تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,618 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,303,027 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,356,212 |
تاثیر اکسیتتراسایکلین بر میزان کلسیم و فسفر خون و تراکم بافت استخوانی در جوجههای گوشتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 9، 4 (36) زمستان، بهمن 1394، صفحه 305-316 اصل مقاله (1.03 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عزیز نوروزی1؛ افشین ذاکری* 2؛ سید اسماعیل صفوی3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه علوم دامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار گروه علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هدف از این مطالعه بررسی اثرات اکسیتتراسایکلین بر میزان کلسیم و فسفر خون و تراکم بافت استخوانی در جوجههای گوشتی بود. بدین منظور، تعداد 72 قطعه جوجهیکروزه راس سویهی 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 2 گروه آزمایشی شامل گروه شاهد با جیره فاقد آنتیبیوتیک و گروه تیمار با جیره حاوی اکسیتتراسایکلین 50% به میزان 3 گرم در هر کیلوگرم و 6 تکرار در شرایط محیطی و مدیریتی یکسان به مدت 42 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. در این آزمایش صفات استخوانی مورد مطالعه شامل قطر بدنه استخوان فمور و نسبت بافتهای مختلف استخوان فمور و جمجمه بود. پارامترهای خونی نیز شامل سطوح کلسیم و فسفر سرم بودند. در گروه تیمار با اکسیتتراسایکلین افزودن دارو به جیره غذایی موجب کاهش معنیدار قطر استخوان فمور گردید (01/0p<). همچنین میزان تیغههای استخوانی در تنه استخوان فمور و جمجمه به طور معنیداری کاهش یافت (01/0p<). در گروه تیمار با اکسیتتراسایکلین، میزان مغز استخوان فمور و جمجمه بهطور معنیداری افزایش یافت (01/0p<). تاثیر داروی اکسیتتراسایکلین بر غضروف استخوان جمجمه، غیرمعنیدار بود. در گروه تیمار با اکسیتتراسایکلین افزودن دارو به جیره، تاثیر معنیداری بر سطوح کلسیم و فسفر خون نداشت. نتایج مطالعه نشان داد که اکسیتتراسایکلین میزان جذب کلسیم و فسفر را از مخاط روده کاهش داده و باعث کاهش تراکم توده استخوانی میشود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکسیتتراسایکلین؛ استخوان؛ پارامترهای خون؛ جوجههای گوشتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه آنتیبیوتیکها ترکیبات ضدمیکروبی میباشند که عمدتاً از طریق تخمیر میکروبی و یا بهصورت شیمیایی تولید میشوند و نقش مهمی را در بهداشت و سلامت انسان و دام ایفا میکنند (Simsek etal., 2007). استفاده از ترکیبات آنتیبیوتیک به عنوان محرک رشد در جیره طیور به سالهای اخیر برمیگردد که رشد قابل توجهی در هنگام افزودن آنتیبیوتیک استرپتومایسین به جیرهجوجهها مشاهده گردید (Truscott and Al-Sheikhly, 1997). نتایج تحقیقات گسترده نشان داده است که افزودن آنتیبیوتیکها به جیره میتواند از طریق بهبود در میزان افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بهعنوان محرک رشد عمل کند (Miles et al., 1984). افزودنیهای آنتیبیوتیکی به عنوان محرک رشد و حافظ سلامت دام موجب بهبود میکروفلور روده ماکیان شده و از برخی بیماریهای رودهای ممانعت میکنند (Waldrpoup et al., 1995). طی تحقیقی که توسط والدروپ و همکاران در سال 2005 در دانشگاه آرکانزاس آمریکا روی 30 قطعه جوجه یکروزه نر و ماده نژاد کاب سویه 500 بهمنظور بررسی اثرات