تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,507 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,129,135 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,169,230 |
تاثیر عصاره آبی چای سفید بر سطح سرمی آنزیمهای آنتیاکسیدانی در موشهای صحرایی مواجهه شده با آرسنیک | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 9، 2 (34) تابستان، شهریور 1394، صفحه 153-161 اصل مقاله (881.43 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمدحسن رسولی فرد1؛ فلور زرگری* 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زیست شناسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه علوم پزشکی، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
استرس اکسیداتیووضعیتی است که در آن توانایی سیستم بیولوژیک برای سمزدایی و از بینبردن آثار مخرب رادیکالهای آزاد کافی نمیباشد و آسیب اکسیداتیو به سلولها یا بافتها منجر به توسعه بیماریهایی از قبیل سرطان، آترواسکلروز و آسیبهای دژنراتیو میشود. فلاوونوئیدها و ترکیبات فنلی ظرفیت بالای آنتیاکسیدانی و نقش مهم در سلامتی دارند و باعث افزایش سیستم دفاع آنتیاکسیدانی در برابر استرس اکسیداتیو میگردند. چای سفید از جمله گیاهانی هست که به دلیل ظرفیت آنتیاکسیدانی بالا اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر چای سفید بر استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک میباشد. در این مطالعه از 32 سر موش صحرایی نر بالغ در چهار گروه هشتتایی استفاده شد. گروه اول موشهای صحرایی سالم (گروه شاهد) که آب مقطر را روزانه به همراه رژیم غذایی استاندارد به صورت گاواژدریافت کردند. گروه دوم موشهای صحرایی تیمارشده با آرسنیک با غلظت ppm200 در آب آشامیدنی،گروه سوم موشهای صحرایی تیمارشده با عصاره چای سفید با غلظت 5/1 درصد به صورت گاواژ و گروه چهارم موشهای صحرایی که عصاره آبی چای سفید (5/1 درصد) را از طریق گاواژ همراه با آرسنیک (ppm 100 در آب آشامیدنی) دریافت کردند. بعد از پایان دوره تیمار (28 روز) خونگیری انجام و سطح سرمی آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز (CAT) گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD)و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) مورد سنجش قرار گرفت. عصاره آبی چای سفیدباعث افرایش معنیدار فعالیت آنزیمهای CAT، GPx وSOD و کاهش معنیدار MDA و افزایش TAC گردید (05/0>p). نتایج نشان داد که مصرف چای سفید با افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و تقویت سیستم دفاع آنتیاکسیدانی باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک میگردد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آرسنیک؛ آنزیمهای آنتیاکسیدان؛ استرس اکسیداتیو؛ چای سفید | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه استرس اکسیداتیو نمایانگر عدم توازن میان رادیکالهای فعال اکسیژن (ROS) و سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی بدن بوده و میتواند باعث اختلال در مکانیسم طبیعی سیگنالهای سلولی شود (Mandelker et al., 2011). آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD) آنزیمی است که پاکسازی رادیکالهای سوپراکسید (O2-) یا هیدروژن پراکسید (H2O2) را انجام میدهد. آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و کاتالاز (CAT) با جلوگیری از تشکیل رادیکالهای آزاد و افزایش دفاع آنتیاکسیدانی با آسیب ایجادشده مقابله میکنند. آرسنیک از مهمترین سموم محیطی در جهان بوده و یک عامل سمیّت سلولی میباشد که انسان بهطور عمده از طریق مصرف آب آلوده به آرسنیک غیرارگانیک در مخاطره قرار میگیرد (2008 Celik et al.,). تولید رادیکالهای آزاد ناشی از آرسنیک (سوپر اکسید، هیدروکسیل