تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,295 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,922 |
ارزیابی روشهای مختلف کاربرد اسیدسالیسیلیک و پومیس بر کاهش اثر شوری و برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی شاهی (.Lepidium sativum L) | ||
دوفصلنامه ی علوم به زراعی گیاهی | ||
دوره 10، شماره 1، شهریور 1399، صفحه 150-163 اصل مقاله (185.66 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
نسیم بصیرپور1؛ الناز صباغ تازه* 2 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم خاک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||
2استادیار گروه علوم خاک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به مشکل شوری و محدودیت منابع آب در ایران، استفاده همزمان از مواد تعدیلکننده اثر شوری و انواع سوپر جاذبها میتواند راهکاری مؤثر در جهت بهبود شاخصهای رشد گیاهان پرورشیافته در خاکهای شور باشد. بهمنظور ارزیابی اثر روشهای مختلف کاربرد اسیدسالیسیلیک و پومیس بر عملکرد و مقدار عناصر غذایی شاهی در یک خاک شور، آزمایش مزرعهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورها شامل 1) اسیدسالیسیلیک(S) با سه سطح الف) بدون اسیدسالیسیلیک (S0)، ب) خیساندن بذور شاهی در اسیدسالیسیلیک 1/0 میلیمولار به مدت 24 ساعت (S1) و ج) محلولپاشی گیاهان با اسیدسالیسیلیک 7/0 میلیمولار در سه مرحله (S2) و 2) پومیس (P) با سه سطح الف) صفر (P0) ، ب) 15 تن در هکتار (P1) و ج) 30 تن در هکتار (P2) بود. نتایج نشان داد که خیساندن بذور شاهی در اسیدسالیسیلیک 1/0 میلیمولار توانست اثرات ناشی از تنش شوری در شاهی را تعدیل نماید، ولی بین تیمار محلولپاشی گیاهان با اسیدسالیسیلیک 7/0 میلیمولار و شاهد ازلحاظ اکثر شاخصهای رشد، تفاوتی دیده نشد. افزایش سطوح پومیس توانست صفاتی نظیر وزن خشک و مقدار عناصر فسفر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم را در شاهی افزایش داده و مقدار سدیم گیاه، پرولین، پراکسید هیدروژن و آسکوربات پراکسیداز را کاهش دهد. در کل تیمار (P2S1) یعنی کاربرد 30 تن در هکتار پومیس و خیساندن بذور شاهی در اسیدسالیسیلیک 1/0 میلیمولار، بیشترین عملکرد و مقدار عناصر غذایی و کمترین مقدار شاخصهای تنش شوری در شاهی را تولید کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آسکوربات پراکسیداز؛ پرولین؛ تنش شوری؛ سوپر جاذب؛ عناصر غذایی | ||
مراجع | ||
بایبوردی، ا. 1395 . تأثیر زئولیت و محلولپاشی سلنیوم و سیلیسیوم بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی .170-154 :(1) صفات فیزیولوژیک کلزا تحت شرایط تنش شوری. نشریه پژوهشهای زراعی ایران، 14 -2 جلیلی مرندی، ر. ا.، ح. حسنی، ب. دولتی، ح. عزیزی و ر. حاج تقی لو. 1390 . تأثیر سطوح مختلف مجله علوم .(Vitis vinifera L.) رطوبت خاک بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سه رقم انگور .44-31 :(1) باغبانی. 42 -3 خادم، س. ع.، رمرودی، م.، گلوی، م. و روستا، م. ج. 1390 . تأثیر تنش خشکی و کاربرد نسبتهای علوم .(Zea mays. L.)َ مختلف کود دامی و پلیمر سوپر جاذب بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانهای .123-115 :(1) گیاهان زراعی، 42 -4 دانشمند، ف.، آروین، م.، کرامت، ب. و مومنی، ن. 1391 . تأثیر تنش شوری و سالسیلیک اسید بر در شرایط مزرعه. فرایند و کارکرد گیاهی، (Zea mays L.) پارامترهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهان ذرت .56-70 :(1)1 -5 صادقیان، ن.، نیشابوری، م .ر.، جعفر زاده، ع. ا. و تورچی، م. 1385 . تأثیر پومیس، پلی اکریل آمید و کاه و کلش بر روی فرایند نفوذ و هدایت هیدرولیکی تحت آبیاری بارانی و غرقابی. مجله دانش .53-47 :(4) کشاورزی 16 -6 نصیبی، ف.، منوچهری کلانتری، خ.، محمدینژاد، ق. و زنگنه، ر. 1394 . اثر اسیدآمینه آرژینین بر 1128- :(5) برخی پارامترهای اکسیداتیو و افزایش تحمل به شوری در گیاه گندم. پژوهشهای گیاهی، 28 .1119 -7 همایی، م. 1381 . واکنش گیاهان به شوری. انتشارات کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. 