سطوح 2 و 4 گرم بر تن آنتیبیوتیک بر عملکرد جوجهها صورت گرفت، مشخص گردید که مصرف آنتیبیوتیک موجب افرایش وزن و کاهش مصرف خوراک میگردد (Waldrpoup et al., 2005). نشان داده شده است که آنتیبیوتیک به عنوان یک افزودنی غذایی اثرات سودمندی از طریق بهبود بالانس رودهای (Peterson et al., 2003) و بهبود خصوصیات مطلوب لاشه و کارآیی اقتصادی در جوجههای گوشتی دارد (Denil et al., 2003). آنتیبیوتیکها در غذای جوجههای گوشتی برای بهبود راندمان افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی، بهبود وضعیت سلامتی (سمنانی نژاد، 1392)، بهبود کیفیت محصول از قبیل کاهش درصد چربی و افزایش میزان پروتئین در گوشت (Hughes and Heritage, 2002)، پیشگیری از آماس رودهای نکروتیک ناشی از عفونت باکتریایی گونه کلستریدیوم و تنظیم جمعیت میکروارگانیسمهای رودهای و تأثیر بر متابولیسم و عملکرد روده بهکار میروند (Chapman and Johnson, 2003). طی مطالعهای به منظور بررسی تاثیر آنتیبیوتیکها بر عملکرد جوجههای گوشتی، نشان داده شده است که مصرف آنتیبیوتیک موجب بهبود کلی عملکرد میشود (افشار مازندران و رجب، 1381). خانواده دارویی تتراسایکلینها، آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف با ویژگیهای ضدمیکروبی مشابهی هستند که از نظر طیف گستردگی و وضعیت فارماکوکینتیک خود، تا حدودی با هم متفاوت میباشند (Boothe, 2012). تتراسایکلینها در بدن با یونهای کلسیم، منیزیم، آلومینیوم، آهن و مس ترکیب و متصل شده و سبب شلاته شدن آنها در بدن بهویژه در دستگاه گوارش میشوند (Anjum et al., 2005) و به این ترتیب از جذب این املاح ممانعت به عمل میآورند (یگانه و صادق، 1378). جهت جلوگیری از این عمل تتراسایکلینها، سولفات سدیم را به میزان 6/13 کیلو در تن به جیره اضافه میکنند (Hashemi and Davoodi, 2011)، تا سولفات سدیم بتواند با کلسیم موجود در روده ترکیب شود و سولفات کلسیم تولید کند که با تتراسایکلینها ترکیب نمیگردند (Ashayerizadeh et al., 2009). آنتیبیوتیکها، نیاز به پروتئین و برخی از ویتامینها و مواد معدنی را در جیره تغییر میدهند. آنها با اسیدیتر کردن محیط روده موجب بهبود جذب کلسیم و فسفر و افزایش قابلیت استفاده از آنها در سطح سلولی شده و به تبع آن موجب تحریک رشد استخوان میشوند (Duwa et al., 2013). اکسیتتراسایکلین به طور گسترده در بدن، بهویژه کبد، کلیه و استخوان و دندانها انباشته میشود (Salehzadeh et al., 2006). تتراسایکلینها میتوانند کلسیم را در دندان و استخوانها شلاته کنند (Yeo and Kim, 1997). آنها در چنین ساختارهایی وارد شده و رسوب کلسیم را مهار میکنند (مانند فشردگی مینای دندان) و باعث زردی سپس قهوهای شدن دندان و استخوانها میشوند (Saxen, 1966a). همچنین اکسیتتراسایکلین در غلظتهای خیلی بالا باعث اختلال در التیام استخوانهای شکسته میشود (Boothe, 2012). به عبارت دیگر دزهای بالای اکسیتتراسایکلین به دلیل تمایل کلسیم به ایجاد شلاتههای کلسیمی، ممکن است ضمن پیوند با کلسیم (Saxen, 1966b)، در استخوانهای در حال رشد رسوب کرده، مانع کلسیمی شدن استخوانها (Osteocalcification) و دندانها (Bevelander and Cohlan, 1962) و به دنبال آن زرد یا قهوهای شدن رنگدانههای استخوان یا دندان شود. این عمل موجب کاهش میزان معدنی شدن استخوانها میشود (Bevelander et al., 1960). هدف از این مطالعه بررسی اثرات اکسیتتراسایکلین بر میزان کلسیم و فسفر خون و تراکم بافت استخوانی در جوجههای گوشتی بود.
مواد و روشها برای انجام مطالعه، تعداد 72 قطعه جوجه یکروزه نر و ماده سویه راس 308 بهطور تصادفی جداسازی شدند. جوجهها به مدت 42 روز از جیره آزمایشی یکسان و آب به صورت ارائه آزاد استفاده کردند. جوجهها در 12 قفسآزمایشی شمارهگذاری شده وارد گردیدند، بهطوریکه در هر قفس، شش قطعه جوجه وجود داشت. قبل از شروع مطالعه، سالن و قفسهای مورد استفاده شستشو و ضدعفونی شدند و برای تنظیم نور، از لامپهای 100 واتی به تعداد مناسب استفاده شد. جیرههای آزمایشی توسط برنامه نرمافزاری UFFDA بر اساس توصیههای انجمن تحقیقات ملی آمریکا (NRC, 1994) برای جوجهها تنظیم گردیدند. جیرهها از نظر انرژی و پروتئین بهطور یکسان محاسبه و تهیه شدند (جدول 1). اندازه ذرات خوراک با توجه به سن جوجهها به وسیله غربال مناسب آسیاب، تنظیم شد. در طول دوره پرورش در گروه تیمار، اکسیتتراسایکلین 50% به میزان 3 گرم در هر کیلوگرم از جیره پایه افزوده شد. جدول 1 ترکیب مواد خوراکی و مواد مغذی جیرهها را نشان میدهد.
جدول 1- ترکیب مواد غذایی و مواد مغذی جیره
* هر کیلوگرم مکمل معدنی حاوی 120 میلیگرم منگنز، 80 میلیگرم روی، 90 میلیگرم آهن، 15 میلیگرم مس، 6/1 میلیگرم ید، 5/0 میلیگرم سلنیوم و 6/0 میلیگرم کبالت میباشد. ** هر کیلوگرم مکمل ویتامینی حاوی 9000 واحد بین المللی ویتامین A، 2000 واحد بین المللی کولهکلسیفرول، 18 واحد بینالمللی ویتامین E، 4 میلیگرم ویتامین K3، 015/0 میلیگرم ویتامین B12، 15/0 میلیگرم بیوتین، 1 میلیگرم فولاسین، 30 میلیگرم نیاسین، 25 میلیگرم پانتوتنیک اسید، 9/2 میلیگرم پیریدوکسین، 6/6 میلیگرم ریبوفلاوین، 8/1 میلیگرم تیامین میباشد.
ویژگیهای مورد ارزیابی بررسی بافت استخوانی جهت بررسی بافت استخوانی (فشرده و اسفنجی) در آخر دوره پرورش از هر تکرار چهار قطعه جوجه انتخاب و بعد از کشتار جهت تهیه مقاطع بافتی به آزمایشگاه بافتشناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ارجاع داده شدند. مقاطع بافتی از دو نوع استخوان متراکم (فمور) و استخوان اسفنجی (استخوانهای جمجمه) با رنگآمیزی معمول هماتوکسیلین-ائوزین مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی هیستومورفومتری دو فاکتور مد نظر قرار گرفت: 1- با استفاده از عدسی مدرج، قطر دیواره استخوان فمور (از ناحیه ضریع تا آندوست) با درشتنمایی ×4 و در ده نقطه از دیواره دیافیز مورد اندازهگیری قرار گرفت و میانگین آن محاسبه شد. 2- با استفاده از عدسی مشبک مدل نیکسون و اندازهگیری خطی از طریق خطوط مشبک متقاطع که از 100 خانه مربعی تشکیل شده، درصد دو بخش استخوان فمور (مغز استخوان و تیغههای استخوانی) و سه بخش استخوان جمجمه (مغز استخوان، غضروف و بافت استخوان) با درشتنمایی ×40 مورد اندازهگیری قرار گرفت. بررسی فراسنجههای خونی در پایان دوره مطالعه، از هر قفس تعداد 2 قطعه پرنده نر و 2 قطعه پرنده ماده (بهصورت مخلوط در یک قفس) که نزدیک به میانگین وزنی آن قفس بودند، انتخاب و از طریق ورید زیر بال خونگیری شدند. بدین ترتیب که با استفاده از سرنگهای 5 میلیلیتری عمل خونگیری به میزان یک میلیلیتر از طریق ورید بال انجام گرفت و خون اخذ شده در درون لولههای