تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,361 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,969 |
بررسی امکان افزایش عملکرد فیزیولوژیکی گیاه دارویی Lippia citriodora L. با استفاده از محرکهای زیستی در شرایط تنش شوری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 7، شماره 3 - شماره پیاپی 27، آذر 1398، صفحه 77-88 اصل مقاله (517.89 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسنده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رضا دهقانی بیدگلی* | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گروه مرتع وآبخیز دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کاشان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تنشهای محیطی جزء مهمترین عوامل کاهش عملکرد گیاهان دارویی بهشمار میروند و استفاده از مواد تنظیمکننده رشد گیاهان نظیر باکتریهای محرک رشد میتواند راهکاری برای کاهش اثرات تنش شوری باشد. عوامل محیطی از یک سو باعث تغییراتی در رشد گیاهان دارویی و از طرف دیگر موجب تغییر در مقدار و کیفیت مواد موثره آنها نظیر آلکالوئیدها، گلیکوزیدها، استروئیدها و روغنهای فرار (اسانسها) میگردند. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 12 تیمار در 4 تکرار در گلخانه دانشگاه کاشان انجام شد. عامل اول تنش شوری بود 3 سطح شوری 25، 50 و 100 میلی مولار بود که تیمارهای شوری پس از اسقرار کامل پایههای کشت شده انجام گرفت. عامل دوم سویه باکتری محرک رشد در چهار سطح شامل شاهد (صفر) و افزودن 10-10، 8-10 و 6-10 مولار به خاک گلدانها بهصورت محلول قبل از اعمال تنش شوری بود. از نتایج بدست آمده مشخص شد که استفاده از ماده تنظیمکننده رشد گیاهی (باکتری محرک رشد) برای حفظ عملکرد اقتصادی گیاهان تحت تنش ضروری و قابل توجیه است. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری تاثیر معنیداری در کاهش پارامترهای رشد شامل وزن خشک، طول ریشه، ارتفاع گیاه و عملکرد اسانس داشت. براساس نتایج، درصد اسانس با افزایش سطح شوری، افزایش معنیداری را در سطح یک درصد نشان داد؛ بهطوریکه درصد اسانس از 45/0 در تیمار شوری 25 میلی مولار به 96/0 در تیمار 100 میلی مولار و استفاده از غلظت 8-10 مولار باکتری رسید. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسانس؛ باکتری محرک رشد؛ به لیمو؛ تنش شوری؛ وزن خشک | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، شماره پیاپی 27، سال هفتم، شماره 3، پاییز 1398
بررسی امکان افزایش عملکرد فیزیولوژیکی گیاه دارویی Lippia citriodora L.با استفاده از محرکهای زیستی در شرایط تنش شوری
رضا دهقانی بیدگلی1* 1استادیار، گروه مرتع و آبخیز، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کاشان، ایران
تاریخ دریافت: 21/07/1397 تاریخ پذیرش: 05/03/1398
