تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,364 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,978 |
اثرات گلیسین بتائین برونزاد بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه سویا (Glycine max L. ) | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
دوره 5، شماره 17، خرداد 1389، صفحه 44-54 اصل مقاله (1.58 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسنده | ||
محمدعلی رضایی* | ||
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان | ||
چکیده | ||
از آنجایی که گیاهان در طول چرخه زندگی با انواع استرسهای محیطی مواجه هستند، کاربرد گلیسین بتائین (GB) برونزاد روی گیاهانی که توان تولید آن را ندارند، موجبات تفوق گیاه بر محدودیتهای محیطی را فراهم ساخته و منجر به افزایش محصول میگردد. بنابراین به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف گلیسین بتائین بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی دو رقم PER و DPX از سویا، آزمایشاتی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و در چهار تکرار در شرایط مزرعه انجام شد. تیمارها شامل کاربرد غلظتهای صفر، 5/2، 5 و 5/7 و 10 کیلوگرم درهکتار گلیسین بتائین برونزاد در دو مرحله شش برگی و نزدیک به گلدهی بود. در طول دوره رشد میزان رنگیزههای کلروفیل، میزان پرولین، گلیسین بتائین و قندهای محلول در برگ و میزان پرولین، گلیسین بتائین و پروتئین کل در بذر و فاکتورهای مورفولوژیکی شامل، تعداد شاخههای فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعدا دانه در غلاف، وزن هزار دانه اندازه گیری شدند. به طور کلی کاربرد گلیسین بتائین برونزاد تفاوت معنیداری از نظر میزان کلروفیل ایجاد نکرد. در مرحله ده برگی از نظر میزان گلیسین بتائین درونزاد، پرولین و قندهای محلول تفاوت معنیداری مشاهده نشد. تمامی غلظتهای گلیسین بتائین موجب افزایش معنیدار تعداد شاخههای فرعی و تعداد غلاف در بوته شدند ولی از نظر تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه تفاوت معنیداری مشاهده نشد. افزایش غلظت گلیسین بتائین از طریق افزایش در تعداد شاخههای فرعی و تعداد غلاف در بوته موجب افزایش میزان عملکرد گردید. افزایش تیمار گلیسین بتائین موجب افزایش معنیدار عملکرد در بوته، بویژه در رقم DPX و در غلظتهای بهینه 5/7، 10 و 5 از گلیسین بتائین برونزاد شد. میزان پروتئین کل، درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی بذرهای برداشت شده در تیمارهای مختلف گلیسین بتائین تفاوت معنیداری نکردند. | ||
کلیدواژهها | ||
سویا؛ گلایسین بتائین برونزاد؛ پرولین؛ پروتئین کل؛ قندهای محلول؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 45 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 57 |