تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,506 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,312 |
بررسی تغییرات ظاهری برگ خشک گیاه چوچاق (Eryngium cearuleum L.) در دوره های مختلف نگهداری | ||
اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر | ||
دوره 9، شماره 2، اسفند 1401، صفحه 43-57 اصل مقاله (612.45 K) | ||
نوع مقاله: مقاله تحقیقاتی | ||
نویسندگان | ||
سودابه نورزاد* 1؛ حسنعلی نقدی بادی2؛ سپیده کلاته جاری3؛ علی مهرآفرین4؛ سکینه سعیدی سار5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
21. گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران 2. مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران | ||
3استادیار، گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
4مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران | ||
5استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‏ ای، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تغییرات ظاهری برگ گیاه چوچاق طی روشهای مختلف خشک کردن و زمان نگهداری، تحقیق حاضر در بهار 1399 در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. برگ سبز چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمعآوری شد. تیمارهای این مطالعه روشهای خشک کردن در چهار سطح (سایه اتاق با دمای 3±25 درجه سانتیگراد و تهویه مناسب، آون در دمای 55 درجه سانتیگراد، آون خلأ در دمای 55 درجه سانتیگراد و مایکروویو با توان 500 وات) و زمانهای نگهداری در سه سطح (روزهای اول، 75 ام و 150 ام) بودند. میزان رنگیزههای گیاهی، شاخصهای رنگسنجی lab، زاویه هیو، شاخص قرمزی، قهوهای شدن و روشنایی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، اثر متقابل روشهای مختلف خشک کردن و مدت زمان نگهداری بر صفات مورد مطالعه تاثیر معنیداری داشتهاند. کمترین میزان رنگیزههای سبز گیاهی مربوط به نمونههای سایهخشک بودند که 150 روز مورد نگهداری قرار گرفتند. خصوصیات کیفی نمونههای گیاهی که بهترتیب در آون خلا و آون معمولی در دمای 55 درجه سانتیگراد خشک شدند بیش از سایر تیمارها در تمامی زمانهای نگهداری حفظ شد. آزمون رنگسنجی نشان داد گیاهان خشک شده در روش آون خلا 55 درجه سانتیگراد بر خلاف گیاهان سایهخشک به خوبی رنگ سبز خود را حفظ کردند، البته افزایش مدت زمان نگهداری تا 150 روز موجب کاهش کیفیت ظاهری نمونههای گیاهی بهعلت تجزیه رنگیزههای فتوسنتزی شد. در مجموع این مطالعه نشان داد که بیشترین سبزینگی و کیفیت ظاهری مربوط به گیاهان خشک شده در آون خلا 55 درجه سانتیگراد بود و در صورت ضرورت انبارداری، نهایتا کمتر از 75 روز نگهداری بهتر از انبارداری طولانی مدت خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
انبارداری؛ آون؛ تغییر رنگ؛ شاخص روشنایی؛ کلروفیل | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 103 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 104 |