تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,555,186 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,727,791 |
اثر شش هفته تمرین هوازی و عصاره دارچین بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 16، شماره 2 - شماره پیاپی 62، اردیبهشت 1402، صفحه 122-132 اصل مقاله (641.43 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
امین ریگی1؛ طاهره باقرپور* 2؛ نعمت اله نعمتی3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی،گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشیارگروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زمینه و هدف: در افراد چاق، سطح بیان اینترلوکین یک بتا بالاتر است، به طوری که میزان بیان اینترلوکین یک بتا با سطح شاخص توده بدنی و توده چربی ارتباط مثبت مستقیمی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات اجرای شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب با استفاده از موشهای صحرایی نر دو ماهه نژاد ویستار انجام شد. مواد و روش ها : تعداد 50 سر موش صحرایی نر دو ماهه پس از دو هفته نگهداری در شرایط کنترل شده به پنج گروه کنترل, رژیم پرچرب، عصاره دارچین و رژیم پرچرب، تمرین هوازی و رژیم پرچرب و تمرین هوازی و عصاره دارچین و رژیم پرچرب تقسیم شدند. عصاره دارچین به میزان 200 میلیگرم به ازائ هر کیلوگرم از وزن بدن و امولسیون غذای پرچرب مازاد بر آب و غذای معمولی جوندگان روزانه به مقدار 5/1 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت شش هفته به صورت گاواژ داده شد. گروه تمرین برای پنج روز در هفته و به مدت شش هفته در برنامه تمرین هوازی روی نوارگردان شرکت کردند. میانگین متغیرهای پژوهش در بین گروهها (بجز گروه کنترل) با هدف تعیین تفاوتهای بین گروهی، با آزمونهای آنالیز واریانس یک طرفه و بونفرونی مقایسه شدند. میانگین متغیرهای پژوهش در بین هر گروه با گروه کنترل با هدف تعیین تفاوتهای درون گروهی، با آزمون آماری تی تک نمونه در سطح معنیداری 05/0 ≥ p مقایسه شدند. نتایج : تفاوت متغیر وزن بدن و وزن بافت چربی در پس آزمون در بین تمامی گروهها معنیدار بود. تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب پس از شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب معنیدار بود. نتیجه گیری : به نظر میرسد که اثرات رژیم غذایی پرچرب, ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و دارچین و ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی و دارچین بر متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی چشمگیر و معنیدار باشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ورزش؛ دارچین؛ رژیم پرچرب؛ اینترلوکین یک بتا؛ چاقی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اثر شش هفته تمرین هوازی و عصاره دارچین بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب امین ریگی 1، طاهره باقرپور2، نعمت الله نعمتی 3
1-دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی،گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران 2-استادیارگروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران. نویسنده مسئول : bagherpoor_ta@yahoo.com 3-دانشیارگروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
تاریخ دریافت:18/02/1401 تاریخ پذیرش: 02/06/1401 چکیده زمینه و هدف: در افراد چاق، سطح بیان اینترلوکین یک بتا بالاتر است، به طوری که میزان بیان اینترلوکین یک بتا با سطح شاخص توده بدنی و توده چربی ارتباط مثبت مستقیمی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات اجرای شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب با استفاده از موشهای صحرایی نر دو ماهه نژاد ویستار انجام شد. مواد و روش ها : تعداد 50 سر موش صحرایی نر دو ماهه پس از دو هفته نگهداری در شرایط کنترل شده به پنج گروه کنترل, رژیم پرچرب، عصاره دارچین و رژیم پرچرب، تمرین هوازی و رژیم پرچرب و تمرین هوازی و عصاره دارچین و رژیم پرچرب تقسیم شدند. عصاره دارچین به میزان 200 میلیگرم به ازائ هر کیلوگرم از وزن بدن و امولسیون غذای پرچرب مازاد بر آب و غذای معمولی جوندگان روزانه به مقدار 5/1 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت شش هفته به صورت گاواژ داده شد. گروه تمرین برای پنج روز در هفته و به مدت شش هفته در برنامه تمرین هوازی روی نوارگردان شرکت کردند. میانگین متغیرهای پژوهش در بین گروهها (بجز گروه کنترل) با هدف تعیین تفاوتهای بین گروهی، با آزمونهای آنالیز واریانس یک طرفه و بونفرونی مقایسه شدند. میانگین متغیرهای پژوهش در بین هر گروه با گروه کنترل با هدف تعیین تفاوتهای درون گروهی، با آزمون آماری تی تک نمونه در سطح معنیداری 05/0 ≥ p مقایسه شدند. نتایج : تفاوت متغیر وزن بدن و وزن بافت چربی در پس آزمون در بین تمامی گروهها معنیدار بود. تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب پس از شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب معنیدار بود. نتیجه گیری : به نظر میرسد که اثرات رژیم غذایی پرچرب, ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و دارچین و ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی و دارچین بر متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی چشمگیر و معنیدار باشد. کلمات کلیدی: ورزش، دارچین، رژیم پرچرب، اینترلوکین یک بتا، چاقی.
