تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,377 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,983 |
بررسی اثر اسانس گیاه دارویی Foeniculum vulgar Miller بر خصوصیات جوانهزنی بذر و رشد گیاهچههای دو علف هرز Malva sylvestris L. و Chenopodium album L. | ||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||
دوره 10، شماره 1 - شماره پیاپی 37، خرداد 1401، صفحه 130-145 اصل مقاله (539.07 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/ejmp.2022.1948906.1670 | ||
نویسندگان | ||
سید امیرحمزه بهاری میمندی1؛ امید علیزاده* 2؛ شهرام شرف زاده3؛ فرود بذرافشان3؛ بهرام امیری3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران | ||
2دانشیار، گروه کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران | ||
3استادیار، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران | ||
چکیده | ||
استفاده مداوم از علفکشها باعث افزایش مقاومت علفهای هرز و همچنین کاهش کیفیت خاک و آبهای زیرزمینی شده است .در این تحقیق که با هدف بررسی اثر اسانس رازیانه بر میزان جوانهزنی و رشد گیاهچههای علفهای هرز پنیرک و سلمهتره در شرایط آزمایشگاهی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1399 در آزمایشگاه تحقیقاتی بنیاد تعاون شهرستان رودان استان هرمزگان اجرا شد، بهترتیب بذرهای گیاه رازیانه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب اسانسگیری و ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS شناسایی گردید که بالاترین درصد اجزای تشکیلدهنده اسانس میوه، بهترتیب مربوط به ای- آنتول (92/66 درصد)، متیل کاویکول (54/14 درصد)، فنکون (01/7 درصد) و لیمونن (84/6 درصد) بود. بذر علفهای هرز پس از ضدعفونی با هیپوکلراید سدیم و سپس خشک شدن، تحت تأثیر غلظتهای 0 (آب مقطر)، 200، 400، 600، 800 و 1000 میکرولیتر بر لیتر اسانس رازیانه در شرایط مناسب نوری و دمای 25 درجهسانتیگراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اسانس رازیانه باعث کاهش درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه علفهای هرز پنیرک و سلمهتره شد. با افزایش غلظت اسانس، درصد و سرعت جوانهزنی بذر آنها نیز به طور معنیداری کاهش یافت. به طور کلی واکنش علفهای هرز مورد بررسی به اسانس رازیانه متفاوت بود، به نحوی که حساسیت پنیرک نسبت به سلمهتره بیشتر بود و بیشترین اثر بازدارندگی اسانس بر روی جوانهزنی بذر پنیرک و سلمهتره در غلظت 1000 میکرو لیتر در لیتر اسانس بود، به نحوی که در مورد پنیرک، جوانهزنی بهطور کامل متوقف گردید. شاخص آللوپاتی در غلظت 1000 میکرو لیتر در لیتر اسانس رازیانه برای پنیرک و سلمهتره بهترتیب برابر با 1- و 83/0- بود. با توجه به نتایج مربوطه، کاربرد اسانس رازیانه به میزان 1000 میکرو لیتر در لیتر برای کنترل علفهای هرز پنیرک و سلمهتره توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
آلفا آمیلاز؛ آللوپاتی؛ آنتول؛ اسانس؛ پنیرک؛ جوانهزنی؛ رازیانه؛ سلمهتره؛ متیل کاویکول | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 229 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 153 |