تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,618 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,302,973 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,355,870 |
استخراج و شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه بومادران Achillea Santolina | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوسیستم های طبیعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 1، دوره 7، شماره 2 - شماره پیاپی 24، شهریور 1395، صفحه 1-10 اصل مقاله (533.59 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ولی اله رئوفی راد* 1، 2؛ عطا الله ابراهیمی3؛ حسین ارزانی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری مرتعداری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار دانشکدة منابعطبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4استاد دانشکدة منابعطبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در این تحقیق، میزان مواد موثره اسانس گیاه بومادران (Achillea Santolina) در مراتع کرسنک استان چهار محال و بختیاری جهت پی بردن به خصوصیات شیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است.گیاه بومادران (Achillea Santolina)، گیاهی است از تیره کاسنی (Compositeae)، پایا، به ارتفاع 50-30 سانتیمتر، ساقه ایستاده ، برگها پوشیده از کرک، پهن یا خطی است. از گیاه مذکور در اواسط اردیبهشت ماه سال 1387 در مرحله رویشی برداشت شد. تهیه اسانس و عصارهگیری نمونه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب انجام شد. جهت شناسائی و تجزیه اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگارجرمیGC-MSS استفاده شد. شناسایی ترکیبات با بررسی طیفهای حاصله و مراجعه به کتب مرجع صورت گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، 57 ترکیب که نشان دهنده 32/88 درصد کل ترکیب های اسانس بودند، شناسایی شد که عمده ترین آنها شامل ترکیبات camphor (98/17 درصد)، isoborneol (14/13 درصد)،Cineole -1.8 (40/12 درصد) و caryophyllene oxcide (32/7 درصد) میباشند. با توجه به مواد شناسایی شده در این گیاه، میتوان از این گیاه، در صنایع مختلف از جمله دارویی و بهداشتی بهره برد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Achillea Santolina؛ اسانس؛ camphor؛ isoborneol؛ Cineole -1.8 و caryophyllene oxcide | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
استخراج و شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه بومادران Achillea Santolina ولیالله رئوفیراد[1]، عطاالله ابراهیمی[2]،حسین ارزانی[3] تاریخ دریافت: 29/7/94 تاریخ پذیرش: 15/5/95
چکیده در این تحقیق، میزان مواد موثره اسانس گیاه بومادران (Achillea Santolina) در مراتع کرسنک استان چهار محال و بختیاری جهت پی بردن به خصوصیات شیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است.گیاه بومادران (Achillea Santolina)، گیاهی است از تیره کاسنی (Compositeae)، پایا، به ارتفاع 50-30 سانتیمتر، ساقه ایستاده ، برگها پوشیده از کرک، پهن یا خطی است. از گیاه مذکور در اواسط اردیبهشت ماه سال 1387 در مرحله رویشی برداشت شد. تهیه اسانس و عصارهگیری نمونه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب انجام شد. جهت شناسائی و تجزیه اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگارجرمیGC-MSS استفاده شد. شناسایی ترکیبات با بررسی طیفهای حاصله و مراجعه به کتب مرجع صورت گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، 57 ترکیب که نشان دهنده 32/88 درصد کل ترکیب های اسانس بودند، شناسایی شد که عمده ترین آنها شامل ترکیبات camphor (98/17 درصد)، isoborneol (14/13 درصد)،Cineole -1.8 (40/12 درصد) و caryophyllene oxcide (32/7 درصد) میباشند. با توجه به مواد شناسایی شده در این گیاه، میتوان از این گیاه، در صنایع مختلف از جمله دارویی و بهداشتی بهره برد. کلمات کلیدی: Achillea Santolina، اسانس، camphor، isoborneol،Cineole -1.8 و caryophyllene oxcide
