تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,995 |
تعداد مقالات | 83,547 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,389,829 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,413,951 |
ارزیابی بار میکروبی و PH شیر خام دامداریهای سنتی شهرستان کاشمر در فصلهای مختلف | ||
بوم شناسی گیاهان زراعی | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 4 - شماره پیاپی 13، بهمن 1387، صفحه 33-37 اصل مقاله (105.95 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهدی خسروی* 1؛ احمد غزنوی2 | ||
1کارشناس ارشد علوم دامی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر | ||
2عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر | ||
چکیده | ||
تغییرات میکروبی و شیمیایی شیر خام باعث اختلال در مراحل فرآوری، کاهش زمان ماندگاری محصولات لبنی و در نتیجه به خطر افتادن سلامت مصرفکنندگان و جامعه میگردد. در این تحقیق با هدف پیگیری تغییرات برخی از فاکتورهای ارزیابی شیر خام در مراحل مختلف تولید و وجود ارتباط بین این فاکتورها، 6 دامداری سنتی بهصورت خوشهای انتخاب و از مراحل مختلف تولید در طول یک سال از شیر خام نمونهگیری به عمل آمد. محلهای مختلف نمونهبرداری شامل پستان دام، ماشین شیردوشی، بیدون حمل شیر در مرکز جمعآوری، مخزن مرکز جمعآوری و تانکر حمل شیر در محل سکوی دریافت کارخانه بود. آزمایشهای شمارش میکروبی کل و PH بر روی نمونهها انجام شد. PH شیر در زمان تحویل شیر در محل سکوی کارخانه نسبت به مراحل قبل اختلاف معنیداری داشت (001/0 P<). متوسط هندسی شمارش میکروبی کل شیر در مراحل مختلف فوق به ترتیب 105× 6/1، 105×2/8، 106×1/3، 106×3/9، 106×2/7 واحد تشکیلدهنده کلنی در هر میلیلیتر(CFU/ml) بود. شمارش میکروبی کل در مرحله ماشین شیر دوش، بیدون در مرکز جمعآوری شیر و مخزن مرکز جمعآوری نسبت به مراحل قبل دارای افزایش معنیداری بود (001/0 P<)، بار میکروبی شیر خام و PH در فصل تابستان نسبت به زمستان افزایش معنیداری داشت (05/0 P<). با توجه به نتایج این تحقیق توصیه میشود دامداران بهخصوص در تابستان به نکات بهداشتی بیشتر توجه نمایند. | ||
کلیدواژهها | ||
بار میکروبی؛ دامداری؛ شیر خام؛ فصل؛ شهرستان کاشمر | ||
مراجع | ||
1ـ قاسمیپور، ن.، م. موسوی، ج. مهدوی عادلی، و ر. توحیدی. 1384. بررسی کانون های آلودهکننده شیر خام از دوشش تا تحویل به کارخانه در استان کرمانشاه. مجموعه مقالات برگزیده اولین جشنواره شیر شمال کشور، ساری، صفحه 102. 2ـ کریم، گ. 1378. آزمونهای میکروب مواد غذایی، چاپ سوم. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 47 ـ 15 3ـ میرزایی، ح. 1384. بررسی فلورباکتریایی و شمارش کلی باکتریهای شیر خام مناطق مختلف تبریز. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگره دامپزشکی ایران، تهران، صفحه186. 4ـ نیک فکر، م. 1380. بررسی آمار آلودگی میکروبی شیر خام تحویلی به کارخانههای شیر پاستوریزه در استان قم. مجموعه مقالات برگزیده نخستین همایش تخصصی صنعت شیر و فرآوردههای آن، جلد اول. انتشارات آفتاب اندیشه، صفحه56. 5- هاردینگ، ا. 1380. بهبود کیفیت شیر، ترجمه. انتشارات نوربخش، تهران، 150 صفحه. 6- هاشمی، م. 1380. گزارشی از طرح کنترل کیفیت و بهبود شیر خام در استان فارس. مجموعه مقالات برگزیده نخستین همایش تخصصی صنعت شیر و فرآوردههای آن، جلد اول، انتشارات آفتاب اندیشه، 285ـ 270. 7. McKinnon, C. H., G. J. Rowlands and A. J. Bramley. 1990. The effect of udder preparation before milking and contamination from the milking plant on bacterial number in bulk of eight dairy herds. Journal of Dairy Research 57: 307- 318. 8. Panker, J. W. 1989. Premilking under hygiene. Journal of Dairy Science 72: 1308-1312. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,119 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 580 |