تعداد نشریات | 342 |
تعداد شمارهها | 6,896 |
تعداد مقالات | 56,918 |
تعداد مشاهده مقاله | 47,985,566 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 37,153,060 |
بررسی اثر اندازه میوه و موقعیت آن روی تاج درخت بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، کربوهیدرات و ترکیبات زیست فعال پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis cv. Thomson Navel) | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 13 بهمن 1399 | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سمیه رضایی1؛ جواد فتاحی مقدم ![]() | ||
1گروه زیست شناسی، فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن | ||
2دانشیار، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر | ||
3گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه آزاد تنکابن | ||
چکیده | ||
میوه مرکبات سرشار از ترکیبات زیستفعال متعدد و مفیدی شامل ویتامین ث، ترکیبات فنلی، انواع فلاوونوئیدها، کاروتنوئیدها و انواع قندها هستند که ارزش غذایی و آنتیاکسیدانی بالایی دارند. موقعیت میوه روی تاج پوششی درخت و اندازه میوه تأثیر بسزایی در کیفیت و کمیت این ترکیبات در مرکبات دارد. بههمین منظور این پژوهش با هدف بررسی میزان تأثیر موقعیت میوه روی تاج درخت و اندازه میوه بر خصوصیات مورفوفیزیولوژی و بیوشیمیایی میوه پرتقال تامسون ناول ( Citrus sinensis cv. Thomson Navel) انجام شد. در آزمایش اول میوهها با اندازه متوسط و یکنواخت از دو موقعیت داخل و خارج تاج درخت برداشت شدند و در آزمایش دوم میوهها پس از برداشت به سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ گروهبندی شدند. سپس وزن، حجم، طول و عرض میوه، رنگ پوست، ضخامت پوست، میزان عصاره، درصد ماده خشک، TA، TSS، TSS/TA، کلروفیل و کاروتنوئید کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، میزان فنلکل، ویتامین ث، قند کل و قندهای احیاکننده بهطور جداگانه در پوست و گوشت میوه ارزیابی و همچنین ارزیابی حسی نیز انجام شد. نتایج نشان داد که میوههای برداشت شده از خارج تاج درخت سطح بالاتری را در شاخصهای حجم میوه (215 سانتیمتر مکعب)، ضخامت پوست (19/4 میلیمتر)،TSS/TA (73/8)، میزان a* (17/19)، CCI (74/4)، ظرفیت آنتیاکسیدانی پوست (75/57 درصد) و قند کل پوست (۳۶/1۹۲ میلیگرم بر گرم وزن تازه) دارا بودند و در مقابل، میزان TA (51/1 درصد)، L* (04/65)، C (66/75)، h° (14/78) و b* (62/74) در میوههای داخل تاج بالاتر بود. همچنین نتایج نشان داد که اندازه میوه بر شاخصهای فیزیکی میوه، میزان CCI و h°، میزان عصاره و درصد ماده خشک تأثیر معنیداری داشت اما این میوهها در صفات کیفی و شیمیایی تفاوت معنیداری را نشان ندادند. واژههای کلیدی: پرتقال، رنگدانهی پوست، ظرفیت آنتیاکسیدانی، کربوهیدرات، موقعیت میوه. | ||
کلیدواژهها | ||
پرتقال؛ رنگدانهی پوست؛ ظرفیت آنتی اکسیدانی؛ کربوهیدرات؛ موقعیت میوه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 9 |