تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,985 |
تعداد مقالات | 83,469 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,601,969 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,713,924 |
مقایسه عملکرد پرورش بوقلمون گوشتی بی یو تی بیگ 6 در ایران با استاندارد نژادی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 4، 1 (13) بهار، خرداد 1389، صفحه 737-746 اصل مقاله (601.19 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پیام حقیقی خوشخو* 1؛ گیتا اکبری آزاد1؛ علی مسعودیان2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2رزیدنت بیماریهای طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور ارزیابی عملکرد پرورش صنعتی بوقلمون گوشتی در ایران، 15 مزرعه پرورش بوقلمون گوشتی بهصورت تصادفی انتخاب شدند. در طول مطالعه مجموعاً 72000 قطعه بوقلمون گوشتی سویه تجاری بی یو تی بیگ 6 در این مزارع پرورش یافتند. این مزارع از یک روزگی تا سن کشتار (16 هفتگی برای بوقلمونهای ماده و 20 هفتگی برای بوقلمونهای نر) تحت بررسی مدیریتی قرار گرفتند. در این مطالعه شاخصهای پرورشی میانگین وزن، درصد ضریب پراکندگی، مصرف سرانه دان، ضریب تبدیل غذایی و شاخص کارایی اروپایی مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج بهدست آمده با استفاده از نرمافزار آماری spss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر آن بود که میانگین وزن گلهها، درصد ماندگاری و شاخص کارایی اروپایی بهطور معنیداری از میزان استاندارد کمتر (001/0p<) و مصرف سرانه دان و ضریب تبدیل غذایی نیز بهصورت معنیداری از استاندارد بیشتر بودند (001/0p<). همچنین درصد ضریب پراکندگی وزن فقط در 6 مزرعه (40% مزارع) مطلوب بود. با توجه به دادههای فوق میتوان نتیجه گرفت که با وجود توسعه این رشته در سالهای اخیر در کشور، عملکرد مدیریت صنعتی پرورش بوقلمون گوشتی در ایران دارای نواقصی است و با ارتقاء سطح دانش فنی، تهیه تجهیزات مناسب اختصاصی و آموزش پرورشدهندگان میتوان این مشکلات را به حداقل رساند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بی یو تی بیگ 6؛ بوقلمون گوشتی؛ عملکرد پرورشی؛ ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
در دهههای اخیر به دلیل رشد جوامع بشری، نیاز به منابع غذایی بهخصوص اقلام پروتئینی حیوانی افزایش یافته است. با توجه به خصوصیات پرورشی مناسب بوقلمونهای گوشتی نظیر میزان وزنگیری و سرعت رشد زیاد (74/10 کیلوگرم در 16 هفتگی برای بوقلمونهای ماده و 39/20 کیلوگرم در 20 هفتگی برای بوقلمونهای نر)، ضریب تبدیل غذایی پائین (51/2 در 140 روزگی)، درصد اندک افت لاشه (23% در سن 140 روزگی) و ارزش غذایی مناسب در مقایسه با سایر طیور صنعتی، پرورش این پرنده بهطور صنعتی به منظور رفع بخشی از این نیازها در سراسر جهان در حال گسترش است در این راستا، به منظور ارزیابی و شناخت مشکلات پرورش صنعتی بوقلمون گوشتی در ایران و ارائه راهکارهای لازم به منظور رفع موانع و کاستیهای موجود بر عملکرد گلههای بوقلمون گوشتی مطالعهای بر روی شاخصهای پرورشی آنها انجام گرفت. مواد و روشها 1. نمونهگیری: با توجه به اینکه اکثر واحدهای پرورشی در کشور، بوقلمونهای گوشتی سویه تجاری بی یو تی بیگ 6 را پرورش میدهند، در این بررسی 15 مزرعه صنعتی بوقلمون از این سویه با ظرفیت 72000 قطعه بوقلمون یعنی حدود 70% ظرفیت تولید کشور بهطور مقطعی در مدت 12 ماه، از 2. جمعآوری اطلاعات: به منظور بررسی عملکرد پرورشیگلههای بوقلمون گوشتی، شاخصهای پرورشی زیر به عنوان اساسیترین شاخصها در سنجش وضعیت مدیریت پرورش گله، در دو بخش عملکرد حین دوره و عملکرد نهایی به تفکیک جنس نر و ماده محاسبه شدند: 2-1- درصد ماندگاری گله که بهطور هفتگی و نیز در انتهای دوره با شمارش پرندگان تلف شده و محاسبه درصد تلفات و سپس کسر آن از عدد 100 بهدست آمد (3 و 13). 