تعداد نشریات | 340 |
تعداد شمارهها | 6,868 |
تعداد مقالات | 56,661 |
تعداد مشاهده مقاله | 47,707,658 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 36,977,993 |
بررسی اثر آللوپاتیکی علف هرز خربزه وحشی Cucumis melo L. بر رشد و سیستم آنتی اکسیدانی دو گیاه کلزا (Brassica napus L) و خردل وحشی (Sinapis arvensis) | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 13 بهمن 1399 | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسنده | ||
مریم نیاکان ![]() | ||
هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان | ||
چکیده | ||
این پژوهش بصورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سطح مزرعه انجام شد.ابتدا کلزا رقم RGSو خردل وحشی در شرایط مزرعه کشت شدند. سپس عصاره آبی اندام برگ و ساقه خربزه وحشی واریته آگرستیس در غلظت های مختلف به طور جداگانه تهیه و در مرحله روزت بر روی گیاهان کشت شده محلول پاشی شدند. پس از گذشت یک ماه گیاهان هدف از سطح مزرعه جمع آوری شده و جهت بررسی شاخص های رشد و سیستم آنتی اکسیدانی در دو اندام ریشه و برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره برگ خربزه وحشی، اکثر پارامترهای رشد در هر دو اندام گیاهان هدف کاهش یافت و شدت این کاهش بر رشد Sinapis arvensis در مقایسه با کلزا بیشتر بود، در حالی که عصاره ساقه خربزه وحشی موجب کاهش شدیدتر پارامترهای رشد کلزا در مقایسه با Sinapis arvensis گشت. همچنین عصاره ساقه خربزه وحشی باعث افزایش معنی دار فعالیت آنزیم کاتالاز در کلزا نسبت به شاهد و کاهش پراکسیداز گشت درحالیکه فعالیت آنزیم پراکسیداز در Sinapis arvensis افزایش یافت. همچنین روند افزایشی ترکیبات فنولی و کاهش ترکیبات فلاونوئیدی برگ کلزا با افزایش غلظت عصاره چشمگیرتر و شدیدتر از خردل وحشی بود. با توجه به نتایج این تحقیق حساسیت گیاه زراعی کلزا و علف هرز همراه آن به عصاره دو اندام خربزه وحشی یکسان نبوده که این مسئله می بایست در مدیریت استفاده از توان آللوپاتی گیاهان به عنوان علف کش در سطح مزرعه مورد توجه قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پراکسیداز؛ خربزه وحشی؛ خردل وحشی؛ رشد؛ فلاونوئید؛ فنول؛ کاتالاز؛ کلزا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |