تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,003 |
تعداد مقالات | 83,617 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,291,681 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,346,587 |
اثرات سطوح مختلف عصاره سیر با تناوب های زمانی متفاوت بر میزان پراکسیداسیون لیپیدی سرم مرغان تخمگذار | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 3، دوره 6، 4 (24) زمستان، اسفند 1391، صفحه 1689-1695 اصل مقاله (283.59 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سعید رسولی نژاد* 1؛ نریمان شیخی2؛ حسین حسن پور3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، دانشکده دامپزشکی، دانش آموخته دکترای حرفه ای دامپزشکی، گرمسار، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه شهرکرد، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم پایه، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رادیکالهای آزاد در تغییرات مولکولی و جهش نقش دارند و در صورتیکه رادیکالهای آزاد غیرفعال نشوند، پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از آن به تمامی انواع ماکرومولکولهای سلولی آسیب میرساند. رژیم غذایی مناسب حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی نقش مهمی را در نگهداری سلامت، تولید مثل، عملکرد، ایمنی و رشد طیور بازی میکند.عصارهسیر نگهداری شده با خاصیت آنتیاکسیدانی بالا، دارای کارآیی خوبی علیه رادیکالهای آزاد و عوامل عفونی میباشد.در این مطالعه اثر غلظتهای 01/0% و 02/0% عصاره سیر در آب آشامیدنیبا تناوبهای زمانی 2، 4 و 6 روز در هفته بر پراکسیداسیون لیپیدی بررسی و علاوه بر سنجش بهترین غلظت، جنبه اقتصادی نیز در نظر گرفته شد. به طوریکه، در پایان هفته سوم بهترین اثر بر کاهش معنیدار (05/0>p) پراکسیداسیون لیپیدی درگروه T3 که غلظت 02/0% عصاره سیر را دو روز در هفته دریافت میکرد، مشاهده شد. بعد از گذشت شش هفته از شروع آزمایش، گروهT7 که غلظت 02/0% عصاره سیر را 6 روز در هفته دریافت میکرد، بهترین اثر معنیدار (05/0>p) بر کاهش پراکسیداسیون لیپیدی را نشان داد. همچنین مطالعات ما نشان داد که مصرف عصاره سیر باعث بهبود تولید تودهای در همه گروهها نسبت به گروه شاهد میشود. با در نظر گرفتن میزان پراکسیداسیون لیپیدی در پایان هفته ششم، عملکرد گله در شش هفته و محاسبه قیمت فروش میانگین تولید تودهای منهای هزینه سیر مصرف شده در هر گروه به این نتیجه رسیدیم که گروه T4 که عصاره سیر با غلظت 01/0 درصد را 4 روز در هفته دریافت میکرد بهترین گزینه با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی میباشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مرغ تخمگذار؛ پراکسیداسیون لیپیدی؛ عصاره سیر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
رژیم غذایی مناسب حاوی آنتی اکسیدانهای طبیعی نقش مهمی را در نگهداری سلامت، تولید مثل، عملکرد، ایمنی و رشد طیور بازی میکند. این مفهوم اساس درک نقش آنتی اکسیدانها در کاهش رادیکالهای آزاد و متابولیسم سمی آن در حیوانات میباشد که باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب سلولی میشود (Surai, 2007). افزایش استرسهای اکسیداتیو شرایطی را توصیف میکند که در آن آنتیاکسیدانهای سلولی قادر به غیرفعال کردن رادیکالهای آزاد واکنشگر نیستند. غلظت بالای این عوامل استرس با افزایش پراکسیداسیون