مقدمه استفاده از گیاهان در درمان بیماریها سابقه بسیار طولانی دارد. از زمانهای بسیار دور جهت درمان بیماریها به گیاهان دارویی متوسل شده بودند و ایجاد علم پزشکی با مصرف گیاهان دارویی همراه بوده است. در بین ملل مختلف، مصر باستان، چینیها و یونان باستان دارای سوابق زیاد در استفاده از گیاهان دارویی میباشند. کشور ایران از لحاظ آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی و تنوع گیاهی فراوان و زمینه رشد گیاهان دارویی، یکی از بهترین مناطق جهان جهت تولید گیاهان دارویی محسوب میشود (9،14). گیاه بومادران (Achillea Santolina)، گیاهی است از تیره کاسنی (Compositeae)، پایا، به ارتفاع 50-30 سانتیمتر، ساقه ایستاده یا در بخش فوقانی منشعب، برگها پوشیده از کرک، دو بار منقسم و تک شانهای، پهن درازسرنیزهای یا خطی است. گل به رنگ سفید یا سفید متمایل به زرد یا سفید متمایل به ارغوانی، مجتمع در کپههای کوچک به صورت دیهیم شکل بوده و میوه فندوقه است. کاپیتولهای کوچک و متعدد آن به طول ۴ تا ۸ میلیمتر و به عرض ۲ تا ۵ میلیمتر میباشد و در هر کاپیتول آن، دو نوع گل، یکی زبانهای و سفید رنگ، واقع در حاشیه گل آذین و دیگری لولهای و واقع در ناحیة وسط، دیده میشود. همه قسمتهای گیاه دارای بوی نافذ و تلخ مزه و دارای گلهایی به رنگ زرد با بویی معطر و نافذ است. محل رویش بومادران، ارتفاعات البرز، دماوند، گچسر، کندوان، پلور، ارومیه، تبریز و راسوند میباشد (2،11). نام لاتین این گیاه برگرفته از نام آشیل، قهرمان افسانهای یونان است. گفته میشود در دوران نبردهای تروآ (حدود ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد) از بومادران برای درمان زخم و جلوگیری از خونریزی و عفونت استفاده میشد. ضمناً این گیاه در دورة ساکسونها برای دفع چشم بد به کار میرفت و نیز در مراسم سحر و جادو هم از آن استفاده میشد. نام مرسوم آن یعنی «خون دماغ» کاربرد سنتی بند آورنده خونریزی آن را بیان میکند (13). بومادران علف هرز مزارع است و به صورت خودرو در دشتها و کنار جادهها و نواحی کوهستانی اروپا و در مناطقی از شمال ایران و ارتفاعات البرز میروید. زمان گلدهی گیاه از اواخر اردیبهشت تا پایان تیرماه و بهترین زمان برداشت نیمه اول تیرماه است. بومادران در گویش شمال خراسان و آذربایجان ساریگل نام دارد. از بومادران در طب سنتی استفاده میکنند و به مقدار بسیار زیاد در عطاریها بفروش میرسد (13). بومادران ترکیبهایی از جمله مونوترپن و سزکوئیترپنهای مختلفی دارد که دارای خواص دارویی و بهداشتی میباشند (5،6). اسانس گیاه بیشتر در کرکهای ترشحی از جمله برگ، ساقه و به ویژه در گلها تشکیل میشود و بخش مورد استفاده آن سرشاخههای گلدار گیاه و عصاره روغنی حاصل از گل میباشد (3،12). هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان مواد موثره اسانس یکی از گونههای مهم جنس بومادران (Achillea Santolina) در مراتع کرسنک استان چهار محال و بختیاری، به منظور پی بردن به خصوصیات شیمیایی اسانس آن میباشد. مواد و روشها الف- جمعآوری گیاه و استخراج اسانس مراتع کرسنک که یکی از غنیترین مراتع استان چهارمحال و بختیاری محسوب میشود، در محدوده جغرافیایی روستای کرسنک از توابع شهرستان شهرکردِ استان چهارمحال و بختیاری بوده و بین مقادیر جغرافیایی 6/449501 تا 3/451723 و 5/3596916 تا 3600728 متر از زون UTM39واقع شده است. منطقه کرسنک ناحیهای کوهستانی و مرتفع با ارتفاع متوسط 2603.1 متر از سطح دریا، وسعتی معادل 576 هکتار بین مختصات جغرافیایی ˝4 ´26 °56 تا ˝33 ´27 °56 طول شرقی، و ˝30 ´30 °32 تا ˝33 ´32 °32 عرض شمالی قرار گرفته است. از نظر تقسیمات کشوری، این محدوده در بخش شرقی شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری و فاصله آن تا مرکز استان 67 کیلومتر می باشد. لازم به ذکر است که متوسط بارندگی سالیانه مراتع کرسنک 420 میلیمتر میباشد و پوشش گیاهی آن شامل فرم رویشی گندمیان، شبه گندمیان، فوربها و بوتهاییها است (شکل 1). به منظور بررسی میزان مواد موثره اسانس گیاه بومادران (Achillea Santolina) در مراتع کرسنک استان چهارمحال و بختیاری، ابتدا نمونههایی از گیاه مذکور در اواسط اردیبهشت ماه سال 1387 در مرحله رویشی برداشت شد. سپس گیاه در سایه و در دمای مناسب خشک شد. اسانس توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب استخراج گردید و توسط سولفات سدیم رطوبتزدایی شد.. بازده اسانس 28/0 درصد (برحسب وزن خشک گیاه) و مدت زمان اسانسگیری 3 ساعت بود.
