تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,416,379 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,444,949 |
تجزیه اسانس و بررسی اثر ضد باکتریایی گیاه مرزه Satureja bachtiarica (Bunge.) در استان اردبیل | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
دوره 4، شماره 14، شهریور 1388، صفحه 19-26 اصل مقاله (921.91 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسنده | ||
مریم تیموری* | ||
گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی رودهن | ||
چکیده | ||
جنس Satureja با نام فارسی مرزه، در ایران 15 گونه گیاه علفی یک ساله و چند ساله دارد که 9 گونه از آنها انحصاری هستند. در این پژوهش سر شاخههای هوایی و گلدار گیاه S. bachtiarica Bunge. در مرحله گلدهی از استان اردبیل جمعآوری گردید و پس از خشک شدن در محیط آزمایشگاه، به روش تقطیر با آب مورد اسانسگیری قرار گرفت. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با استفاده از کروماتوگرافی گازی تجزیهای و گازکروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) و محاسبه اندیسهای بازداری، مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مهمترین ترکیبهای گیاه شامل کارواکرول (4/26 درصد)، تیمول (6/20 درصد)، لینالول (19/14 درصد)، آلفا- ترپینن (94/5 درصد)، میرسن (56/3 درصد) و گاما- ترپینن (3/2 درصد) میباشد. با توجه به خواص ضدمیکروبی ترکیبهای فنلی تیمول و کارواکرول، اثرات ضدمیکروبی اسانس با روش دیسک دیفیوژن علیه چهار باکتری گرم مثبت Micrococcus loteus،Bacillus cereus، Bacillus subtilis و Staphylococcus areous و سه باکتری گرم منفی Kellebsiella oxytoca, Kellebsiella pneumonia و Pseudomonas aeroginosa بررسی شد. نتایج نشان داد که اسانس گیاه مورد مطالعه دارای اثر ضدباکتریایی با درجات متفاوت علیه سویههای باکتری میباشد. ضمناً باکتری Pseudomonas aeroginosa به عنوان حساسترین سویه و Bacillus subtiliss به عنوان مقاومترین سویه نسبت به اسانس و آنتی بیوتیکهای بکار رفته شناخته شد. | ||
کلیدواژهها | ||
روغن اسانسی؛ مرزه (Satureja bachtiarica)؛ اثر ضدمیکروبی؛ استان اردبیل | ||
مراجع | ||
قهرمان، ا. (1378). فلور رنگی، جلد 17، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، صفحه 125 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 30 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 38 |