لیپیدی و تولید مقدار زیادی مالوندیآلدئید به نوکلئیک اسید، لیپید و پروتئینهای سلولی آسیب میرساند که به وسیله واکنشهای ثانویه باعث نکروز، آپوپتوزیس و سرانجام مرگ سلول میشود که در نتیجه عدم تعادل داخلی و ایجاد بیماری را داریم (Isabella et al., 2006). مالوندیآلدئید اصلیترین و احتمالاً سمیترین محصول ناشی از پراکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع میباشد. چندین اثر زیانآور مالوندیآلدئید شامل آسیب به غشاء اریتروسیتها، ژنوتوکسیک بودن و ایجاد ترکیبهای بسیار جهشزا میباشد. افزایش پراکسیداسیون لیپیدی همچنین باعث اختلال در عملکرد ایمنی و آسیب به لنفوسیتهای B و T می شود (Tesoriere et al., 2003). آنتیاکسیدانها در میوهها و سبزیجات فراوان بوده و توانایی خنثی کردن رادیکالهای آزاد و تبدیل آنها به مولکولهای بیضرر را دارند. در این بین سیر نه تنها به دلیل وجود ویتامینهای C و E و مواد معدنی مثل سلنیوم، بلکه به علت وجود اجزای دیگر از قبیل پلیفنولها و ترکیبات سولفوردار دارای قدرت آنتیاکسیدانی قوی است (Filomeni et al., 2003). سیر علاوه بر خاصیت ضد باکتری، ویروسکشی، ضد قارچ و ضد انگل در بهبود استرس اکسیداتیو و کاهش لیپید خون موشهای صحرایی مؤثر بوده که این اثر سیر به فعالیت آنتیاکسیدانی آن نسبت داده شده است (Ebadi et al., 2007; Ayaz and Alpsoy, 2007). اثرات بالقوه ایمنی، آنتیاکسیدان، بهبود دهنده جریان خون محیطی، افزایش تولید سلولهای طبیعی کشنده و ممانعت از کاهش عملکرد سیستم ایمنی در بیماران با سرطان پیشرفته، فعالسازی فاکتور نسخهبرداری و حفظ DNA از اثر رادیکالهای آزاد توسط عصاره سیر کهنه نشان داده شده است (Borek, 2005; Ide et al., 1999). مکانیسم عمل آنتیاکسیدانی عصاره سیر کهنه با افزایش عمل فاگوسیتکنندگی گونههای واکنشگر اکسیژن (ROS)، افزایش آنزیمهای آنتیاکسیدان سلولی سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون در سلولها، همراه میباشد (Djeridane et al., 2006). خصوصیت نابودسازی مواد و روشها در سن 13 هفتگی 392 قطعه مرغ تخمگذار هایلاین واریته W-36 با وزن نزدیک به هم انتخاب و به قفسهای آزمایشی موجود در سالن تحقیقاتی (مجزا از سالن پرورش) منتقل شدند. بهطور تصادفی، در هر قفس 7 قطعه مرغ قرار داده شد و هر دو قفس مجاور به عنوان یک واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. در این مطالعه جیره مرغها بر اساس احتیاجات پیشنهاد شده در راهنمای پرورشی سویه مورد استفاده از طریق نرمافزار UFFDA تنظیم شد و در طول آزمایش همه گروهها جیره یکسان دریافت کردند. برنامه های روشنایی، تنظیم دمای سالن و تهویه و همچنین برنامه واکسیناسیون گله طبق استاندارد سویه انجام پذیرفت و تنها اختلاف میزان و زمان دادن عصاره سیر در آب آشامیدنی بود. آزمایش از 30 هفتگی شروع شد. دو سطح غلظت عصاره سیر (محصول کشور اسپانیا به نام Garlicon ) در آب آشامیدنی به میزان 01/0 درصد و 02/0 درصد تهیه شد و در مدت زمانهای 2، 4 و 6 روز در هفته، در اختیارگروههای آزمایش قرار گرفت. در پایان هفته سوم و ششم از هر تیمار 8 قطعه مرغ (از هر تکرار 2 قطعه) به طور کاملاً تصادفی انتخاب و مورد خونگیری قرار گرفتند. خونگیری توسط سرنگ 5 میلیلیتری با سرسوزن شماره 22 انجام و سرنگها در ظروف عایق در کنار یخ قرار گرفتند و سریعاً به آزمایشگاه ارسال گردیدند. در آزمایشگاه جهت جداسازی سرم، خون هر سرنگ به مدت 5 دقیقه با سرعت 4000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. در ادامه سرمها به میکروتیوب منتقل و در دمای 22- درجه سانتیگراد نگهداری شدند تا پس از جمعآوری تمام نمونهها سنجش پراکسیداسیون لیپیدی در خصوص آنها صورت پذیرد. میزان پراکسیداسیون لیپیدی در نمونههای مختلف با آزمون TBARS بهروش زیر اندازهگیری شد. پس از تهیه 70 میلیلیتر از محلول 25/0 نرمال اسید کلریدریک به همراه 375/0 گرم از پودر تیوباربیتوریک اسید و 15 گرم از اسید تری کلرواستیک به عنوان محلول کار مراحل آزمون بدین صورت طی شد: ابتدا 200 میکرولیتر از سرم بهعلاوه800 میکرولیتر آب مقطر به 2
جدول 1- ترکیب تیمارها
یافتهها نتایج سنجش پراکسیداسیون لیپیدی در پایان هفته سوم با توجه به جدول 2 طبق نتایج آنالیز آماری نشان داد گروه T3 (02/0%، دو روز در هفته) دارای بیشترین تفاوت معنیدار (05/0>p) با گروه شاهد بود. سپس به ترتیب گروههای T4، T7 و T6 بیشترین تفاوت معنیدار را با گروه شاهد داشتند. نتایج سنجش پراکسیداسیون لیپیدی در پایان هفته ششم نیز با توجه به جدول 3 طبق نتایج آنالیز آماری نشان داد گروه T7 (02/0 %، شش روز در هفته) دارای بیشترین تفاوت معنیدار (05/0>p) با گروه شاهد بود. سپس به ترتیب گروه های T2 و T4 دارای تفاوت معنیدار با گروه شاهد بودند. در ضمن بین گروه T3 و T7 نیز نتایج آنالیز آماری اختلاف معنیداری نشان داد. در جدول 4 نتایج عملکرد گله نشان داده شده است. با در نظر گرفتن شاخص تولید تودهای که از حاصل ضرب میانگین در درصد تولید بهدست میآید و شاخص دقیقتری نسبت به میانگین تولید میباشد، گروههای T4، T6 و T7 جزء بهترین گروه (بدون تفاوت معنیدار با یکدیگر) نسبت به گروه شاهد میباشند. در مورد شاخص ضریب تبدیل بین گروهها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. جدول 2- مقایسه میزان پراکسیداسیون لیپیدی نمونههای استحصالی در گروههای مختلف هفته سوم
جدول 3- مقایسه میزان پراکسیداسیون لیپیدی نمونههای استحصالی در گروههای مختلف هفته ششم
جدول 4- مقایسه اثر عصاره سیر در گروههای متفاوت آزمایشی بر عملکرد مرغان تخمگذار در طول دوره آزمایش
منظور از هر روز، 24 ساعت دریافت مداوم عصاره سیر در آب آشامیدنی میباشد.
حروف لاتین کوچک غیر مشابه در هر ستون نشاندهنده تفاوت آماری معنیدار میباشد (05/0>p).
جدول 5- محاسبه قیمت فروش میانگین تولید تودهای منهای هزینه سیر مصرف شده در هر گروه
بحث و نتیجهگیری رادیکالهای آزاد اکسیژن در عملکردهای طبیعی فعالیت سلولها نیز تولید میشوند (Krauss et al., 2000). همچنین رادیکالهای آزاد کاملا مضر نیستند و رادیکالهایی که در سیستم ایمنی تولید میشوند برای از بین بردن پاتوژنها استفاده میشوند (Surai, 2002). در مقابله با رادیکالهای آزاد در حالت عادی، سیستم آنتیاکسیدان موثر واقع میشود اما در شرایط استرس که تولید رادیکالهای آزاد زیاد میشود، کارآیی این سیستم کاهش مییابد و امکان آسیب به سلولها و در نتیجه اندامها وجود خواهد داشت. برخی استرسهای وارد شده به مرغ که باعث سرکوب سیستم آنتیاکسیدانی میشود شامل مواردی مانند تهویه نامناسب و افزایش استرس اکسیداتیو حاصل از آن، پیشگیری دارویی نظیر استفاده از کوکسیدیواستات که باعث محدود کردن جذب آنتیاکسیدان موجود در جیره | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,183 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 523 |