تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,985 |
تعداد مقالات | 83,469 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,609,720 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,721,741 |
آب کافت آنزیمی الیاف نایلون 66 با استفاده از آنزیم پروتئاز | ||
پژوهش های کاربردی در شیمی | ||
مقاله 2، دوره 4، شماره 13، خرداد 1389، صفحه 13-21 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نویسنده | ||
مازیار پروین زاده* | ||
گروه مهندسی نساجی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر زیستفناوری کاربردهای فراوانی در واحدهای تکمیل و رنگرزی صنعت نساجی داشته است. آنزیمها ترکیبهایی پروتئینی هستند که در بسیاری از واکنشهای مورد نیاز در فرایندهای نساجی میتوانند شرکت کنند. این تحقیق به منظور اصلاح ویژگیهای الیاف نایلون 66 و بررسی ویژگی های متفاوت آن شامل رنگپذیری، جذب رطوبت، تغییرهای سطحی و ثباتهای رنگی با استفاده از آنزیم پروتئاز انجام شده است. بدین منظور منسوج نایلون 66 ابتدا با غلظتهای مختلف آنزیم پروتئاز در آب شامل 3%، 6% و 9% عمل شده است. سپس عملیات رنگرزی با رنگزای اسیدی انجام شد. با توجه به نتیجههای آزمایش رنگ سنجی مشاهده میشود که در نمونههای عمل شده با آنزیم و سپس رنگرزی شده با رنگزا، مقدار*L کاهش یافته و با افزایش غلظت آنزیم کاهش بیشتری در مقدار *L مشاهده میشود. نتیجههای آزمایش رمق کشی رنگزای اسیدی الیاف عمل شده، روند افزایش جذب رنگزاها در الیاف را نشان میدهد. با توجه به نتیجههای استحکام کششی منسوج، مشاهده میشود که فرایند آنزیمی استحکام، مدول و ازدیاد طول تا حد پارگی منسوج را کاهش میدهد. بررسی ویژگی های حرارتی نمونه عمل شده با آنزیم، تغییر قابل توجهی را در مقدار آرایش یافتگی لیف در اثر فرایند آنزیمی تا دمای 300 درجه سانتیگراد را نشان نداد. ولی با افزایش میزان حرارتدهی نمونهها در محدوده دمایی 300تا 400 درجه بی سانتی گراد کاهش قابل توجهی در دمای تخریب نمونه عمل شده با آنزیم در مقایسه با نمونه عمل نشده مشاهده میشود. ثبات شستشویی و نوری نمونههای عمل شده با آنزیم مطابق با استانداردISO- 105CO5 و ISO Day light- 105CO5 اندازهگیری شد. فرایند آنزیمی پیش از رنگرزی، ثباتهای شستشویی و نوری نمونههای رنگرزی شده را بهبود میدهد که میتواند در نتیجه افزایش نفوذ رنگزاها به داخل الیاف باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
نایلون 66؛ آنزیم پروتئاز؛ رنگپذیری؛ رنگزای اسیدی | ||
مراجع | ||
[1] Atkins, P.; Pauula. J. D.; Physical chemistry. 7th ed.UK: Oxford University Press; 2001.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 413 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 510 |