تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,985 |
تعداد مقالات | 83,469 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,609,246 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,721,328 |
تأثیر عصاره چای سبز بر آسیبشناسی بافتی و شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 5، 3 (19) پاییز، آذر 1390، صفحه 1315-1324 اصل مقاله (16.09 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علی اکبر ابوالفتحی* 1؛ علی رضایی2؛ غفور موسوی2؛ محمدرضا ولیلو3؛ بهبود جعفری4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، گروه زیست شناسی، اهر، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، گروه دامپزشکی، شبستر، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، گروه میکروبیولوژی، اهر، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هدف از مطالعه حاضر ارزیابی آسیب کبد در دیابت ملیتوس و بررسی اثرات محافظتی عصاره چای سبز در موشهای صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین می باشد. برای این منظور، 40 سر موش صحرایی نر به 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند: 1) گروه شاهد سالم، 2) گروه سالم تیمار با عصاره چای سبز، 3) گروه دیابتی و 4) گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز. برای دیابتی کردن موشها، استرپتوزوتوسین با تک دز mg/kg 65 بهصورت داخل صفاقی تزریق شد. از زمان شروع آزمایش، موشهای تیمار با عصاره، عصاره چای سبز (w/v ،5/1%) را در آب آشامیدنی به مدت 8 هفته دریافت کردند. در انتهای آزمایش سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز (AP)، آلبومین و بیلی روبین تام اندازهگیری شدند. برای آسیبشناسی بافت کبد نیز برشهایی با رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، طبق روشهای معمول تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی تهیه گردید. موشهای صحرایی دیابتی افزایش معنیدار شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (05/0p<)، در حالی که در گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز، این شاخصها در مقایسه با گروه دیابتی بهطور معنی داری کاهش نشان داد (05/0p<). یافتههای آسیبشناسی بافت کبد در توافق با نتایج بیوشیمیایی سرم نشانگر بهبود ساختار بافت آسیب دیده کبد در موشهای دیابتی بود. نتایجاینمطالعهنشانداد عصاره چای سبز دارایاثراتمحافظتاز بافت کبد در دیابت القاء شده با استرپتوزوتوسین میباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دیابت؛ کبد؛ چای سبز؛ شاخصهای آسیب کبد؛ آسیبشناسی بافتی؛ موش صحرایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
فاکتورهای ژنتیکی متفاوتی منجر به دیابت نوع 1 و دیابت ملیتوس نوع2 می گردند. با این حال هر کدام از آنها مستعد بروز عوارضی مانند نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی اعصاب محیطی و افزایش فشار خون هستند (16 و 42). بیماری دیابت به عنوان یکی از عومل اصلی شیوع اختلالات کبدی در ایالات متحده محسوب می شود. بسیاری از تحقیقات نشان می دهند که بیماری کبد یکی از علل مهم مرگ و میر در دیابت تیپ 2 می باشد (8). از این رو شیوع بالای بیماریهای کبدی در بیماران دیابتی و نیز بروز دیابت در بیماران کبدی گزارش شده است. به نظر میرسد که بروز بیماریهای کبدی بیشتر در دیابت نوع 2 اتفاق میافتد که عوارضی همچون غیر طبیعی بودن آنزیمهای کبدی، کبد چرب غیرالکلی (Nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) ، سیروز، کارسینومای سلولهای کبدی و نارسایی حاد کبدی را در بر دارد (51). افزایش خفیف ترانس آمینازها اغلب در بیماران دیابتی تیپ 2 وجود دارد. علاوه بر آن، برای کنترل عوارض کبدی دیابت اقداماتی نظیر همودیالیز یا فوتوکوآگولاسیون شبکیه (Retinal photo- coagulation) موجود نمیباشد. بنابراین، با وجود اینکه عوارض کبدی دیابت کمتر معمول میباشد، ولی میتوان آنرا در کنار عوارضی همچون گلومروپاتی (Glomerulopathy)، رتینوپاتی و نفروپاتی قرار داد. آزمایشات سالانه برای مشخص شدن بیماری کبد میتواند بهوسیله آنالیزهای