و رادیکالهای پراکسیل و هیدرواکسی پراکسید) میتوانند با فعالسازی مسیرهای پیامرسانی حساس به آسیب اکسیداتیو باعث مرگ سلول شوند. آرسنیک بهطور اولیه منجر به عدم توازن بین پراکسید و آنتیاکسیدانها میگردد (Ghosh et al., 2010). مطالعات چندی نقش آرسنیک را در افزایش استرس اکسیداتیو نشان داده است (Martinez et al., 2011). نتایج مطالعات حاکی از فعالیت آنتیاکسیدانی چند گیاه مورد استفاده از جمله چای در طب سنتی ایران است. چای یکی از نوشیدنیهایی است که بعد از آب بهطور وسیعی مصرف میشود و به سه نوع مهم وابسته به سطح تخمیر، یعنی چای سیاه، سبز و سفید تقسیم میشود. یافتههای دانشمندان از این نوشیدنی و ساختارش به کمتر از سه دهه برمیگردد. چای دارای خواص ضدالتهابی (et al., 1999 Sano). آنتیاکسیدانی (Yen et al., 1997) و ضد بیماریهای عفونی (Weber et al., 2003)، آنتیموتاژن (Jain et al., 1989)، ضد سرطان (Katiyar et al., 1993)، ضدمیکروبی (Chou et al., 1999)، هیپولیپیدمی (Yoshino et al., 1994)، هیپوکلسترومی (Maron et al., 2003)، حفاظتکننده عصبی (Almajano et al., 2011) و ضددیابتی میباشد (Anderson etal., 2002) و همچنین میتواند به خوبی عوامل پاسخهای ایمنی را فراهم آورد (Abolfathi et al., 2012). ترکیبات شیمیایی چای سفید شامل پروتئینها، پلیساکاریدها و پلیفنلها، اسیدهایآمینه و لیگنینها و متیلگزانتین (کافئین، تئوفیلین، تئوبروبومین) هستند (Vinson et al., 1995). فلاوونوئیدها شامل فلاوونولها و کاتچینها، آنتیسیانین و ایزوفلاوونوئیدها میباشد. ترکیبات مهم فنولیک موجود در برگهای چای کاتچینها هستند که ساختار بالای 30 درصد وزن خشک چای را تشکیل میدهند (Rietveld et al., 2003). کاتچینهای مهم در چای سفید اپیکاتچین، اپیگالوکاتچین، اپیکاتچین-3-گالات و اپیگالوکاتچین-3-گالات که گالاتهای فلاونول هستند. EGCGیا همان اپیگالوکاتچین-3-گالات، مقدار بالای کاتچین را تشکیل میدهد (Ortsäter et al., 2012). گزارشها نشان میدهد که غلظت پلیفنلهای توتال، کاتچینها و اسیدگالیک، کافئین، تئوبروفینها، EGC، ECG و EGCG بهطور ویژه در چای سفید بالاتر از چای سبز است (Mukhtar et al., 1999). در سالهای اخیر ترکیبات آنتیاکسیدان بهطور مستمر مطالعه شده است، که حاکی از توانایی بالای آنها در پاک کردن رادیکالهای آزاد و کاهش اکسیداسیون میباشد (Santana-Rios et al., 2001). با توجه به این که مطالعات اندکی در رابطه با اثرات حفاظتی چای سفید انجام گرفته است، لذا هدف از این بررسی مطالعه اثرات حفاظتی چای سفید در آسیب اکسیداتیو ایجاد شده توسط آرسنیک و فعالیت آنتیاکسیدانی آن در موشهای صحرایی تغذیه شده با این عصاره میباشد.
مواد و روشها مطالعه حاضر از نوع تجربی آزمایشگاهی بوده ودر سال 1393 در دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد. در این مطالعه کلیه ملاحظات اخلاقی و پروتکلهای کار روی حیوانات آزمایشگاهی مورد تایید کمیته نظارت بر حقوق حیوانات آزمایشگاهی بود. در این مطالعه 32 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با محدوده وزنی 200 الی 250 گرم استفاده شد. حیوانات دردمای 2±22 درجه سلیسیوس، رطوبت محیطی 2±38 درصد، دورههای متوالی 12 ساعته نور و تاریکی قرار گرفتند. موشها بعد از 7-5 روز سازش با محیط بهطور تصادفی به 4 گروه 8تایی، شامل: گروه شاهد سالم که هم حجم عصاره، 1 میلیلیتر آب مقطر از طریق گاواژ دریافت کرد، گروه تیمار با آرسنیت سدیم (شرکت مرک، ساخت کشور آلمان ) که با غلظت 100 ppm در آب آشامیدنی بهصورت روزانه تهیه و در اختیار موشها قرارگرفت، گروه تیمار با عصاره آبی چای سفید که 1 میلیلیتر چای سفید را با غلظت 5/1 درصد از طریق گاواژ دریافت کرد و گروه تیمار با عصاره آبی چای سفید همراه با آرسنیت سدیم با غلطت 100 ppmدر آب آشامیدنی، تقسیم شدند.
