تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,271 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,907 |
آنالیز اجزای اسانس مریم گلی (Salvia nemorosa L.) مناطق اهر و ارومیه در مراحل رشد رویشی و گل دهی به روش GC/MS | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 فروردین 1401 | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/iper.2022.1943401.1740 | ||
نویسندگان | ||
الهام قافیهسنج1؛ کمال الدین دیلمقانی* 2؛ نادر چاپارزاده3؛ سارا سعادتمند1 | ||
1گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران | ||
2گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند، مرند، ایران | ||
3گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از تحقیق حاضر بررسی اجزای اسانس گیاهان مریم گلی جنگلی (Salvia nemorosa L.) دو منطقه اهر و ارومیه در دو مرحله فنولوژیکی، رویشی و گلدهی، بود. بخشهای هوایی گیاهان در این دو مرحله جمعآوری و خشکانده شده و اسانسگیری به روش تقطیر با آب توسط کلونجر انجام شد. اسانسها با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS و با محاسبه شاخص بازداری کواتس تجزیه و شناسایی شدند. نتایج نشان دادند که درصد اسانس سرشاخههای گلدار در هر دو منطقه اهر و ارومیه در مقایسه با برگهای مرحله رویشی بالاتر بود. بیشترین درصد و اجزای اسانس در سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی در گیاهان منطقه اهر و کمترین میزان درصد اسانس در سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی در گیاهان منطقه ارومیه مشاهده شد. کریوفیلن اکساید در اسانس سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی گیاهان هر دو منطقه ترکیب اصلی بود. درصد کریوفیلن اکساید در اسانس سرشاخههای گلدار گیاهان ارومیه (41/26 درصد) نسبت به اسانس برگ مرحله رویشی (19/18 درصد) بیشتر و برعکس، درصد این ماده در برگ مرحله رویشی گیاهان اهر (37/28 درصد) در مقایسه با سرشاخههای گلدار این گیاهان (79/12درصد) بالاتر بود. علاوه بر کریوفیلن اکساید، ترکیباتی مانند اسپاتولنول، ترانس- بتا-کریوفیلن، پاراسیمن، 1-اکتن3-ال و ترپینن-4-ال با درصدهای متفاوت در اسانس سرشاخه گلدار در گیاهان هر دو منطقه و ترانس–بتا کریوفیلن، بتا-ایونن و کامفور در اسانس برگ مرحله رویشی گیاهان اهر وجود داشتند. سزکوئیترپنهای اکسیژندار در اسانس سرشاخه گلدار و برگ مرحله رویشی در گیاهان هر دو منطقه در مقایسه با سایر گروههای شیمیایی اسانس بالاترین مقدار را نشان دادند. مقدار سزکوئیترپنهای اکسیژندار در اسانس سرشاخههای گلدار گیاهان جمعآوری شده از منطقه ارومیه (31/46%) و اسانس برگ مرحله رویشی گیاهان اهر (3/34%) بود. | ||
کلیدواژهها | ||
روغن فرار؛ سزکوئیترپنهای اکسیژندار؛ کریوفیلن اکساید؛ مریم گلی جنگلی؛ .GC-MS | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 219 |