تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,529 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,349 |
میکرواستخراج و پیش تغلیظ نیکل در نمونه های شکلات با نانوجاذب مغناطیسی SrFe12O19@CTAB و اندازه گیری با جذب اتمی برق گرمایی | ||
پژوهش های کاربردی در شیمی | ||
مقاله 11، دوره 15، شماره 4، اسفند 1400، صفحه 118-132 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jacr.2022.689065 | ||
نویسندگان | ||
وحید مرتضوی نیک1؛ الهه کنوز* 2؛ علیرضا فیض بخش3؛ امیرعبداله مهرداد شریف4 | ||
1دانشجوی دکتری شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران. | ||
2دانشیار شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران. | ||
3. استاد شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایرانان | ||
4استادیار شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
دانه های کاکائو حاوی چربی های سیرنشده هستند و برای هیدروژن دارکردن این چربیها از کاتالیزر نیکل استفاده می شود و نیکل می تواند با غلظت بالا در شکلات وجود داشته باشد. در این پژوهش، استخراج فاز جامد پخشی همراه با روش جذب اتمی برق گرمایی بهعنوان یک روش جدید برای اندازه گیری نیکل در نمونه شکلات به کارگرفته شد. در ابتدا نانوجاذب های مغناطیسی هگزافریت استرانسیم ساخته شد. سپس سطح آن با ماده سطح فعال ستیل تری متیل آمونیم برمید (CTAB) اصلاح و نانوجاذب مغناطیسیSrFe12O19@CTAB تهیه شد. ویژگیهای جاذب ساخته شده با روشهای تجزیه وزن سنجی گرمایی-گرماسنجی پویشی تفاضلی (TGA-DSC)، پراش پرتو ایکس (XRD)، طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR)، مغناطیس سنجی نمونه ارتعاشی (VSM) و میکروسکوپی الکترونی پویشی گسیل میدانی (FESEM) مطالعه شد. سپس، مقدارهای بهینه عاملهای موثر بر استخراج به دست آمد (pH برابر با 8، مقدار جاذب برابر با 50 میلی گرم، محلول (v/v) 2 % متانول در نیتریک اسید به حجم 2 میلیلیتر به عنوان حلال شستشو). همچنین، نیکل در نمونه های حقیقی شکلات در شرایط بهینه پیش تغلیظ و با دستگاه جذب اتمی برقگرمایی اندازه گیری شد. عامل های تجزیه ای نیز شامل گستره خطی بودن 1 تا µg l-1100، حدتشخیص µg kg-1 0/45، درصد بازیافت 97/8 تا 100/2، انحراف استاندارد نسبی 0/222 تا 0/68 % و عامل پیش تغلیظ برابر با 50 تعیین شدند. این روش، روشی ساده، سریع، کم هزینه، موثر، بسیار حساس و دوستدار محیطزیست برای اندازه گیری نیکل درنمونه های شکلات است دانههای کاکائو حاوی چربیهای سیرنشده هستند و برای هیدروژندارکردن این چربیها از کاتالیزر نیکل استفاده میشود و نیکل میتواند با غلظت بالا در شکلات وجود داشته باشد. در این پژوهش، استخراج فاز جامد پخشی همراه با روش جذب اتمی برقگرمایی بهعنوان یک روش جدید برای اندازهگیری نیکل در نمونه شکلات بهکارگرفتهشد. در ابتدا نانوجاذبهای مغناطیسی هگزافریت استرانسیم ساخته شد. سپس سطح آن با ماده سطحفعال ستیلتریمتیلآمونیم برمید (CTAB) اصلاح و نانوجاذب مغناطیسیSrFe12O19@CTAB تهیه شد. ویژگیهای جاذب ساختهشده با روشهای تجزیه وزنسنجی گرمایی-گرماسنجی پویشی تفاضلی (TGA-DSC)، پراش پرتو ایکس (XRD)، طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR)، مغناطیسسنجی نمونه ارتعاشی (VSM) و میکروسکوپی الکترونی پویشی گسیل میدانی (FESEM) مطالعه شد. سپس، مقدارهای بهینه عاملهای موثر بر استخراج بهدست آمد (pH برابر با 8، مقدار جاذب برابر با 50 میلیگرم، محلول (v/v) 2 % متانول در نیتریک اسید به حجم 2 میلیلیتر بهعنوان حلال شستشو). همچنین، نیکل در نمونههای حقیقی شکلات در شرایط بهینه پیشتغلیظ و با دستگاه جذب اتمی برقگرمایی اندازهگیری شد. عاملهای تجزیهای نیز شامل گستره خطیبودن 1 تا µg l-1100، حدتشخیص µg kg-1 45/0، درصد بازیافت 8/97 تا 2/100، انحراف استاندارد نسبی 22/0 تا 68/0 % و عامل پیشتغلیظ برابر با 50 تعیین شدند. این روش، روشی ساده، سریع، کمهزینه، موثر، بسیار حساس و دوستدار محیطزیست برای اندازهگیری نیکل درنمونههای شکلات است. | ||
کلیدواژهها | ||
نیکل؛ استخراج فاز جامد پخشی؛ جذب اتمی برقگرمایی؛ شکلات؛ SrFe12O19@CTAB | ||
مراجع | ||
[1] Sadeghi, M.; Shiri, F.; Kordestani, D.; Mohammadi, P.; Alizadeh, A.; Journal of the Iranian Chemical Society 15, 753–768, 2018.