مقدمه
یکی از مشکلات مربوط به سلامتی که ارتباط تنگاتنگی با شیوه زندگی دارد، معضل چاقی است. چاقی نوعی اختلال متابولیکی است که توسط عوامل محیطی و ژنتیکی ایجاد میشود. چاقی وضعیتی است که در آن ذخایر چربی بدن افزایش یافته و به حدی برسد که به سلامت فرد آسیب جدی بزند. چاقی یا افزایش چربی بدن، به علت عدم تعادل در دریافت و مصرف انرژی بوده که میتواند علت ژنتیکی داشته یا به علت عوامل محیطی نظیر بیماریهای مختلف، دریافت زیاد انرژی، کاهش سطح فعالیت بدنی، عدم تعادل هورمونها و فاکتورهای فیزیولوژیک و دیگر عوامل روی دهد (2و10و 16و 23). چربی اضافی موجود در بافت چربی، نشان دهنده یک بافت ملتهب و ناکارامد است که با تغییر در الگوی بیان آدیپوکاینها، باعث گسترش اختلالات مرتبط با چاقی می شود (8 و 24و 29). اینترلوکین یک بتا یک سایتوکاین التهابی قوی و یک واسطه مهم پاسخهای التهابی است که در انواع فعالیتهای سلولی نقش داشته و در پاسخ دفاعی میزبان به عفونت و آسیب بسیار مهم است. اینترلوکین یک بتا باعث القاء مقاومت به انسولین در بافت کبد و چربی شده و نقش مهمی نیز در تنظیم اشتها دارد. این هورمون نقش مهمی در تنظیم هومئوستاز انرژی و متابولیسم ایفاء میکند. همچنین، دارای اثرات پیش التهابی بوده و با بروز بیماریهای عروق قلبی نیز مرتبط است (3و 12 و 14 و15 و17 و 19 و21 و28). تعادل منفی انرژی ناشی از کاهش انرژی دریافتی و افزایش انرژی مصرفی و در نتیجه استفاده از ذخیره انرژی بافتهای چربی، مهمترین راه کار مقابله با چاقی و کاهش وزن و عوارض ناشی از آن است. انرژی مصرفی دارای سه بخش است. حدود هفتاد درصد انرژی مصرفی را متابولیسم استراحتی شامل میشود. ده درصد انرژی گرمایی غذایی است و بخش نهایی و مهم انرژی مصرفی به میزان تقریبی بیست درصد مربوط به اجرای فعالیتهای روزانه و انجام فعالیتها و تمرینات ورزشی است (11 و 20). با این توصیف تغییر سبک زندگی از کمتحرک به پرتحرک و فعال و افزایش سطح انرژی مصرفی، به شدت با کاهش وزن در هر دو جنس و در هر سنی ارتباط دارد. در مطالعهای ده ساله، خطر افزایش وزن قابل توجه در افراد غیرفعال 1/3 تا 8/3 برابر نسبت به افراد فعال بیشتر بود. به همین دلیل است که اجرای تمرینات ورزشی و فعالیتهای بدنی یکی از راهکارهای مهم در مقابله با چاقی و کاهش وزن چربی بدن و کاهش عوارض مرتبط با آن معرفی شده است (5و 9). از جمله درمانهای مکمل و جایگزین در کاهش و کنترل وزن، استفاده از گیاهان دارویی یا مواد موثر آنها است. از جمله این گیاهان میتوان به دارچین اشاره کرد. ترکیبات موجود در دارچین ممکن است با تاثیر بر میزان بیان ژنهای مختلف باعث کنترل و کاهش چاقی بشود. دارچین به دلیل داشتن پلیفنلها دارای اثرات مفید شبه انسولینی در کنترل قند و چربیهای خون است و میتواند اشتها را تنظیم کند. به علاوه، با افزایش متابولیسم بدن میتواند باعث تجزیه چربیها و مصرف انرژی مازاد بافت چربی بشود. دارچین به دلیل داشتن فلاونوئیدها دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالا، اثرات ضدسرطانی، اثرات ضدمیکروبی و باکتریایی و به دلیل داشتن مواد موثر سینام آلدئید به میزان 