چکیده[1] تنشهای محیطی مانند شوری، یکی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد در گیاهان دارویی بهشمار میروند. تنش شوری از یک سو باعث ایجاد تغییر در رشد گیاهان دارویی شده و از طرف دیگر کمیت و کیفیت مواد موثره آنها نظیر آلکالوئیدها، گلیکوزیدها، استروئیدها و روغنهای فرار (اسانسها) را تحت تاثیر قرار میدهد. تاکنون روشهای زیادی جهت مقابله با تنش شوری ارائه گردیده است. در سالهای اخیر استفاده از مواد تنظیمکننده رشد گیاهان، نظیر باکتریهای محرک رشد به عنوان راهکاری جهت کاهش اثرات سوء تنش شوری به کار گرفته شده است. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 12 تیمار و 4 تکرار در بهار سال 1397 در گلخانه دانشگاه کاشان انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل 3 سطح شوری به میزان 25، 50 و 100 میلیمولار و باکتری محرک رشد (PGPR) سویه Pseudomonas fluorescens در چهار غلظت شاهد (صفر)، 10-10، 8-10 و 6-10 CFU/ml بود که پس از استقرار کامل گیاه و به خاک گلدانها به صورت محلول قبل از اعمال تنش شوری اضافه گردید. پس از 45 روز اندام هوایی گیاه شامل سرشاخه گلدار برداشت گردید و با روش استخراج و تقطیر با بخار بهطور همزمان با یک حلال آلی با استفاده از دستگاه SDE اسانس گیری انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری تاثیر معنیداری در کاهش پارامترهای رشد شامل وزن خشک، طول ریشه، ارتفاع گیاه و عملکرد اسانس داشته است. همچنین با افزایش سطح شوری، درصد اسانس افزایش معنیداری را در سطح یک درصد نشان داد، بهطوری که درصد اسانس از 45/0 در تیمار شوری 25 میلی مولار به 96/0 در تیمار 100 میلیمولار و استفاده از غلظت 8-10 مولار باکتری رسید. بر اساس نتایج بهدست آمده مشخص شد که استفاده از این سویه باکتری محرک رشد سبب کاهش اثرات تنش شوری شده و بازدهی اسانس این گیاه را افزایش میدهد، بنابراین به نظر میرسد کاربرد این باکتریها راهکار مناسبی برای سازگاری با تنش شوری باشد.
واژههای کلیدی: اسانس، باکتری محرک رشد، به لیمو، تنش شوری، وزن خشک
مقدمه کمبود منابع آبی از یک سو، و منابع آبی با کیفیت پایین مانند آبهای شور باعث شده است تا مدیریت تولید گیاهان در شرایط نامساعد محیطی مورد توجه قرار بگیرد (Denis Thomas, 2018). تنشهای محیطی مانند خشکی، شوری و سرما میتوانند تاثیرات منفی بر تولیدات گیاهی داشته باشند و حتی بقای گیاه را تهدید کنند (Boyer, 1982). برای مثال، تنش شوری فرآیندهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و بیوسنتز متابولیتهای اولیه و ثانویه را در گیاهان دارویی تحت تاثیر قرار میدهد (El-Sherif et al., 1990). عملکرد یک گیاه دارویی وقتی مقرون بهصرفه است که علاوه بر تولید زیتوده مناسب، کمیت و کیفیت تولیدات آن مانند اسانسها به حد مطلوب رسیده باشد. بنابراین، با مدیریت عوامل محیطی میتوان به حداکثر محصول دست یافت (Kusano et al., 2008). دمیر کایا و همکاران (Demir kaya et al., 2016) در تحقیقات خود نشان دادند که شوری عملکرد اسانس در گیاهان خانواده نعنائیان را کاهش میدهد و از طرفی استرس خشکی میتواند باعث افزایش درصد روغنهای ضروری اکثر گیاهان دارویی شود زیرا در این حالت متابولیتهای بیشتری تولید شده و این مواد باعث جلوگیری از عمل اکسیداسیون در سلول میشوند. همچنین دامبولنا و همکاران (Dambolena et al., 2017) تأثیر تنش شوری بر ارتفاع و عملکرد اسانس چند گونه گیاه دارویی را مورد بررسی قرار دادند و نشان دادند که هرچند سطوح بالای این تنش، ارتفاع بوته، وزن تازه و خشک گیاه را کاهش داد، اما موجب افزایش میزان اسانس در مرحله گلدهی گردید. یکی از مواردی که میتواند مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی را افزایش دهد، استفاده از