تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,512 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,315 |
ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی | |||||||||||||
مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی | |||||||||||||
دوره 16، شماره 3 - شماره پیاپی 63، مرداد 1402، صفحه 78-85 اصل مقاله (750.08 K) | |||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||
سامان مهدوی* 1؛ علی نوبخت2؛ رضا مختاریان اصل3 | |||||||||||||
1گروه میکروبیولوژی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران | |||||||||||||
2عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه | |||||||||||||
3گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران | |||||||||||||
چکیده | |||||||||||||
زمینه و هدف: افزودن ترکیبات مغذی طبیعی از جمله آغوز در جیره میتواند برای بلدرچین مفید باشد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی بود. مواد و روشها: 120 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا" تصادفی با استفاده از جیره بدون آغوز، جیره با آغوز 2 درصد گاو و 4 درصد گاو در 3 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین ژاپنی در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از طی دوره 42 روزه، دو قطعه بلدرچین از هر تکرار انتخاب شد. سپس قطعهای از ایلئوم هر پرنده جهت شمارش جمعیت لاکتوباسیلوس و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: بلدرچینهای تغذیه شده با آغوز 4 درصد، بیشترین شمارش کلی لاکتوباسیلوس (05/0p<) و کمترین شمارش کلی باکتریهای کلیفرم را در بین گروههای آزمایشی به خود اختصاص دادند (05/0p>). همچنین گروه تیمار تغذیه شده با آغوز 2 درصد نیز بترتیب افزایش و کاهش کلی جمعیت لاکتوباسیلوسها و باکتریهای کلیفرم را نسبت به گروه شاهد از خود نشان داد (05/0p>). نتیجهگیری: استفاده از آغوز پاستوریزه گاو به مقدار2 درصد و 4 درصد در جیره غذایی بلدرچین ژاپنی باعث افزایش شمارش کلی لاکتوباسیلوسها و کاهش کلی جمعیت باکتریهای کلیفرم میشود که میتواند بعنوان ماده غذایی جدید برای بهبود فلور میکروبی روده در جیره غذایی طیور پرورشی مورد استفاده قرار گیرد. | |||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||
بلدرچین ژاپنی؛ آغوز؛ فلور میکروبی؛ روده | |||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||
ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی سامان مهدوی1، علی نوبخت2، رضا مختاریان اصل3
1- استادیار گروه میکروبیولوژی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران. نویسنده مسئول: S.mahdavi@iau-maragheh.ac.ir 2- دانشیار گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران 3- کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
تاریخ دریافت:18/02/1401 تاریخ پذیرش: 02/06/1401 چکیده زمینه و هدف: افزودن ترکیبات مغذی طبیعی از جمله آغوز در جیره میتواند برای بلدرچین مفید باشد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی بود. مواد و روشها: 120 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا" تصادفی با استفاده از جیره بدون آغوز، جیره با آغوز 2 درصد گاو و 4 درصد گاو در 3 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین ژاپنی در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از طی دوره 42 روزه، دو قطعه بلدرچین از هر تکرار انتخاب شد. سپس قطعهای از ایلئوم هر پرنده جهت شمارش جمعیت لاکتوباسیلوس و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: بلدرچینهای تغذیه شده با آغوز 4 درصد، بیشترین شمارش کلی لاکتوباسیلوس (05/0p<) و کمترین شمارش کلی باکتریهای کلیفرم را در بین گروههای آزمایشی به خود اختصاص دادند (05/0p>). همچنین گروه تیمار تغذیه شده با آغوز 2 درصد نیز بترتیب افزایش و کاهش کلی جمعیت لاکتوباسیلوسها و باکتریهای کلیفرم را نسبت به گروه شاهد از خود نشان داد (05/0p>). نتیجهگیری: استفاده از آغوز پاستوریزه گاو به مقدار2 درصد و 4 درصد در جیره غذایی بلدرچین ژاپنی باعث افزایش شمارش کلی لاکتوباسیلوسها و کاهش کلی جمعیت باکتریهای کلیفرم میشود که میتواند بعنوان ماده غذایی جدید برای بهبود فلور میکروبی روده در جیره غذایی طیور پرورشی مورد استفاده قرار گیرد.