65 تا 80 درصد و اوژنول 5 تا 10 درصد و اثرات مهاری آن بر تولید نیتریک اکسید دارای اثرات ضدالتهابی و محافظ در برابر ایسکمی میوکارد و بیماریهای قلبی عروقی است. پژوهشهای داروشناسی و سمشناسی خطر به خصوصی را برای مصرف دارچین در انسان نشان نمیدهد (1و 18و 25و 26 ). ابراهیمی و همکاران (2010) نشان دادند که دریافت چربی به صورت خالص موجب افزایش معنیدار سطوح پلاسمایی اینترلوکینیک بتا و لیپوپلیساکاریدها در افراد سالم میشود (7). بیان شد که سطوح افزایش یافته اینترلوکین یک بتا در دراز مدت باعث افزایش مقاومت به انسولین در موش و نیز سلولهای چربی انسانی شده و انتقال گلوکز ناشی از انسولین و نیز لیپوژنزیس را سرکوب میکند. از سوی دیگر، کاهش فعالیت یا کاهش سطوح اینترلوکین یک بتا، تولید انسولین و اتصال انسولین به گیرنده در سلولهای چربی انسان را بهبود بخشیده و برای بهبود مقاومت به انسولین مرتبط با چاقی هم در سطح بافت و هم در سطح سیستمیک مفید است (28). ویرا (2009) نشان داد که اجرای تمرینات ورزشی، التهاب بلندمدت در چاقی ناشی از رژیم غذایی پرچرب را کاهش میدهد (30). سیندا و همکاران (2015)، میزان خستگی و سطح فعالیت بدنی در زنان تحت درمان با اینترلوکین یک بتا را مطالعه کردند و نشان دادند که خستگی یک واکنش مشترک به یک چالش سیستمیک به واسطه پاسخ از طریق عملکرد سایتوکاین پیشالتهابی اینترلوکین یک بتا است که با کاهش میزان فعالیت بدنی افزایش یافته است (28). در پژوهشی اثرات ضد التهابی تمرینات ورزشی بر عضلات اسکلتی بیماران با ناتوانی قلبی مزمن مطالعه شد و نتایج نشان داد که بیست دقیقه تمرین دوچرخه سواری با 70 درصد حداکثر ضربان قلب و 60 دقیقه ورزشهای سوئدی هفتهای یک بار به مدت شش ماه مقادیر خونی اینترلوکین یک بتا و فاکتور نکروز توموری الفا و اینترلوکین شش را تغییری نداد، اما سبب کاهش معنیدار این متغیرها در عضلات اسکلتی بیماران گردید (6). اثرات تمرین ورزشی هوازی بر فعالیت سایتوکینها در بیماران عروق کرونری کهن سال مطالعه شد. نتایج حاکی است تمرینات ورزشی هوازی باعث کاهش معنی دار اینترلوکین یک بتا و فاکتور نکروز توموری الفا و اینترلوکین شش و پروتئین واکنشگر سی شده است. در حالی که در اینترلوکین ده که یک عامل ممانعت کننده تولید سایتوکینها است افزایش معنیداری مشاهده شد (1). رنجبر و همکاران (2009) بیان کردند که عصارههای مختلف دارچین دارای فعالیت آنتیاکسیدانی قابل توجهی می باشند و دارچین بدون عوارض جانبی خاصی باعث کاهش قابل توجهی در وزن بدن میشود (13). شلبی و همکاران (2014) در طی گاواژ شش هفتهای عصاره دارچین در موش های صحرایی دیابتی چاق به این نتیجه رسیدند که دوزهای 100 و 400 میلیگرم عصاره دارچین موجب کاهش وزن، کاهش چربیهای خون و کاهش قندخون می شود (27). چائو (2005) بیان کرد که اسانس برگ دارچین به دلیل فعالیت ضدالتهابی خود مانع بیان ژنهای اینترلوکین شش و اینترلوکین یک بتا در ماکروفاژ موش ها می شود (4). با توجه به تاثیر مطلوب تمرینات ورزشی هوازی بر بیان آدیپوکاینها، تاثیر رژیم های پرچرب در بوجود آمدن بیماریها و اثرات مکمل گیاهی دارچین در جلوگیری از التهاب و همچنین عدم وجود مطالعه ای که توانسته باشد تاثیر این سه متغیر را بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا به طور همزمان بسنجد و نتایج متناقضی که در مطالعه روی گروههای مختلف انسانی و حیوانی بدست آمده است، این پرسش مطرح است که آیا اجرای شش هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره دارچین بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب اثر دارد؟
