تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,242 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,894 |
تاثیر تسریع کنندهها و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی چغندرقند (Beta vulgaris L.) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تحقیقات بذر | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 10، شماره 34، خرداد 1399، صفحه 1-10 اصل مقاله (609.58 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
طیبه سنجری مزاج؛ طاهره کریمی جلیله وندی* | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دانشگاه شاهد | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور بررسی تأثیر پیش تیمارهای مختلف بر ویژگیهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه چغندرقند (رقم فرناندو) تحت تنش شوری، پژوهشی در سال 1395 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل پیش تیمار سالسلیک اسید (3/0 و 6/0 میلیمولار)، هیدروپرایم (24 و 48 ساعت) و تنش شوری (0، 3-، 6- و 9- دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج تجزیه واریانس اثر تسریع کنندهها بر ویژگیهای جوانهزنی بذر چغندرقند نشان داد که اثر تسریع کنندهها بر صفات درصد جوانه-زنی کل، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، محتوی رطوبت نسبی، ضریب جوانهزنی و شاخص وزنی بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. همچنین اثر تنش شوری و نیز اثر توام پیش تیمار و تنش شوری بر تمامی صفات مذکور در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی (9/12 درصد) مربوط به پیش تیمار هیدروپرایم 48 ساعت و تنش شوری 3- دسی زیمنس بر متر و کمترین درصد جوانهزنی (75/6 درصد) مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید 3/0 میلیمولار و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر بود. بیشترین و کم-ترین شاخص وزنی بنیه بذر به ترتیب مربوط به تیمار سالسیلیک اسید 6/0 میلیمولار و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر (1/9850) و شاهد و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر (730) بود. به طور کلی پیش تیمار سالسیلیک اسید 6/0 میلیمولار جهت افزایش بنیه بذر گیاه چغندرقند توصیه میشود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پیش تیمار؛ شاخص بنیه بذر؛ گیاهان قندی؛ هیدروپرایم | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تاثیرتسریع کنندهها و تنش شوریبر ویژگیهای جوانهزنی چغندرقند (Beta vulgaris L.)
طیبه سنجری مزاج1، طاهره کریمی جلیلهوندی1* کارشناس ارشد، گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
تاریخ دریافت: 7/5/1398 ؛ تاریخ پذیرش: 1/2/1399
چکیده بهمنظور بررسی تأثیر پیشتیمارهای مختلفبر ویژگیهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه چغندرقند (رقم فرناندو) تحت تنش شوری، پژوهشی در سال 1395 بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل پیش تیمار سالسلیک اسید (3/0 و 6/0 میلیمولار)، هیدروپرایم (24 و 48 ساعت) و تنش شوری (0، 3-، 6- و 9- دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج تجزیه واریانس اثر تسریع کنندهها بر ویژگیهای جوانهزنی بذر چغندرقند نشان داد که اثر تسریع کنندهها بر صفات درصد جوانهزنی کل، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، محتوی رطوبت نسبی، ضریب جوانهزنی و شاخص وزنی بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. همچنین اثر تنش شوری و نیز اثر توام پیش تیمار و تنش شوری بر تمامی صفات مذکور در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی (9/12 درصد) مربوط به پیش تیمار هیدروپرایم 48 ساعت و تنش شوری 3- دسی زیمنس بر متر و کمترین درصد جوانهزنی (75/6 درصد) مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید 3/0 میلیمولار و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر بود. بیشترین و کمترین شاخص وزنی بنیه بذر به ترتیب مربوط به تیمار سالسیلیک اسید 6/0 میلیمولار و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر (1/9850) و شاهد و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر (730) بود. بهطورکلی پیش تیمار سالسیلیک اسید 6/0 میلیمولار جهت افزایش بنیه بذر گیاه چغندرقند توصیه میشود.
واژههای کلیدی: پیش تیمار، شاخص بنیه بذر،گیاهان قندی، هیدروپرایم.
