تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,985 |
تعداد مقالات | 83,469 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,605,764 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,717,696 |
مطالعه کشتارگاهی و باکتری شناختی آبسههای کبدی در گوسفندان کشتاری کشتارگاه شهرستان ارومیه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 4، 4 (16) زمستان، اسفند 1389، صفحه 1007-1012 اصل مقاله (195.37 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عبداله عراقی سوره* 1؛ علی حسن پور2؛ امیر سلیم پور3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه، ارومیه، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه، ارومیه، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آبسههای کبدی بهدلیل ضبط کبدهای آلوده، کاهش کارآیی حیوان و بازدهی لاشه، ضررهای اقتصادی فراوانی را به صنعت دامپروری وارد میسازد. هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان وقوع آبسههای کبدی و علل باکتریایی آن در گوسفندان کشتار شده در کشتارگاه ارومیه میباشد. در بازرسی پس از کشتار 3260 لاشه گوسفند، در 48(47/1%) مورد آبسه کبدی مشاهده گردید. تعداد 26 (99/1%) کبد از جنس ماده و 22 (12/1%) کبد از جنس نر واجد آبسه بودند. ارتباط معنیداری بین بروز آبسه و جنس گوسفندان وجود ندارد. اکثریت آبسهها در لبهای راست (8/45%) و سطوح دیافراگمی(9/47%) کبدها قرار داشتند. اختلاف موجود در تعداد آبسهها، مابین سطوح مختلف از لحاظ آماری معنیدار بود(05/0p<). از تمامی آبسهها کشت هوازی و بیهوازی انجام گرفت و 71 باکتری از 6 جنس به شرح زیر جدا گردید: فوزوباکتریوم نکروفوروم (14 مورد بهطور خالص و 9 مورد مخلوط با دیگر باکتریها)، کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس (5 مورد بهطور خالص و 14 مورد مخلوط با دیگر باکتریها)، آرکانوباکتریوم پیوژنز (4 مورد بهطور خالص و 10 مورد مخلوط با دیگر باکتریها)، اشریشیا کلی (2 مورد بهطور خالص و 5 مورد مخلوط با دیگر باکتریها)، پزودوموناس ایروژنوزا و استافیلوکوکها (هر دو فقط به صورت مخلوط از 4 مورد). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که فوزوباکتریوم نکروفوروم با فراوانی 7/49%، مهمترین عامل باکتریایی و کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس با فراوانی 6/39%، دومین عامل باکتریایی مهم در ایجاد آبسههای کبدی در گوسفندان شهرستان ارومیه میباشند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آبسه کبدی؛ کشتارگاه؛ باکتری شناسی؛ گوسفند؛ ارومیه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آبسههای کبدی در تمامی گونههای دامی و در سنین مختلف امکان بروز دارد، اما در نشخوارکنندگان و بهخصوص در گاوها احتمال وقوع آن بیشتر میباشد (6 و 13). در گوسفندان سبب شناسی و بیماریزایی آبسههای کبدی مشابه گاوها میباشد (3، 4 و 5). آبسهها در کبد گاو معمولا بهطور ثانوی ناشی از عفونتهای باکتریایی دیگر اندامهای بدن ایجاد میگردند (5). جراحات دیواره شکمبه به دنبال اسیدوز لاکتیک، بهعنوان یکی از علل مستعده در شکلگیری آبسههای کبدی گاوها محسوب میگردد (8). در گوسفندان نیز ارتباط مابین وقوع جراحات کبدی و عفونتهای شکمبه گزارش شده است (6 و 7). عوامل باکتریایی متنوعی از آبسههای کبدی در گاو جدا شده است. فوزوباکتریوم نکروفوروم بهعنوان قسمتی از فلور نرمال شکمبه، معمولترین باکتری جدا شده از آبسههای کبدی در گاو مواد و روشها با مراجعه مرتب به کشتارگاه ارومیه از اوایل فروردین 1386 تا اوایل مرداد همان سال، تعداد 3260 لاشه گوسفند از لحاظ ابتلا به آبسه های کبدی مورد بررسی قرار گرفت. پس از باز شدن لاشه و خروج امعا و احشا از محوطه بطنی، کبد گوسفندان بررسی میشد و در صورت وجود آبسه، تعداد و موقیت آنها از لحاظ لب و سطح درگیر کبد ثبت میگردید. سپس آبسهها به همراه قسمتی از بافت سالم کبد جدا شده و در مجاورت یخ به