واژگان کلیدی: بلدرچین ژاپنی، آغوز، فلور میکروبی، روده
مقدمه بلدرچین ژاپنی به دلیل داشتن ویژگیهایی مانند رشد سریع، بلوغ جنسی زودرس، تولید بالای تخم، فاصله نسل و دوره جوجهکشی کوتاه به عنوان پرندهای مفید محسوب میشود (1). بلدرچین ژاپنی درمقایسه با جوجههای گوشتی نسبت به بیماریها مقاومتر است و نیاز کمتری به واکسیناسیون دارد. به دلیل حجم و وزن کم این پرنده و فضای کم برای پرورش، پرورش آن در مقایسه با جوجه گوشتی راحتتر است (2). از آنتیبیوتیکها به منظور کنترل عوامل بیماریزا، تحریک رشد طیور و کاهش اجرام میکروبی در صنعت طیور به صورت وسیعی استفاده میشود. استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکها در طیور مشکلاتی را ایجاد نموده است. گسترش مقاومت به آنتیبیوتیکها در بین عوامل میکروبی و نیز ایجاد اثرات سوء در مصرفکنندگان فرآوردههای طیور از جمله این مشکلات بوده است که موجب بروز نارضایتی در استفاده از آنتیبیوتیکها در صنعت طیور میشود، لذا محققین تلاشهای فراوانی در جهت یافتن جایگزینهای مناسبی به عنوان محرک رشد در جیره طیور انجام دادهاند (3و 4). آغوز یک ماده حیات بخش است، که بلافاصله بعد از زایمان در پستانداران برای مدت زمان محدود از پستان ترشح میشود و حاوی مواد مغذی حیاتی نظیر پروتئینهای لاکتوفرین، مواد معدنی، ویتامینها، آنزیمها و عوامل مهم رشد به مقادیر چندین برابری شیر معمولی میباشد که این مواد ضمن تأمین نیازمندیهای مواد مغذی و جلو انداختن رشد در اوایل زندگی، نقش بهسزایی در تقویت سیستم ایمنی نوزاد دارند. این مواد مغذی همچنین تحریککننده رشد سلول و تجدید قوا و ارتقاء دهنده سلامتی حیوان نیز محسوب میشوند (5و 6). آغوز منبع غذایی بالقوه در میان مواد غذایی حیاتی است که غنی از مواد ایمنیزا بوده و با تامین سلولهای حیاتی به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند (7). بیشترین اجزای فعال زیستی در آغوز، عوامل رشد و عوامل ضدمیکروبی آن است. آنتیبادیهای آغوز اولین حفاظت را در مقابل عوامل بیماریزا فراهم میکنند و عامل محدودکننده مصرف آنتیبیوتیکها خواهد شد. آغوز حاوی آنتیبادیهایی به نام ایمونوگلوبولینها از قبیل IgA, IgG, IgM در پستانداران است. IgA از طریق اپیتلیوم روده جذب میشود، از طریق خون حرکت میکند و به اندامهای مورد نظر میرسد (8). بیش از 80 درصد ایمونوگلوبولین موجود در آغوز را IgG تشکیل میدهد (9). لاکتوباسیلوسها از مهمترین جمعیت فلور مفید روده طیور محسوب میشوند و برای سلامتی دستگاه گوارش پرندگان مفید هستند. افزایش لاکتوباسیلوسها میتواند از طریق تولید آب اکسیژنه، از رشد پاتوژنهای گرم منفی، مثل اشریشیا کلی و سالمونلا جلوگیری کند (10). ثابت شده است حضور میکروفلور مفید، سبب افزایش طول پرز، کریپت و تکثیر سلولی روده میگردد، اما باکتریهای بیماریزا با تولید ترکیبیات