مقدمه[1] جوانهزنی فرآیندی متشکل از سه مرحله میباشد. مرحله اولیه، جذب سریع آب و مرحله دوم، مرحله ثابت با تغییرات اندک در محتوای آب بوده و متعاقباً مرحله سوم که با ظهور ریشهچه و ادامه رشد مصادف است. جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه دو مرحله بحرانی در دوره زندگی گیاهان، خصوصاً در شرایط تنش به شمار میروند (Soleimani et al., 2012). مطالعات نشان داده است که جوانهزنی اولین و حساسترین مرحله رشد و نمو گیاه میباشد زیرا مراحل اولیه رویش گیاه شامل جوانهزنی، رشد و استقرار اولیه گیاهچهها در پویایی گیاهان نقش مهمی را بر عهده دارد (Fernandez and Hegazi, 2004). سطوح بالای تنش شوری، توزیع یون در سطح سلول و کل گیاه را مختل کرده و در نهایت منجر به کاهش کمیت و عملکرد میگردد (Paravar et al., 2015). به بیان دیگر مرحلهای از رشد که در آن میزان تحمل، اندازهگیری میشود، بایستی مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال گیاهان چغندر، جو و پنبه در دوره رشد رویشی و گلدهی متحمل به تنش شوری هستند، اما در جوانهزنی و یا ابتدای مراحل گیاهچهای حساس به شوری میباشند (Ghavami et al., 2004). با جوانهزنی موفق بذر تحت شرایط تنش، شانس گیاه برای ادامه رشد و غلبه بر تنشهای محیطی افزایش مییابد. خسارت شوری در گیاهان از طریق تأثیر بر جذب آب، اثر سمیت یونها و اختلال در جذب عناصر غذایی میباشد (Anvari et al., 2009). برای مقابله با تنش شوری، شناسایی و انتخاب ارقام متحمل به شوری، لازم است (Haghnia, 1991). تنش شوری باعث افزایش سرعت تنفس، سمیت، افزایش بیوسنتز پرولین، کاهش بیوسنتز کلروفیل و کارایی فتوسنتز شده و در نهایت منجر به کاهش تولید اقتصادی میگردد (Miri and Mirjalili, 2013). یونهای موجود در آب یا خاک زراعی میتواند به صورت تحریک کننده یا بازدارنده جوانهزنی عمل کرده و یا تأثیری نداشته و به صورت خنثی عمل کنند. در واقع تنش شوری عمدتاً باعث تأخیر در جوانهزنی، کاهش درصد و سرعت جوانهزنی و کاهش رشد گیاهچه میشود (Malekzadeh, 2014). کاهش وزن خشک گیاهچه در تنش شوری ناشی از کاهش در انتقال و تحرک ذخایر غذایی بذر به علت کاهش جذب آب در مرحله جوانهزنی است (Soltani et al., 2006). با پیش تیمار بذر، گیاهچههای جوان در مقابل تنشهای محیطی همچون شوری مقاوم میگردند (Esanejad et al., 2015). مطالعات نشان داده است که استفاده از تیمارهای افزایش دهنده قدرت بذر مانند مواد ایجاد کننده پتانسیل اسمزی قبل از کاشت در شرایط نامساعد محیطی، میتواند جوانهزنی و رشد و نمو را بهبود بخشیده، باعث استقرار هر چه بهتر گیاهچه، استقرار مناسب پوشش گیاهی، افزایش تحمل به شوری یا خشکی و افزایش عملکرد شود (Nazarbeygi et al., 2011). نشان دادند که کاربرد خارجی سالسیلیک اسید باعث تحریک جوانهزنی بذر میشود. اسید سالسیلیک یا اورتو هیدروکسی بنزوئیک اسید یک هورمون گیاهی است که از اثرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن میتوان به افزایش جذب و انتقال یون، جوانهزنی بذر، نفوذپذیری غشا، تنفس میتوکندریایی، بسته شدن روزنهها، انتقال مواد، سرعت رشد و سرعت فتوسنتز اشاره کرد (Afzal et al., 2008).اسید سالسیلیک یکی از ترکیباتی است که در آزمایشها باعث افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای زنده و غیرزنده شده است. کاربرد اسید سالسیلیک در گیاهان افزایش بعضی از هورمونها گیاهی شامل اکسین و جیبرلین (Shakirova et al., 2003) و کاهش نشت یونی از سلولهای گیاهی میگردد (Ghoulam et al., 2001). در گیاه دال عدس گزارش نمودند که هیدروپرایمینگ در حرکت ترکیباتی مانند پروتئینها، آمینواسیدهای آزاد و قندهای قابل حل از اندامهای ذخیرهای به بافتهای رویانی در حال رشد در هنگام جوانهزنی نقش مهمی را ایفا میکند. چغندرقند به عنوان یک گیاه صنعتی و استراتژیک، اصلی ترین منبع تولید شکر مورد نیاز کشور میباشد. نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که جوانهزنی و استقرار گیاهچههای چغندرقند تا حد زیادی تحت تأثیر ترکیبات شیمیایی ممانعت کننده موجود در پوسته بذر مثل فنلها، اسید اگزالیک، بتائین و موسیلاژ قرار گرفته به طوری که این مواد از طریق شستشوی بذر با آب از بین میروند (Jalilian and Tavakkoli Afshari, 2004). با توجه به وجود این مواد ممانعت کننده جوانهزنی این پژوهش با هدف بررسی تأثیر تسریع کنندهها و تنش شوری و اثر توام آنها بر شکست خواب و افزایش جوانهزنی بذور گیاه چغندرقند انجام گرفت.
