تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,346,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,387,698 |
اثرات افزودن سیستئامین و ویتامین E بر برخی از فاکتورهای میکروسکوپیک اسپرم گاومیش بعد از یخگشایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 1، دوره 7، 4 (28) زمستان، اسفند 1392، صفحه 268-276 اصل مقاله (542.34 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رحیم بهشتی* 1؛ جمشید قیاسی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم درمانگاهی، شبستر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم پایه، شبستر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر ویتامین E و سیستئامین بر کیفیت اسپرم پس از یخزدایی در گاومیش انجام گردید. برای این منظور تعداد 20 انزال از چهار رأس گاومیش نر جمعآوری شد. نمونههای منی با کیفیت عالی و داشتن بیش از 70 درصد اسپرماتوزویید با تحرک رو به جلو در دمای 37 درجه سلسیوس با رقیقکنندههای تجاری بایوکسل رقیق و پس از مرحله خنک شدن در دمای چهار درجه سلسیوس ظرف مدت دو ساعت و اعمال زمان تعادل، متعاقب افزودن75/0، 5/1، 2 و 5 میلیمول ویتامین E و 5/7، 5/12، 15 و 20 میلیمول سیستئامین به ازای هر 90 میلیلیتر رقیق کننده، در پایتهای 5/0 میلیلیتری فرانسوی بستهبندی شد و با اعمال زمان انجماد مشخص قبل از ورود به ازت مایع، منجمد و داخل ظروف حاوی ازت مایع نگهداری شدند. پس از 72 ساعت، یخگشایی نمونه پایوتهای منجمد مورد نظر در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 40 ثانیه صورت گرفت. میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی نمونههای مورد نظر پس از یخگشایی با استفاده از سیستم ارزیابی کامپیوتری الگوی تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی نتایج بهدست آمده در این تحقیق نشان دادند، افزودن 20 میلیمول سیستئامین و 5/1 میلیمول ویتامین E به رقیق کننده تجاری بایوکسل باعث افزایش میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی اسپرم گاومیش پس از یخزدایی شد (05/0>p). نشریه آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی، 1392، دوره7، شماره 4، پیاپی 28، صفحات 276-268 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انجماد منی؛ گاومیش؛ ویتامین E؛ سیستئامین | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه گاومیش اهلی، بوبالوس بوبالیس، یک گونه متمایز در خانواده بوویدا است. جمعیت گاومیش به طور پیوسته افزایش مییابد و بیش از 170 میلیون رأس تخمین زده میشود (FAO, 2004). طبق آماری که کمیته آمار جهاد سازندگی گزارش کرده است، تعداد کل گاومیشهای ایران در سال 1388 حدود 475 هزار رأس برآورد شده است (منافی آذر، 1389). پتانسیل تولید حیوانات اهلی با اصلاح ژنتیکی و با استفاده از یکی از شیوههای مدرن اصلاح نژاد و برای مثال تلقیح میتواند افزایش یابد. البته کیفیت منی منجمد- یخزدایی شده یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار روی احتمال لقاح تخم است (Saacke, 1984). مشکلات مربوط به استحصال منی با کیفیت از گاومیشهای نر با امتیاز تولیدمثلی بالا به همراه چندین عامل دیگر، گسترش تلقیح مصنوعی را محدود میکند. به خاطر قابلیت انجماد و باروری ناچیز اسپرماتوزوآی گاومیش وقتی که با اسپرماتوزوآی گاو مقایسه میشود، کاربرد تلقیح مصنوعی با منی منجمد- یخگشایی شده در مقیاس محدودی گزارش شده است (Andrabi et al., 2008; Kumaresan et al., 2005; Senatore et al., 2004; Ahmad et al., 2003). اولین بچه گاومیشی که به صورت مصنوعی تلقیح شده بود، در انستیتو کشاورزی اللهآباد در هند، در سال 1943 متولد شد. در پستانداران، پلاسمای منی حاوی یک تعداد ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و پاک کنندههای رادیکالهای آزاد شبیه ویتامین E، C، هیپوتائورین، تائورین و آلبومین میباشد (Lewis et al., 1997; Zini et al., 2002). این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف آنتیاکسیدانهای سیستئامین، ویتامین E روی فراسنجههای میکروسکوپی منی در گاومیشهای ایرانی موجود در ایستگاه تحقیقاتی پرورش و اصلاح نژاد گاومیش شمال غرب کشور (مرکز تحقیقاتی جبل) پس از رفع انجماد منی انجام پذیرفت.
