تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,673,370 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,726,837 |
بررسی باقی مانده سم دلتامترین در خیار گلخانه ای | ||
فصلنامه تخصصی تحقیقات حشره شناسی | ||
مقاله 3، دوره 7، شماره 4 - شماره پیاپی 28، اسفند 1394، صفحه 307-316 اصل مقاله (313.08 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
بهاره رفیعی* 1؛ سهراب ایمانی2؛ سید رضا باستان3 | ||
1دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران | ||
2گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران | ||
3گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت | ||
چکیده | ||
با توجه به کاربرد گسترده آفت کش ها در تولید میوه ها و سبزیجات، شناسایی و اندازه گیری نوع و مقدار باقی مانده این ترکیبات در سلامت افراد جامعه حایز اهمیت است. خیار یکی از سبزیجات تازه پرمصرف در ایران است که به دلیل فاصله زمانی کوتاه بین سم پاشی تا برداشت محصول، می تواند سلامتی انسان ها را به خطر اندازد. این تحقیق به منظور بررسی میزان باقی مانده آفت کش دلتامترین (امولسیون 5/2%( روی خیار گلخانه ای (رقم استورم) انجام شد. سم پاشی بوته های خیار با دوز پیشنهاد شده توسط سازمان حفظ نباتات (5/0 در هزار) انجام شد. نمونه برداری از کرت های سمپاشی شده به فواصل یک ساعت، یک، سه، پنج و هفت روز بعد از سم پاشی انجام شد. پس از استخراج و خالص سازی با روش استخراج فاز جامد، مقدار باقی مانده آفت کش در نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی اندازه گیری شد.میانگین میزان بازیافت آفت کش در سطح 5/0 پی پی ام، 3/91 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که مقدار باقی مانده آفت کش دلتامترین در روز پنجم بعد از سم پاشی به حد مجاز (2/0 میلیگرم بر کیلوگرم) رسید و در روز هفتم بعد از سم پاشی قابل اندازه گیری نبود. در این بررسی دوره کارنس آفت کش دلتامترین در خیار گلخانهای 5 روز پس از سم پاشی تعیین شد و در صورتی که 5 روز پس از سم پاشی با دلتامترین برداشت محصول انجام شود، مصرف کنندگان این محصول در معرض خطر باقی مانده قرار نخواهند گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
دلتامترین؛ باقی مانده؛ خیار؛ استخراج فاز جامد؛ گاز کروماتوگرافی؛ طیف سنج جرمی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,612 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 714 |