مواد و روشها به منظور بررسی تأثیر اثر پیشتیمارهای مختلفبر ویژگیهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه چغندرقند (رقم فرناندو) تحت تنش شوری،پژوهشی در سال 1395 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. بذرهای چغندرقند از شرکت پاکان بذر اصفهان تهیه شد. سپس بذور را با هیپوکلریت سدیم 10% بهمدت سه دقیقه ضدعفونی (Valdiani et al., 2005) و سپس با آب مقطر شست و شو داده شدند و بعد از خشک شدن بهمدت 24 ساعت در دمای آزمایشگاه (Parmoon et al., 2013) در دمای 4-10 درجه سلسیوس (Yadollahi nooshabadi and Shariefzadeh, 2015) بهطور جداگانه در هر یک از پیش تیمار با سالسلیک اسید در دو سطح (3/0 و 6/0 میلیمولار) و پیش تیمار با هیدروپرایم در دو سطح (24 و 48 ساعت) غوطهور شدند. در پایان این مدت بذور را از محلول خارج کرده و سه بار با آب معمولی و یک بار با آب مقطر شستشو داده (Al-Karaki, 1998) و سپس به مدت 24 ساعت در دمای آزمایشگاه خشک شدند. در مرحله دوم برای اعمال چهار سطح تنش شوری 0، 3-، 6- و 9- دسی زیمنس بر متر از نمک طبیعی قم استفاده گردید. 25 عدد بذر در داخل هر پتریهایی با قطر 10 سانتیمتر روی کاغذ صافی (واتمن شماره 2) قرار داده شد. بهمنظور کاهش تبخیر آب ظروف پتری با پارافیلم بسته و در ژرمیناتور با دمای 20 درجه سانتیگراد به مدت 14 روز نگهداری شدند. شمارش بذرهای جوانه زده از روز دوم به صورت روزانه در ساعتی معین انجام گردید. به هنگام شمارش، بذوری جوانهزده، تلقی شدند که طول ریشهچه آنها حداقل دو میلیمتر بود (ISTA, 2009). پس از 14 روز تعداد گیاهچههای نرمال (گیاهچههایی که تحت شرایط مطلوب رطوبت، دما و نور در صورت کشت میتوانند به گیاه سالم تبدیل شوند) و غیر نرمال (گیاهچههایی که حتی در شرایط مناسب، توانایی تبدیل شدن به گیاه سالم ندارند) بر مبنای معیارهای بین المللی آزمون بذر مشخص گردید. همچنین از هر پتری پنج نمونه به طور تصادفی انتخاب و طول ریشهچه، طول ساقهچه، طول گیاهچه با استفاده از خط کش و وزن خشک ریشهچه و ساقهچه با استفاده از ترازوی با دقت چهار رقم اعشار پس از خشک شدن نمونهها در آون با دمای 75 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت اندازهگیری شد (Turan et al., 2010). درصد جوانهزنی (Alizadehm and Isvand, 2004)، متوسط زمان جوانهزنی (Ellis and Roberts, 1987) و ضریب جوانهزنی (Omidi et al., 2010) براساس رابطههای زیر محاسبه شد. تعداد بذر / (100× تعداد بذر جوانه زده تا روز n ام) = درصد جوانهزنی متوسط زمان جوانهزنی شاخصی از سرعت و شتاب جوانهزنی محسوب میگردد:
ضریب جوانهزنی عکس رابطه متوسط زمان جوانهزنی به صورت درصد است. × 100 GC=
شاخص طولی بنیه بذر از حاصل درصد جوانهزنی نهایی در وزن گیاهچه بهدست آمد (Abdual-baki and Anderson, 1973): وزن گیاهچه ´ درصد جوانهزنی= شاخص بنیه بذر محتوی رطوبت نسبی برگ نیز از رابطه زیر محاسبه شد (Masoudsinki, 2002): 100 × سپس دادههای حاصل از طریق نرم افزار 3.1.9SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقایسات میانگین از طریق آزمون دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گردید.
