تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,416,476 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,445,026 |
ارزیابی تاثیر اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر عمر پس از برداشت گل شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 17، شماره 1، خرداد 1401، صفحه 37-50 اصل مقاله (958.86 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
حمیده حسینی* 1؛ محمدرضا حسندخت2؛ محمد امیر مهری3؛ الهام شهرکی3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1مرکز آموزش تحقیقات زاهدان. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار دانشگاه تهران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد زاهدان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
افزایش عمر گل در گل های شاخه بریده که محصولاتی فسادپذیر و دارای عمر کوتاهی هستند، بسیار اهمیت دارد. با استفاده از ترکیبات و مواد مختلف می توان طول عمر گل های شاخه بریده را افزایش داد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار شامل 64 گلدان در مشهد اجرا شد. اسانس نعناع فلفلی عامل اول در چهار سطح (0، 100، 200 و 300 پی پی ام) و اسید سیتریک عامل دوم در چهار سطح (0، 100، 200 و 300 پی پی ام) بود. برای ارزیابی ماندگاری گل های بریده بر اساس روز فاصله زمانی از هنگام برداشت تا زمانی که تعداد گلچه های پژمرده بیشتر از گلچه های باز شده بودند به عنوان پایان عمر گلجایی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اسانس نعناع فلفلی بر طول عمر گل معنی دار بود. اثر اسید سیتریک نیز بر تعداد گلچه های بازشده، ریزش گلچه ها، قطر گلچه، درصد پژمردگی، وزن تر ساقه و طول عمر گل معنی دار بود. بالاترین میزان تعداد گلچه های بازشده، قطر گلچه، وزن تر، طول عمر گل مربوط به تیمار 300 پی پی ام اسانس نعناع فلفلی و200 پی پی ام اسید سیتریک بود. در مجموع استفاده از اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک در غلظت های مختلف نسبت به شاهد باعث افزایش طول عمر گل، وزن تر، تعداد گلچه های باز شده و قطر گلچه ها همچنین کاهش ریزش گلچه ها و درصد پژمردگی گل مریم شد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
طول عمر؛ درصد پژمردگی؛ اسانس؛ قطر گلچه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه و کلیات گل مریم (Polianthes tuberosa L.) از گلهای پیازدار تجاری و زینتی مهم است که گیاهی علفی، چندساله، از خانواده آگاواسه (Agavaceae) و بومی مکزیک است، این گیاه دارای ریزوم است که به اشتباه به آن پیاز گفته میشود. گل مریم در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان پرورش داده میشود و به دلیل زیبایی، ماندگاری و عطر بالای آن در صنعت گل بریدنی و عطرسازی کاربرد دارد (Benschop, 1993; Eidyan, 2014). سطح زیر کشت گل مریم در ایران در سال 1385 حدود 1/3 میلیون مترمربع بوده است که بخش اعظم آن زیر پوشش گلخانه بوده و استانهای تهران، خوزستان و مرکزی به ترتیب بیشترین سهم در تولید آن را فرآیند پژوهش این تحقیق در شهریور ماه سال 1394 در شهرستان مشهد واقع در طول جغرافیایی ۵۹ درجه و ۱۵ دقیقه تا ۶۰ درجه و ۳۶ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۵ درجه و ۴۳ دقیقه تا ۳۷ درجه و ۸ دقیقه قرار دارد. بیشینه ارتفاع شهر مشهد ۱۱۵۰ متر و کمینه آن ۹۵۰ متر است. شرایط محیطی آزمایش دمای 25-20 درجه سانتیگراد و رطوبت 5 ± 65 درصد و دستگاه تهویه ای برای ورود و خروج هوا و جلوگیری از تجمع اتیلن وجود داشت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار، شامل 64 گلدان در محل آزمایشگاه به مرحله اجرا درآمد. تیمارها شامل اسید سیتریک در غلظت های (صفر، 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) و اسانس نعناع فلفلی با غلظت های (صفر، 100، 200 و 300 نتایج و بحث تعداد گلچههای باز شده: نتایج تجزیه واریانس نشان داد (جدول 1) که اثر ساده اسید سیتریک در سطح احتمال 1 درصد، اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 5 درصد و برای اثر ساده اسانس نعناع فلفلی غیر معنیدار میباشد. