تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,153 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,815 |
بررسی اثر مهار کننده عصاره چای سبز روی هشت گونه قارچ بیماری زای گیاهی | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
دوره 11، شماره 2، اسفند 1401، صفحه 67-74 اصل مقاله (507.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/plant.2023.704200 | ||
نویسندگان | ||
هادی رهاننده* 1؛ عزت اله صداقت فر2 | ||
1گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، ایران | ||
2گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر بهعلت استفاده بیرویه از روشهای شیمیایی و مقاوم شدن بیمارگرها به آن، استفاده از گیاهان دارویی برای بازدارندگی از فعالیت بیمارگرها رونـق یافـته است. این مطالـعه با هدف بررسی اثر ضد قارچی عصاره چای سبز، Camellia sinensis، با استفاده از حلالهای آبی، اتانولی و متانولی علیه هشت گونه قارچ بیماریزای گیاهی شامل Rhizoctonia solani،R. oryzae-sativa ، Sclerotium rolfsii، Macrophomina phaseolina،Fusarium solani ، Sclerotinia sclerotiorum، F. oxysporum و F. sporotrichioides انجام شد. عصاره های چای سبز، با استفاده از روش اختلاط عصاره در محیط کشت PDA در غلظتهای ppm10، ppm100 و ppm1000 تهیه شدند. نتایج آزمون های عصاره چای سبز نشان داد، عصاره آبی چای بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویشی را روی قارچ M. phaseolina در سطح ظرف پتری در غلظت های ppm100 و ppm1000 به ترتیب با 2/35% و 75/46% و S. sclerotiorum در غلظت ppm1000 به میزان 11/36% داشت. عصاره متانولی نیز بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد قارچ را روی دو قارچ فوق الذکر در غلظت ppm1000 به ترتیب به میزان 12/%35 و 45% داشت. عصاره اتانـولی بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویـشی قـارچ را روی طیف بیشـتری از قـارچ ها شـامل 5 جدایه قارچی S. sclerotiorum، F. oxysporum، F. solani، F. sporotrichioides و M. phaseolina به ترتیب به میزان 5/%41، 6/%43، 5/%44، 16/%45 و 66/48% بازدارندگی درون شیشه ای نشان داد. این نتایج نشان داد تأثیر عصاره چای سبز بر اساس حلال، غلظت و جدایه قارچی متفاوت می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
عصاره؛ چای سبز؛ ضد قارچ؛ حلال آبی؛ Camellia sinensis | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 148 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 68 |