای مختلف قدرت بذر را بر مولفههای درصد و سرعت جوانهزنی و شاخص بنیه بذر در بذور با کیفیت متفاوت بررسی کردند و اظهار داشتند که این صفات در بذرهای با کیفیت بالاتر بیشتر بود و با گذشت زمان و پیر شدن بذور این صفات کاهش یافت. از طرفی آقایی بدر و توبه (2) با بررسی تاثیر خصوصیات کیفی بذر در ارتباط با قدرت بذر بر درصد و سرعت جوانهزنی ارقام مختلف گندم دیم اظهار داشت خصوصیات اولیه رشد به طور معنیداری تحت تاثیر کیفیت بذر قرار گرفت و با کاهش کیفیت بذر درصد و سرعت جوانهزنی، رشد اولیه گیاهچه و همچنین بنیه بذر کاهش یافت. همچنین حمیدی (5) به منظور تعیین مناسبترین زمان برداشت بذر ذرت هیبرید 704، پژوهشی انجام داد. بذرهای دارای رطوبت 30، 25، 20 و 15 درصد به ترتیب 128، 133، 138 و 143 روز پس از کاشت برداشت گردیدند. درصد جوانهزنی نهایی، تعداد گیاهچههای عادی، وزن خشک گیاهچه، متوسط جوانهزنی روزانه و سرعت جوانهزنی روزانه و همچنین شاخص بنیه بذر تحت تأثیر زمان برداشت (رطوبت بذر زمان برداشت) قرار گرفتند. بذرهای برداشت شده در مرحله مناسب حداکثر شاخص بنیه بذر را نشان دادند. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد زمان برداشت به طور معنیداری ویژگیهای آنتیاکسیدانی و جوانهزنی بذر ارقام مختلف گندم را تحت تأثیر قرار داد. اثر ارقام نیز بر صفات مورد بررسی معنیدار بود. حداکثر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و جوانهزنی از قبیل درصد جوانهزنی بذر، طول گیاهچه و همچنین بنیه بذر نیز به رقم چمران و برداشت در مرحله رسیدگی دانه مر بوط بود. از این نتایج میتوان استتناج کرد که برداشت در مرحله رسیدگی دانه نه تنها باعث افزایش ویژگیهای آنتیاکسیدانی دانه و آرد گندم میشود بلکه جوانهزنی بذر نیز بهبود مییابد. بنابراین در کل میتوان گفت به منظور دستیابی به حداکثر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و جوانهزنی بذر با توجه به نتایج حاصله، برداشت در مرحله رسیدگی کامل دانه بود که در آن بیشترین قدرت بذر نیز مشاهده شد و میتواند به عنوان تاریخ رسیدگی فیزیولوژیک بذر نیز تلقی شود. همچنین رقم چمران نیز در مقایسه با سایر ارقام برتری معنیداری از لحاظ صفات مورد بررسی نشان داد.
منابع 1ز.
[1]- Scariot [2]- Isaac [3]- Moore [4]- Ragaee [5]- Moore [6]- Liyana-Pathirana and Shahidi [7]- Xiao-zhen [8]- Faller and Fialho [9]- Arzani, and Salehi [10]- Xiao-zhen [11]- Nezar [12] - Isaac [13] - Alizade-Benab [14] - Mohammadi [15] - De Figueiredo [16] - Ilhkani Zadeh [17] - Elias and Copeland [18] - Moussavi Nik [19] - Ahmadvand | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- پاک مهر، آ.، راستگو، م.، شکاری، ف.، صبا، ج.، وظایفی، م. و زنگانی، ا. 1390. تاثیر پرایمینگ سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه لوبیا چشم بلبلی تحت تنش کم آبی در مرحله زایشی. نشریه پژوهشهای حبوبات ایران. 2(1): 53-64. 2- روانگرد، ش.، نصری، م. و صادقی، ف. 1394. بررسی کاربرد توام روشهای کنترل علفهای هرز و کود زیستی تثبیت کننده نیتروژن در کنترل علف هرز ذرت سینگل کراس 704. پژوهشهای زراعی در حاشیه کویر. 12(3): 210-197. 3- صیامی، ر.، میرشکاری، ب.، فرح وش، ف.، رشیدی، و. و تاری نژاد، ع. ر. 1396. اثر پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید و تنش کم آبی بر فعالیت آنزیمی و عملکرد ذرت دانه ای. فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز. 9(34): 35-23. 4- طریق الاسلامی، م.، کافی، م.، نظامی، ا. و ضرغامی، ر. 1396. تاثیر اسید سالیسیلیک در بهبود خسارت تنش سرمازدگی در هیبرید ذرت سینگل کراس 400 (Zea mays L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 6(19): 292-281. 5- عباس دخت، ح. و اصغرنیا، م. 1394. عملکرد و اجزای عملکرد ذرت متاثر از کنترل علفهای هرز، اسموپرایمینگ و محلولپاشی عناصر ریزمغذی. نشریه علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. 2(34): 322-307. 