2-2- میانگین وزن گله در انتهای هر هفته و در آخر دوره قبل از کشتار با انتخاب حداقل یک درصد پرندگان گله و در مزارع با بیش از 10000 پرنده، با انتــخاب 50 قطعه از هر جنس صورت گرفت. وزنکشی بهطور جداگانه با استفاده از ترازوی دیجیتالی با دقت یک گرم در سنین کمتر از یک هفتگی و با ترازوی فنری با دقت 10 گرم برای سنین بالاتر انجام شد. در نهایت منحنی رشد کل دوره پرورش به تفکیک جنسیت بر مبنای منحنی رشد گامپرز (Gompertz Growth Curve: از طریق فرمول روبرو بهدست آمد Y=A[-B (-K.t)]، که در این فرمول A= وزن در زمان t، B= وزن در زمان هچ، K= حداکثر پتانسیل وزن سویه میباشد) ترسیم شد (6، 7، 10 و 17). 2-3- ضریب پراکندگی وزن گله (Coefficient of Variation (CV%)) که بهمنظور بررسی میزان یکنواختی رشد گله و ارزیابی کارآمدی شرایط مدیریتی موجود در مزرعه، در انتهای دوره از طریق محاسبه انحراف معیار و تقسیم آن بر میانگین گله و سپس ضرب عدد حاصل در 100 محاسبه گردید (4، 12 و 17). 2-4- مصرف سرانه دان با تقسیم کل دان مصرفی به تفکیک جنسیت بر تعداد پرنده موجود در واحد در آخر هر هفته و انتهای دوره تعیین گردید (6 و 17). 2-5- ضریب تبدیل غذایی پس از محاسبه وزن پرندگان نر و ماده بهطور مجزا و ارزیابی مصرف سرانه دان، بهصورت کسری از مقدار دان مصرف شده (کیلوگرم) به مقدار وزن تولید شده (کیلوگرم) در انتهای هر هفته و در انتهای دوره پرورش بهدست آمد (6 و 17). 2-6- شاخص کارایی اروپایی ( European Efficacy Factor) به عنوان یک شاخص مهم عملکردی در انتهای دوره و با استفاده از فرمول {ضریب تبدیل غذایی × سن کشتار گله (روز)} / {میانگین وزن بدن (کیلوگرم) × ماندگاری (%)} ضربدر 100 محاسبه شد (6 و 17). 2-7 - در پایان دوره، کلیة شاخصهای عملکرد پرورش در پرندگان نر و ماده بهطور مجزا با استفاده از نرمافزار آماری spss و با محاسبة میانگین و انحراف معیار آنالیز آماری شدند. بهمنظور مقایسة میانگین دادهها با مقادیر استاندارد نیز از روش آماری One Sample t-test استفاده گردید (6 و 17). یافتهها نمودارهای 1 تا 8 مقایسه شاخصهای پرورشی را در گلههای نر و ماده نسبت به استانداردهای نژادی مربوطه نشان میدهد که در جدول 1 و 2 خلاصه شده است.
نمودار 1- میانگین درصد ماندگاری مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 2- میانگین رشد بوقلمونهای نر در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 3- میانگین رشد بوقلمونهای ماده در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 4- میانگین مصرف دان بوقلمونهای نر در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 5- میانگین مصرف دان بوقلمون های ماده در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 6- میانگین هفتگی ضریب تبدیل غذایی بوقلمونهای نر در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 7- میانگین هفتگی ضریب تبدیل غذایی بوقلمونهای نر در مزارع تحت بررسی و مقایسه آن با استاندارد
نمودار 8- مقایسه میانگین شاخص کارایی اروپایی مزارع تحت بررسی با استاندارد
جدول 1- مقایسه عملکرد پرورشی انتهای دوره در مزارع پرورش بوقلمون صنعتی تحت مطالعه در جنس نر
* نشانگر اختلاف معنیدار در هر ردیف است. سطح معنیداری 001/0 در نظر گرفته شده است.
جدول 2- مقایسه عملکرد پرورشی انتهای دوره در مزارع پرورش بوقلمون صنعتی تحت مطالعه در جنس ماده
* نشانگر اختلاف معنیدار در هر ردیف است. سطح معنیداری 001/0 در نظر گرفته شده است.
