تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,624 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,435,442 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,456,014 |
ارزیابی ژنتیکی صفات فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به خشکی در برخی از ژنوتیپهای گندم نان در شرایط دیم | ||
زراعت و اصلاح نباتات | ||
دوره 15، شماره 2، شهریور 1398، صفحه 35-50 اصل مقاله (597.1 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا مروتی* 1؛ عزت اله فرشادفر2؛ محمد حسین رومنا3 | ||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2استاد تمام دانشگاه رازی | ||
3دانش آموخته دکتری گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده: به منظور بررسی ارتباط فنوتیپی و ژنوتیپی میان خصوصیات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی و همچنین بررسی تنوع ژنتیکی و برآورد پارامترهای ژنتیکی این شاخصهها در شرایط کشت دیم، 19 ژنوتیپ گندم نان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در طول سال 94-1393 کشت گردید. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنیداری بین ژنوتیپهای مورد ارزیابی از نظر صفات عملکرد دانه، پایداری غشا، میزان آب نسبی ازدسترفته، آب ازدسترفته برگ، آب حفظشده برگ، کارایی مصرف آب و میزان سبزینگی برگ در شرایط کشت دیم وجود دارد. نمای چندضلعی بایپلات ژنوتیپ - صفت نشان داد که ژنوتیپ شماره 12 (wc-4931) برترین ژنوتیپ نسبت به سایر ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر عملکرد دانه، راندمان مصرف آب، آب نگهداری شده در برگهای بریدهشده و میزان سبزینگی برگ بود. رابطه ژنتیکی مثبت و معنیداری میان راندمان مصرف آب و عملکرد دانه، میان کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II و آب ازدسترفته برگ و میان آب نگهداری شده در برگهای بریدهشده و درجه سبزینگی برگ مشاهده شد. از طرف دیگر، وراثتپذیری و پیشرفت ژنتیکی بالا برای عملکرد دانه، پایداری غشا و راندمان مصرف آب مشاهده شد که حاکی از عمل افزایشی ژنها است. برایناساس، با توجه به سهم بالای اثرات افزایشی در صفات پایداری غشا، عملکرد دانه و راندمان مصرف آب، انتخاب در نسل های اولیه در برنامه اصلاحی پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
کلیدواژه: تنوع ژنتیکی؛ صفات فیزیولوژیک؛ پارامترهای ژنتیکی؛ وراثتپذیری؛ GGE biplot | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 148 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 149 |