مواد و روشها تحقیق حاضر در مرکز پرورش و اصلاح نژاد گاومیش شمالغرب کشور (ایستگاه جبل- ارومیه) واقع در استان آذربایجانغربی، شهرستان ارومیه با استفاده از چهار رأس گاومیش نر با میانگین سن (4/0±2/4) سال از اکوتیپ بومی (آذربایجان) انجام پذیرفت. عمل جمعآوری منی با استفاده از مهبل مصنوعی مخصوص گاومیش (مدل گاومیش IMV فرانسه) هفتهای دو بار انجام گرفت. بلافاصله پس از جمعآوری، کیفیت منی در گسترش ضخیم از لحاظ تراکم و تحرک زیر میکروسکوپ صفحه گرم ارزیابی و ثبت گردید. پس از ارزیابی اولیه، نمونههای منی اخذ شده با مقادیر 75/0، 5/1، 2 و 5 میلیمول ویتامین E و 5/7، 5/12، 15 و 20 میلیمول سیستئامین در رقیقکننده بایوکسل (BioXell, Cosmo Pharmaceuticals, Italy ) رقیق گردیده و بعد از طی یک ساعت سرد شدن، در دمای 37 درجه سلسیوس بنماری و اعمال زمان تعادل به مدت چهار ساعت در دمای چهار درجه سلسیوس یخچال به طور اتوماتیک در پایوتهای 5/0 میلیلیتری (با احتساب 10٦×20 اسپرماتوزویید در هر پایوت) بستهبندی و در ازت مایع منجمد شدند. پایوتهای 5/0 میلیلیتری منی منجمد تهیه شده به تفکیک برای گروههای درمانی مورد آزمایش از ظرف ازت مایع نگهداری (196- درجه سلسیوس) بیرون آورده شد و در حمام آب گرم در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 40 ثانیه، عمل یخزدایی روی آنها انجام گرفت. برای هر نمونه مورد نظر حداقل پنج پایوت استفاده شده و درصد تحرک، درصد اسپرماتوزوییدهای با حرکت پیشرونده رو به جلو و شاخصهایی نظیرCurvilnear Velocity (VCL) ، Straight-line Velocity (VSL)، Average path Velocity (VAP)، Beat–Cross Frequency (BCF)، Amplitude of Lateral Head Displacement (ALH) ، Linearity (LIN) ، (STR) Straightness و (WOB) Wobble به تفکیک برای نمونههای منی رقیق شده مورد نظر بهوسیله سیستم ارزیابی کامپیوتری الگوی تحرک اسپرم (CASA) Computer-Assisted Sperm Analysis مورد بررسی قرار گرفت. میزان سوپر اکسید دیسموتاز به روش سان و زیمن (1978) با اسپکتروفتومتر (560 نانومتر) سنجش شد (Sun and Zigman, 1978). دادههای بهدست آمده از این تحقیق با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) مدل خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و جهت مقایسه میانگین بین تیمارهای آزمایش و شاهد از آزمون دانکن استفاده شد. دادهها در سطح احتمال 5 درصد (05/0>p) معنیدار تلقی شده و تمامی نتایج نیز به صورت میانگین ± انحراف استاندارد نشان داده شده است. یافتهها بر اساس جدول 1 افزودن ویتامین E با سطوح 5/1 و 2 میلیمول موجب افزایش غیر معنیدار میزان تحرک کلی اسپرماتوزوئیدها نسبت به گروه کنترل گردید (بهترتیب 79/9±44/38 و 53/5±46/26 در مقابل 06/4±51/17). درصد اسپرمهای دارای حرکت پیشرونده در تیمار حاوی 5/1 میلیمول ویتامین E نسبت به تیمار کنترل بالاتر (بهترتیب 56/11±76/ 34 در مقابل 90/3±25/13) بود (05/0>p). درصد اسپرمهای تیپ A در تیمار حاوی 5/1 میلیمول ویتامین E بیشترین و در تیمار حاوی 2 میلیمول ویتامین E کمترین میزان بود (05/0>p). تیمار حاوی 5/1 میلیمول ویتامین E از نظر فاکتورهای BCF, VSL, MAD وVAP تفاوت معنیدار با تیمار کنترل و دیگر تیمارهای ویتامین E داشت (05/0>p). بیشترین درصد LIN STR, و WOB متعلق به تیمار حاوی 5/1 میلیمول ویتامین E بود (05/0>p). اثرات افزودن ویتامین E به رقیق کننده بایوکسل در فعالیت آنتی اکسیدانی منی منجمد- یخزدایی شده گاومیش در نمودار 1 نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود پایینترین سطح سوپراکسیددیسموتاز (SOD) متعلق به تیمار حاوی 5 میلیمول (15/0±9/0) و بیشترین سطحSOD متعلق به تیمار حاوی 5/1 میلیمول ویتامین E (10/0±5/1) بود.
