تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,331,798 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,378,005 |
بررسی توان آللوپاتیک 70 رقم گندم (Triticum aestivum) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزای خودرو (Brassica napus) | ||
پژوهش علف های هرز | ||
مقاله 2، دوره 9، شماره 1، شهریور 1396، صفحه 17-31 اصل مقاله (813.13 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
نسرین محمدی1؛ الیاس سلطانی* 1؛ مصطفی اویسی2؛ حسین رامشینی1 | ||
1دانشگاه تهران | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
با توجه به هزینههای بالای ثبت علفکشهای جدید و آلودگی محیط زیست در اثر استفاده از علفکشها، استفاده از گیاهانی که خاصیت آللوپاتی دارند میتواند یکی از راهکارهای کاهش مصرف سموم باشد. بنابراین، هدف از این آزمایش بررسی توان آللوپاتیک ارقام گندم جهت شناسایی توان آنها در کنترل علفهایهرز بود. بدین منظورآزمایشی در سال زراعی 95-1394 در مزرعه و آزمایشگاه تحقیقاتی پردیسابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. بذر 70 رقم گندم در زمینی به مساحت 600 مترمربع کشت گردید و در مرحلهی پنجهزنی نمونهها برای آزمون زیستسنجی برداشت شدند. برای ارزیابی تفکیک تاثیر آللوپاتیک عصاره گیاه گندم و پتانسیل اسمزی عصاره، محلولهایی با پتانسیل اسمزی یکسان با عصارهها ساخته شد. سپس در آزمایشی بهطور همزمان اثر عصاره و پتانسیل اسمزی بر جوانهزنی کلزا بررسی شد. به این ترتیب اثر آللوپاتیک عصاره از اثر اسمزی عصاره تفکیک شد. نتایج تفکیک اثر آللوپاتیک و پتانسیل اسمزی عصاره نشان داد که بازدارندگی جوانهزنی کلزا بیشتر به خاطر اثر مواد آللوپاتیک است نه اثر پتانسیل اسمزی عصاره (پلیاتیلنگلایکول).همچنین نتایج نشان داد که طی سالهای آزادسازی ارقام گندم از سال 1318 تا کنون به میزان جزئی خاصیت آللوپاتیک ارقام افزایش یافته است ولی این افزایش معنیدار نبود. این امر حاکی از عدم توجه اصلاحگران به خاصیت آللوپاتیک ارقام گندم طی برنامههای اصلاحی میباشد. با توجه به نتایج حاصل در بین ارقام گندم، ارقامی وجود دارد که دارای پتانسیل آللوپاتیک بالایی هستند و در برنامههای اصلاحی میتوان از آنها استفاده نمود و ارقامی تولید کرد که توانایی کننترل علفهایهرز را داشته باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
پتانسیل اسمزی؛ پلیاتیلنگلایکول؛ دگرآسیبی؛ عصاره آبی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 278 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 546 |