آزمایشگاه میکروب شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد ارومیه انتقال مییافت. در آزمایشگاه پس از شستشوی آبسهها با آب و ضدعفونی سطح آنها با الکل، جدار هر یک از آبسهها با اسپاتول داغ سوزانده شده و از همان قسمت توسط تیغ اسکالپل استریل بریده میشد. سپس در مجاورت شعله از عمق و کنارههای آبسه باز شده توسط انس استریل نمونه برداری شده و روی محیطهای کشت برده آنالیز آماری جهت تجزیه و تحلیل دادهها و بررسی ارتباط بین وجود یافتهها در این تحقیق لاشه 3260 رأس گوسفند (1956 رأس نر و 1304 رأس ماده) در کشتارگاه ارومیه از لحاظ میزان فراوانی آبسههای کبد مورد بررسی قرار گرفت. در کل 48 رأس گوسفند (47/1%) واجد آبسه کبدی بودند. از 48 مورد آبسه کبدی یافت شده، 26 مورد در گوسفندان ماده (99/1%) و 22 مورد در گوسفندان نر (12/1%) مشاهده گردید. آزمون مربع کای ارتباط معنیداری بین بروز آبسه و جنس گوسفندان نشان نداد. در 23 مورد (9/47%) آبسهها در سطح دیافراگمی، در 17مورد (5/35%) در سطح احشایی و در 8 مورد (6/16%) در هر دو سطح (دیافراگمی و احشایی) حضور داشتند. اختلاف در تعداد آبسههای موجود در سطوح مختلف کبد از لحاظ آماری از کشت باکتریایی 48 آبسه در کل تعداد 71 باکتری از 6 جنس جدا گردید (جدول 1). از 25 آبسه فقط یک عامل و از 23 آبسه بیش از یک عامل جدا گردید. فوزوباکتریوم نکروفوروم از 14 آبسه بهصورت خالص (2/29%) و از 9 آبسه بهطور مخلوط با دیگر باکتریها (7/18%)، در 5 مورد همراه با آرکانوباکتریوم پیوژنز (4/10%) و در 4 مورد همراه با گونههای استافیلوکوکوس (3/8%) جدا گردید. کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس از 5 آبسه بهصورت خالص (4/10%) و از 14 آبسه بهطور مخلوط با دیگر باکتریها (2/29%)، در 5 مورد با آرکانوباکتریوم پیوژنز (4/10%)، در 5 مورد با اشریشیا کلی (4/10%) و در 4 مورد همراه با پزودوموناس ایروژنوزا (3/8%) جدا گردید. دو باکتری آرکانوباکتریوم پیوژنز و اشریشیا کلی علاوه بر اینکه بهطور مخلوط از آبسههای کبدی جدا شده اند، بهطور خالص بهترتیب از 4 (3/8%) و 2 (2/4%) آبسه جدا گردیدند. پزودوموناس ایروژنوزا و استافیلوکوکها فقط بهصورت مخلوط، هر دو از 4 آبسه (3/8%) جدا گردیدند.
جدول 1- عوامل باکتریایی جدا شده از کشت آبسههای کبدی گوسفندان و درصد فراوانی آنها
بحث و نتیجهگیری
در مطالعه حاضر میزان شیوع آبسههای کبدی در گوسفندان 47/1 درصد تعیین گردید. همانطور که انتظار میرفت، فراوانی آبسههای کبدی در گوسفندان تحت مطالعه از میزان بسیار پائینی برخوردار است. یکی از دلایل مهم شکل گیری آبسههای کبدی، جراحات التهابی جدار شکمبه ناشی از اسیدوز لاکتیک و بهدلیل مصرف زیاد کربوئیدراتها میباشد. دقیقاً به همین علت بروز آبسههای کبدی در گاوها بهخصوص در گاوهای پرواری از فراوانی قابل توجه (12تا 32% و مواقعی تا 78%) برخوردار میباشد (9 و 13). در مطالعات انجام شده در ایران نیز میزان شیوع آبسههای کبدی گاو در اهواز 95/5 درصد و در شهرکرد 6/6 درصد گزارش شده است (1 و 2). درخصوص گوسفندان عمدتاً بهدلیل تغذیه از مرتع، احتمال وقوع رومینیت بهعنوان یک عامل پیشرو در ایجاد آبسههای کبدی کمتر خواهد بود. در مطالعه انجام یافته در ایالات متحده امریکا فراوانی سالانه در تحقیق حاضر باکتریهای جدا شده از آبسههای کبدی گوسفندان مشابه دیگر مطالعات انجام گرفته در گاو و گوسفند و بز میباشد. باکتریهای فوزوباکتریوم نکروفوروم و آرکانوباکتریوم پیوژنز به فراوانی و گونه های استرپتوکوکوس، استافیلوکوکوس، باکتریوئیدس و اعضای خانواده انتروباکتریاسه اغلب همراه با فوزوباکتریوم نکروفوروم و یا بهطور خالص از کشت آبسههای کبدی گاوها جدا شدهاند (1، 2، 4، 5، 8 و 11). در دو مطالعه انجام شده بر روی آبسههای کبدی گاوهای ایران فقط باکتریهای فوزوباکتریوم نکروفوروم و آرکانوباکتریوم پیوژنزجدا گردیده است (1 و 2). در گوسفندان نیز علاوه بر باکتریهای فوزوباکتریوم نکروفوروم و آرکانوباکتریوم پیوژنز