سمی مانند آمونیاک، باعث تخریب لایه اپیتلیوم میشوند و با افزایش تبدیل سلولی برای نوسازی سلولهای آتروفی شده، ارتفاع پرز کاهش و عمق کریپت روده افزایش مییابد (11). هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین بود. مواد و روشها این مطالعه با تعداد 120 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 7 ماهگی، برای دوره 42 روزه در قالب طرح کاملا" تصادفی با استفاده از جیره بدون آغوز، جیره با آغوز 2 درصد گاو و 4 درصد گاو در 3 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین ژاپنی در هر تکرار در مجتمع تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه در بهار 1401 اجرا شد (از دمای 63 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه برای پاستوریزاسیون آغوز گاو استفاده شد). نیازمندیهای مواد مغذی بلدرچین ژاپنی با توجه به کاتالوگ شرکت تولید کننده تامین شده و جیرهنویسی با استفاده از نرم افزار UFFDA انجام شد. پس از طی دوره 42 روزه، دو قطعه بلدرچین از هر تکرار انتخاب شد و پس از 12 ساعت گرسنگی دادن، کشتار شدند. سپس قطعهای از ایلئوم هر پرنده جهت شمارش جمعیت میکروبی (لاکتوباسیلوس و کلیفرم) در داخل نایلون استریل مجزا (با ثبت شماره) در کنار یخ قرار داده شد و نمونهها بلافاصله به آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه ارسال شد. 1 گرم از محتویات مدفوع داخل ایلئوم با 10 میلیلیتر سرم فیزیولوژی مخلوط شد و در دو محیط ویولت رد بایل آگار (VRBA) و MRS آگار (شرکت Merck، کشور آلمان) پس از تهیه رقت مخلوط شده و محیط VRBA به گرمخانه 37 درجه سلسیوس و محیط MRS آگار پس از قرار گرفتن در جار بیهوازی به گرمخانه 37 درجه سلسیوس منتقل شد. پس از 48 ساعت پلیتها از گرمخانه خارج شده و جهت شمارش کلونی در زیر دستگاه شمارشگر کلونی (شرکت Cole-Parmer، کشور انگلستان) قرار داده شدند و نتایج ثبت شد (12و 13). - تحلیل آماری دادهها برای تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS ویرایش 21 به روش تحلیل واریانس یکطرفه (One way ANOVA) و آزمون چنددامنهای دانکن (Duncan) در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد. دادهها به شکل میانگین ± انحراف معیار ارائه شد. نتایج بلدرچینهای تغذیه شده با آغوز 4 درصد، بیشترین شمارش کلی لاکتوباسیلوس (05/0p<) و کمترین شمارش کلی باکتریهای کلیفرم را در بین گروههای آزمایشی به خود اختصاص دادند (05/0p>). همچنین گروه تیمار تغذیه شده با آغوز گاوی 2 درصد نیز بترتیب افزایش و کاهش کلی جمعیت لاکتوباسیلوسها و باکتریهای کلیفرم را نسبت به گروه شاهد از خود نشان داد (05/0p>) (جدول1).
جدول 1- شمارش کلی باکتریهای کلیفرم و لاکتوباسیلوس به تفکیک گروههای آزمایشی
:a, bحروف متفاوت در هر ستون نشان دهنده اختلاف آماری معنیدار میباشد(05/0p<).