بحث و نتیجهگیری بررسی شاخصهای پرورشی (وزن، ماندگاری، ضریب تبدیل غذایی و شاخص کارایی اروپایی) بوقلمونهای نر و ماده 15 مزرعه صنعتی پرورش بوقلمون با ظرفیت 72000 قطعه بوقلمون (حدود70% ظرفیت تولید کشور) بهطور مقطعی در مدت 12 ماه یافتههای جالبی درپی داشت. وقوع عمده تلفات گلهها در طی دو هفتة نخست پرورش بود که میتوان دلیل اصلی این امر را وقوع عفونتهای باکتریایی درجوجهها ناشی از افزایش عوامل استرسزا متعاقب حمل و نقل طولانی و نامناسب، به همراه بروز مشکلات مدیریتی نظیر سرمازدگی و خفگی در خلال دوران ابتدایی پرورش دانست (3 و 14). درصد ماندگاری در 66/86% مزارع در انتهای دوره کمتر از حد استاندارد بود و میانگین کل درصد ماندگاری در گلههای تحت بررسی از نظر آماری با گله استاندارد تفاوت معنیداری داشت (001/0p<) ( نمودار 1). در بررسی هفتگی الگوی رشد گلهها و مقایسة آن با استاندارد، مشخص شد که در اکثر مزارع پرورش صنعتی بوقلمون گوشتی ایران، افت رشد گلهها در سنین میانی پرورش (شش تا هشت هفتگی) بروز میکند و در آخر دوره بهطور محسوسی خود را نشان میدهد (6 و 12). اگرچه روند وزنگیری گلههای تحت بررسی منطبق بر منحنی گامپرز بود ولی به علت تفاوت رشد هفتگی آنها با میزان استاندارد، منحنیهای فوق پایینتر از منحنی رشد استاندارد سویه بی یو تی بیگ 6 قرار گرفتند. با توجه به اینکه سویه بی یو تی بیگ 6 در اوایل دوره پرورش رشد کندتری در مقایسه با سویههای هیبرید ترکی و نیکلاس 700 دارد، ولی در انتهای دوره، روند رشد آن سریعتر از آنها میباشد (15). هر چه عقبماندگی از وزن دیرتر اتفاق افتد میزان تفاوت با وزن استاندارد کمتر خواهد بود و در نتیجه عملکرد پرورشی گله بهتر میباشد. در 20% از گلهها تا هفته ششم پرورش، تفاوت بین وزن استاندارد با وزن گله اندک بوده و از هشت هفتگی این تفاوت آشکارتر میشود. در 66/46% از مزارع از هفت هفتگی، 33/13 % موارد از هشت هفتگی و در 20 % دیگر از هفته دهم، تفاوت وزن نسبت به استاندارد مشخصتر میگردد (12 و 13). بهطور کلی میانگین وزن بوقلمونهای نر و مادة گلههای تحت بررسی از هفته اول تا انتهای دوره بهطور به علت قابلیتهای بالای پرورشی بوقلمونهای گوشتی تحقیقات بسیاری در این خصوص در کشورهای مختلف انجام شده است که ماحصل آن ارتقاء قابل توجه پتانسیل پرورشی این پرنده در طی چهار دهه گذشته بوده است. نشان داده شده است که به گزینیهای ژنتیکی و اصول مدیریت تغذیه در افزایش قابلیتهای پرورشی بوقلمونهای گوشتی نقش اساسی در افزایش علمکرد پرورشی بوقلمونهای پرورشی داشتهاند و باعث ارتقاء 65 درصدی وزن پرنده در مدت زمان مشابه و بهبود 18 درصدی کیفیت لاشه میشود (9). مقایسه عملکرد پرورشی گلههای بوقلمون در سال 1966 با سال 2003 نشان میدهد که وزن بوقلمونهای نر در سال 2003، 8/1 برابر مقدار مشابه در سال 1966 بوده و وزن مادهها در زمان اخیر برابر با وزن نرها در گذشته شده است و ضمن ارتقاء 50 درصدی کارایی دان در سال 2003، ضریب تبدیل غذایی در سال 2003 به میزان 20% بهبود یافته است (8). سازمان کشاورزی کشور کانادا عملکرد مزارع پرورش بوقلمون را به علت رعایت اصول مدیریتی مناسب، منطبق با مقادیر استاندارد سویهای با بازده مطلوب اقتصادی اعلام کرده است (14). در مورد تأثیر شرایط محیطی و مدیریتی بر عملکرد پرورشی سویه تجاری بی یو تی بیگ 6، مشخص شده که در سیستمهای مدیریتی مختلف، وضعیت رشد و ضریب تبدیل این آمیخته متفاوت بوده و عوامل محیطی بهطور معنیداری بر عملکرد پرورشی بوقلمونهای گوشتی تأثیر گذارند (16). در یک گله مورد مطالعه به منظور ارزیابی تأثیر مدیریت تغذیه بر عملکرد پرورشی بوقلمونهای ماده گوشتی آمیخته سنگین، مشاهده گردید که مصرف دان با سطوح انرژی و پروتئین بالاتر، سبب افزایش کارایی دان و در نهایت رشد بیشتر پرندگان تحت مطالعه میشود (11). در مورد تأثیر کیفیت جوجههای بوقلمون و منابع تولید آنها دیده شده است که جوجههای بوقلمون حاصل از یک گله مادر و هچ شده در دو کارخانه مختلف جوجهکشی، تحت شرایط یکسان مدیریت پرورش، راندمان متفاوتی را در حین دوره نشان دادند (5). با وجود سابقه پرورش صنعتی بوقلمون گوشتی در کشور، متأسفانه علیرغم جستجوی بسیار منابع و مدارک علمی، تا زمان انجام این بررسی هیچگونه مطالعهای که در زمینه ارزیابی عملکرد پرورشی این پرنده باشد، بهدست نیامد و بهنظر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 21,113 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 856 |