تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,209 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,881 |
اثر بازدارندگی اسانسهای آویشن و زنیان روی رشد قارچ Rhizoctonia solani عامل شانکر ساقه سیبزمینی درشرایط آزمایشگاه و گلخانه | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 3، دوره 6، شماره 2 - شماره پیاپی 22، مهر 1396، صفحه 97-107 اصل مقاله (586.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
داریوش شهریاری* 1؛ نازنین علیبیک طهرانی2؛ مژده ملکی3 | ||
1بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیع استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ورامین، ایران | ||
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد ، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران | ||
3استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
سیبزمینی یکی از محصولات مهم غذایی و اقتصادی در جهان است، ولی قارچRhizoctonia solani عامل بیماری شانکر ساقه هر ساله خسارت زیادی به کیفیت و کمیت محصول وارد میکند. در این مطالعه، اثر اسانس گیاه آویشن و زنیان در آزمایشگاه روی سرعت رشد پرگنه قارچ و بازدارندگی رشد در غلظتهای 100، 200، 300، 400 و 500 ppm در محیط کشت PDA بررسی گردید. در آزمایشات گلخانهای، اسانسهای آویشن و زنیان با دو غلظت 5/0 و75/0 در هزار، ترکیب آویشن 25/0 + زنیان 25/0 در هزار و قارچکش روال تی اس به غلظت 5/1 در هزار در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار بررسی شدند. اسانسها و قارچکش به بستر غدههای سیبزمینی در خاک آلوده به قارچ در گلدانها افزوده شدند. آماربرداری از شدت بیماری مطابق الگوی Das شش هفته بعد از مایهزنی انجام شد. نتایج نشان داد سرعت رشد در غلظت 500 پیپیام اسانس آویشن (63/21)، زینان (7/17) و آویشن توأم با زنیان (14) میلیمتر/روز بوده است. در مقایسه بازدارندگی از رشد میسلیومی، اسانس آویشن (88/70 درصد)، آویشن توأم با زنیان (85/67 درصد) بیش از50 درصد بازدارندگی از رشد قارچ داشتند. نتایج شدت شاخص بیماری در گلخانه مشخص کرد، اسانس آویشن و زنیان به ترتیب با 1/28 و 92/35 درصد و قارچکش روال تی اس با 17/17 درصد در کنترل قارچ موفق بودند و همچنین، میانگین وزن تر و خشک قسمت هوایی در تیمار آویشن با افزایش نسبی همراه بوده است. | ||
کلیدواژهها | ||
سیبزمینی؛ Rhizoctonia solani؛ اسانس؛ آویشن؛ زنیان؛ بازدارندگی | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 157 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 229 |