تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,364 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,973 |
بررسی اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات فیتوشیمیایی عصاره الکلی اندام های مختلف گیاه دارویی Verbascum songaricum Schrenk | ||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||
دوره 8، شماره 4 - شماره پیاپی 32، اسفند 1399، صفحه 64-76 اصل مقاله (845.34 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علیرضا قهرمانی1؛ عبدالله قاسمی پیربلوطی* 2؛ حمید مظفری3؛ داوود حبیبی4؛ بهزاد ثانی3 | ||
1دانش آموخته دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، تهران، ایران | ||
2مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرقدس، تهران | ||
3گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، تهران، ایران | ||
4گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، البرز، ایران | ||
چکیده | ||
گل ماهور (Verbascum songaricum Schrenk) گیاه دارویی چند ساله علفی متعلق به تیره Scrophulariaceae دارای خواص درمانی متعددی است. کاربرد الیسیتورهای زیستی سبب افزایش متابولیتهای ثانویه در نظامهای کشاورزی پایدار در راستای بهبود کیفیت مواد موثره در گیاهان دارویی می شود. به منظور ارزیابی اسپری برگی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات فیتوشیمیایی برگ و گل گیاه دارویی گل ماهور تحقیق حاضر در قالب طرح بلوکهای کـامل تصـادفی در مزرعه تحقیقاتی گیاهان داوریی شهرکرد در دو سال زراعی 95 و 96 اجرا شد. محلولپاشی سالیسیلیکاسید در سه سطح (شاهد، 5/0 و 1 میلی مولار بر لیتر) در سه مرحله بر روی گل ماهور در چهار تکرار اعمال گردید..اندازه گیری میزان فنل-کل در برگ و گل با استفاده از روش اسپکتروفتومتری (فولین سیکالچو) ارزیابی شد و همچنین میزان فنولیکاسید بر اساس اسید گالیک و فلاونوئیدها (فلاونول کوئرسیتن) در عصاره گل ماهور (به عنوان مهمترین اندام دارویی این گیاه) با اسـتفاده از دسـتگاه HPLC تعیین گردید. بر اساس نتایج حاصل، اثر سالیسیلیکاسید در سال دوم بر روی ترکیبات فنلکل گل، فنولیک اسید و فلاونوئیدهای موجود در عصاره گل این گیاه معنیدار بود. بر اساس یافتهها میتوان نتیجـه گرفـت، محلولپاشی سالیسیلیک اسید، باعث ارتقای ترکیبات پلی فنلی به میزان 26 درصد در مقدار فلاونئید در گل از نوع فلاونول کورستین و 20درصد در میزان اسید فنولیک از نوع گالیک اسید در گل گیاه دارویی گل ماهور میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
عصاره گل؛ فنلکل؛ فلاونوئیـد؛ فنولیک اسید؛ V. songaricum | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 297 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 442 |