6- مهدی زاده، ا. 1390. تأثیر پرایمینگ بذر در مزرعه، بر کنترل علفهای هرز و خصوصیات رشد ذرت (Zea mays L.) در همدان. پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی گرایش زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا. 87 صفحه. 7- میری زاده، آ. 1392. بررسی تاثیر اختلاط علف کش نیکوسولفورون با اسید سالیسیلیک و مویان کوکووت بر رشد، عملکرد و کنترل علفهای هرز ذرت. پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود. 110 صفحه. 8- نصیری دهسرخی، ع. 1394. تاثیر امواج اولتراسونیک، پرایمینگ بذر و کاربرد علفکش بر رشد و عملکرد لوبیا چشم بلبلی (Vigna sinensis) و کنترل علفهای هرز. پایان نامه کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشگاه صنعتی شاهرود. 108 صفحه. 9- نصیری دهسرخی، ع.، مکاریان، ح.، قلی پور، م. و عباس دخت، ح. 1396. تأثیر امواج فراصوت و پرایمینگ بذر در تلفیق با مدیریت علفهای هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی (Vigna sinensis L.). پژوهشهای حبوبات ایران. 8(2): 140-126. 10- یدوی، ع.، آقاعلیخانی، م.، قلاوند، ا. و زند، ا. 1385. اثر تراکم بوته و آرایش کاشت بر عملکرد و شاخصهای رشد ذرت دانه ای (Zea mays L.) تحت رقابت با علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retoflexus L.). پژوهش کشاورزی آب، خاک و گیاه در کشاورزی. 6(3): 46-31. 11- Abbasdokht, H. 2011. The effect of hydropriming and halopriming on germination and early growth stage of wheat (Triticum aestivum L.). Desert. 16: 61-68.
12- Afzal, I., Basra, S. M. A., Ahmad, R. and Iqbal, A. 2002. Effect of different seed vigor enhancement techniques on hybrid maize (Zea mays L.). Pakistan Journal of Agriculture Science. 39: 109-112.
13- Duman, I. 2006. Effect of seed priming with PEG and K3PO4 on germination and seedling growth in Lettuce. Pakistan Journal of Biology Science. 9(5): 923-928.
14- Evans, S.P., Knezevic, S.Z., Lindquist, J.L., Shapiro, C.A. and Blankenship, E.E. 2003. Nitrogen application influences the critical period for weed control in corn. Weed Science. 51: 408-417.
15- Farooq, M., Aziz, T., Barsa, S. M. A., Cheema, M. A. and Rehman, H. 2008. Chilling tolerance in hybrid maize induced by seed priming with salicylic acid. Journal Agro Crop Science. 194: 161-168.
16- Hussein, M.M., Balbaa, L.K. and Gaballah M.S. 2007. Salicylic acid and salinity effects on growth of maize plants. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences. 3: 321-328.
17- Norsworthy J.K. and Oliveira M.J. 2004. Comparison of the critical period for weed control in wide and narrow – row corn. Weed Science. 52: 802-807.
18- Norsworthy, J.K. and Frederick, J.R. 2005. Integrated weed management strategies for maize production on the southeastern coastal of North America. Crop Protection. 24: 119-126.
19- Rajcan, I.R. and Swanton, C.J. 2001. Understanding maize-weed competition: resource competition, light quality and whole plant. Field Crop Research. 71: 139-150.
20- Rao, V.S. 2000. Principles of Weed Science. Science Publishers, Inc, New Hampshire.
21- Shakirova, F.M. and Bezrukova, M.V. 1997. Induction of wheat resistance against environmental salinization by salicylic acid. Biology Bullentin. 24: 109-112.
22- Yazdani, M., Bahmanyar, M.A., Pirdashti, H. and Esmaili, M.A. 2009. Effect of phosphate solubilization microorganisms and plant growth promoting rhizobacteria on yield and yield components of corn. World Academy of Science, Engineering and Technology. 3: 2-12 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,032 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 308 |