تنظیم کنندههای زیستی رشد گیاهان میباشند. در این میان باکتری محرک رشد به جهت تنوع و فراوانی سویه، سهولت استفاده و تاثیر نسبتاً سریع بر شاخصهای مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان از اهمیت زیادی برخوردار میباشند (Aktas et al., 2016). محرکهای زیستی به عنوان فرآوردههای بدون خطر میتوانند برای پایداری تولیدات کشاورزی مناسب باشند. باکتریهای محرک رشد بهعنوان یک تنظیم کننده رشد حاصل از خاک، بدون اثرات مخرب زیست محیطی جهت بالا بردن عملکرد، به خصوص در شرایط متغیر می تواند در افزایش راندمان و مقاومت گیاه در برابر شرایط نامساعد محیطی مورد استفاده قرار گیرد (Jarosova et al., 2016; Khaled and Fawy, 2011; Kulikova et al., 2015). باکتریهای محرک رشد تحمل گیاهان را در محدوه وسیعی از استرسهای محیطی از قبیل: خشکی، شوری و گرما افزایش دادهاند (Clomse et al., 2014). رشد و تولید روغنهای ضروری گیاهان دارویی میتواند تحت تاثیر استفاده از مواد تنظیمکننده رشد گیاهی قرار بگیرد. سوامی و همکاران
|
منابع تغییرات |
درجه آزادی |
ارتفاع بوته (سانتیمتر) |
وزن خشک اندام هوایی (گرم) |
وزن خشک ریشه (گرم) |
درصد اسانس |
عملکرد اسانس |
شوری |
2 |
**5/250 |
**3/280 |
** 005/1 |
** 402/0 |
* 043/0 |
باکتری |
3 |
**49/70 |
** 72/86 |
** 5/0 |
** 21/0 |
** 230/5 |
شوری×باکتری |
6 |
ns 44/40 |
ns 14/30 |
* 31/0 |
ns 007/0 |
* 675/0 |
خطای آزمایش |
33 |
09/21 |
81/17 |
054/0 |
005/0 |
309/0 |
ضریب تغییرات CV (%) |
6/1 |
1/8 |
3/4 |
7 |
54/0 |
4/4 |
ns، * و **: بهترتیب عدم وجود اختلاف معنیدار و اختلاف معنیدار در سطوح احتمال پنج و یک درصد.
جدول 2: اثر سطوح مختلف شوری بر صفات مورد مطالعه به لیمو
درصد اسانس |
وزن خشک اندام هوایی(گرم) |
ارتفاع گیاه (سانتیمتر) |
سطوح شوری |
a42/0 |
a3/259 |
a31/190 |
25 |
b822/0 |
c128/91 |
b32/82 |
50 |
c537/0 |
b07/167 |
ab6/129 |
100 |
میانگینهایی که در هر ستون دارای حرف مشترک میباشند، براساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند.
جدول 3: اثر غلظتهای مختلف باکتری محرک رشد بر صفات مورد مطالعه به لیمو
درصد اسانس |
وزن خشک اندام هوایی(گرم) |
ارتفاع گیاه (سانتیمتر) |
غلظتهای باکتری |
d68/0 |
c98/65 |
c97/56 |
0 |
b73/0 |
b93/74 |
ab54/65 |
10-10 |
c86/0 |
a39/86 |
a35/73 |
8-10 |
a65/0 |
bc43/75 |
bc94/67 |
6-10 |
میانگینهایی که در هر ستون دارای حرف مشترک میباشند، براساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند.
مقایسه میانگین وزن خشک اندام هوایی در غلظتهای مختلف باکتری مورد استفاده نشان میدهد که تیمار 8-10 مولار از این ماده، بالاترین وزن خشک اندام هوایی به لیمو را با افزایش 82 درصدی نسبت به شاهد را داراست (جدول 3).
وزن خشک ریشه: اثر سطوح مختلف شوری در طول دوره اعمال تنش (45 روز) و همچنین غلظتهای مختلف باکتری محرک رشد و اثر متقابل این دو، بر وزن خشک ریشه معنیدار بود (جدول 1)؛ بهطوریکه بیشترین وزن خشک ریشه مربوط به تیمارشوری 25
میلیمولار و کاربرد 8-10 مولار باکتری محرک رشد بود که باعث افزایش 45 درصدی نسبت به گیاهان شاهد گردید (شکل 1). استفاده از باکتری محرک رشد در شرایط کاهش آبیاری، باعث بهبود معنیدار وزن خشک ریشه شد (شکل 1).