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦﻫﺎ تیمارهای آزمایشی بر تعداد گلچه های باز شده ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ با افزایش سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی تعداد گلچههای باز شده افزایش مییابد به طوری که بیشترین تعداد گلچه های باز شده (62/4) از سطح تیماری 200 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک و 300 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی و کمترین تعداد گلچه های باز شده (25/1) از تیمار شاهد به دست آمد (شکل 1). تحقیقات نشان می دهد اسانس های گیاهی می تواند طول عمر را در بعضی گل های شاخه بریده مانند ژربرا (Solgi et al., 2009) و گلایل (Gladiolus hybrida) افزایش دهد (Hegazi and El-kot, 2009). جوکار و صالحی (1385) عنوان کردند که استفاده از اسید سیتریک و افزایش غلظت آن موجب افزایش شادابی و تعداد گلچه های باز در تیمارهای حاوی اسید سیتریک نسبت به سایر تیمارها در گل های شاخه بریده مریم گل درشت محلات شده است. در بررسی تاثیر ساکارز، سولفات آلومینیوم و اسید سیتریک روی عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده رز، در تعویض روزانه
جدول 1- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی گل مریم تحت تاثیر سطوح اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک Table 1- Analysis of variance of studied traits of sage under the influence of peppermint essential oil levels and citric acid
ns: غیر معنیدار، *و**: به ترتیب معنیدار در سطوح احتمال پنج و یک درصد ns: nonsignificant, * and **: significant at five and one percent probability levels, respectively
شکل 1- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین تعداد گلچه های باز شده گل مریم Fig 1 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on the average number of open florets Polianthes tuberose
ریزش گلچهها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده اسید سیتریک در سطح احتمال 1 درصد، اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 5 درصد و برای اثر ساده اسانس نعناع فلفلی غیر معنیدار میباشد. (جدول 1). مقایسه میانگین اثر متقابل تیمارهای آزمایشی بر میزان ریزش گلچه ها نشان داد که با افزایش سطوح اسید سیتریک ریزش گلچه ها کاهش مییابد همچنین با افزایش سطح اسانس نعناع فلفلی تا سطح 200 میلیگرم در لیتر از مقدار ریزش گلچهها کاسته شده و در سطح 300 میلیگرم در لیتر این مقدار افزایش می یابد در واقع افزایش غلظت اسانس بر ریزش گلچهها نتیجه عکس داده است. بیشترین مقدار ریزش گلچهها (41/11) در تیمار شاهد و کمترین آن (58/4) از تیمار 200 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک به دست آمد (شکل 2).Shanan و همکاران (2010) نیز تعدادی اسانس گیاهی را که باعث افزایش طول عمر گل های میخک می شوند را گزارش کردند، اما اطلاعات کافی درباره اثر
شکل 2- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین تعداد گلچه های ریزش یافته گل مریم Fig 2 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on the average number of open florets Polianthes tuberose
قطر گلچه: نتایج تجزیه واریانس نشان داد (جدول 1) که اثر ساده اسید سیتریک در سطح احتمال 1 درصد، اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 5 درصد و برای اثر ساده اسانس نعناع فلفلی غیر معنیدار میباشد. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦﻫﺎ تیمارهای آزمایشی بر قطر گلچه ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ با افزایش سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی قطر گلچه افزایش مییابد به طوری که بیشترین قطر گلچه (71/21 میلیمتر) از سطح تیماری 200 میلیگرم در لیتراسید سیتریک و 300 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی و کمترین آن (47/5 میلیمتر) از تیمار شاهد بدست آمد (شکل 3). در بررسی نتایج حاصل از پژوهش اثر تیمارهای اسانس اکالیپتوس بر ویژگیهای عمر پس از برداشت گل مریم، کاربرد اسانس اکالیپتوس موجب بهبود عمر گلجایی گل مریم بود (کاووسی و همکاران، 1392). در بررسی اثر اسید سیتریک، سولفات آلومینیوم و اسید جیبرلیک روی خصوصیات پس از برداشت گلهای شاخه بریدنی رز نتایج نشان داد که تمامی تیمارها از لحاظ همه صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری دارند، اما اسید جیبرلیک با غلظت 30 میلیگرم در لیتر به همراه سه درصد ساکارز بیشترین تاثیر را نسبت به دیگر تیمارها و شاهد داشت (امامی و همکاران، 1389).