آزمایشی هپارینه ریخته شده و بلافاصله به آزمایشگاه تشخیص طبی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انتقال یافتند تا مقادیر سرمی کلسیم و فسفر نمونهها مورد سنجش قرار گیرند. قابل ذکر می باشد مقادیر فسفر خون توسط دستگاه اتوآنالایزر بهروش اسپکتوفتومتری (Biowave مدل S2100، ساخت کشور انگلیس) توسط کیت فسفر پلاس کمپانی زیست شیمی به شماره 516-11 و کلسیم بهروش o. Cresolphthalein Complexone (cpc) توسط کیت کلسیم پلاس کمپانی زیست شیمی به شماره کاتولوگ 506-11 اندازهگیری شد. تحلیل آماری دادهها آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 2 تیمار در 6 تکرار اجرا شد. مدل آماری طرح بهصورت رابطه زیر است: Yij=m +ti + eij Yij= مقدار عددی هر مشاهده در آزمایش m= میانگین کل جامعهای که از طریق نمونهها با فرض اولیه مورد بررسی قرار میگیرد. ti = اثر i مین تیمار eij= اثر خطای نمونهبرداری (خطای آزمایش) پس از انجام تست نرمال بودن دادهها، دادههای نرمال در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با استفاده از نرمافزار آماری SAS (نسخه 1/9) مورد تحلیل آماری قرارگرفت. با توجه به اینکه تنها دو تیمار آزمایشی وجود داشت، مقایسه میانگین با استفاده از آزمونهای چند دامنهای دانکن صورت نگرفت و معنیدار بودن واریانس، نشانگر تفاوتها نیز بود (05/0p<).
یافتهها تاثیر اکسیتتراسایکلین جیره بر صفات استخوانی تاثیر تیمارهای آزمایشی بر قطر بدنه استخوان معنیدار بود طوریکه، افزودن اکسیتتراسایکلین به جیره موجب کاهش قطر استخوان فمور گردید (01/0p<). تاثیر اکسیتتراسایکلین بر مغز استخوان و ترابکولها هم در استخوان فمور و هم در استخوان جمجمه معنیدار (01/0p<)، اما تاثیر آن بر غضروف استخوان جمجمه غیرمعنیدار بود به این صورت که، با افزودن اکسیتتراسایکلین به جیره میزان مغز استخوان افزایش ولی مقدار ترابکولها کاهش یافت (جدول 2).
جدول 2- مقایسهمیانگین اجزای بافتی در مقطع استخوان فمور و جمجمه
ab: میانگینهای هر ستون با حروف غیرمشترک دارای اختلاف معنیدار میباشند (05/0p<).
در مطالعات ریزبینی مقطع استخوان فمور، در گروه شاهد قسمت دیافیز فمور با تراکم استخوانی بیشتر (شکل 1) و در گروه تیمار با تراکم استخوانی کمتر (شکل 2) مشاهده شد. به طور مشابه، مقطع استخوان جمجمه در گروه شاهد با بافت متراکم (شکل 3) و در گروه تیمار با بافت غیرمتراکم (شکل 4) مشخص گردید.
شکل 1- نمای ریزبینی از مقطع استخوان فمور گروه شاهد با تراکم استخوانی بیشتر. علامت پیکان افزایش تراکم بافت استخوانی و افزایش قطر بدنه استخوان فمور را نشان میدهد (رنگآمیزی هماتوکسیلینائوزین، درشتنمایی ×40).
شکل 2- نمای ریزبینی از مقطع استخوان فمور گروه تیمار با تراکم استخوانی کمتر. علامت پیکان کاهش تراکم بافت استخوانی و کاهش قطر بدنه استخوان فمور را نشان میدهد (رنگآمیزی هماتوکسیلینائوزین، درشتنمایی ×40).
شکل 3- نمای ریزبینی از مقطع استخوان جمجمه گروه شاهد با تراکم استخوانی بیشتر. علامت پیکان افزایش تراکم بافت استخوانی و افزایش قطر بدنه استخوان جمجمه را نشان میدهد (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی×40).