مواد و روشها پژوهش تجریی حاضر با هدف تعیین اثرات اجرای شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب بر بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب با استفاده از یک مدل حیوانی (50 سر موش صحرایی نر دو ماهه نژاد ویستار 14848) در قالب یک طرح پژوهشی چند گروهی با گروه کنترل انجام شد. متغیرهای مستقل پژوهش حاضر شامل اجرای شش هفته تمرین هوازی، مصرف شش هفته عصاره دارچین و مصرف شش هفته رژیم غذایی پرچرب که به عنوان متغیر زمینه ای منظور میشود. متغیر وابسته نیز میزان بیان ژن اینترلوکین یک بتا در بافت چربی بود. در پایان دوره دو هفته ای نگهداری در شرایط کنترل شده با هدف آشنایی و سازگاری با محیط زندگی، شرایط تغذیهای و تمرینی، موشها پس از مطابقت وزنی به طور تصادفی به پنچ گروه تقسیم شدند. هر گروه شامل ده سر موش بود. گروه کنترل؛ که در برنامه تمرین هوازی, گاواژ عصاره دارچین و غذای پرچرب مشارکت نداشته و جهت تعیین مقادیر پایه متغیرهای پژوهش از آنها نمونهگیری شد. گروه رژیم پرچرب که میزان تغییرات متغیرهای پژوهش پس از شش هفته گاواژ غذای پرچرب را نشان میدهد، گروه عصاره دارچین و رژیم پرچرب که میزان تغییرات متغیرهای پژوهش پس از شش هفته گاواژ عصاره دارچین را نشان میدهد، گروه تمرین هوازی و رژیم پرچرب که میزان تغییرات متغیرهای پژوهش پس از شش هفته اجرای تمرین هوازی را نشان میدهد و گروه تمرین هوازی و عصاره دارچین و رژیم پرچرب که میزان تغییرات متغیرهای پژوهش پس از شش هفته اجرای تمرین هوازی و گاواژ عصاره دارچین را نشان میدهد. به ازای هر 100 گرم وزن بدن موشها، در حدود 10 گرم در روز پلت در اختیار هر موش موجود در هر قفس قرار داده شد. با این حال، مقدار غذای مصرفی آنها روزانه به طور دقیق اندازهگیری و با افزایش وزن حیوانات به مرور زمان به میزان غذای آنها افزوده شد. بطری آب 500 میلیلیتری برای تامین آب مورد نیاز هر کدام از قفسها به طور روزانه تعویض و پر شد. به تمامی گروه های دریافت کننده غذای پرچرب, روزانه به مقدار 5/1 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت شش هفته از امولسیون غذای پرچرب به صورت گاواژ داده شد. گروه تمرین برای پنج روز در هفته (یکشنبه، دوشنبه، سهشنبه، پنجشنبه و جمعه) و به مدت شش هفته در برنامه تمرین هوازی روی نوارگردان الکترونیکی هوشمند حیوانی شرکت کردند. پروتکل تمرینی پژوهش حاضر، بر اساس مطالعه نشیو و همکاران (2001) طراحی گردید. لذا، شدت نسبی کار در سرتاسر برنامه تمرین معادل 75-70 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه بود. شیب نوارگردان در سرتاسر دوره تمرین، 15 درصد بود. سرعت نوارگردان