نتایج و بحث نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر جداگانه پیشتیمارهای مختلف برصفات درصد جوانهزنی کل، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، محتوی رطوبت نسبی، ضریب جوانهزنی و شاخص وزنی بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد و نیز اثر تنش شوری بر تمامی صفات ذکر شده در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. همچنین نتایج نشان داد که اثر توام پیشتیمارهای مختلفو تنش شوری نیز بر صفات درصد جوانهزنی کل، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، محتوی رطوبت نسبی، ضریب جوانهزنی و شاخص وزنی بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 1). درصد جوانهزنی کل: اثر متقابل پیشتیمارهای مختلفو سطوح مختلف شوری بر درصد جوانهزنی کل نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی نرمال (9/12 درصد) مربوط به پیش تیمار هیدروپرایم به مدت 48 ساعت و تنش شوری 3- دسیزیمنس بر متر بود که از لحاظ آماری با تیمار هیدرپرایم به مدت 48 ساعت و عدم تنش شوری اختلاف معنیداری نداشت. همچنین کمترین این صفت مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 3/0 میلیمولار تحت تنش شوری 9- دسیزیمنس بر متر (75/6 درصد) بود که از لحاظ آماری با پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 3/0 میلیمولار تحت تنش شوری 6- دسیزیمنس بر متر و نیز شاهد تحت تنش شوری 9- دسیزیمنس بر متر اختلاف معنیداری نداشت (جدول 2). نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که با توجه به اینکه درصد جوانهزنی بذور در تیمار شاهد و بدون هیچ گونه تنش شوری خیلی پایین بود، میتوان نتیجه گرفت که بذور چغندرقند دارای خواب میباشد. همچنین نتایج نشان داد که تیمار هیدروپرایم به مدت 48 ساعت بیشترین تأثیر بر شکست خواب بذر در شرایط بدون تنش و تنش شوری 3- دسیزیمنس بر متر داشت اما با افزایش میزان تنش شوری از اثرات تحریک کنندگی آن کاسته شد. گزارش کردند که هیدروپرایمینگ باعث از بین رفتن ترکیبات شیمیایی ممانعت کننده جوانهزنی موجود در پوسته (پریکارپ) بذر شده است لذا با برطرف شدن آثار منفی این مواد در روند جوانهزنی، بذرهای پرایم شده سریعتر جوانه میزنند (Maestrini et al., 2004). در گیاه دال عدس گزارش نمودند که هیدروپرایمینگ در حرکت ترکیباتی مانند پروتئینها، آمینواسیدهای آزاد و قندهای قابل حل از اندامهای ذخیرهای به بافتهای رویانی در حال رشد در هنگام جوانهزنی نقش مهمی را ایفا میکند. همچنین پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار توانست تا حدودی از اثرات تنش شوری تا 6- دسیزیمنس بر متر بکاهد اما با افزایش سطوح شوری از اثر تعدیل کنندگی آن کاسته شد. پیش تیمار هیدروپرایم به مدت 48 ساعت نسبت به پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار بیشترین تأثیر را بر میزان جوانهزنی بذر چغندرقند داشت (Jyotsna et al., 1988). وزن خشک گیاهچه: اثر متقابل پیشتیمارهای مختلفو سطوح مختلف شوری بر وزن خشک گیاهچه نشان داد که بیشترین وزن خشک گیاهچه (30 گرم) مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار و عدم تنش شوری بود که از لحاظ آماری با پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار و تنش شوری 3- و 6- بار اختلاف معنیداری نداشت. همچنین کمترین این صفت مربوط به پیش تیمار هیدروپرایم 24 ساعت و عدم تنش شوری (9 گرم) بود (جدول 2). پیش تیمار هیدروپرایم به مدت 48 ساعت تا حدودی توانست نقش تحریک کننده بر وزن خشک گیاهچه داشته باشد اما با افزایش سطوح تنش شوری از اثرات تحریک کنندگی آن کاسته شد. در تنش شوری به دلیل ایجاد پتانسیل اسمزی منفیتر در محیط جوانهزنی، میزان جذب آب توسط بذر کاهش و در نتیجه انجام فعالیتهای متابولیک مانند تجزیه ترکیبات بزرگتر مانند نشاسته، پروتئینها به مواد حد واسط و نقل و انتقال آنها به محل مصرف (جنین) کاهش و در نتیجه پارگی پوسته بذر و خروج ریشهچه دیرتر آغاز گردیده و رشد گیاهچه کاهش مییابد (Omidi et al., 2010). میکروارگانیسمهای مختلف سالسیلیک اسید را از مسیر کوریزومیک اسید که یک حد واسط مهم مسیر شیکیمیک اسید است، سنتز و به بیرون ترشح میکنند. سالسیلیک اسید در غلظتهای بالاتر از 1 میلیمول، در رفع آسیبهای اکسیداتیو طی جوانهزنی دخالت دارد (Shakirova et al., 2003). سالسیلیک اسید با اثر بر مقدار آبسیزیک اسید باعث تکامل واکنشهای آنتی استرس (تجمع پرولین) در گیاهچه میشود (Shakirova et al., 2003).
