تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,175 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,833 |
ارزیابی فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) روی باکتری های غذازاد | ||
میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
مقاله 1، دوره 10، شماره 3، مهر 1402 | ||
نوع مقاله: اصیل پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfm.2021.1946204.1750 | ||
نویسندگان | ||
سلمان حیدریان1؛ مهرداد عطایی کچویی* 2؛ صادق موسوی فرد3؛ فریبرز معطر4 | ||
1گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | ||
2گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران. | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران | ||
4گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
بادرنجبویه گیاهی طبی با خصوصیات ضدمیکروبی است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی اسانس بادرنجبویه روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی بادرنجبویه تهیه و پس از تایید توسط کارشناسان برای تهیه اسانس استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری های لیستریا مونوسایتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی و با آنتی بیوتیک ها مقایسه شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسانس بادرنجبویه روی باکتری های مورد نظر ارزیابی شد. Citronellal (4/14 درصد) و Caryophyllene oxide (11 درصد) مهم ترین ترکیبات شناسایی شده بودند. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر اسانس بادرنجبویه رنجی معادل 42/0 ± 93/3 تا 17/1 ± 23/15 میلی متر داشتند. استفاده از غلظت 4 میلی گرم/میلی لیتر از اسانس بادرنجبویه سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد استافیلوکوکوس اورئوس (27/0 ± 70/14 میلی متر)، اشریشیا کلی (29/0 ± 33/10 میلی متر) و سالمونلا تیفی موریوم (52/0 ± 18/10 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی اسانس بادرنجبویه وابسته به دوز بود (05/0 P<). کمترین و بیشترین میزان MIC و MBC اسانس بادرنجبویه برای استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 25/1 و 5/2) و سالمونلا تیفی موریوم (به ترتیب 10 و 20) بدست آمد. قطر هاله عدم رشد باکتری های تیمار شده با اسانس بادرنجبویه در مقایسه با بسیاری از آنتی بیوتیک ها، بیشتر اما از ونکومایسین کمتر بود. اسانس بادرنجبویه می تواند به عنوان یک ماده با خصوصیات ضدمیکروبی خصوصا در فیلم های خوراکی استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
بادرنجبویه؛ اسانس؛ اثرات ضد میکروبی؛ باکتری های غذازاد | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 132 |