تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,625 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,440,693 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,459,954 |
تاثیر تیمارهای حرارتی روی مراحل مختلف رشدی سوسک چهارنقطهای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. (Col., Bruchidae) | ||
فصلنامه تخصصی تحقیقات حشره شناسی | ||
مقاله 1، دوره 3، شماره 1 - شماره پیاپی 9، خرداد 1390، صفحه 1-9 اصل مقاله (240.28 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
ریحانه حبیبی* 1؛ رضا وفایی شوشتری2؛ حسین فرازمند3؛ عارف معروف4؛ سعیده لونی5 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک | ||
2دانشگاه آزاد اراک | ||
3موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور | ||
4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان | ||
5دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، باشگاه پژوهشگران جوان، اراک، ایران | ||
چکیده | ||
سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. یکی از آفات مهم صنایع غذایی در سراسر جهان است که از دانه های بقولات مختلف مانند لوبیا، نخود، ماش، عدس، باقلا و غیره تغذیه می کند.استفاده از دماهای بالا یا تیمارهای شوک حرارتی در مدیریت آفات انباری روش بسیار موثری است. در این تحقیق جهت ارزیابی مرگ و میر این حشره در حرارت های بالا، اثر 4 تیمار حرارتی شامل 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس در زمان های 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه روی مراحل مختلف رشدی این آفت (تخم 3 روزه، لارو جوان یک روزه، لارو مسن 11 روزه و شفیره) و همچنین روی حشره کامل مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از حرارت دهی در شرایط دمایی 1± 30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5± 65 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که حساسترین مرحله رشدی حشره، مرحله تخم و مقاومترین مرحله، مرحله شفیرگی می باشد (با در نظر گرفتن مدت زمان مورد نیاز برای حرارتدهی). همچنین مشخص شد که حداقل دمای کنترل کننده برای لارو یکروزه، لارو 11 روزه و برای مرحله شفیرگی و حشرات کامل به ترتیب دمای 50، 55، 55 و 50 درجه سلسیوس میباشد. لذا با توجه به امکان وجود تمام مراحل رشدی آفت در یک توده آلوده، دمای °C55 در زمان 15 دقیقه برای کنترل همه مراحل رشدی آفت پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
واژههای واژه: سوسک چهارنقطهای حبوبات؛ تیمارهای حرارتی؛ کنترل مراحل رشدی؛ Callosobruchus maculatus | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 146 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 57 |