جدول 1- شاخصهای کمی نمونههای منی منجمد-یخگشایی شده حاوی مقادیر متفاوت ویتامین E (میانگین±انحراف استاندارد)
:a-c در هر ردیف اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیداری دارند (05/0>p)
نمودار 1- اثر سطوح مختلف ویتامین E بر میزان سوپراکسیددیسموتاز (SOD) در تیمارهای آزمایشی و کنترل
بر اساس جدول 2 افزودن سیستئامینبا سطح 20 میلیمول بیشترین (55/13±16/38) و سطح 5/7 میلیمول سیستئامین بههمراه گروه کنترل کمترین (87/1±05/7) میزان تحرک کلی اسپرماتوزوئیدها را سبب گردید (05/0>p). بیشترین و کمترین درصد اسپرمهای دارای حرکت پیشرونده بهترتیب در تیمار حاوی 20 و 5/7 میلیمول سیستئامین بههمراه گروه کنترلبود (05/0>p). درصد اسپرمهای تیپ A در تیمار حاوی 20 میلیمول سیستئامینبیشترین و در تیمار حاوی 5/7 میلیمول سیستئامینکمترین میزان بود (05/0>p). تیمار کنترل و تیمار حاوی 5/7 میلیمول سیستئامیناز نظر فاکتور VSL، VSL،BCF ، MAD و VAP تفاوت معنیدار با تیمار حاوی 20 میلیمول سیستئامینداشت (05/0>p). بیشترین درصد LIN و WOB متعلق به تیمار حاوی 20 میلیمول سیستئامینبود (05/0>p). کمترین درصد ALH متعلق به تیمار حاوی 5/7 میلیمول سیستئامینبود. اثرات افزودن سیستئامین به رقیق کننده در فعالیت آنتی اکسیدانی منی منجمد- یخزدایی شده گاومیش در نمودارهای (2) نشان داده شده است. تفاوت معنیدار سطحSOD در تیمارهای حاوی 5/12، 15 و20 میلیمول سیستئامین نسبت به تیمار کنترل مشاهده شد (05/0>p).
جدول 2- شاخصهای کمی نمونههای منی منجمد-یخگشایی شده حاوی مقادیر متفاوت سیستئامین (میانگین± انحراف استاندارد)
:a-b در هر ردیف اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیداری دارند (05/0>p)
نمودار 2- اثر سطوح مختلف سیستئامین بر میزان سوپراکسیددیسموتاز (SOD) در تیمارهای آزمایشی و کنترل
بحث و نتیجهگیری بهنظر میرسد ویتامین E ترکیب اولیه سیستم آنتیاکسیدانی اسپرم بوده و نقش اصلی را در برابر حفاظت اسپرم از رادیکالهای آزاد و آنزیمهای تجزیهکننده لیپید غشاء اسپرم فراهم میکند. در مطالعه بانسال و بیلاسپوری در سال 2009 سه سطح ویتامین E (1، 2 و 5/2 میلیمول) به اسپرم گاو نر اضافه شد و تمامی دزهای ویتامین E سبب افزایش تحرک اسپرم و افزایش ماندگاری آن شده و باعث کاهش لیپید پراکسیداز گردید و غلظت 2 میلیمول ویتامین E بیشترین تاثیر را داشت (Bansal and Bilaspuri, 2009 ). در مطالعه ما نیز 4 سطح ویتامین E به اسپرم گاومیش اضافه شد و پس از انجماد در مقایسه با شاهد درصد تحرک و ماندگاری بیشتر بود و بیشترین تاثیر از نظر تحرک و شاخصهای کمی اسپرم در تحقیق حاضر، در تیمار 5/1 میلیمول مشاهده گردید که با نتیجه بنسال و بیلاسپوری همخوانی دارد. در بررسی موحدیان و همکاران در سال 1387 در مورد تاثیر ویتامین E بر کیفیت اسپرم منجمد و یخزدایی شده انسانی مشاهده شد که افزودن سطوح 1 و 2 میلیمولار ویتامین E سبب افزایش درصد تحرک، درصد حرکت پیشرونده و افزایش درصد زندهمانی اسپرم شد (Movahedin et al., 2008). در مطالعه ما سطح 5 میلیمول ویتامین E در رقیق کننده سبب افت شاخصهای کیفی نمونههای منی مورد بررسی شد