جدول 1: تجزیه واریانس اثر پیشتیمارهای مختلفبر خصوصیات جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه چغندرقند
ns * و **بهترتیب غیرمعنیدار، معنیدار در سطوح احتمال 5 و 1 درصد
جدول 2: مقایسه میانگین اثر متقابل پیشتیمارهای مختلفو تنش شوری بر خصوصیات جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه چغندرقند
متوسط زمان جوانهزنی: اثر متقابل پیشتیمارهای مختلفو سطوح مختلف شوری بر متوسط زمان جوانهزنی نشان داد که کمترین این صفت مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار بدون تنش شوری (575/3 روز) بود. که از لحاظ آماری با پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار و تنش شوری 6- دسیزیمنس بر متر و نیز هیدرپرایم به مدت 48 ساعت و بدون تنش شوری و تنش شوری 3- دسیزیمنس بر متر اختلاف معنیداری نداشت. آنان با بررسی اثر هیدروپرایمینگ بر بذر گیاه کلم و کلم بروکلی بیان نمودند که هیدروپرایمینگ باعث بهبود سرعت جوانهزنی گردیده است (Thornton and Powell, 1992). همچنین بیشترین متوسط زمان جوانهزنی (835/8 روز) مربوط به تیمار هیدرپرایم به مدت 24 ساعت و تنش شوری 9- دسی زیمنس بر متر بود که از لحاظ آماری با تیمار شاهد و تنش شوری 9- میکروزیمنس بر متر و نیز سالسیلیک اسید با غلظت 3/0 میلیمولار تحت تنش شوری 9- دسیزیمنس بر متر اختلاف معنیداری نداشت (جدول 2). پس میتوان نتیجه گرفت که پیش تیمار هیدرپرایم بهمدت 48 ساعت با کاهش اثرات مخرب تنش شوری تا 3- دسیزیمنس بر متر و نیز تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار با کاهش اثرات مخرب تنش شوری تا 9- بر متر باعث کوتاهی مدت زمان لازم برای جوانهزنی بذر چغندرقند میشود. شاخص وزنی بنیه بذر: اثر متقابل پیشتیمارهای مختلفو سطوح مختلف شوری بر شاخص وزنی بنیه بذر نشان داد که بیشترین شاخص وزنی بنیه بذر (1/9860) مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار و عدم تنش شوری بود که از لحاظ آماری با تیمار سالسیلیک اسید با غلظت 6/0 میلیمولار و سایر سطوح تنش شوری اختلاف معنیداری نداشت. همچنین کمترین این صفت مربوط به تیمار عدم پیش تیمار تحت تنش شوری 9- دسیزیمنس بر متر (730) بود (جدول 2). شوری با ایجاد سه عامل اصلی شامل کاهش پتانسیل اسمزی محلول، تولید یونهای سمی و تغییر در تعادل عناصر غذایی جوانهزنی گیاه را کاهش میدهد. غلظت نمک و یونهای تشکیل دهنده محلول، فاکتورهای اساسی در کاهش درصد جوانهزنی هستند. در غلظتهای بالا سمیت یونی و در پی آن با افزایش جذب یونها بخصوص کلرور سدیم، عدم تعادل بین عناصر غذایی از عوامل مهم ایجاد اختلال و کاهش درصد جوانهزنی و در نهایت کاهش بنیه بذر محسوب میشوند (Maghtoli and Chaii chi, 1999). کاربرد اسید سالسیلیک در گیاهان باعث افزایش بعضی از هورمونها گیاهی مثل اکسین و جیبرلین (Shakirova et al., 2003) میگردد. جیبرلین تولید شده نیز موجب نفوذ پروتئینهای اکسپنسین به دیواره سلولی شده و در نهایت موجب رشد سلول میگردد (Alivand et al., 2011).