354 صفحه. 8-Abbaspour, M., Kallaterjari, S. and Fatehi, F. 2019. The Effect of Salicylic Acid and L-arginine on morpho-physiological properties and leaf nutrients of Catharanthus roseus under drought stress. Journal of Horticultural Science, 33(3): 417-432. 9-Abedi-koupai, J. and Sohrab, V. 2004. Effect of super absorbent polymers on soil hydraulic properties. In: Proceedings of 8th national conference on hydraulics in engineering, 13-16 May. Gold Coast, Australia. 10-Al-Hakimi, A. M. A. 2008. Effect of salicylic acid on biochemical changes in wheat plants under khat leaves residues. Plant Soil and Environment, 54: 288– 293. 11-Alexieva, V., Sergiev, I., Mapelli, S. and Karanov, E. 2001. The effect of drought and ultraviolent radiation on growth and stress markers in pea and wheat. Journal of Plant Cell and Environment, 24: 1337- 1344. 12-Amira, M. S. and Abdul, Q. 2010. Effect of arginine on growth, Nutrient composition, yield and nutritional value of mung bean grown under salinity stress. Nature and Science, 8(7): 30-41. 13-Apel, K. and Hirt, H. 2004. Reactive oxygen species: metabolism oxidative stress, and signaling transduction. Annual Review of Plant Biology, 55: 373–399. 14-Asadi, K. and Asrar Z. 2015. Allevation of oxidative damages induced by salinity in Cress (Lepidium sativum) by pretreating with Arginine. Journal of Crop Ecophysiology, 9(1): 41-56. 15-Bates, L., Waldren, R. and Teare, I. 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil, 39: 205-207. 16-Bower, C. A. R., Reitemeier, F. and Fireman, F. 1952. Exchangeable-cation analysis of saline and alkali soils. Soil Science, 73: 251-261. 17-Cottenie, A. 1980. Soil and plant testing as a basis of fertilizer recommendations. FAO Soils Bulletin, 2(38): 94-100. 18-Gunes, A., Inal, A., Alpaslan, M., Eraslan, F., Guneri, E. and Cicek, N. 2007. Salicylic acid induced changes on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize (Zea mays L.) grown under salinity. Journal of Plant Physiol, 164: 728-736. 19-Hasegawa, P., Bressan, R. A., Zhu, J. K. and Bohnert, H. J. 2000. Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annual Review of Plant Molecular Biology, 51: 463-499. 20-Hayat, Q., Hayat, S., Irfan, M. and Ahmad, A. 2010. Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: A review. Environtal and Experimental Botany, 68: 14-25. 21-Karimi A., Noshadi, F. and Ahmadzadeh, M. 2009. Effect of superabsorbant (Igita) on soil water, plant growth and irrigation scheduling of sunflower. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resourses, 46(2): 403-414. 22-Khoshbakht, D., Ramin, A. S. and Baghabnaha, M. R. 2011. Ability to reduce the effect of salinity stress in bean plant using salicylic acid. Magazine for the production and processing of crops and garden, 2(5): 189-199. 23-Klessig, D. F. and Malam, J. 1994. The salicylic acid signal in plants. Plant Molecular Biology, 26: 1439-1458. 24-Knudsen, D., Paterson, G. A. and pratt, P. F. 1982. Lithium, sodium and potsuium. In: A. L. Page, R. H. Miller and D. R. keeney (Eds), Methods of Soil Analysis. Part2. pp. 225-246. ASA, SSSA, Madison, USA. 25-Machado, R. M. A. and Serralheiro, R. P. 2017. Soil Salinity: Effect on Vegetable Crop Growth. Management Practices to Prevent and Mitigate Soil Salinization. Horticulturae, 3, 30; doi:10.3390/3020030. 