نیز از 25 متر بر دقیقه در هفته اول شروع و به 30 متر بر دقیقه در هفته ششم رسید. مدت زمان تمرین از 10 دقیقه در روز در هفته اول شروع و به 50 دقیقه در روز در هفته ششم رسید. هر یک از آزمودنیها در ابتدای جلسه تمرین، 5 دقیقه با سرعت 15-10 متر در دقیقه و شیب صفر درجه، جهت گرم کردن دویدند. سپس برای رسیدن به شدت تمرین مورد نظر، سرعت و شیب نوارگردان طی 10-5 دقیقه به شکل پلکانی افزوده میشد. در انتهای برنامه تمرینی، برای سرد کردن آزمودنیها، شیب دستگاه به صفر درجه برگشته و سرعت نیز به آرامی به 15-10 متر در دقیقه میرسید. مدت مرحله سرد کردن در هفتههای ابتدایی حدود 5 دقیقه و در هفتههای پایانی حدود 10 دقیقه طول میکشید. همه حیوانات 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و پس از 12 ساعت ناشتایی، طبق برنامه از پیش تعیین شده و با استفاده از شیوه مناسب در دستگاه دسیکاتور بیهوش، کشته و جراحی شدند. ابتدا موشها با تزریق درونصفاقی کتامین (90 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) و زایلازین (10 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) بیهوش شدند. سپس موشها بلافاصله توسط متخصصین کارآزموده قربانی و جراحی شدند و توسط ترازوی دیجیتال وزن موشها و وزن بافت چربی اندازهگیری و ثبت شد. با توجه به هدف مطالعهی حاضر، قطعات بافت چربی برداشته شده و سپس درون میکروتیوبهای 5/1 یا 2 میکرولیتری حاوی RNA Later در دمای 70- درجه قرار داده شدند. برای بررسی میزان بیان ژن یا mRNA پروتئینهای مورد نظر از روش Real Time-PCR استفاده شد. برای تهیه ماستر میکس PCR جهت تهیه cDNA از کیت شرکت تاکارا ویراژن استفاده شد. پس از انجام واکنش PCR، سیکلهای آستانه به دست آمده از نمونههای گروهها در یک صفحه نرمافزار اکسل جمعآوری و با قرار دادن آنها در فرمولهای ΔΔCt و ΔΔCt-2 نسبت میزان بیان ژن های هدف و مرجع با یکدیگر مقایسه شد. برای آزمون طبیعی بودن توزیع متغیرها از آزمون شاپیرو- ویلک و برای آزمون تجانس واریانس متغیرها از آزمون لوین استفاده شد. میانگین متغیرهای پژوهش در بین گروهها (بجز گروه کنترل) با هدف تعیین تفاوت های بین گروهی، با استفاده از آزمونهای آنالیز واریانس یک طرفه و بونفرونی مقایسه شدند. میانگین متغیرهای پژوهش در بین هر گروه با گروه کنترل با هدف تعیین تفاوت های درون گروهی، با استفاده از آزمون آماری تی تک نمونه مقایسه شد. سطح معنیداری در کلیه آزمون ها 05/0 ≥ p بود. نتایج در جدول 1 مشخصات توصیفی متغیرهای پژوهش به تفکیک گروهها ارائه شده است. نتایج آزمونهای آماری شاپیرو – ویلک و لوین نشان داد که متغیرهای پژوهش دارای شرط طبیعی بودن توزیع و برابری واریانسها هستند. نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس یک راهه نشان داد که تفاوت متغیر وزن بدن در پیش آزمون در بین گروههای مختلف معنیدار نبود [97/0 = p و 118/0 = (45 و 4) F]؛ در حالی که تفاوت متغیر وزن بدن در پس آزمون در بین تمامی گروهها با یکدیگر معنیدار بود [001/0 ≥ p و 78/3322 = (45 و 4) F].
جدول 1- مشخصات توصیفی متغیرهای پژوهش به تفکیک گروه های مختلف.