شکل 1: اثرات متقابل سطوح مختلف شوری و غلظتهای مختلف باکتری
محرک رشد بر وزن خشک ریشه به لیمو
درصد اسانس: اثر سطوح مختلف شوری در طول دوره اعمال تنش (45 روز) نیز و غلظتهای مختلف باکتری محرک رشد بر درصد اسانس اندام هوایی گیاه به لیمو در دوره گلدهی در سطح یک درصد معنیدار شد، اما اثر متقابل این دو فاکتور بر درصد اسانس معنیدار نشد (جدول 1). درصد اسانس به لیمو با افزایش سطح شوری، افزایش معنیداری را نشان داد، بهطوری که با افزایش سطح شوری به 50 و 100 میلیمولار بهترتیب افزایش 65 و 92 درصدی در درصد اسانس نسبت به تیمار شاهد ثبت شد (جدول 2). نتایج نشان داد که تیمار 8-10 مولار بیشترین درصد اسانس را نسبت به سایر تیمارها تولید میکند (جدول 3).
عملکرد اسانس: براساس نتایج بهدست آمده، اثر سطوح مختلف تنش شوری، بر کاهش معنیدار عملکرد اسانس (درصد وزنی- وزنی اسانس) در سطح 5 درصد معنیدار گردید (جدول 1). تیمارهای تنش 50 و 100 میلی مولار نسبت به تیمار شاهد، بهترتیب 25 و 33 درصد عملکرد اسانس را کاهش داده است. نتایج نشان که کاربرد باکتری محرک رشد باعث افزایش معنیدار عملکرد اسانس در سطح یک درصد گردید (جدول 1). بیشترین میزان عملکرد اسانس بهترتیب مربوط به تیمار باکتری 8-10 مولار و با میانگین 45/3 گرم در سانتی مترمربع میباشد که بیش از 80 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد (شکل 2). اثرات متقابل سطوح شوری و
غلظتهای مختلف باکتری بر عملکرد اسانس در سطح 5 درصد معنیدار گردید (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان داد اثر متقابل شوری و باکتری بر عملکرد اسانس، در گروههای مختلف آماری قرار گرفتند. همانطور که در شکل 2 ملاحظه میشود در تیمار 50 میلی مولار تنش شوری، استفاده از غلظتهای 8-10 و 10-10 مولار باکتری محرک رشد باعث افزایش معنیدار عملکرد اسانس شد و منجر به افزایش 70 و 74 درصدی این صفت نسبت به گیاهان شاهد گردید.
شکل 2: اثرات متقابل سطوح مختلف شوری و غلظتهای مختلف باکتری محرک رشد
بر عملکرد اسانس به لیمو
بحث
در پژوهشی جلیلی و همکاران (Jalili et al., 2019) ضمن بررسی اثر باکتریهای محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا گزارش نمودند که تنش شـوری باعـث کاهش در میزان رشد، عملکرد بیولوژیک و عملکرد اسانس در گیاه کلزا گردیده بهطوریکه تلقیح بـا بـاکتری سودوموناس پوتیدا باعث افزایش نرخ رشد نسبی در شوریهای 10 و 15 دسیزیمنس بر متر گردید.
براساس تحقیقات گذشته (El-Keblawy and Hassan., 2006) از مهمترین دلایل کاهش در وزن گیاه در طول دوره تنش را میتوان به اثرات سوء تنش بر شاخصهای رشد گیاه مانند ارتفاع گیاه دانست که با نتایج پژوهش حاضر مطابقت دارد. همچنین در زمینه کاهش اثرات سوء تنش بر اثر استفاده از تنظیم کنندههای رشد گیاهی نتایج این تحقیق با نتایج پژوهش (Aktas et al., 2016) مطابقت نشان داد که در هر دو تحقیق تنظیم کنندههای رشد گیاهی بهطور محسوسی توانستهاند آثار سوء تنش را کاهش دهند. در مورد گیاهان دارویی این اثر مضاعف است زیرا تنظیم کنندههای رشد گیاهی تولید متابولیتهای گیاهی را نیز تحت تاثیر قرار می دهند.
