تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,317 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,936 |
پلاسمای سرد و کاربردهای آن در صنایع غذایی | ||
مجله فرآوری و ایمنی مواد غذایی | ||
دوره 2، شماره 3، آذر 1401، صفحه 221-234 اصل مقاله (668.48 K) | ||
نویسندگان | ||
عاطفه علیایی1؛ شیلا برنجی؛ زهره یحیایی سویانی؛ لیلا ناطقی* 2 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامى واحد ورامین-پیشوا، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
فناوری پلاسما یکی از فناوریهای نوین است که امروزه کاربردهای زیادی در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی پیدا کرده است. پلاسما در واقع به حالت چهارم ماده گفته میشود که از آن در سترون سازی لوازم و تجهیزات پزشکی، تجهیزات مورد استفاده در صنایع غذایی و فرآوری مواد غذایی استفاده کرد. پلاسمای سرد یک فناوری غیرحرارتی خشک و بدون نیاز به مواد شیمیایی است که قادر به کار کردن به صورت مداوم در فشار اتمسفر میباشد و با توجه به غیرحرارتی بودن آن میتواند جایگزین مناسبی برای سایر روشهای شیمیایی و فیزیکی مورد استفاده برای استرلیزاسیون و پاستوریزاسیون مواد غذایی باشد. تکنیکهای استرلیزاسیون پلاسمایی، مؤثر، ساده و سریع (از چند ثانیه تا یک ساعت) و دارای دمای پایینتر (کمتر از 70 درجه) میباشد. پژوهشهای انجام شده در رابطه با پلاسمای سرد نشان داده است که قابلیت کشتن میکروبها را دارد و همچنین میتواند فرمهای رویشی، اسپورها و قارچها را از بین ببرد. همچنین این مطالعات نشان میدهند که نوع محصول غذایی، منبع تولید پلاسما، حالت مواجه پلاسما (مستقیم یا غیرمستقیم) با ماده موردنظر، در کنترل اثرات پلاسمای سرد روی فعالیت آنتیاکسیدانی، ارزش تغذیهایی و ویژگیهای ارگانولپتیکی محصولات غذایی حیاتی هستند. بنابراین آشناسازی با این روش به منظور استفاده از تکنولوژی پلاسما در صنعت غذا میتواند گام مهمی در پیشرفت علوم و صنایع غذایی باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پلاسمای سرد؛ پاستوریزاسیون؛ صنایع غذایی؛ ارزش تغذیهای | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 351 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 176 |