بحث در مطالعه اخیر، گروههای تغذیه شده با جیره 4 درصد و 2 درصد آغوز، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان را در شمارش کلی لاکتوباسیلوسها و باکتریهای کلیفرم در بین گروههای مورد آزمایش نشان دادند و این تفاوت در بین گروه تغذیه شده با جیره 4 درصد آغوز در شمارش کلی لاکتوباسیلوسها معنیدار بود(05/0p<). آغوز در بیشتر موارد دارای شمار زیادی از عوامل پاتوژن میباشد که سبب بیماری شده و روند جذب ایمنوگلوبولینها را مختل میکند (14). به این منظور، پاستوریزاسیون آغوز به عنوان روشی برای کاهش شمار باکتریایی پیشنهاد شده است. پاستوریزاسیون آغوز سبب کاهش اسهال ناشی از کلیفرمهای مدفوعی میگردد (15). در تحقیقی نشان داده شده است که پاستوریزاسیون آغوز در از بین بردن پاتوژنهای آن موثر است (16). تاکنون دماهای مختلفی برای حرارت دادن آغوز بررسی شده است. دماهای رایج برای پاستوریزاسیون شامل دمای 60 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه و دمای 63 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه میباشند (17). با اینکه برخی عوامل پاتوژن مثل سالمونلا، اشریشیا کلی، لیستریا مونوسیتوژنز و مایکوباکتریوم بویس در دمای 60 درجه سلسیوس نابود میشوند ولی عوامل بیماریزایی همچون استافیلوکوکهای کواگولاز منفی، برخی خانوادههای استرپتوکوک، کورینه باکتریوم و برخی باکتریهای میلهای شکل گرم منفی در این دما از بین نمیروند و تنها افزایش دما، این عوامل را از بین میبرد، به همین دلیل دمای 63 درجه سلسیوس توسط برخی از محققین توصیه شده است (17) که در این مطالعه نیز از دمای 63 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه برای پاستوریزاسیون آغوز گاو استفاده شد. در تحقیقی نشان داده شده است که حرارت دادن آغوز باعث کاهش غلظت ایمنوگلوبولین میگردد اما این کاهش بر عملکرد و یا سلامتی دامها تاثیری ندارد (18). این تحقیق برای اولین بار اثر آغوز در جیره غذایی روی فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی را مورد بررسی قرار داده است و تاکنون مطالعهای در مورد اثر این ماده غذایی برروی فلور میکروبی روده سایر پرندگان نیز انجام نشده است. در این تحقیق، با افزایش درصد آغوز در جیره غذایی بلدرچین ژاپنی، کاهش تعداد کلی باکتریهای کلیفرم مشاهده شد که این امر احتمالا به دلیل حضور ترکیبات ضدمیکروبی موجود در آغوز میباشد. از این ترکیبات ایمنیزا میتوان به لاکتوفرین، لیزوزوم، لاکتوپراکسیداز، مکملها و پرولین اشاره کرد (8). گزارش شده است آغوز گاوی تا 2 درصد جیره جوجههای گوشتی باعث افزایش وزن آنها، کاهش تلفات و کاهش هزینههای اقتصادی خوراک میشود و در بلدرچینهای گوشتی استفاده از آغوز گاوی تا 5 درصد جیره، باعث بهبود عملکرد و کاهش اکسیداسیون لیپیدهای سرم در خون بلدرچینها شد (19). بر اساس گزارشها، استفاده از سطوح مختلف پودر آغوز در جیره جوجههای گوشتی تحت شرایط استرس گرمایی اثرات مثبتی بر عملکرد، صفات لاشه، پارامترهای خونی، مورفولوژی روده و وضعیت آنتیاکسیدانی جوجهها دارد (20). در تحقیقی گزارش شده است که مکملهای افزودنی از طریق تغییر در میکروفلور روده، افزایش رشد باکتریهای مفید، تولید اسیدلاکتیک و هضم و جذب مواد مغذی باعث بهبود در ضریب تبدیل خوراک میشوند (21). افزایش شمارش کلی لاکتوباسیلوسها در گروههای تغذیه شده با آغوز نسبت به گروه شاهد میتواند به دلیل ترکیبات محرک رشد موجود در آغوز و ایجاد