بیوشیمیایی ساده مثل آلانین آمینوترنسفراز انجام شود (2). استرس اکسیداتیو به تازگی بهعنوان یکی از سازوکارهای دخیل در دیابت ملیتوس و عوارض ناشی از آن مطرح شده است (14). رادیکال های آزاد بهطور مستمر در بدن در نتیجه فرایندهای طبیعی متابولیک و تعامل با محرک های محیطی تولید می شوند. در شرایط فیزیولوژیک، طیف وسیعی از دفاع آنتی اکسیدانی علیه اثرات مضر ناشی از فرآوردهای رادیکال های آزاد در بدن موجود زنده وجود دارد (14). استرس اکسیداتیو از عدم تعادل بین تولید گونههای بازفعال اکسیژن (ROS) و عوامل آنتی اکسیدان که سبب پاکسازی و حذف ROS هستند، ایجاد می شود. بهعنوان مثال افزایش تولید ROS یا کاهش عوامل آنتی اکسیدان و یا تغییرات هردوی آنها می تواند منجر به استرس اکسیداتیوگردد. در دیابت، گلیکاسیون پروتئینی و اتواکسیداسیون گلوکز میتواند رادیکالهای آزاد تولید کند که به نوبه خود باعث کاتالیز پراکسیداسیون لیپیدی میشوند (3 و 36). بهعلاوه، در دیابت بروز اختلالات سیستمهای دفاعی آنتی اکسیدانی اعم از تغییر در آنزیمهای آنتی اکسیدان (46)، اختلال در متابولیسم گلوتاتیون (34)، و کاهش سطوح اسید اسکوربیک نشان داده شده است (19 و 59). تا به حال، افزایش استرس اکسیداتیو در محیط زنده به وضوح نشان داده نشده است. با این وجود، چندین مطالعه بر روی انسان و مدلهای حیوانی که از روش TBARS (Thiobarbituric acid reactive substances; TBARS) استفاده شده، افزایش پراکسیداسیون لیپید در غشا و لیپوپروتئین را در دیابت نشان داده است (12، 22، 31، 38، 47 و 52). Feillet-Coudray و همکارانش وضعیت آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی بافت کبد را در دیابت تجربی مورد مطالعه قرار دادهاند (11). در مطالعهای دیگر، نشان داده شده است که، عوامل ضددیابتی میتوانند سطوح بیومارکرهای سرمی شاخص آسیب کبد را کاهش دهند (15)، اما این عوامل می توانند اثرات جانبی شدیدی به همراه داشته باشند (1). استفاده ازگیاهان دارویی بعنوان درمان های جایگزین سالم و موثر در هایپرگلیسمی و مسمومیت کبدی در نظر گرفته میشوند. تاثیر شگرف، اثرات جانبی ناچیز و قیمت نسبتاً پائین آنها باعث علاقه و توجه روزافزون به درمان با گیاهان دارویی شده است. داروهای گیاهی یا عصاره های آنها حتی در مواقعی که ترکیبات فعال زیستیشان نامشخص بوده از دیر باز بهطور گسترده کاربرد داشتهاند (13). بنابراین، مطالعه بر روی عصارههای گیاهی برای پی بردن به مکانیسم عمل، کارآیی و سالم بودنشان میتواند بسیار مفید واقع گردد. چای سبز(leaves of Camellia sinensis, Theaceae) بهعنوان نوشیدنی معروف در آسیای شرقی و به عنوان یک گیاه درمانی در اروپا و آمریکای شمالی مطرح میباشد. افزایش مصرف چای سبز میتواند خطر بیماری کبد را کاهش دهد. به طوری که، مطالعات بالینی جمعیت-محور نشان داده است که در مردان با مصرف بیش از 10 فنجان چای سبز در روز احتمال کمتری از شیوع بیماری و اختلالات کبدی وجود دارد. همچنین بهنظر می رسد که این گیاه کبد را از اثرات مضر مواد سمی مثل الکل محافظت میکند (20). برگ این گیاه بهعنوان یک عامل ضد التهابی، آنتی اکسیداتیوی، ضد موتاژنی (Antimutagenic) و ضدکارسینوژنی در نظر گرفته می شود (4 و 55) و میتواند از اختلالات قلبی ممانعت بهعمل آورد. بررسیهای اپیدمیولوژیکی نشان داده است که مصرف چای سبز از دیابت تیپ 2 جلوگیری می کند (43 و 57).Tsuneki و همکاران نشان دادهاند که چای سبز اثر ضد هایپرگلیسمی در موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین ایجاد میکند (50). Crespy و Williamson گزارش کردند که عصاره چای سبز ویژگیهای پاکسازی رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدانی از خود نشان میدهند (6). با توجه به ویژگیهای ضد هایپرگلیسمی و فعالیتهای آنتی اکسیدانی چای سبز، هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات حفاظت از کبدی عصاره چای سبز در دیابت القا شده با استرپتوزوتوسین در موشهای صحرایی میباشد. مواد و روشها این در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 200-180 گرم از مرکز نگهداری حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تهیه و به طورتصادفی