تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,625 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,449,492 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,466,223 |
کاهش فعالیت میکروبی خرمای مضافتی با بکارگیری پوششهای خوراکی و روغنهای گیاهی | ||
میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
مقاله 6، دوره 9، شماره 3، مهر 1401، صفحه 55-66 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: اصیل پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfm.2022.1942845.1739 | ||
نویسندگان | ||
مهدخت ارجمندکرمانی* 1؛ فرشته سلاجقه2؛ بهجت تاج الدین3 | ||
1عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان | ||
2پژوهشگر بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
3عضو هیئت علمی (دانشیار) موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- کرج | ||
چکیده | ||
حفظ کیفیت مطلوب خرما، پاکسازی آن از آلودگیها و بستهبندی مناسب برای افزایش عمر نگهداری، از اولویتها و سیاست-های کشور است. از آنجاییکه استفاده از پوششهای خوراکی همراه با روغنهای گیاهی یکی از روشهای جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها است، در این مطالعه، تاثیر پوششدهی با پلیمرهای طبیعی زئین و کیتوزان همراه با اسانس روغنی گیاه بادیان رومی، بر رفتار میکروبی خرمای مضافتی طی یک سال نگهداری در دو دمای 4 و 18 درجه سلسیوس و سال دوم در دمای 10 درجه سلسیوس بررسی شد. دادههای حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و مقایسه میانگین نمونهها به روش دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد نمونه رطب مضافتی منطقه بم با 32 درصد رطوبت، دارای بار میکروبی بالایی بود. قارچهای آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاوس، رایزوپوس استولونیفر، و آلترناریا آلترناتا روی آن رشد کردند. این قارچها بهویژه آسپرژیلوس نایجر در پوسیدگی و باکتریهای اسیدلاکتیک در ترشیدگی خرمای مضافتی نقش داشتند. با اجرای این پژوهش، تعداد قارچ آسپرژیلوس نایجر با استفاده از پوششهای خوراکی زئین و کیتوزان همراه با روغن بادیان، سه سیکل لگاریتمی کاهش یافت و قارچهای پنیسیلیوم بهطور کامل از بین رفت. به طور کلی، کمترین تعداد رشد میکروبی به ترتیب در سال اول و دوم در تیمار زئین log cfu/g5/362 و 150 و بیشترین تعداد در نمونه شاهد log cfu/g10750 و 1025 مشاهده شد. ضمنا استفاده از روغن بادیان در کاهش شمارش کلی میکروارگانیسمها تاثیر داشت. در نهایت، با توجه به نتایج میکروبی، استفاده از تیمار زئین توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
بادیان رومی؛ پلیمر طبیعی؛ پوششدهی؛ خرمای مضافتی؛ رشد میکروبی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 172 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 93 |