نتیجهگیری کلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد که کاربرد تسریع کنندههای بذر در شرایط تنش شوری شدید، سبب افزایش معنیدار صفات مورد بررسی در چغندرقند شد. با توجه به نتایج این آزمایش میتوان بیان نمود که علاوه بر تأثیر مستقیم هر کدام از مواد به کار رفته در تیمارها، به نظر میرسد که حضور آب به کار رفته در محیط پرایم نیز میتواند به علت حل کردن مواد بازدارنده جوانهزنی موجود در پوسته بذر چغندرقند و خارج نمودن آنها از بذر، یکی از علل اصلی شکست خواب بذر به حساب میآید. بنابراین جهت حصول در ویژگیهای مطلوب جوانهزنی در شرایط شوری، پیش تیمار سالسیلیک اسید 6/0 میلیمولار مؤثر است. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abdollahian Noghabi, M., Sheykholeslami, R. and Babaei, B. 2005. Terms and meanings of technological quantity and quality of sugarbeet. Sugarbeet Journal. 21: 101-104. (In Persian).
Abdul-Baki, A.A., and Anderson, J.D. 1973. Viability and leaching of sugars from germinatin barley. Crop Science. 10: 31-35.
Afzal, I., Ahmad, N. Basra, S.M.A. Ahmad, R. and Iqbal, A. 2002. Effect of different seed vigor enhancement techniques on hybrid maize (Zea mays L.). Journal of Agricultural Science. 39: 109-112.
Alivand, R., Tavakol Afshar, R. and Sharifzade, F. 2011. Effects of Gibberellin, Salicylic Acid, and Ascorbic Acid on improvement of germination characteristics of deteriorated seeds of Brassica Napus. Iranian journal of field crop science. 43(4): 561-571. (In Persian).
Alizadehm M.A. and Isvand, H.R. 2004. Evaluation and the study of germination potential, speed of germination and vigor index of the seeds of two species of medicinal plants (Eruca sativa Lam., Anthemis altissima L.) under cold room and dry storage condition. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research. 20(3): 301-307. (In Persian).
Al-Karaki, G.N. 1998. Response of wheat and barley during germination to seed osmopriming at different water potential. Journal of Agronomy and Crop Science. 181, 229- 235.
Anvari, M., Mehdikhani, H., Shahriari, A.R. and Nouri, G.R. 2009. Effect of salinity stress on 7 species of range plants in germination stage. Iranian journal of range and desert research. 16(2): 262-273. (In Persian).
Ellis, R.A. and Roberts, E.H. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Science and Technology. 9: 373-409.
Esanejad, N.S. Omidi, H. and Parvar, A. 2015. Effect of safflower seeds priming with abscisic and gibberellic acid on germination indices in salinity stress condition. Agroecology Journal. 11(4): 1-10. (In Persian).
Fernandez, M.M. and Hejazi, A.Z. 2004. Responses of tomato seeds to hydro-and osmopriming and possible relations of some antioxidant enzymes and endogenous polyamine fractions. Egyptian Journal of Biology. 6(1): 81-93. (In Persian).
Franzen, D. W., Anfirud, M. and Carson, P. 2005. Sugarbeet rooting depth. SugarbeetResearch and Extension Reports. 35: 105-108.
Haghnia, K. 1991. Plant Salinity Resistance. Mashhad University Press: Mashhad. (In Persian).
ISTA (International Seed Testing Association). 2009. International Rules for seed testing.
Jalilian, A. and Tavakoli Afshari, R. 2004. Study of effects of osmo-priming on seed germination of sugarbeet under drought stress conditions. Journal of Agricultural Science. 2: 23-35. (In Persian).