مارسلو و همکاران (Marcelo et al., 2017) نشان دادند که لوبیای تلقیح شده با آزوسپریلوم (Azospirillum brasilense) که بهعنوان یک باکتری محرک رشد و تثبیت کننده نیتروژن است، طول و سطح ریشه را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داده و سیستم ریشه ای با ریشههای نازکتر و طویلتر حاصل شده است.
براساس یافتههای انجاوی و همکاران (Enjavi et al., 2015) استفاده ار تنظیمکنندههای رشد نقش قابل توجهی در افزایش رشد ریشه گیاهان دارد اگرچه این نقش در مورد گیاهان با ریشه غدهای بیشتر است، اما بهنظر میرسد در مورد سایر گیاهان نیز این اثر قابل مشاهده باشد، از طرف دیگر از آنجایی که هرگونه افزایش در رشد ریشه گیاهان منجر به جذب مواد بیشتر و انتقال آن به سایر بخشهای گیاه میگردد، بنابراین سایر عملکردهای گیاهی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
سچیلینگ و همکاران (Schilling et al., 1991) نیز در تحقیقات خود گزارش نمودند که تنشهای محیطی و مواد تغذیه ای ارتفاع گیاه را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. این محققین عنوان کردند بهنظر میرسد نقش تنظیمکنندههای رشد در این مورد، بیشتر از کودها و سایر مواد تغذیهای باشد. در مورد تاثیر تیمارهای اعمال شده بر تغییرات اسانس، بر اساس نتایج، اگرچه تنش شوری موجب افزایش درصد روغنهای ضروری گیاه به لیمو گردید؛ اما محتوی روغن ضروری تحت شرایط تنش خشکی کاهش یافت که این تاثیر در مورد اکثر گیاهان دارویی بههمین صورت میباشد (Manieval et al., 2001). چنین تاثیری در شرایط تنش شدید شوری (100 میلیمولار) افزایش60 و 55 درصد عملکرد نسبت به گیاهان شاهد میباشد. در رابطه با نحوه اثرگذاری تنظیمکنندههای رشد باید گفت که این مواد با بهبود پارامترهای رشد در شرایط عادی و تنش، باعث افزایش عملکرد اندام هوایی و افزایش عملکرد اسانس گیاهان اسانسدار میگردد. رحمانی و همکاران (Rahmani et al., 2008) نشان دادند که تنش شوری تاثیر معنیداری بر عملکرد روغن و درصد روغن ضروری گیاه همیشه بهار دارد. نتایج این آزمایش نشان داد که بالاترین عملکرد روغن در شرایط بدون تنش و بالاترین درصد روغن در شرایط تنش بهدست آمد. اثر تنش شوری بر اسیدهای چرب، عملکرد و ترکیبات گیاه دارویی مریم گلی نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنیدار محتوی اسید چرب این گیاه گردید (Bettaieb et al., 2008). گزارش لیتی و همکاران (Leithy et al., 2018) نیز حکایت از اثر مثبت ازتوباکتر در افزایش میزان اسانس و برخی از ترکیبهای عمده اسانس در گیاه رزماری میباشد.
براساس نتایج تحقیقات گذشته (Manieval et al., 2001)، تنش شوری درصد روغنهای ضروری اکثر گیاهان دارویی را افزایش میدهد، چون در موارد استرس متابولیتهای بیشتری تولید شده و این مواد باعث جلوگیری از عمل اکسیداسیون در سلول میشوند. تارفیاس و ابراهیم (Tarfias and Ibrahim, 2016) با آزمایشی که روی پاسخ فیزیولوژیک گیاه دارویی رزماری انجام دادند، دریافتند که میزان روغنهای ضروری با کاربرد تنظیمکنندههای رشد افزایش معنیداری را داشته است.