شکل 1- موقعیت منطقه مورد مطالعه بر روی نقشه استان و تصویر ماهواره ای IRS مربوط به منطقه کرسنک استان چهارمحال و بختیاری
ب- شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده برای شناسائی ترکیبات از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MSS) استفاده شد. شناسایی طیفها با استفاده از پارامترهای مختلف از جمله زمان بازداری[4] ، کواتس اندیس[5]، مطالعه طیفهای جرمی نمونه و مقایسه این طیفها با طیفهای جرمی و کواتس اندیس ترکیبهای استاندارد موجود در کتب مرجع و مقالات و با استفاده از طیفهای جرمی ترکیبات استاندارد (1)، و همچنین اطلاعات موجود در کتابخانه کامپیوتری و ترپنوئیدهای (Terpenoids) موجود در رایانه دستگاه GC/MSS صورت پذیرفت.
ج -مشخصاتدستگاههایمورداستفاده استفاده شده از نوع Gilent 6890 با ستون به طول 30 متر، قطر داخلی 25/0 میلیمتر و ضخامت لایه 25/0 میکرومتر از نوع HP-5MS بود. دمای ابتدائی آون 50 درجه سانتیگراد و توقف در این دما به مدت 5 دقیقه، گرادیان حرارتی 3 درجه سانتیگراد در هر دقیقه، افزایش دما تا 240 درجه سانتیگراد با سرعت 15 درجه در هر دقیقه، افزایش دما تا 300 درجه سانتیگراد و سه دقیقه توقف در این دما بود. دمای اتاقک تزریق 290 درجه سانتیگراد بود و از گاز هلیوم به عنوان گاز حامل با سرعت جریان (فلو) 8/0 میلیلیتر در دقیقه استفاده گردید. طیفنگار جرمی مورد استفاده مدل Gilent 5973 با ولتاژ یونیزاسیون 70 الکترون ولت، روش یونیزاسیون EI و دمای منبع یونیزاسیون 220 درجه سانتیگراد بود. نتایج کلیه ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس همراه با نام شیمیایی ترکیب، اندیس بازداری و درصد نسبی آنها در جدول 1 و شکل 2 آمده است. همانطور که جدول نشان میدهد، 57 ترکیب که نشان دهنده 32/88 درصد کل ترکیب های اسانس بودند، شناسایی شد که عمده ترین آنها شامل ترکیبات camphor (98/17 درصد)، isoborneol (14/13 درصد)،Cineole -1.8 (40/12 درصد) و caryophyllene oxcide (32/7 درصد) میباشند. از سایر ترکیبات اصلی میتوان به eudesmol - β (70/4 درصد)، α- terpinen (25/4 درصد) و pinene -α (11/2 درصد) اشاره کرد.
شکل 2- نمودار کروماتوگراف حاصل از GC/MSS گیاه بومادران (Achillea Santolina) در مراتع کرسنک استان چهار محال و بختیاری
جدول 1- نوع و مقادیر ترکیبات شناسایی شده اسانس گیاه Achillea Santolina در مراتع کرسنک استان چهارمحال و بختیاری
بحث و نتیجهگیری
گیاه بومادران که موطن اصلی آن اروپا، آسیا و شمال امریکاست (15)، دارای 19 گونه علفی چندساله میباشد که اغلب معطر بوده و دارای خصوصیات گیاهی و دارویی پیچیدهایی هستند، طوری که از آنها به عنوان داروهای افسانهایی نام بردهاند که جهت رفع عفونت زخمها بکار میروند (8). ترکیبهای اسانس بعضی گونههای این جنس توسط محققین مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است (4،7) که نتایج این تحقیقات میزان ترکیبات مختلفی را در اسانس این جنس نشان میدهد که بیشتر این ترکیبات دارای خواص دارویی متعددی میباشند و همینطور ترکیبهای موجود در اسانس گونههای مختلف این جنس دارای اختلاف زیادی میباشند اما ترکیبات مونوترپنو سزکویی ترپن و فنلی در آنها به وفور یافت میشود و به طور کلی مونوترپنها بیشتر از سزکویی ترپنها گزارش شده است. اشکال دارویی موجود در بازار از این گیاه بصورت کپسول، عصاره، پودر، چای، تنتور، لوسیون میباشد بومادران یکی از اجزای متشکله پودر شیرینوش از شرکت