شکل 4- نمای ریزبینی از مقطع استخوان جمجمه گروه تیمار با تراکم استخوانی کمتر. علامت پیکان کاهش تراکم بافت استخوانی و کاهش قطر بدنه استخوان جمجمه را نشان میدهد (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی ×40).
تاثیر اکسیتتراسایکلین جیره بر فراسنجههای خونی مقایسه میانگین سطوح کلسیم و فسفر خون جوجهها در جدول 3 آمده است. مقایسه میانگین دادهها نشان داد که افزودن اکسیتتراسایکلین به جیره، تاثیر معنیداری بر سطوح کلسیم و فسفر خون نداشته است.
جدول 3- مقایسه میانگین سطوح کلسیم و فسفر خون (میلیگرم بر دسیلیتر)
بحث و نتیجهگیری در بررسی حاضر افزودن اکسیتتراسایکلین به جیره جوجههای گوشتی موجب کاهش قطر بدنه استخوان فمور و افزایش نسبت مغز استخوان به ترابکول در استخوانهای فمور و جمجمه شد ولی تاثیری بر نسبت غضروف استخوان جمجمه و سطوح کلسیم و فسفر خون نداشت. اکسیتتراسایکلین به دلیل تمایل به تشکیل شلاتههای کلسیمی، به صورت گسترده و برگشتناپذیر در بدن بهویژه در کبد، کلیه، استخوان و دندانها رسوب کرده و مانع ترسیب کلسیم و فسفر در استخوانها و دندانها شده و از این رو بافت استخوانی در مقطع عرضی به صورت غیرمتراکم و یا متخلخل دیده میشود (Boothe, 2012). از سوی دیگر دو وا و همکاران در سال 2013 نشان دادند که برخی آنتیبیوتیکها با تغییر در میزان pH روده و اسیدیتر کردن محیط آن موجب افزایش فعالیت میکروفلور روده در برخی موارد مثل لاکتوباسیلها گشته و باعث بهبود جذب کلسیم و فسفر و افزایش قابلیت استفاده از آنها در سطح سلولی شده و به تبع آن موجب تحریک رشد استخوان میشوند. این یافته مشابه نتایج حاصل از تحقیقات بوت در سال 2012 (Boothe, 2012) و شلایی و همکاران در سال 1392 بود (شلایی و همکاران، 1392). در مطالعهای که توسط تالابی و همکاران در سال 2013 و فرشیلد و همکاران در سال 2005 صورت گرفت نشان داده شد که افزودن 05/0 گرم بر کیلوگرم تتراسایکلین به جیره تاثیر معنیداری بر وزن بدن، مصرف خوراک، مصرف آب و ضریب تبدیل غذایی جوجهها ندارد (Talabi et al., 2013)، هرچند افزایش وزن جوجهها در موقعی که زمان تغذیه با تتراسایکلین تنها به مدت 4 هفته بود، بهتر شد (Fairchild et al., 2005). در مطالعهای که توسط لات و همکاران در سال 1993 به منظور بررسی اثرات تتراسایکلین در آب آشامیدنی به عنوان محرک رشد بر عملکرد جوجههای گوشتی صورت گرفت، نشان داده شد که افزودن تتراسایکلین به آب، تاثیر معنیداری بر مصرف آب ندارد، اما موجب بهبود وزن بدن در هفته پنجم شد. با اینحال تاثیری بر افزایش وزن در هفتههای 4 و 6 نداشت، هرچند افزایش وزن جوجهها در موقعی که زمان تغذیه با تتراسایکلین تنها به مدت 4 هفته بود، بهتر شد (Lott et al., 1993). در مطالعهای که توسط پیترسون و همکاران در سال 1991 بهمنظور بررسی اثر تتراسایکلین هیدروکلراید (55 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن زنده در روز) و اکسیتتراسایکلین هیدروکلراید (32 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن زنده در روز) بر تلفات جوجههای گوشتی صورت گرفت، نشان داده شد ماندگاری جوجهها در هر دو تیمار نسبت به گروه شاهد بهتر بود (Peterson and Carpenter, 1991)، اما تفاوت معنیداری بین دو نوع تتراسایکلین مورد استفاده مشاهده نشد. همچنین ایشان نشان دادند که تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری