تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,987 |
تعداد مقالات | 83,495 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,810,115 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,906,703 |
اثر رژیم های مختلف آبیاری و کود دامی بر میزان عناصر، درصد اسانس و ترکیبات شیمیایی آن در زیرهسبز | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 7، دوره 4، 4(16) زمستان، بهمن 1389، صفحه 83-94 اصل مقاله (152.77 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
احمد احمدیان* 1؛ احمد قنبری2؛ محمد گلوی3؛ براتعلی سیاه سر3؛ الیاس آرزمجو4 | ||
1عضو هیئت علمی گروه تولیدات گیاهی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربت حیدریه | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زابل | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زابل | ||
4کارشناس ارشد زراعت | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر تنش خشکی و مصرف کود دامی بر میزان عناصر غذایی، اسانس و اجزای شیمیایی آن در دانه گیاه دارویی زیره سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی زهک از توابع شهرستان زابل انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: دفعات آبیاری در سه سطح(2، 3 و 4 بار آبیاری در مراحل همزمان با کاشت، پس از استقرار کامل، مرحله ی آغاز گلدهی و مرحله ی شروع پر شدن دانه) و کود دامی در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 20 تن در هکتار کود دامی) بود. شاخص های شیمیایی اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) انداز هگیری شد. نتایج نشان داد که دفعات آبیاری بر میزان عناصر سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر و پتاسیم به طور بسیار معنیداری مؤثر بود؛ در حالی که بر میزان منگنز، روی و مس تأثیر معنیداری نداشت. بیشترین مقدار عناصر سدیم، کلسیم و منیزیم و کمترین میزان پتاسیم، فسفر و عناصر کممصرف در تیمار دو بار آبیاری بدون مصرف کود دامی مشاهده شد. مصرف کود دامی تأثیر معنیداری بر میزان عناصر مورد مطالعه به جز سدیم نداشت. برهمکنش کود دامی و دفعات آبیاری به طور معنیداری بر درصد اسانس و میزان شاخص های شیمیایی آن موثر بودند. بیشترین میزان کومینآلدهید و پاراسیمن و کمترین میزان بتاپینن، گاماترپینن و آلفاپینن در تیمار سه بار آبیاری با مصرف کود دامی به دست آمد. نتایج آزمایش حاکی از وجود یک رابطه ی مکمّلی بین ترکیبات اصلی اسانس زیره سبز تحت شرایط تنش رطوبت و عناصر غذایی خاک میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای اسانس؛ تنش خشکی؛ زیره سبز؛ کود دامی؛ کیفیت | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,141 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 797 |