نتایج آزمون آماری تی زوج نیز نشان داد که تغییرات وزن بدن در درون گروههای کنترل [001/0 ≥ p و 38/111 = (9) t]، رژیم غذایی پرچرب [001/0 ≥ p و 46/250 = (9) t]، رژیم غذایی پرچرب و تمرین [001/0 ≥ p و 48/124 = (9) t]، رژیم غذایی پرچرب و دارچین [001/0 ≥ p و 40/119 = (9) t] و رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین [001/0 ≥ p و 99/133 = (9) t] معنیدار بود (شکل 1). تفاوت متغیر وزن بافت چربی در بین تمامی گروه های پژوهشی مختلف با یکدیگر معنی دار بود [001/0 ≥ P و 211/8695 = ( 45 و 4) F] و مشابه الگوی تغییرات وزن بدن بود (شکل 2).
شکل 1- تغییرات وزن بدن برحسب گرم در گروههای مختلف (کد1: کنترل، 2: رژیم غذایی پرچرب، 3: رژیم غذایی پرچرب و تمرین، 4: رژیم غذایی پرچرب و دارچین، 5: رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین).
تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب پس از شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب معنیدار است [001/0 ≥ P و 251/3948 = ( 36 و 3) F]. نتایج آزمون تکمیلی بونفرونی نشان داد که این تفاوت بین گروههای رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و تمرین, رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و دارچین، رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین معنیدار است (001/0 ≥ p). تفاوت بین گروههای رژیم غذایی پرچرب و تمرین با رژیم غذایی پرچرب و دارچین نیز معنیدار است (001/0 ≥ p). تفاوت بین گروههای رژیم غذایی پرچرب و تمرین با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین (001/0 ≥ p) و رژیم غذایی پرچرب و دارچین با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین (001/0 ≥ p) نیز معنیدار است (جدول 2).
جدول 2- نتایج آزمون آماری تفاوت میانگین های متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی.
از سوی دیگر در شکل3 مقایسه گروههای مختلف با گروه کنترل نیز نشاندهنده اثر متغیرهای رژیم غذایی پرچرب، تمرین هوازی و دارچین و تعامل آنها در تغییرات متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است. تفاوت میانگین متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی بین گروههای رژیم غذایی پرچرب با کنترل (001/0 ≥ p)، رژیم غذایی پرچرب و تمرین با کنترل (001/0 ≥ p)، رژیم غذایی پرچرب و دارچین با کنترل (001/0 ≥ p) و رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین با کنترل (001/0 ≥ p) معنیدار است (جدول3).
جدول 3 . نتایج آزمون تی تک نمونه در مقایسه اینترلوکین یک بتا بافت چربی گروه ها با گروه کنترل .
شکل 2. تغییرات وزن چربی به گرم در گروه های مختلف ( کد 1, کنترل؛ 2, رژیم غذایی پرچرب؛ 3, رژیم غذایی پرچرب و تمرین؛ 4, رژیم غذایی پرچرب و دارچین و 5, رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین).
بحث
تغییرات وزن بدن نشاندهنده افزایش وزن بدن به میزان 27/24 درصد در گروه کنترل، 36/39 درصد در گروه رژیم غذایی پرچرب، 05/20 درصد در گروه رژیم غذایی پرچرب و تمرین، 10/30 درصد در گروه رژیم غذایی پرچرب و دارچین و 87/17 درصد در گروه رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین بود. افزایش طبیعی وزن بدن ناشی از افزایش سن که در گروه کنترل محاسبه شده نشاندهنده آن است که رژیم غذایی پرچرب، افزایش وزن بیشتری را در مدت شش هفته باعث شده است؛ در حالی که در گروه رژیم غذایی پرچرب و تمرین و گروه رژیم
غذایی پرچرب و تمرین و دارچین افزایش وزن محاسبه شده کمتر از گروه کنترل و گروه رژیم غذایی پرچرب بوده است که این تفاوت معنی دار احتمالا ناشی از اثرات اجرای تمرین هوازی در این دو گروه بوده است. در گروه رژیم غذایی پرچرب و دارچین نیز افزایش وزن بدن مابین گروه کنترل و رژیم غذایی پرچرب بوده که نشاندهنده آن است که مصرف دارچین مانع از افزایش بسیار زیاد وزن بدن ناشی از مصرف غذای پرچرب میشود. در نهایت این که اجرای تمرین هوازی و مصرف دارچین به صورت ترکیبی اثرات بهتری را در پی داشته و مانع افزایش وزن بیش از حد ناشی از رژیم غذایی پرچرب شده است. این الگو در تغییرات متغیر وزن چربی نیز مشاهده شد.