تهیه عصاره آبی چای سفید 15 گرم از چای سفید تهیهشده از بازار و تائیدشده توسط دانشکده کشاورزی با کد شناسایی (261999) در 1 لیتر آب مقطر به مدت 5 دقیقه جوشانده شد، سپس فیلتر گردیده و عصاره آبی چای سفید 5/1 درصد تهیه شد. پس از پایان دوره تیمار 28 روزه، خونگیری از قلب موشها انجام و در لولههای حاوی هپارین جهت تهیه سرم جمعآوری شد و پس از سانتریفیوژ با دور 3000 به مدت 5 دقیقه سرم جدا و آزمایشات مربوطه با استفاده از کیتهای تجاری موجود طبق دستورالعمل شرکت تولیدکننده کیت انجام گرفت.
اندازهگیری مالوندیآلدئید (MDA) اندازهگیری سطح سرمی MDA با روش اسپکتروفوتومتری انجام گردید. در این روش با ارزیابی مواد واکنشی تیوباربیتوریکاسید (Substances; TBARs Thiobarbituric Acid- Reactive) میتوان آسیب وارد شده به لیپیدها را در حضور مقادیر بالای ROS اندازهگیری نمود .پراکسیداسیون لیپید بر اساس روش لاپنا با استفاده از اسید فسفوریک 1 درصد و تیوباربیتوریک اسید (TBA) 6/0 درصد اندازهگیری میشود. رنگ صورتی تولیدشده ناشی از واکنش TBA با MDA در طول موج 532 نانومتر اندازهگیری و نتایج بهصورت نانومول TBARs بر میلیلیتر سرم و با استفاده از MDA به عنوان استاندارد بیان میشود (Lapenna et al., 2001).
اندازهگیری سوپراکسید دیسموتاز (SOD) برای اندازهگیری فعالیت آنزیم SOD از خون تام هپارینه استفاده شد. 5/0 میلیلیتر خون کامل به مدت 10 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد، سپس پلاسمای آن جدا گردید. پس از آن اریتروسیتها چهار بار با 3 میلیلیتر محلول نمکی 9/0 درصد شسته شدند و پس از هر بار شستشو به مدت 10 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند. اریتروسیتهای شسته و سانتریفیوژ شده با آب سرد دوباره تقطیر شده به حجم دو میلیلیتر رسانده شدند و پانزده دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند. لیزات حاصله با 01/0 مول بر لیتر بافر فسفات 7pH=، رقیق شد. فعالیت آنزیم با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و با کیت تجاری راندوکس-رانسود اندازهگیری شد. این روش توسط مک کورد و فریدوویچ معرفی گردیده است. در این روش از گزانتین و گزانتیناکسیداز برای تولید رادیکا لهای سوپراکسید استفاده میشود. این رادیکالها با ماده 2- (4-iodophenyl)-3-(4-nitrophenol)-5-phenyltetrazolium chloride (I.N.T) واکنش داده و یک رنگ قرمز تشکیل میگردد که با طول موج 505 نانومتر اندازهگیری میشود. فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز با میزان مهار این واکنش اندازهگیری میشود. واحد SOD مقداری است که موجب 50 درصد مهار واکنش فوق میگردد. نتایج بهصورت واحد SOD به ازای گرم هموگلوبین بیان میشود (McCord and Fridovich, 1969).
اندازهگیری گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) با استفاده از کیت RANSEL (Randox labs. Crumlin; UK) و بر اساس روش ارائه شده توسط پاگلیا و والنتین استوار است.گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، اکسیداسیون گلوتاتیون (GSH) توسط کومن (کومن یک ترکیب شیمیایی با شناسه پاب کم 6629 است. شکل ظاهری این ترکیب، مایع بیرنگ و یا زرد کمرنگ است) هیدروپروکسید را کاتالیز میکند. در گلوتاتیون ردوکتاز (GR) و NADPH، گلوتاتیون اکسیده (GSSG) سریعاً به فرم احیاء تبدیل میشود. همزمان NADPH نیز به NADP+ اکسیده میشود. اکسیداسیون NADPH به NADP+ باعث کاهش جذب در طول موج 340 نانومتر میگردد که متناسب با فعالیت GPx است (1967 Paglia and Valentine,).
اندازهگیری ظرفیت تام آنتیاکسیدان سرم (TAC) اندازهگیری سطح آنتیاکسیدانی تام پلاسما به روش اسپکتروفتومتری با دمای کنترل شده صورت گرفت. در این روش ABTS (2و2-آزینو- دی -3-اتیل بنزوتیازولین سولفانات) با پراکسیداز و H2O2 انکوبه و تولید رادیکال کاتیونی ABTS میکند که دارای جذب نوری در 600 نانومتر میباشد. آنتیاکسیدانهای موجود در نمونه تولید رنگ را مهار میکنند. جهت استاندارد از 6- هیدروکسی 8,7,5,2، تترامتیل کرومان-2-کربوکسیلیک اسید (کمپانی رندوکس- انگلستان ) به مقدار 85/1mmol/L استفاده شد. مقدار آنتیاکسیدان تام پلاسما بر حسب میلیمول در لیتر گزارش شد (Lapenna et al., 2001). اندازهگیری کاتالاز (CAT) فعالیت این آنزیم بوسیله متد ارائه شده توسط ابی در سال 1984 اندازهگیری گردید. اندازهگیری بر اساس میزان تجزیه H2O2 در طول موج nm240 نانومتر و در دمای 20 درجه سلسیوس انجام گردید. فعالیت آنزیم از طریق محاسبه میزان جذب نوری نمونهها در طول موج 240 نانومتر و در فاصله زمانی صفر و 15 ثانیه محاسبه و فعالیت آنزیم از طریق فرمول مربوطه (K=0.153; logA 240t=0/logA 240t=15) بهدست آمده و فعالیت آنزیم به صورت CAT/gr Hb خون بیان شد (Aebi, 1984).
تحلیل آماری دادهها دادههای به دست آمده، به صورت mean ±SD محاسبه و اختلاف معنیدار بین گروهها توسط آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی دانکن (Duncan Post Hoc) در سطح معنیداری 05/0p< به کمک نرم افزار spss نسخه 22 مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها میانگین و انحراف معیار آنزیمهای کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و مالوندیآلدئید (MDA) و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) سرم در گروههای مورد بررسی در جدول 1 نشان داده شده است. مصرف آرسنیت سدیم باعث کاهش معنیدار (05/0p<) در فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و افزایش معنیدار (05/0p<) مالوندیآلدئید (MDA) شد. مصرف عصاره آبی چای سفید به همراه آرسنیت سدیم منجر به افزایش معنیدار (05/0p<) فعالیت آنزیمهای SOD، CAT و GPx و میزان TAC و کاهش معنیدار MDA گردید (05/0p<).
جدول 1- مقایسه میانگین و انحراف معیار مالوندیآلدئید، آنتیاکسیدان تام، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز سرم در گروههای مورد مطالعه
a,b,c : حروف غیرمشابه در هر ستون نشانگر اختلاف معنیدار است (05/0>p). مقادیر به صورت میانگین± انحراف معیار برای 8 موش صحرایی در هر گروه ارائه شده است.
بحث و نتیجهگیری در بررسی حاضر آرسنیت سدیم باعث کاهش فعالیتهای آنزیمهای آنتیاکسیدان و افزایش پراکسیداسیون لیپیدی شد و مصرف چای سفید باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی گردید. مطالعات نشان داده است که آرسنیت سدیم استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد. متابولیسم آرسنیت سدیم یکی از دلایل تغییر در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی به ویژه GPx میباشد. کبد یکی از مهمترین جایگاههای متیلاسیون آرسنیت سدیم است. تبدیل شدن آرسنیت سدیم به مونومتیل آرسنیت و دیمتیل آرسنیت توسط SAM (S- آدنوزیل متیونین) در حضور گلوتاتیون (GSH) انجام میگیرد که این مسئله منجر به کاهش گلوتاتیون و فعالیت آنزیمهای وابسته به گلوتاتیون از جمله GPx میگردد و تقلیل GSH باعث تسهیل در تجمع آرسنیت سدیم و ایجاد استرس اکسیداتیو میشود. افزایش استرس اکسیداتیو منجر به کاهش فعالیت SOD شده و افزایش تولید رادیکالهای سوپراکسید، فعالیت کاتالاز را مهار میکند. افزایش میزان H2O2 نشانگر کاهش فعالیت CAT بعد از مصرف آرسنیت سدیم میباشد . (Vijaya Bhaskar Reddy et al., 2011). مطالعات زیادی کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و افزایش پراکسیداسیون لیپیدی در حضورسدیم آرسنیت رانشانداده است که با مطالعه ما همخوانی دارد. از جمله مطالعهای که ویجایا و همکاران در سال 2011 با عنوان تاثیر سدیم آرسنیت بر روی موشهای ماده در دوره شیرواری انجام دادهاند مشاهده نمودند سدیم آرسنیت باعث افزایش تیو باربیتوریک اسید در بافت