که از فراوانی قابل توجهی در آبسههای کبدی برخوردارند، باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، گونههای پاستورلا، استرپتوکوکوس، کورینه باکتریوم، مورکسلا، پزودوموناس ایروژنوزا و کلستریدیوم پرفرنجنز نیز جدا گردیده است (3، 14 و 19). در بزها برخلاف گاوها و گوسفندان باکتری کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس با فراوانی بیشتر از کشت آبسههای کبدی جدا شده است. اشریشیا کلی، گونههای کورینه باکتریوم، پاستورلا همولیتیکا، گونههای پروتئوس و استافیلوکوکوس اورئوس دیگر باکتریهای جدا شده میباشند (16). در تحقیق حاضر فوزوباکتریوم نکروفوروم بهعنوان فراوانترین باکتری از 9/47 درصد آبسههای کبدی گوسفندان جدا شد. این باکتری بهعنوان فلور نرمال شکمبه نشخوارکنندگان در 80 تا 97 درصد آبسههای کبد گاوان و 77 درصد آبسههای گوسفندان غالبترین جرم جدا شده است (1، 2، 3 و 11). فوزوباکتریوم نکروفوروم علاوه بر اینکه بهطور خالص از آبسههای کبدی جدا میگردد، به فراوانی بهطور مخلوط نیز با دیگر باکتریها در آبسههای کبدی حضور دارد (3 و 5). در مطالعه حاضر فوزوباکتریوم نکروفوروم با فراوانی 4/10 درصد بهطور مخلوط با آرکانوباکتریوم پیوژنزو 3/8 درصد با گونههای استافیلوکوکوس همراه بوده است. یافته مذکور میتواند تأییدی بر وجود اثر سینرژیستی مابین فوزوباکتریوم نکروفوروم و دیگر پاتوژنها بهخصوص آرکانوباکتریوم پیوژنز در ایجاد آبسههای کبدی باشد (4، 17 و 18). برخلاف دیگر مطالعات در گاو و گوسفند که ارگانیسم آرکانوباکتریوم پیوژنز را بهعنوان دومین باکتری غالب آبسههای کبدی معرفی کردهاند، در تحقیق حاضر کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس با فراوانی 6/39 درصد دومین باکتری فراوان جدا شده از آبسههای کبدی است. باکتری مذکور در مطالعات قبلی با فراوانی فوق العاده کمتری (2 مورد از 297) از اشریشیا کلی در مطالعات قبلی با فراوانی 8/11 درصد و 9 درصد به ترتیب از آبسههای کبدی بزها و گوسفندان جدا شده است (3 و 16). در یک بررسی دیگر ارگانیسم اشریشیا کلی بهعنوان فراوانترین باکتری بیهوازی اختیاری آبسههای کبدی گوسفندان مطرح میباشد (14). در تحقیق حاضر این باکتری با فراوانی 6/14 درصد و بیشتر بهصورت مخلوط با کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس (4/10 درصد) جدا گردیده است. اشریشیا کلی یکی از ساکنین طبیعی روده میباشد که میتواند همراه با مهاجرت لارو انگلهای رودهای و یا در اثر باکتریمی ناشی از بیماریهایی چون اسهال وارد کبد گردد (5). در تحقیق حاضر گونههای استرپتوکوکوس و پزودوموناس ایروژنوزا با فراوانی بسیار کم و فقط بهصورت مخلوط با دیگر باکتریها گزارش گردید، از این رو در بیماریزایی آبسههای کبدی گوسفندان نقش مهمی نداشته و میتوان جدا شدن آنها را به آلوده شدن نمونهها درحین کشت نسبت داد. باکتریهای مذکور در دیگر مطالعات نیز با فراوانی بسیار کم از آبسههای کبدی گوسفندان گزارش شده است (3، 14 و 19). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. Al-Qudah, K.h. and Al-Majali, A. 2002. Bacteriologic studies of liver abscesses of Awassi sheep in Jordan. Small Rumin. Res. 47(3):249-253.8. Nagaraja, T.G. and Lechtenberg, K.F. 2007. Liver abscesses in feedlot cattle. Vet. Clin. North. Am. Food Anim. Pract. 23(2):351-369.17. Tadepalli, S., Narayanan, S.K., Stewart,G.C. , Chengappa, M.M. and Nagaraja , T.G. 2009. Fusobacterium necrophorum: a ruminal bacterium that invades liver to cause abscesses in cattle. Anaerobe. 15(1-2):36-43.18. Tan, Z.L., Nagaraja, T.G. and Chengappa, M.M. 1996. Fusobacterium necrophorum infections: virulence factors, pathogenic mechanism and control measures. Vet. Res. Commun. 20(2):113-40.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,831 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 463 |