[2] Reclo, M.; Yilmaz, E.; Soylak, M.; Andruch,V.; Bazel, Y.; Journal of Molecular Liquids 237, 236-241, 2017.
[3] Begum, K.; Reddy, P.V.; Leelaja, B.C.; Rajashekar, Y.; Rajendran, S.; Journal of Stored Products Research 43, 118-122, 2007.
[4] Ieggli, C.V.; Bohrer, D.; Nascimento, P.C.; Carvalho, L.M.; Gobo, L.A.; Journal of Food Composition and Analysis 24, 465-468, 2011.
[5] Todorovic,V.; Redovnikovic, I.R.; Todorovic, Z.; Jankovic, G.; Dodevska, M.; Sobajic, S.; Journal of Food Composition and Analysis 41, 137-143, 2015.
[6] Yanus, R.L.; Sela, H.; Borojovich, E.J.; Zakon, Y.; Saphier, M.; Nikolski, A.; Karpas, Z.; Talanta 119, 1-4, 2014.
[7] Temel, N.K.; Sertakan, K.; Gürkan, R.; Biolgical Trace Element Research 186, 597-607, 2018.
[8] Das, K.K.; Das, S.N.; Dhundasi, S.A.; Indian Journal of Medical Research 128, 412-421, 2008.
[9] Huang, C.; Hu, B.; Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy 63, 437-444, 2008.
[10] Elik, A.; Altunay, N.; Gürkan, R.; Journal Molecular Liquids 247, 262-268, 2017.
[11] Ignatev, N.V.; W-Biermann, U.; Kucheryna, A.; Bissky, G.; Willner, H.; Journal of Fluorine Chemistry 126, 1150-1159, 2005.
[12] Cassella, R.J.; Brum, D.M.; Robaina, N.F.; Lima, C.F.; Fuel 215, 592-600, 2018.
[13] Sorouraddin, S.M.; Nouri, S.; Analytical Methods 8, 1396-1404, 2016.
[14] Yolcu, Ş.M.; Fırat, M.; Chormey, D.S.; Büyükpınar, Ç.; Turak, F.; Bakırdere, S.; Bulletin of environmental contamination and toxicology 100, 715–719, 2018.
[15] Khorshidi,N.; Niazi, A.; Separation Science and Technology 51, 1675–1683, 2016.
[16] Shemirani, F.; Behgozin, S.M.; Journal of the Iranian Chemical Society 15, 1907–1912, 2018.
[17] Vinhal, J.O.; Cassella, R.J.; Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy 151, 33–40, 2019.
[18] Meira, L.A.; Almeida, J.S.; Dias, F.de S.; Pedra, P.P.; Pereira, A.L.C.; Teixeira, L.S.G.; Microchemical Journal 142, 144–151, 2018.
[19] Greenberg, R.R.; Bode, P.; Fernandes, E.A.D.N.; Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy 66, 193-241, 2011.
[20] Luo, J.; Xu, F.; Tu, J.; Wu, X.; Hou, X.; Microchemical Journal 132, 245–250, 2017.
[21] Jerše, A.; Jaćimović, R.; Maršić, N.K.; Germ, M.; Šircelj, H.; Stibilj, V.; Microchemical Journal 137, 355–362, 2018.
[22] Xuxu, Z.; Jianjie, L.; Aiguo, G.; Danhong, W.; Min, Z.; Atomic Spectroscopy 38, 77–85, 2017.