تولیدات گیاهان دارویی در اثر تنشهای گیاهی بهشدت تحت تاثیر قرار می گیرد همان طور که (Argyropoulou et al., 2017) گزارش نمودهاند، تولید اسانس گیاهی کاکوتی از خانواده نعناعیان در تیمار 150 میلیمولار نمک طعام 45 درصد کاهش نشان داد که از این حیث با تحقیق حاضر مطابقت دارد. استفاده از سویه دیگری از باکتری محرک رشد توانست تا 5 درصد اسانس این گیاه را نسبت به حالت تنش بهبود بخشد که این بهبود عملکرد، کمتر از پژوهش حاضر می باشد.
لی و همکاران (Li et al., 2008) در آزمایشی نشان دادند که کاربرد تنظیمکننده رشد باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهچههای گوجه فرنگی، شامل افزایش حجم ریشه، محتوی آنتیاکسیدانی و محتوی پرولین آزاد میشود. اگرچه بیوسنتز پرولین با اسانسها متفاوت میباشد ولی از این حیث که با کاربرد تنظیمکنندههای رشد، تولید این متابولیت ثانویه نیز افزایش نشان داده است با پژوهش حاضر مطابقت دارد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش سطح تنش شوری باعث کاهش معنیدار ماده خشک تولیدی گیاه به لیمو شد. در این آزمایش تنش خشکی باعث کاهش معنیدار پارامترهای رشد شامل طول ریشه، وزنتر و خشک ریشه، ارتفاع گیاه، و در نهایت وزن تر و خشک اندام هوایی به لیمو گردید، همچنین استفاده از باکتری محرک رشد در غلظتهای 8-10 و 10-10 مولار از طریق کاهش اثرات تنش شوری باعث بهبود و افزایش معنیدار پارامترهای رشد و عملکرد ماده خشک تولیدی در شرایط تنش ملایم و شدید میگردد. همانطور که بارتلس و اینگرام (Bartels and Ingram., 1996) در تحقیقات خود نشان دادند یکی از ترکیباتی که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند تنظیمکنندههای رشد هستند بهخوبی روشن شده است که تنظیمکنندههای رشد محافظت خوبی را در برابر تعدادی از تنشهای غیرزنده فراهم میکنند. افزایش سطح تنش شوری به 100 میلی مولار باعث افزایش درصد اسانس از 45/0 به 96/0 شد، که یکی از جنبههای مثبت تنش شوری در گیاهان داوریی میباشد. هرچند تنش شوری درصد روغنهای ضروری گیاهان به لیمو را افزایش داد. اما محتوی روغن ضروری تحت شرایط تنش شوری کاهش یافت زیرا برهمکنش بین مقدار درصد روغن ضروری و عملکرد اندام گیاه، دو مولفه مهم و تعیینکننده مقدار روغن ضروری میباشد. با افزایش تنش هرچند درصد روغن ضروری افزایش یافته؛ اما همراه با تنش عملکرد اندام هوایی کاهش یافته و به نوبه خود باعث کاهش در محتوی روغن ضروری به لیمو گردید. در رابطه با تاثیر متقابل تنش خشکی و باکتری محرک رشد بر عملکرد اسانس به لیمو معلوم گردید، تنش ملایم و شدید باعث کاهش 37 و 40 درصدی عملکرد اسانس گیاهان تحت تنش و عدم مصرف هورمون نسبت به گیاهان شاهد گردید که با استفاده از غلظتهای 8-10 و 10-10 مولار افزایش معنیداری در عملکرد اسانس در این شرایط ثبت شد. نحوه اثر تنظیمکننده رشد در کاهش اثرات تنش شدید نیاز به بررسی بیشتری دارد. به هر حال نتایج نشان میدهد که تیمار به وسیله تنظیمکننده رشد میتواند اثرات استرس آبی را در گیاه به لیمو کاهش دهد. بنابراین، این روش میتواند بهعنوان یک ابزار مدیریتی در بهبود عملکرد در مناطق خشک و نیمهخشک باشد.