گل دارو و از اجزای دهانشویه پرسیکا از شرکت پورسینا میباشد. گل این گیاه در درمان مشکلات سیستم تنفسی از قبیل ضد حساسیت، قابض مخاط، ضد احتقان، خلط آور میباشد. عصاره روغنی (حاصل عصاره گیری از گل) این گیاه ضد التهاب و ضد اسپاسم، مرطوب کننده پوست، پاک کننده آرایشی، ضد شوره سر، محرک رشد مو و التیام دهنده موضعی ( کاربرد در ساخت شامپوها ) میباشد. برگ این گیاه محرک انعقاد خون، التیام دهنده زخم و جراحات بوده که جویدن برگ تازة آن برای دندان درد توصیه میشود. بخشهای هوایی این گیاه برای درمان مشکلات سیستم گوارشی، آرامبخش دردهای معدی، محرک گوارشی، مقوی معده، ضد نفخ، ملین، صفرا آور، برطرف کننده بی اشتهایی، رفع کننده بواسیر، درمان مشکلات سیستم ادراری تناسلی، ضد عفونی کننده مجاری ادراری، ادرار آور، قاعده آور، منظم کننده قاعدگی، کاهش دهنده خونروی ماهیانه و کاهش درد میباشد. از طرف دیگر بومادران برای درمان مشکلات سیستم قلبیعروقی مانند تونیک خونی، محرک گردش خون، شل کننده عروق محیطی، کاهنده پر فشاری خون، ضد ترومبوز مغزی و شریانی، تقویت کننده رگهای واریسی، معرق و تب بر، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد کرم، پشه کش، حشره کش، شستشو دهنده و ضد عفونی کننده، درمان اگزما و سایر مشکلات پوستی و ضد درد و مسکن میباشد. بومادران جزو گیاهان با حداقل عوارض جانبی است و در دوز مصرفی سرشاخههای گلدار به صورت دم کرده مصرف میشود که عوارض جانبی آن نادر است (10). بر طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق (جدول 1)، میتوان گفت که عمدهترین ترکیبات شیمیایی اسانس گونه Achillea Santolina، camphor (98/17 درصد)، isoborneol (14/13 درصد)،Cineole -1.8 (40/12 درصد) و caryophyllene oxcide (32/7 درصد)، eudesmol- β (70/4 درصد)، α-terpinen (25/4 درصد) و pinene-α (11/2 درصد) میباشند که در مقایسه با ترکیبات اسانس گونه eriophora Achillea که توسط جایمند و رضایی (2004) (8) مورد بررسی قرار گرفت، از تنوع بیشتری (57 ترکیب در مقایسه با 35 ترکیب) و در مقایسه با mellifoliumAchillea از تنوع نسبتاً کمتری (57 ترکیب در مقایسه با 60 ترکیب) برخوردار میباشد. از نظر نوع ترکیبات عمده شیمیایی نیز میتوان تفاوتهای قابل ملاحظهایی را در اسانس گونه مورد مطالعه در این تحقیق با سایر گونههای این جنس مشاهده کرد، هر چند از نظر بعضی ترکیبات شباهتهایی مشاهده میشود. ترکیباتی مثل α-terpinene، γ–terpinene، α–terpinolene، isoborneol و n-heneicosane در هر سه گونه مشاهده شده، ترکیبات α –thujene، β–pinene، 1.8-cineole، terpinen-4-ol و β–eudesmol در اسانس گونههای Achillea Santolina و eriophoraAchillea مشترک بوده و ترکیباتی مثل α–pinene، linalool، camphor، pinocarvone، α –terpineol، isoborny formate و germacrene B در اسانس دو گونه Achillea Santolinaو mellifoliumAchilleaمشترک تشخیص داده شد. بطور کلی با توجه به مواد شناسایی شده در گونه Achillea Santolina و مقایسه آن با با سایر گونههای مهم و شناخته شده این جنس، میتوان اینگونه اظهار داشت که این گونه نیز همانند سایر گونههای جنس بومادران دارای مواد شیمیایی باارزشی همچون 1.8-cineole، β–pinene و... است که میتوان از آنها در صنایع مختلف دارویی، صنعتی و بهداشتی بهره برد.
Reference
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,560 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,956 |