شکل 3- تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی موشهای نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب پس از شش هفته تمرین هوازی، مصرف عصاره دارچین و غذای پرچرب.
تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی بین گروههای رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و تمرین (که نشاندهنده اثر تمرین هوازی بر تغییرات اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است), بین گروههای رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و دارچین (که نشاندهنده اثر دارچین بر تغییرات اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است) و بین گروههای رژیم غذایی پرچرب با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین (که نشاندهنده اثر تعاملی چشمگیر و معنیدار تمرین هوازی و دارچین بر تغییرات متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است) معنیدار است. در نهایت این که تفاوت میانگینهای متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی بین گروههای رژیم غذایی پرچرب و تمرین با رژیم غذایی پرچرب و دارچین که نشان دهنده تفاوت اثر تمرین و دارچین بر تغییرات متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است نیز معنیدار میباشد. تفاوت بین گروههای رژیم غذایی پرچرب و تمرین با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین و رژیم غذایی پرچرب و دارچین با رژیم غذایی پرچرب و تمرین و دارچین نیز معنیدار است. از سوی دیگر مقایسه گروههای مختلف با گروه کنترل نیز نشاندهنده اثر متغیرهای رژیم غذایی پرچرب، تمرین هوازی و دارچین و تعامل آنها در تغییرات متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی است. تفاوت میانگین متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی بین همه گروههای با گروه کنترل معنی دار است.
نتیجهگیری بنابراین به نظر میرسد که اثرات رژیم غذایی پرچرب, ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و دارچین و ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی و دارچین بر متغیر اینترلوکین یک بتا در بافت چربی چشمگیر و معنیدار باشد. تعارض منافع نویسندگان مقاله تعارض در منافع خود ندارند.
فهرست منابع
The effect of six weeks aerobic training and cinnamon extract on IL_1β gene expression in fat tissue of obese male feeded by high fat diet Amin Rigi 1, Tahereh Bagharpour 2, Nematul Lae Nemati 3
1- PhD student in exercise physiology, Department of Physical Education and Sports Sciences, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran 2-Assistant Professor Department of Physical Education and Sports Sciences, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran. Corresponding author: bagherpoor_ta@yahoo.com 3-Department of Physical Education and Sports Sciences, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
Received: 2022.08. 23 Accepted: 2023.01.10 Abstract Background and Aims: In obese people, the expression level of interleukin 1 beta is higher, so that the expression level of interleukin 1 beta has a direct positive relationship with the level of body mass index and fat mass. The present study aimed to determine the effects of six weeks of aerobic exercise, consumption of cinnamon extract and high-fat food on the expression of interleukin-1 beta gene in the adipose tissue of male rats fed with a high-fat diet using two-month-old male Wistar rats. Materials and methods: 50 two-month-old male rats were divided into five control groups, high-fat diet, cinnamon extract and high-fat diet, aerobic exercise and high-fat diet, and aerobic exercise and cinnamon extract and high-fat diet after two weeks of keeping under controlled conditions. were divided Cinnamon extract at the rate of 200 mg per kilogram of body weight and emulsion of high-fat food in excess of water and normal rodent food daily at the rate of 1.5 mg per kilogram of body weight were given by gavage for six weeks. became. The exercise group participated in an aerobic exercise program on a treadmill five days a week for six weeks. The mean of the research variables among the groups (except the control group) were compared with one-way analysis of variance and Bonferroni tests in order to determine the differences between the groups. The mean of the research variables among each group was compared with the control group with the purpose of determining intra-group differences, with the one-sample t-test at a significance level of p ≥ 0.05. Results: The difference in body weight and fat tissue weight was significant among all groups. The difference between the variable averages of interleukin-1 beta in adipose tissue of male rats fed with high-fat diet after six weeks of aerobic exercise, consumption of cinnamon extract and high-fat food was significant. Conclusion: It seems that the effects of high-fat diet, combination of high-fat diet and aerobic exercise, combination of high-fat diet and cinnamon and combination of high-fat diet and aerobic exercise and cinnamon on interleukin-1 beta variable in adipose tissue are significant and significant. to have Key words: exercise, cinnamon, high-fat diet, interleukin-1 beta, obesity. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 342 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 58 |