که این اختلاف میتواند ناشی از تفاوت گونه مورد بررسی با مطالعات ذکر شده باشد. در مطالعه اندرابی و همکاران درسال 2008 در مورد تاثیر ویتامین E در رقیق کننده منی با پایه تریس در زمانهای صفر و 6 ساعت پس از یخزدایی و انکوباسیون منی گاومیش، درصد اسپرمهای با آکروزوم طبیعی پس از انجماد و یخزدایی در مقایسه با گروه شاهد بیشتر بود (Andrabi et al., 2008). در مطالعه برینگر و همکاران در سال 2005 رقیقکننده منی خوک حاوی ویتامین E در مقایسه با گروه شاهد سبب افزایش درصد تحرک، درصد زندهمانی و افزایش درصد تورم آکروزوم در محیط هایپواسموتیک شده و بهترین نتیجه در غلظت 2 میلیمول به دست آمد (Breinger et al., 2005). نتایج مطالعه برزینسکا و همکاران در سال 1995 نشان داد که آلفاتوکوفرول باعث تحرک و افزایش زندهمانی اسپرم خوک شد. علاوه بر این اثرات این ماده نسبت به غلظت آن متفاوت است بهطوری که غلظتهای بالای آلفاتوکوفرول اثرات اکسیداتیو ولی غلظتهای پائین آن اثرات آنتیاکسیداتیو دارد (Brezeinska et al., 1995). نتایج تحقیق حاضر با نتیجه مطالعه برزینسکا و همکاران در سال 1995 در خصوص اثر سمی سطوح بالای ویتامین E همخوانی دارد. بر اساس گزارشات، افزودن اسیدهای آمینه انتخابی (گلوتامین، گلایسین، آلانین و سیستئن) به رقیقکننده (تریس، سیترات، فروکتوز و گلیسرول) منی گاومیش قبل از انجماد، باعث بهبود فراسنجههای کیفیت منی گاومیش بعد از رفع انجماد شده است (El-Sheshtawy et al., 2008). ترکیبات تیولی با وزن ملکولی کم مانند سیستئامین و بتا-مرکاپتواتانول سبب تحریک جذب سیستین توسط سلولهای پستانداران شده، منجر به افزایش تولید داخل سلولی گلوتاتیون میشود. در مطالعه چیفچی و همکاران در سال 2009 ملاحظه شد، ان-استیل سیستئین (NAC) اثر مثبتی بر پارامترهای منی مانند حجم، تحرک و ویسکوزیته داشت (Ciftci et al., 2009). همچنین NAC سبب کاهش انواع اکسیژن واکنشپذیر (ROS) در پلاسما و کاهش ویسکوزیته منی شد (Ciftci et al., 2009). ادا و همکاران در سال 1997 اسپرم انسان را با NAC در دمای اتاق مجاور نموده و ملاحظه کردند که این عمل سبب بهبود تحرک و کاهش ROS منی گردید (Oeda et al., 1997). افزودن سیستئامین، تائورین، ترههالوز و هیالورونان به رقیق کننده قبل از انجماد، باعث افزایش تحرک و ظرفیت آنتیاکسیدانی اسپرم گوسفند شد (Bucak et al., 2007).افزودن آنتیاکسیدانهایی از قبیل تائورین، هیپوتائورین، گلوتانین، گلوتانین اکسیده، سیستئین، آلبومین سرم گاوی، ترههالوز و هیالورونان به رقیق کننده قبل از انجماد باعث تاثیر مثبت بر درصد تحرک اسپرم، مورفولوژی اسپرم، درصد قابلیت زندهمانی اسپرم و محافظت فراسنجههای منی پس از رفع انجماد میگردد (Uysal et al., 2007). این مطالعه نشان داد که الحاق ترکیباتی مانند ویتامین E و سیستئامین با سطوح مناسب به رقیق کننده قبل از فرآیند انجماد منی گاومیش، تاثیر مناسبی در بهبود شاخصهای ارزیابی منی منجمد نظیر میزان درصد تحرک و برخی فراسنجههای کیفی اسپرماتوزوییدها دارد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,927 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 634 |