نتیجهگیری نهایی
نتایج نشان داد که استفاده از غلظتهای 8-10 مولار باکتری محرک رشد در شرایط تنش ملایم با تحریک پارامترهای رشد، تولید ماده خشک و عملکرد اسانس را افزایش میدهد و چون این افزایش در مقایسه با تیمار شاهد معنیدار میباشد، از لحاظ اقتصادی، توجیه دارد. از نتایج بدست آمده مشخص شد که استفاده از ماده تنظیمکننده رشد گیاهی برای حفظ عملکرد اقتصادی گیاهان تحت تنش ضروری و قابل توجیه است، از طرفی بدست آوردن نقطه برخورد بین دو تیمار اعمال تنش شوری و باکتری محرک رشد برای تعیین عملکرد اقتصادی اسانس به لیمو قابل توجه است. از سوی دیگر براساس نتایج در شرایط تنش ملایم و شدید استفاده از باکتری محرک رشد باعث افزایش معنیدار تولید عملکرد اسانس نسبت به تیمار شاهد گردید؛ اگرچه مکانیسم این عملکرد بهخوبی مشخص نیست و احتیاج به تحقیقات بیشتری دارد، اما بهنظر میرسد تولید زیتوده بیشتر در شرایط تنش با استفاده از این ماده منجر به این عملکرد شده است که نیاز است این موضوع با سویههای دیگر باکتری و اعمال تنشهای دیگر در گونههای متخلف گیاهان دارویی مورد بررسی قرار بگیرد.
References
Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 7th Year, Volume Three, Autumn 2019
Investigating the Possibility of Increasing the Physiological Function of (Lippia citriodora L.) Using Biological Stimuli under Salinity Stress Conditions
Dehghani Bidgoli, R.1*
1Assistant Professor, Dept. of Watershed &Rangeland Management, University of Kashan, Iran
Received: 2018-10-13 ; Accepted: 2019-5-26
Abstract
Environmental stresses such as salinity are one of the most important factors in the reduction of yield in medicinal plants. Salt stress is recognized as one of the important stressors that reduces the growth of medicinal plants and also the quantity and quality of their effective substances such as alkaloids, glycosides, steroids and volatile oils (essential oils). So far, many methods have been proposed to cope with salinity stress. In recent years, plant growth regulator materials such as growth-promoting bacteria, have been used as a way to reduce the effects of salt stress. The experiment was set up as factorial experiment in randomized complete block design with twelve treatments in four replications in spring of 2018 at greenhouse of Kashan University. The experimental factors included 3 levels of salinity of 25, 50 and 100 MM and Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) Pseudomonas fluorescens whichwas usedin four concentrations of 0 (as a control), 10-10, 10-8 and 10-6 CFU/ml. After deploying the plant in the flowerpot, the PGPR suspension was added to the soil prior to application of salinity stress. After 45 days, the aerial parts of the plant were harvested, and the essential oil extraction was carried out with an organic solvent using an SDE device. The results showed that increasing salinity stress had a significant effect on reducing the growth parameters including dry weight, root length, plant height, and essential oil yield. Also, with increasing salinity levels, the percentage of essential oil showed a significant increase at 1% level, so that essential oil percentage from 0.45 in salinity treatment of 25 mm reached to 0.96 in 100 mm treatment using a concentration of 10-8 CFU/ml bacteria. Based on the results, using growth-promoting bacteria strain increased the essential oil yield of this plant by reducing the effects of salt stress. Therefore, it seems these bacteria are an appropriate solution for coping with salinity stress.
Keywords: Essential oil, PGPR, Lippia citriodora L., Salinity stress, Dry weight [3]