[23] Kiani, E.; Rozatian, A.S.H.; Yousefi, M.H.; Journal of Magnetism and Magnetic Materials 361, 25–29, 2014.
[24] Pullar, R.C.; Bdikin, I.K.; Bhattacharya, A.K.; Journal of the European Ceramic Society 32, 905–913, 2012.
[25] Parham, H.; Zargar, B.; Rezazadeh, M.; Materials Science and Engineering: C 32, 2109-2114, 2012.
[26] Haijun, Z.; Zhichao, L.; Chenliang, M.; Xi, Y.; Mingzhong, Z.W.; Materials Chemistry and Physics 80, 129-135, 2003.
[27] Kustov, E.F.; Novotortsev, V.M.; Serebryannikov, S.V.; Cheparin, V.P.; Russian Journal of Inorganic Chemistry 56, 591-596, 2011.
[28] Mosleh, Z.; Kameli, P.; Poorbaferani, A.; Ranjbar, M.; Salamati, H.; Journal of Magnetism and Magnetic Materials 397, 101-107, 2016.
[29] Kishi, Y.; Shigemi, S.; Doihara, S.; Mostafa.M, G.; Wase.K.; Hydrometallurgy 47, 325–338, 1998.
[30] Scholz, F.; Kahlert, H.; ChemTexts 7, 1-9, 2015.
[31] Mahmoud, M.E.; Talanta 45, 309-315, 1997.
[32] Zhou, Q.; Ding, Y.; Xiao, J.; Analytical and Bioanal Chemistry 385, 1520-1525, 2006.
[33] Chen, B.; Hu, C.; Shao, J.; Li, D.; Journal of Hazardous Materials 164, 923-928, 2009.
[34] Altunay, N.; Elik, A.; Gürkan, R.J.M.J.; Microchemical Journal 147, 277-285, 2019.
[35] Dubey, S.; Banerjee, S.; Upadhyay, S.N.; Sharma, Y.C.; Journal of Molecular Liquids 240, 656-677, 2017.
[36] Badruddoza, A.Z.M.; Shawon, Z.B.Z.; Rahman, M.T.; Hao, K.W.; Hidajat, K.; Uddin, M.S.; Chemical Engineering Journal 225, 607-615, 2013.
[37] Nassar, N.N.; Journal of hazardous materials 184, 1-3, 2010.
[38] Vollath, D.; KGaA, W.-V.V.G.; Environmental Engineering and Management Journal 7, 6-10, 2008.
[39] Wang, M.H.; Lei, D.; Qu, D.; Zhai, Y.; Wang, Y.; Journal of Environmental Sciences 25, 3-7, 2013.
[40] Dubey, A.S.; Banerjee, A.S.; Upadhyay, B.S.N.; Chandra Sharma, Y.; Journal of Molecular Liquids 240, 656-677, 2017.
[41] Seliema, M.K.; Mobarak, M.; Journal of Molecular Liquids 294, 111676, 2019.
[42] Hsu, K.C.; Lee, C.F.; Chao, Y.Y.; Hung, C.C.; Chen, P.C.; Chiang, C.H.; Huang, Y.L.; Journal of Analytical Atomic Spectrometry 31, 2338–2345, 2016.
[43] Temel, N.K.; Sertakan, K.; Gürkan, R.; Biological Trace Element Research 186, 597–607, 2018.
[44] Wang, Y.; Zhang, J.; Zhao, B.; Du, X.; Ma, J.; Li, J.; Biological Trace Element Research 144, 1381–1393, 2011.
[45] Khani, R.; Shemirani, F.; Food Analytical Methods 6, 386–394, 2013.
[46] Altunay, N.; Elik, A.; Gürkan, R.; Microchemical Journal 147, 277–285, 2019.
[47] Wang, Y.; Gao, S.; Ma, J.; Li, J.; Journal of the Chinese Chemical Society 59, 1468–1477, 2012.
[48] Pourjavid, M.R.; Arabieh, M.; Yousefi, S.R.; Jamali, M.R.; Rezaee, M.; Hosseini, M.H.; Sehat, A.A.; Materials Science and Engineering: C 47, 114–122, 2015.
[49] Khazaeli, S.; Nezamabadi, N.; Rabani, M.; Panahi, H.A.; Microchemical Journal 106, 147–153, 2013.
[50] Barreto, J.A.; de Assis, R. dos S.; Cassella, R.J.; Lemos, V.A.; Talanta 193, 23–28, 2019. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 268 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 110 |