به 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند: 1) گروه شاهد سالم، 2) گروه سالم تیمار با عصاره چای سبز، 3) گروه دیابتی و 4) گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز. موشها برای سازگاری با محیط جدید، قبل از شروع مطالعه به مدت یک هفته در قفسهای مخصوص در دمای C°2 ± 23 با شرایط 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی نگهداری شده و در طول آزمایش دسترسی کامل به آب و غذای استاندارد را داشتند. در این مطالعه کلیه ملاحظات اخلاقی و پروتکلهای کار روی حیوانات آزمایشگاهی مورد تائید کمیته نظارت بر حقوق حیوانات آزمایشگاهی مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز بود. برای دیابتی کردن موشها، استرپتوزوتوسین (ساخت شرکت سیگما) با تک دز mg/kg 65 بهصورت داخل صفاقی تزریق شد. بعد از 18 ساعت حیوانات ناشتا با سطح گلوکز خون بیشتر از ( (mmol/L5/16دیابتی در نظر گرفته شده و در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند (10). از زمان شروع آزمایش، موشهای تیمار با عصاره، عصاره چای سبز را در آب آشامیدنی (w/v ،5/1%) بهمدت 8 هفته دریافت کردند. عصاره چای سبز نیز بر اساس پروتوکل Maity و همکارانش (1998) با مخلوط کردن 15 گرم پودر چای سبز در 1 لیتر آب مقطر در حال جوش بمدت 5 دقیقه تهیه شد . این محلول بهعنوان تنها منبع نوشیدنی در اختیار موشها قرار گرفت (32). در پایان آزمایش نمونه خون ناشتا از سینوس پشت کره چشم (Retro-orbital plexus) جمع آوری و برای 15 دقیقه با سرعت 2500 دور در دقیقه در دمای 30 درجه سانتی گراد سانتریفوژ شده و سرم آن جداسازی شد. بیومارکرسرمی فعالیت کبد شامل ALT ، AST، ALP، آلبومین و بیلیروبین تام (26، 30، 33 و 41) با استفاده از کیت های موجود اندازه گیری شدند. پس از آسانکشی موشها توسط ایجاد جابجایی در مهرههای گردن (Cervical dislocation)، کبد موشها خارج و نمونهگیری بافتی انجام و پس از پایدارسازی در فرمالین بافری 10% و قالبگیری در پارافین برشهایی با ضخامت 5 میکرون تهیه و مقاطع هیستوپاتولوژیک با رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین تهیه گردید. از میکروسکوپ نوری NIKON مدل ECLIPSE E200 برای برررسی تغییرات بافتی بهره گرفته شد. تحلیل آماری: برای آنالیز دادهها از نرم افزار SPSS-13 استفاده شد. برای تعیین نرمال بودن توزیع پراکندگی دادهها از آزمون آماری کلموگروف–اسمیرنف (Kolmogrov-Smirnov) استفاده شد. دادههای بهدست آمده کمّی توسط آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA و آزمون تعقیبی توکی (Tukey) مورد تحلیل قرار گرفت. 05/0p< به عنوان سطح معنیدار در نظر گرفته شد و مقادیر بهدست آمده به صورت میانگین±انحراف استاندارد (mean±SEM) گزارش شدند. یافتهها جدول 1 سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (AP)، آلبومین و بیلیروبین تام را در چهار گروه نشان میدهد. مقادیر سرمی ALT، AST، AP و بیلی روبین تام در گروه دیابتی در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنیداری داشت (05/0p<). این پارامترها در گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز به طور معنیداری در مقایسه با گروه دیابتی کاهش یافته بود (05/0p<). سطح سرم آلبومین در گروه دیابتی به طور معنیداری در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافته بود و این پارامتر در گروه دیابتی تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنیداری افزایش یافته بود (05/0p<). تیماره با عصاره در گروه سالم تیمار با عصاره چای سبز هیچگونه تغییر معنیداری در پارامترهای یاد شده ایجاد نکرد. در آسیبشناسی بافتی کبد از گروه شاهد، بافت کبد کاملاً سالم و طبیعی بود (نگاره 1). در گروه سالم تیمار با عصاره چای سبز نیز هیچگونه تغییر پاتولوژیکی خاصی در بافت کبد در اثر تیمار با عصاره ایجاد نشده بود (نگاره 2). در گروه موشهای دیابتی تغییر چربی کاملاً مشخصی در نواحی مرکز لوبولی (Centrilobular portions) ایجاد شده بود (نگاره 3). در بافت کبد گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز، تغییر پاتولوژیک قابل توجهی مشاهده نشد (نگاره 4).
