تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,314 |
بررسی امکان تولیدکماج رژیمی بر پایه شیرینکننده استویا | ||
نوآوری در علوم و فناوری غذایی | ||
دوره 15، 3(پاییز) - شماره پیاپی 57، مهر 1402، صفحه 139-148 اصل مقاله (358.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfst.2022.1909304.1668 | ||
نویسندگان | ||
آتوسا کوکبیان1؛ امیر دارائی گرمه خانی* 2؛ سولماز صارم نژادنمینی3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و فناوریهای نوین، واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
2استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
3استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و فناوریهای نوین، واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
در دهههای اخیر با افزایش آگاهی مصرف کنندگان از ارتباط بین رژیم غذایی و سلامتی، مصرف غذاهای کم کالری رواج یافته است. شیرین کنندههای سنتتیک و غیر مغذی میتوانند به عنوان جایگزین شکر در فرآوردههای غلهای مورد استفاده قرار گیرند و بر روی رنگ، طعم و بافت محصول نهایی تأثیر گذار باشند. هدف این پژوهش تولید کماج بر پایه شیرین کننده استویا و یافتن شرایط بهینه نسبت شیرین کننده جهت بهبود مدت زمان ماندگاری و دستیابی به محصولی با خواص کیفی مناسب بود به طوری که گلیکوزیدهای استویا در سه نسبت مختلف (صفر (شاهد)، (50 درصد) RS-050 و (100 درصد) RS-100) به عنوان جایگزین ساکاروز در فرمولاسیون کماج مورد استفاده قرار گرفت. در طی دوره نگهداری مقدار رطوبت، حجم مخصوص، پارامترهای رنگ و آنالیز پروفایل بافت نمونههای تولیدی در روزهای 1 و 3 پس از پخت، اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین حجم نمونههای کماج رژیمی تولیدی و نمونه شاهد وجود داشت بهصورتیکه نمونه شاهد ارتفاع کمتری نسبت به سایر نمونهها داشت (05/0p≤). از نظر پارامتر رنگی L بین نمونه شاهد و سایر نمونهها اختلاف معنی دار بوده و نمونه کماج RS-100، رنگ پوسته روشنتری داشت (05/0p≤). نتایج آنالیز بافت نشان داد که نمونه RS-050 نسبت به نمونه RS-100 بافت نرمتری داشت (05/0p≤). در ارتباط با میزان شیرینی، ارزیابها نمونه RS-050 را ترجیح دادند و این نمونه پس از نمونه شاهد دارای بیشترین میزان پذیرش کلی بود. در نهایت نمونه RS-050 به عنوان نمونه بهتر شناخته شد. | ||
کلیدواژهها | ||
جایگزین ساکاروز؛ کماج؛ گلیکوزیدهای استویا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 125 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 64 |