شکل 3- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین قطر گلچه گل مریم Fig 3 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on the Flower diameter of Polianthes tuberose
درصد پژمردگی: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده اسید سیتریک و اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 1 درصد، ولی اثر ساده اسانس نعناع فلفلی غیر معنیدار می باشد (جدول 1). مقایسه میانگین اثر متقابل تیمارهای آزمایشی بر میزان درصد پژمردگی نشان داد که با افزایش سطوح اسید سیتریک درصد پژمردگی کاهش مییابد همچنین با افزایش سطح اسانس نعناع فلفلی تا سطح 200 میلیگرم در لیتر از درصد پژمردگی کاسته شده و در سطح 300 میلیگرم در لیتر این مقدار افزایش می یابد. بیشترین میزان پژمردگی (88/7 درصد) در تیمار شاهد و کمترین آن (5/2 درصد) از تیمار 200 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک بدست آمد (شکل 4). در یک پژوهش انجام شده روی طول عمر و کیفیت گل شاخه بریده لیلیوم با استفاده از اسانس آویشن و نعناع فلفلی، متوسط طول عمر گل شاخه بریده با تیمار آب مقطر 9 روزبود در حالی که طول عمر
900 میلیگرم در لیتر 15 روز بوده و ماکزیمم وزن تر و کیفیت ظاهری نیز در تیمارهای آویشن و نعناع فلفلی در غلظت 900 میلیگرم در لیتر به دست آمد (Pirpour et al., 2013). نتایج یک پژوهش نشان داد که تمام غلظت های رزماری، آویشن، 10 درصد مرزه، 5/2 درصد نعناع، 1/0 تا 4/0 میلیمولار S-کاروون و 10 تا 100 میلیگرم در لیتر اسید هیومیک نیز طول عمر بیشتری نسبت به شاهد در گل بریده رز برخوردار بودند، اما این تفاوت معنی دار نبود (حسینیدرویشانی و چمنی، 1392). اسید سیتریک برای کاهش pH محلول، ایجاد توازن در رابطه آبی و کاهش گرفتگی ساقه به کار می رود. افزودن اسید سیتریک طول عمر گل شاخه بریده رز را از طریق کاهش pH محلول و کنترل فعالیت میکروبی در محلول نگهدارنده افزایش داد (Nowak and Rudnick, 1990). اسید سیتریک به عنوان یک ماده کاهنده pH، مانع از افزایش و تجمع باکتریها در نواحی برش داده میشود و جریان نرمال آب را بهبود می بخشد و موجب جذب بهتر مواد غذایی
شکل 4- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین پژمردگی گلچه ها گل مریم Fig 4 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on the average wilting of of Polianthes tuberose
وزن تر ساقه: نتایج تجزیه واریانس نشان داد (جدول 1) که اثر ساده اسید سیتریک و اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال
شکل 5- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین وزن تر ساقه گل مریم Fig 5 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on the average fresh weight of the stem of Polianthes tuberose
طول عمر گل: نتایج تجزیه واریانس نشان داد (جدول 1) که اثر ساده اسید سیتریک و اثرات متقابل اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 1 درصد و برای اثر ساده اسانس نعناع فلفلی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار می باشد. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦﻫﺎ تیمارهای آزمایشی بر طول عمر گل ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ با افزایش سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی طول عمر افزایش مییابد به طوری که بیشترین عمر گل (88/7 روز) از سطح تیماری 200 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک و 300 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی و کمترین آن (75/1 روز) از تیمار شاهد بدست آمد (شکل 3). در پژوهشی روی تاثیر اسانسهای نعناع فلفلی، مصرف غلظت 300 میلی گرم در لیتر نعناع فلفلی بیشترین تاثیر را در افزایش طول عمر گل بریده رز به مدت بیست روز نشان داد (Saghazadeh et al., 2014). استفاده از محلولهای نگهدارنده مختلف از روش های متداول در حفظ کیفیت گلها و افزایش عمر گلجایی آنها میباشد. طبق تحقیقات انجام شده توسطKarimi و همکاران (2011) اسانس گیاهان دارویی یک تیمار کم هزینه، قابل دسترس و بدون اثرات سوء بر محیط زیست جهت افزایش طول عمر گلهای شاخه بریده رز استفاده میشود. بر اساس نتایج قلمبران و همکاران (1399) استفاده از ترکیب اسانس آویشن شیرازی در محلول آب نگهداری گلهای شاخه بریده ژربرا باعث شد طول عمر گلهای مذکور به طور متوسط 3 تا 4 روز افزایش یابد. ترکیبات مذکور از طریق بهبود فعالیتهای آنتی آکسیدانی سلولهای بافت گلبرگها، جلوگیری از تسریع مرگ سلولها، حذف و یا کاهش جمعیت میکروبها در ظرف و محلول آب نگهداری گلها، تأخیر در فرآیند لیگنیفیکاسیون در محل آسیب دیده بافت شاخه، کاهش پراکسیداسیون لیپیدی غشاء سلولها از طریق کاهش تراکم رادیکال مولکولهای آزاد در سلولهای بافت و نهایتاً تقویت امکان حفظ پتانسیل آب سلولی در بافت گلبرگها و شاخه گلها، طول عمر گلها افزایش یابد. طول عمر گل بریده و ماندگاری پس از برداشت وابسته به شرایط کشت و کار، زمان مناسب برداشت، شرایط انتقال و نگهداری پس از برداشت می باشد ماندگاری گل بریده رز به عوامل محیطی (نور، حرارت، رطوبت) و فیزیولوژیک (تغذیه ای، هورمونی) پیش و پس از برداشت بستگی دارد (مرتضوی و همکاران، 1390).
شکل 6- اثر متقابل سطوح اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر میانگین طول عمر گل مریم Fig 6 - Interaction of citric acid levels and peppermint essential oil on average flower longevity of Polianthes tuberose
نتیجهگیری کلی بر اساس نتایج این تحقیق استفاده از ترکیبات اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک و اسید سالیسیک در محلول آب نگهداری گلهای شاخه بریده گل مریم موجب شد طول عمر آن از 75/1 تا 88/7 روز افزایش یابد. بالاترین میزان تعداد گلچههای بازشده (62/4)، قطر گلچه (71/21 میلیمتر)، وزن تر ساقه (82/75 گرم)، طول عمر گل (88/7 روز) مربوط به تیمار 300 میلیگرم در لیتر اسانس نعناع فلفلی در تقابل با 200 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک بود. همچنین میزان ریزش گلچهها و درصد پژمردگی با اعمال تیمارهای آزمایشی کاهش یافته و بالاترین تعداد ریزش گلچه و درصد پژمردگی در تیمارهای عدم کاربرد (شاهد) اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک مشاهده شد. در حالت کلی میتوان بیان نمود که اسانس نعناع فلفلی و اسید سیتریک از طریق افزایش فعالیتهای آنزیمی (آنتی اکسیدانی)، جلوگیری از تسریع مرگ سلولها، کاهش جمعیت میکروبها، کمک به جذب مواد مغذی و تامین مواد غذایی پس از برداشت، جلوگیری از انسداد آوندی و در نتیجه تقویت حفظ پتانسیل آب سلولی در بافت گلبرگها و شاخه گل بریده، طول عمر گل مریم را افزایش دادند.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Waithaka, K., Dodge, L.L. and M.S, Raid. 2001. Cold storage and flower keeping quality of cut tuberose (Polianthes tuberose L.). Hort. Sci. Biotechnol, 76(3):
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 491 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 155 |