تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,507 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,128,908 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,168,731 |
تاثیر تیمارهای حرارتی روی تلفات مراحل مختلف رشدی شپشه آرد (Tribolium castaneum Herbst. (Col., Tenebrionidae | ||
فصلنامه تخصصی تحقیقات حشره شناسی | ||
مقاله 4، دوره 1، شماره 4، اسفند 1388، صفحه 297-304 اصل مقاله (231.64 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
ریحانه حبیبی* 1؛ رضا وفایی شوشتری2؛ عارف معروف3؛ حسین فرازمند3؛ سعیده لونی1 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک | ||
2گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک | ||
3بخش حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران | ||
چکیده | ||
شپشه آرد Tribolium castaneum Herbst. یکی از آفات مهم صنایع غذایی در سراسر جهان است. استفاده از درجه حرارت های بالا یا تیمارهای شوک حرارتی در مدیریت آفات انباری روش بسیار موثری است. در این تحقیق جهت ارزیابی مرگ و میر این حشره به وسیله حرارت های بالا، اثر 5 تیمار حرارتی شامل 35، 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس در زمان های 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه روی مراحل مختلف رشدی این آفت (لارو جوان 5 روزه، لارو مسن 15 روزه، شفیره و حشره کامل) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از حرارت دهی در شرایط دمایی °1±28 سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که حساسترین و مقاومترین مرحله رشدی حشره به ترتیب مراحل لارو 15 روزه و شفیرگی آفت می باشد. همچنین مشخص شد که حداقل دمای کنترل کننده برای لارو 5 روزه دمای °C 55، برای لارو 15 روزه دمای °C50 و برای مرحله شفیرگی و حشرات کامل به ترتیب دمای °C55 و °C50 می باشد. لذا با توجه به امکان وجود تمام مراحل رشدی آفت در یک توده آلوده، دمای °C55 در زمان 15 دقیقه برای کنترل همه مراحل رشدی آفت موثر خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
شپشه آرد؛ تیمارهای حرارتی؛ مراحل رشدی؛ Tribolium castaneum | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 925 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 399 |