با گروه شاهد در مورد صفات عملکردی ندارند اما، به دلیل کاهش تلفات در اثر تیمارها، میزان مرغ زندهای که روانه بازار میشود و به دنبال آن درآمدزایی مرغداری، حدود 5/1-1 درصد افزایش مییابد (مدیر صانعی و همکاران، 1381). ال انکاری و حمیدا در سال 1996 نشان دادند که افزودن 05/0 گرم بر کیلوگرم اکسیتتراسایکلین به جیره جوجههای گوشتی، فعالیت ماکروفاژی بدن را نسبت به گروه شاهد افزایش داده و موجب کاهش معنیدار تعداد کل لکوسیتها، لمفوسیتها و اندازه بورس فابریسیوس و تیموس میشود، اما تاثیری بر وزن بدن و وزن طحال ندارد (Al-Ankari and Homeida, 1996). خادم و همکاران در سال 2014 نشان دادند که جوجههای تغذیه شده با اکسیتتراسایکلین وزن بدن و مصرف خوراک بالاتر و ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به گروه شاهد داشتند، اما تاثیری بر چربی شکمی مشاهده نشد (Khadem et al., 2014). در مطالعهای که توسط شیخ احمدی و نیوولد در خصوص بررسی تاثیر آنتیبیوتیک اکسیتتراسایکلین (200 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد جوجههای گوشتی نر سویهی راس 308 تا سن 21 روزگی صورت گرفت، نشان داده شد که اکسیتتراسایکلین توانایی بهبود عملکرد جوجههای گوشتی را از طریق افزایش وزن و کاهش ضریب تبدیل غذایی دارد (شیخ احمدی و نیوولد، 1391). یافتههای حاصل در مورد میزان سطوح سرمی کلسیم و فسفر خون مغایر با نتایج حاصل از تحقیق حاجی کلائی و همکاران در سال 2012 بود، بهطوری که ایشان ثابت کردند تزریق وریدی و عضلانی اکسیتتراسایکلین در گاو موجب کاهش سطوح کل کلسیم، کلسیم یونیزه، فسفر و منیزیم در خون میشود (Hajikolahi et al., 2004). همچنین در خصوص تاثیر غیرمعنیدار اکسیتتراسایکلین بر سطوح کلسیم و فسفر خون میتوان بیان کرد که مقدار مورد استفاده اکسیتتراسایکلین جهت تاثیر بر سطوح کلسیم و فسفر خون، پایین بوده است بهطوریکه، میزان کلسیم و فسفر خون با ترشح هورمون پاراتورمون از غده پاراتیروئید و برداشت این عناصر از سطح استخوانها در سطح تعادل باقی میماند. در مواردی که اکسیتتراسایکلین در دزهای بالاتر بهویژه در شرایطی که به شکل تزریق وریدی و عضلانی استفاده میشود، میزان هورمون پاراتورمون مترشحه نمیتواند تمام مقادیر مورد احتیاج بدن را از استخوانها برداشت کند، در نتیجه میزان کلسیم و فسفر خون کاهش پیدا میکند. ولی در موارد استفاده به شکل خوراکی و با دز معمول و توصیه شده، به خاطر کاهش میزان جذب دارو در روش آشامیدنی و از طرفی دیگر به خاطر پایین بودن دز مورد استفاده در مقایسه با روش تزریق داخل عضلانی و وریدی، میزان برداشت کلسیم و فسفر توسط هورمون پاراتورمون از استخوانها میتواند میزان کمبود این دو عنصر را به خاطر کاهش جذب از روده جبران کند ولی به دلیل کاهش میزان جذب رودهای کلسیم و فسفر از روده و همچنین برداشت این دو یون توسط هورمون پاراتورمون از استخوانها، میزان تراکم استخوانی کاهش مییابد. به نظر میرسد اکسیتتراسایکلین با شلاته کردن یونهای کلسیم و به دنبال آن دیگر مواد غذایی متصل به منابع کلسیمی، باعث کاهش جذب رودهای آنها میشود. از این رو توصیه میگردد جهت جلوگیری از شلاته شدن یون کلسیم، از ترکیباتی مثل سولفات دوسود همراه با اکسیتتراسایکلین استفاده شود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,752 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 731 |