جدول 1- مقایسه تأثیر عصاره چای سبز بر شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد در موشهای صحرایی مورد مطالعه
*05/0p<، a: در مقایسه با گروه شاهد، b: در مقایسه با گروه دیابتی
نگاره 1- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه شاهد. ساختار بافت کبد کاملاً طبیعی میباشد (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 2- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه سالم تیمار با عصاره چای سبز. ساختار بافت کبد کاملاً سالم بوده و تغییر پاتولوژیک خاصی در آن ایجاد نشده است (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 3- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه دیابتی. تغییر چربی هپاتوسیتها در نواحی مرکز لبولی کبد بهصورت تشکیل ماکرووزیکولهای انباشته از چربی مشاهده میشود (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 4- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه دیابتی تیمار با عصاره چای سبز. تغییر پاتولوژیک قابل توجهی در هپاتوسیتها و ساختار بافت کبد مشاهده نمیشود (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
بحث و نتیجهگیری در این مطالعه، کاهش قابل ملاحظه ی سطح آلبومین سرمی و افزایش شاخصهای آسیب های کبدی (ALT، AST، ALP و بیلی روبین) نشانگرآسیب سلولهای کبدی در دیابت تجربی میباشد. این نتیجه با یافتههای Ramesh و همکاران در سال 2007 مطابقت دارد (40). افراد مبتلا به دیابت تیپ 2 از ناهنجاری مارکرهای کبدی بیشتری نسبت به افراد بدون دیابت برخوردار هستند (15) که این یافته نیز با نتایج ما همخوانی دارد. یافتههای بررسی حاضر همچنین نشان میدهد که درمان روزانه با عصاره چای سبز بهطور قابل ملاحظهای وضعیت بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژی کبد موشهای دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین را بهبود میبخشد . تستهای عملکرد کبد (LFTs Liver function tests;) بهطور معمول در مراکز درمانی برای کنترل و بررسی بازگشت آنزیمهای مذکور به سطح سرمی نرمال بهدنبال مصرف عصاره چای سبز ممکن است ناشی از ممانعت از نشت و تراوش آنزیمهای داخل سلولی به محیط خارج بهدلیل پایدار شدن غشای سلولی یا رژنراسیون سلولی باشد (49) . کنترل موثر بیلیروبین و آلبومین بهبود در عملکرد و مکانیسم ترشحی سلولهای کبدی را نشان میدهد. در این مطالعه، بررسی هیستوپاتولوژی بافت کبد، نشاندهنده بروز تغییر چربی در قسمت های مرکز لبولی کبد در موشهای دیابتی است. Ramesh و همکاران در سال 2007 تاثیر مثبت محافظت از کبدی Umbelliferone در موشهای دیابتی تجربی توسط استرپتوزوتوسین را گزارش کردند که نتایج حاضر با یافتههای ایشان مطابقت دارد (40). در مطالعه ما طی درمان با چای سبز در موشهای صحرایی دیابتی هیچگونه تغییر چربی قابل ملاحظهای مشاهده نشد که این پدیده اثر محافظتی چای سبز را در برابر عوارض کبدی دیابت نشان میدهد همچنین، یافتههای پاتولوژیکی در این مطالعه با نتایج بیوشیمیایی بهدست آمده تطابق دارد. در بررسیهای قبلی نشان داده شده است که استرس اکسیداتیو یکی از عوامل مهم در ایجاد دیابت و نیز علت بروزعوارض مربوط به آن در انسان میباشد (56). نقش دقیق استرس اکسیداتیو در اتیولوژی دیابت انسانی ناشناخته است ولی ثابت شده است که استرس اکسیداتیو در دیابت همراه با کاهش در وضعیت آنتی اکسیدانی بدن است (7 و 21). همچنین نشان داده شده است که استرس اکسیداتیو بر روی گلیسکاسیون پروتئینی، غیرفعال سازی آنزیمها و نیز در تغییر در عملکرد ساختاری کلاژن غشای پایه نقش مهمی دارد (3). همچنین ممکن است دارای تأثیر مهمی در پروتئین