Jyotsna, V. and Srivastava, A. K. 1998. Physiological basis of salt stress resistance in pigeon pea (Cajanus cajanL.). II. Pre-sowing seed soaking treatment in regulating early seedling metabolism during seed germination. Plant Physiology and Biochemistry. 25: 89-94.
Maestrini, C., Fontana, F. Donatelli, M. Bellocchini, G. and Poggiolini, S. 2004. A frame to model specific leaf area in sugar beet. Proceedings of the 8th ESA Congress, pp. 301-302.
Maghtoli, M. and Chaii chi, M.R. 1999. Effect of salinity and salt type on germination and early growth of sorghum. Journal of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 4: 40-33. (In Persian).
Malekzadeh, S. 2014. Present impact on germination of seed priming treatments of Nigella sativa under water stress. Master thesis seed science and technology, University Shahrekord. (In Persian).
Masoudsinki, C. 2002. Study of physiological aspects of drought and salinity resistance in sorghum, Master thesis Agronomy, University Islamic Azad, Science and Research Branch, p. 192.
Miri, Y. and Mirjalili, S.A. 2013. Effects of salinity stress on seed germination and somephysiological traits in primary stages of growth in purple coneflower (Echinacea purpurea).International journal of agronomy and plant production. 4(1): 142-146. (In Persian).
Nazarbeygi, E., Lari Yazdi, H., Naseri, R. and Soleimani, R. 2011. The effects of different
levels of salinity proline and a-, b- chlorophylls in canola. American-Eurasian Journal ofAgriculture and Environmental Science. 10(1): 70-74. (In Persian).
Omidi, H., Movahedi- Poya, F. and Movahedi- Poya, S., 2010. Effects of hormonal salicylic acid and scarification on germination characteristics and contents of proline, soluble protein and carbohydrate seedlings (Prosopis farcta L.) under saline conditions, Quarterly Scientific Research of Range and Desert Research. 18(4): 608-620. (In Persian).
Paravar, A., Omidi, H., Esanejad N. and Amirzadeh, M. 2015. Seed germination and seedling growth priming effect in improving the EP (Echinaceac prupurea) under salt stress Iranian journal of ecophysiology seeds. 1(1): 57-69. (In Persian).
Parmoon, Gh., Ebadi, A. Ghaviazm, A. and Miri, M. 2013. Effect of seed priming on germination and seedling growth of Chamomile under salinity. Iranian Sosiaty Agronomy and Plant Breeding Sciences. 6: 145-164.
Rajasekaran, L.R., Stiles, A., Surette, M.A., Sturz, A.V., Blake, T.J., Caldwell, C. and Nowak, J. 2002. Stand establishment technologies for processing carrots: Effects of various temperature regimes on germination and the role of salicylates in promoting germination at low temperatures. Can journal Plant Sciences. 82: 443-450.
Soleimani, F., Ahmadvand, G. and Saadatian, B. 2012. The effect of priming on germination and seedling emergence of cotton in salinity (Gossypium hirsutum L.). 2(3): 31-43. (In Persian).
Soltani, A., Akram-Ghaderi, F. and Memar, H. 2006. The effect of priming on germination components and seedling growth of cotton seeds under drought. Iranian Journal of Agricultural Science and Natural Resources. 10: 121-128. (In Persian).
Shakirova, F.M., Shakhbutdinova, A.R., Bezrukova, M.V., Fatkhutdionova, R.A. and Fatkhutdionova,D.R. 2003. Changes in the hormonal status of wheat seed ling induced by salicylic acid and salinity. Plant Sciences. 164: 317-322.
Thornton, J.M. and Powell. A.A. 1992. Short term aerated hydration for the improvement of seed quality in Brassica oleracea L. Seed Science Research.2: 41-49.
Turan, M.A., Elkarim, A.H.A., Taban, N. and Taban, S. 2010. Effect of salt stress on growth and ion distribution and accumulation in shoot and root of maize plant. African Journal of Agricultural Research. 5: 584-588.
Valdiani, A.R., Hassanzadeh, A. and Tajbakhsh, M. 2005. Study on the effects of salt stress in germination and embryo growth stages of the four prolific and new cultivars of winter rapeseed (Brassica napus L.). Pajouhesh and Sazandegi. 66: 23-32.
Yadollahi Nooshabadi, S.J. and Sharifzade, F. 2015. Gibberellic acid priming effect on Agropyronelongatum seed germination indices under drought stress. College of Agriculture and Natural Resources. 11: 75- 82 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 256 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 184 |