26-Malekian A., Valizadeh, E., Dastoori, M., Samadi, S. and Bayat, V. 2012. Soil water retention and maize (Zea mays L.) growth as affected by different amounts of pumice. Australian Journal of Crop Science, 6(3): 450-454. 27-Molassiotis, A. N., Sotiropoulos, T., Tanou, G., Kofidis, G., Diamantidis, G. and Therios, I. 2006. Antioxidant and anatomical responses in shoot culture of the apple rootstock MM 106 treated with NaCl, KCl, mannitol or sorbitol. Biological Plantarum, 50: 61–68. 28-Nakano, Y. and Asada, K. 1981. Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach choloroplast. Journal of Plant and Cell Physiology, 22: 867-880. 29-Nasibi, F. and Manouchehri Kalantari, Kh. 2009. Influence of nitric oxide in protection of tomato seedling against oxidative stress induced by osmotic stress. Acta Physiologiae Plantarum, 31: 1037-1044. 30-Nelson, D. W. and Sommerz, L. E. 1986. Total carbon, organis carbon and oeganic matter. In: A. L. Page, R. H. Miller and D. R. keeney (Eds), Methods of Soil Analysis. Part2. pp. 539-579. ASA. Madison, USA. 31-Nouri K., Omidi, H, Naghdibadi, H. A., Terabi, H. and Ftokian, M. H. 2011. Effect of water and soil salinity on flower yield, soluble compounds, salinity and essential oil quality of Shirazi chamomile. Water Research in Agriculture, 4 (26): 367-378. 32-Olsen,S. R. and Sommers, L. E. 1982. Phosphorus. In: A. L. Page, R. H. Miller and D. R. keeney (Eds), Methods of Soil Analysis. Part2. pp. 403-430. Agronomy Monograph No. 9. ASA and SSSA: Madison, WI. 33-Parida, A. K. and Das, B. 2005. Salt tolerance and salinity effects onplants a review. Ecotoxicology and environmntal safety, 60: 324-349. 34-Sairam, R. K. and Tyagi, A. 2004. Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plants. Current Science, 86: 407-421. 35-Senaratna, T., Touchell, D., Bunn, E. and Dixon, K. 2000. Acetyl salicylic acid (asprin) and salicylic acid induce multiple stress tolerance in bean and tomato plants. Plant Growth Regulation, 30: 157-161. 36-Shabala, S. 2000. Ionic and osmotic components of stress specifically modulate net in fluxes from bean leaf mesophyll. Plant Cell and Environment, 23: 825-837. 37-Surasak, S. I., Samuel, T., Desh Pal, S. and Richard, T. S. 2002. Molecular mechanisms of proline-mediated tolerance to toxic heavy metals in transgenic microalgae. Plant Cell, 14: 2837-2847. 38-Venkatesan, A. and Sridevi, S. 2009. Response of antioxidant metabolism to NaCl stress in the halophyte salicornia brachiata roxb. Journal of Phytology, 4: 242-248. 39-Walia, H., Wilson, C., Zeng, L., Ismail, A. M., Condamine, P. and Close, T. J. 2007. Genome-wide transcriptional analysis of salinity stressed japonica and indica rice genotypes during panicle initiation stage. Plant Molecular Biolology, 63: 609-62. 40-Wu, H., Wu, X., and Li, Z. 2012. Physiological evaluation of drought stress tolerance and recovery in cauliflower (Brassica oleraceaL.) seedlings treated with methyl jasmonate and coronatine. Journal of Plant Growth Regulation, 31: 113– 123. 41-Yasar, F., Ellialtioglu, S. and Yildiz, K. 2008. Effect of salt stress on antioxidant defense systems, lipid peroxidation, and chlorophyll content in green bean. Russian Journal of Plant Physiology, 55(6): 782-786. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 299 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 179 |