کبد میگردد که این ماده باعث پائین آمدن سطح گروههای SH و آنزیمهای آنتیاکسیدان میشود که با نتایج ما همخوانی دارد. (Vijaya Bhaskar Reddy et al., 2011). همانطور که در بررسی حاضر مشاهده شد، تیمار با عصاره آبی چای سفید منجر به افزایش فعالیت آنزیمها و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی گردید. مطالعه ناکاگاوا و همکاران در سال 2002 حاکی از فعالیت آنتیاکسیدانی و پاککنندگی رادیکالهای آزاد چای سبز میباشد (Nakagawa et al., 2002). در مطالعه آذرم و همکاران در سال 2004 در خصوص خاصیت ضدسرطانی اپیکاتچین و اپی-3-گالات و ترکیبات پلیفنلی چای سبز، ایشان به این نتیجه رسیدند که اپیکاتچینها ممکن است در شلاته کردن یونهای فلزات به خصوص آهن و مس (که در جدا شدن هیدروپراکسیدهای لیپیدی که منجر به تولید و تشکیل آلدئیدهای فعال میگردند) دخالت کنند (Azram et al., 2004). در مطالعهای که اهلام و همکاران در سال 2014 در مورد تاثیر عصاره چای سفید بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام دادند، به این نتیجه رسیدند که چای سفید باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی میگردد و علل احتمالی این اثر در ارتباط با کاهش رادیکالهای آزاد و بهبود فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و مهار پراکسیداسیون لیپیدی به دلیل وجود ترکیبات آنتیاکسیدانی مختلف و یا افزایش سنتز مولکولهای آنتیاکسیدان و بهویژه فلاوونوئیدها میباشد. علاوه بر این، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی به مولکولهای دیگر موجود در چای ازجمله اسید آسکوربیک، آنتیسیانینها، ایزوفلاوونوئیدها و فلاوونولها گفته میشود که میتوانند باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی گردند. چای سفید به علت داشتن ترکیبات آنتیاکسیدان علاوه بر کاتچینها باعث افزایش ظرفیت تام آنتیاکسیدانی میگردد (Ahlam et al., 2014). با توجه به همخوانی نتایج تحقیقات فوق با مطالعه حاضر میتوان گفت که در مطالعه ما تاثیر چای سفید احتمالاً به ترکیب کاتچین موجود در آن مربوط است. کاتچین چای سفید فلاوونوئیدی است که مطالعات زیادی روی آن انجام گرفته است و اثرات مفید آنتیاکسیدانی، حفاظت از تخریب توسط رادیکالهای آزاد شامل سوپراکسید، پراکسیل و اکسیژن منفرد را بر عهده دارد. از طرفی کاتچین علاوه بر افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی پلاسما، باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی ارگانهای مختلف از جمله قلب و ریهها میگردد (Skryzdlewska, et al., 2002). مطالعات نشان میدهد که کاتچین و پلیفنلهای چای یک زداینده موثر سوپراکسید، رادیکالهای پراکسیل، اکسیژن منفرد، پراکسی نیتریت و هیپرکلرو اسید میباشند. کاتچین مولکولی از خانواده فلاوونوئیدها است. این مولکول آنتیاکسیدانی به میزان بسیار زیاد در چای سفید وجود دارد. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که کاتچین علاوه بر خواص آنتیاکسیدانی نقش محافظتی در پیشگیری از برخی از بیماریهای مزمن مانند دیابت و پوکی استخوان دارد. انواع کاتچین موجود در برگ چای عبارت است از: اپیکاتچین، اپیگالوکاتچین، اپیکاتچینگالات، اپیگالوکاتچینگالات. خاصیت آنتی اکسیدانی اپیگالوکاتچینگالات نسبت به ویتامین E وC به ترتیب حدود ۱۰۰ و 25 برابر بیشتر است (Vinson et al., 1995). در هر صورت، محققان معتقدند که خاصیت آنتیاکسیدانی برخی گیاهان تنها مربوط به این ترکیبات فلاوونوئیدی نیست، بلکه ترکیبات دیگر از جمله ویتامین C، توکوفرول و سایر پیگمانها نیز میتوانند اثرات آنتیاکسیدانی داشته باشند. بنابراین، دلایل احتمالی اثرات چای سفید در افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدها را میتوان به افزایش پاکسازی رادیکالهای آزاد، شلاته کردن فلزات واسطه (که نقش مهم در تشکیل رادیکالهای آزاد دارند)، القاء آنزیمهای آنتیاکسیدانی و داشتن برخی مواد دیگر نسبت داد. البته، مطالعات بیشتر در رابطه با ترکیبات موثره عصاره در حضور سایر اکسیدانها نیز ضروری بهنظر میرسد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,323 |