ناقل گلوکز (Glucose transport protein; GLUT) یا رسپتور انسولین (Insulin receptor) باشد (17). عوامل ضد استرس اکسیداتیو ممکن است باعث کاهش سطح افزایش یافته گلوکز سرم در دیابت شده و دیابت و عوارض ثانویه آنرا کاهش دهد. در هایپرگلیسمی، گلوکز دچار خوداکسیداسیون میشود و سوپراکسید را تولید میکند که باعث تولید رادیکالهای آزاد میشودکه نهایتاً منجر به پراکسیداسیون لیپید در لیپوپروتئینها میشود . در هر صورت، شواهد نشان میدهد که استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد نقش مهمی در پاتوژنز دیابت ملیتوس و عوارض دیابتی ایفا میکنند (14). کبد یکی از مهمترین ارگانهایی است که سطوح گلوکز خونی را در حد طبیعی نگه میدارد . بنابراین، افزایش قند خون منجر به عدم تعادل در واکنشهای اکسیداسیون-احیا در سلولهای کبدی میشود. لذا هایپرگلیسمی از طریق افزایش AGEs (Advanced glycation end products) باعث تولید رادیکال های آزاد از طریق اختلال در محصول ROS مثل SOD و CAT را تسهیل می کند (5، 18 و 23). بنابراین، چنین برمیآید که که جراحات کبدی دیابتی از چندین عامل ناشی میشود و تنها از طریق ممانعت هایپرگلیسمی قابل کنترل نیست (28). بهعبارت دیگر، گرچه در مراحل ابتدایی دیابت، آسیبهای ناشی از طریق هایپرگلیسمی ایجاد میشوند، اما با پیشرفت آن در مراحل بعدی دیگر به هایپرگلیسمی ارتباطی ندارد (53). بنابراین، برای کنترل عوارض دیابت،کنترل گلوکز خون به تنهایی کافی نیست لذا داروی مناسب باید هم آنتی اکسیدان خوبی باشد هم توانایی کاهش گلوکز خون را داشته باشد (39). عصاره چای سبز شامل پلیفنولهای کاتچین (Catechin)، اپیکاتچین (Epicatechin)، اپیگالوکاتچین (Epigallocatechin) و گالات (Gallates) و همچنین تئین (Teanin) و کافئین (Caffeine) میباشد . عصاره همچنین شامل پیرلوکینولین کینون (Pyrroloquinoline quinone) (ویتامین تازه شناخته شده) میباشد (24). نشان داده شده است که برخی اجزای اصلی چای سبز سبب افزایش جذب گلوکز پایه و القا شده توسط انسولین در سلولهای چربی موشهای صحرایی می شوند (58) تا از طریق بلوک ناقلهای گلوکز وابسته به سدیم در سلولهای اپی تلیال روده خرگوش از جذب رودهای گلوکز ممانعت کنند (27). عصاره این گیاه سبب کاهش سطح گلوکز سرم در موشهای صحرایی دیابتی شده با آلوکسان میشود (44). کاتچین به عنوان یکی از آنتی اکسیدان موجود در چای سبز، گزارش شده است که ممکن است سیستم دفاعی ارگانیسمهای مختلف بدن را بهبود بخشد همانطور که در مدلهای آزمایشگاهی و محیط زنده به اثبات رسیده است (45، 48 و 54). عصاره چای سبز نسبت به اپیگالوکاتچین گالات (Epigallocatechin gallate) خالص(جز اصلی چای سبز) بهدلیل حضور آنتی اکسیدانت های دیگر در عصاره پایدارتر هستند (25). بهطور کلی داروهای گیاهی ترکیبی از اجزای مختلف هستند که اغلب بهطور سینرژیستیک عمل کرده و اثر مفیدشان را بهعنوان عصاره گیاهی القا میکنند (29). در مجموع، در مطالعه حاضر مشخص گردید که چای سبز با کاهش بیومارکرهای سرمی آسیب کبد و نیز کاهش آسیب بافتی عملکرد این ارگان را در موشهای صحرایی دیابتی شده با آلوکسان بهبود می بخشد که این پدیده احتمالاً از طریق فعالیت هایپرگلیسمی و آنتیاکسیدانی عصاره اعمال میشود. بنابراین، مصرف چای سبز میتواند با کاهش خطر آسیب کبد در افراد بهظاهر سالم همراه باشد. بهعلاوه گمان میرود که اثرات مفید مشاهده شده چای سبز در درجه اول بهدلیل بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی بافتهای محیطی، مثل کبد باشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,018 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,325 |