شرایط pH بهینه برای این دسته از باکتریها باشد. الیگوساکاریدهای موجود در آغوز ممکن است به عنوان یک پریبیوتیک و محرک رشد باکتریهای مفید در مجرای روده، به محافظت در برابر عوامل بیماریزا کمک کنند. علاوه بر این، ممکن است با تقلید از کربوهیدراتهای سطحی سلولهای اپیتلیال، بهعنوان مهارکنندههای رقابتی در برابر باکتریهای سمی، برای مکانهای اتصال بر روی سلولهای اپیتلیال روده عمل کنند (22و 23). لاکتوپراکسیداز موجود در آغوز یک عامل ضد میکروبی مؤثر است و از طریق اعمالی از جمله تولید گونههای اکسیژن فعال، برای چندین باکتری گرم مثبت و گرم منفی سمی است. گونههای اکسیژن فعال میتوانند با اسیدهایآمینه خاصی در پروتئینهای میکروبی تداخل داشته باشند که منجر به مهار متابولیسم و تکثیر میکروبی میشوند(24). لیزوزم موجود در آغوز دارای فعالیت ضد باکتریایی است که باعث لیز سلولی باکتریهای گرم منفی و همچنین مهار رشد باکتریهای گرم مثبت میشود (25). لاکتوفرین موجود در آغوز، فعالیت ضد باکتریایی لیزوزم را در برابر اشریشیا کلی افزایش میدهد (26). لاکتوفرین اثرات متعددی از جمله، افزایش جذب آهن و همچنین داشتن فعالیت ضدمیکروبی (27)، اتصال لیپوپلیساکارید، تحریک رشد سلولهای اپیتلیال روده و فیبروبلاستها را القاء میکنند (28). در تحقیقی مشخص شد افزودن آغوز در جیره بلدرچینهای ژاپنی، باعث بهبود افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، وزن لاشه سرد و بازده لاشه در مقایسه با جیره شاهد شده بود ولی سطح مالوندیآلدئید و سرولوپلاسمین پایینتر بود، اما سطح سوپراکسیددیسموتاز به طور معنیداری افزایش داشت. در نهایت، این محققین بیان کردند که تنشهایی از قبیل اکسیداتیو، حمل و نقل و غیره، میتوانند با استفاده از 4 درصد آغوز مایع در جیره بلدرچینها کاهش یابند(29). King و همکاران (2005) نشان دادند که افزودن آغوز به جیره جوجههای گوشتی باعث بهبود فراسنجههای مورفولوژی روده اعم از ارتفاع پرز و عمق کریپت میگردد(30). الیگوساکاریدهای غذایی در آغوز تقریباً به اندازه یک گرم در لیتر وجود دارند که تقریباً دو برابر این سطح در شیر بالغ است (31)، و میتوانند به عنوان پریبیوتیک عمل کنند، زیرا بسیاری از آنها در قسمت فوقانی روده هضم نمیشوند و بهطور دست نخورده به روده بزرگ منتقل میشوند، جایی که به عنوان یک بستر متابولیک برای باکتریهای روده بزرگ عمل میکنند (32). علاوه بر الیگوساکاریدها، آغوز سرشار از پروتئینهای گلیکوزیله (افزوده شدن مولکول گلوکز به زنجیرههای اسید آمینه) است، که ممکن است با عمل به عنوان پریبیوتیک به دلیل جدا شدن جزء ساخارین توسط گلیکوزیدازهای باکتریایی، ارتباط عملکردی داشته باشند و در نتیجه بر میکروبیوم روده تأثیر میگذارند (33). نتیجهگیری استفاده از آغوز پاستوریزه گاو به مقدار2 درصد و 4 درصد در جیره غذایی بلدرچین ژاپنی باعث افزایش شمارش کلی لاکتوباسیلوسها و کاهش کلی جمعیت باکتریهای کلیفرم میشود که میتواند بعنوان ماده غذایی جدید برای بهبود فلور میکروبی روده در جیره غذایی طیور پرورشی مورد استفاده قرار گیرد. تشکر و قدردانی تامین هزینه اجرای این تحقیق، توسط نویسندگان مقاله انجام شده است. تعارض منافع نویسندگان اعلام میدارند که هیچگونه تعارض منافعی ندارند. | |||||||||||||
مراجع | |||||||||||||
| |||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 231 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 70 |